Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

2 minutes ago, Dragavon said:


Ja, dette er ikke overraskende i det hele tatt. Ukraina har allerede fått massevis av vestlig utstyr og etterretning, da er det minste man kan gjøre å sørge for å støtte dem planmessig :)

Ukrainerne har foreløpig ikke forpliktet seg til en diger motoffensiv, og det virker lurt.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Sitat

 

Ukrainas viseforsvarsminister Hanna Maliar medga nylig at det har vært liten framgang på slagmarken siden Ukraina innledet sin lenge varslede offensiv for å gjenerobre russiskokkuperte områder.

- Styrkene våre står overfor ekstremt harde kamper, og en fiende med overlegenhet i lufta, sa hun.

Uttalelsen var trolig ment som en ny bønn om vestlige kampfly, men ifølge eksperter er det ikke bare i lufta at de ukrainske styrkene møter store utfordringer.

 

https://www.dagbladet.no/nyheter/sa-brutal-er-krigen-na/79601847

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

I følge denne TU artikkelen er der bare fire produsenter av 155 mm artilleriammunisjon i Europa, og norsk/finske AMMO er en av de;

https://www.tu.no/artikler/folk-fra-33-land-reiste-til-raufoss-for-a-se-nammo-skyte-biler-i-fillebiter/532614?key=rd0jjpgk

Dette fremstår som syltynt, og det er særlig syltynt at ett og ett halvt år etter at krigen i Ukraina startet så går det sirupstregt å øke kapasiteten?

 

  • Liker 8
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (39 minutter siden):


Russland har mistet 4 KA-52 på sørfronten på 3 dager.

De gjorde en del skade på Leoparder og Bradleys i begynnelsen. Det er nok derfor ukrainerne nå har dem som mål. Ukrainerne har pushet opp sine mobile luftforsvar nærmere fronten.

 

Eller er det fem hvis en tar med dette som ikke styrtet, men som er satt ut i lang tid som følge av skader på halepartiet?

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

https://www.reuters.com/world/biden-says-threat-putin-using-tactical-nuclear-weapons-is-real-2023-06-20/

Biden says threat of Putin using tactical nuclear weapons is 'real'

June 19 (Reuters) - President Joe Biden said on Monday the threat of Russian President Vladimir Putin using tactical nuclear weapons is "real", days after denouncing Russia's deployment of such weapons in Belarus.

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (6 minutter siden):

https://twitter.com/UkraineINtoucH/status/1671053864512921601

 

 

Ukrainske syklister ser ikke ut til å plages av nevneverdig mye 😄

Enda en ukrainsk herremann som triller sykkelen sin forbi artilleri som skyter.

 

doomer.jpg

 

  

Brother Ursus skrev (1 time siden):

FzCuhPhXwAMIoia.jpeg

Fantastisk...+1000 døde russere på en enkelt dag!

Jeg lurer på om Ukraina kan ha sondert med raske kraftige gjennombrudd tidlig i counteroffensiven men gikk på for hard motstand + demningen som ble sprengt0, og har dermed skiftet taktikk til å male ned Russerne bredt over hele fronten. Ukraina har jo god tid og kan egentlig vente helt til ute i August?

Kanskje kan da plutselig Dnipro krysses der demningen ble sprengt også

Endret av Drogin
  • Hjerte 5
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (1 time siden):

I følge denne TU artikkelen er der bare fire produsenter av 155 mm artilleriammunisjon i Europa, og norsk/finske AMMO er en av de;

https://www.tu.no/artikler/folk-fra-33-land-reiste-til-raufoss-for-a-se-nammo-skyte-biler-i-fillebiter/532614?key=rd0jjpgk

Dette fremstår som syltynt, og det er særlig syltynt at ett og ett halvt år etter at krigen i Ukraina startet så går det sirupstregt å øke kapasiteten?

 

Det er til å gråte over. Tipper Putin ler av akkurat dette med ammunisjonsproduksjonen. 

Staten har subsidier til så å si samtlige sektorer i Norge, men kan ikke hente ut en milliard eller to fra oljefondet for å kickstarte økning i ammunisjonskapasiteten på Raufoss. Det var bare såvidt den ekstra strøm-kapasiteten i regionen ikke ble "booket" av en russisk bitcoinfabrikk etter hva jeg hører også.

Fordømte seinsukne veike regjering vi har. Fy for skam. 

Skulle jo tro at et eller annet land i Europa hadde artilleriproduksjon av betydning kun som nasjonal sikkerhetstiltak. Men ser ut til at alt skal hvile på det ulne "kollektive" sikkerhetssystemet vi har. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (8 timer siden):


@vonfaff
Foreløpig ingen indikasjon på at skal sendes til fronten eller til Wagner, men det er Russland, so who the fuck knows. Videoene er i det minste ekte. Ingen anelse hva om noen straff det blir.

download-7.jpeg?resize=312,162

 

Russerne er i ferd med å etablere en god 3. rike / Shinto keiserlige japan stemning i landet. 

I Operaen i Moskva har de lavere billettpriser for russerne, enn for utlendinger. Det er altså subsidiert for russerne. Som utvekslingsstudenter for 20+ år siden var det sport for nordmenne å klare å komme seg inn på Cavalleria Rusticana med "russisk" billett, og prøve krangle med billettøren om man ble spurt.

Tror -ikke- jeg hadde prøvd på det i dag, for å si det slik. Hadde vel fort blitt en billett til skyttergravene i Bakhmut.

Endret av Regenburg
  • Liker 3
Lenke til kommentar

Er det noen som har sett denne skyttergravsvideoen der de kjemper på 1 meter avstand, og det muligens er den russiske milibloggerfascisten Wargonzo som blir plaffet ned? 

Må si jeg synes det ligner på ham, men på den annen side, en rødhåret fascist er lik en annen rødhåret fascist, så..

Lenke til kommentar
3 hours ago, Windfarmer said:

Dette fremstår som syltynt, og det er særlig syltynt at ett og ett halvt år etter at krigen i Ukraina startet så går det sirupstregt å øke kapasiteten?

Tvert imot, det er en helt greit situasjonsbeskrivelse, ikke bare av NAMMO men hvordan klimaet for bedrifter i bransjen har blitt etter den kalde krigen. Pga den politiske opplevelsen av "evig fred" er ikke produksjonlinjer og utstyr skalert til en produksjon større enn det historien har vist er nødvendig. Og da er det ikke kalkulert inn overkapasitet for krigsproduksjon, for ingen trodde det ville bli krig igjen....så i realiteten er produksjonen skalert til vedlikeholdsproduksjon, altså det kundene til NAMMO benytter til trening fortrinnsvis. Og også NAMMO's kunder har jo hatt beskjedne lagre siden den kalde krigen var over. 

Som enhver annen bedrift er det ingen som planlegger for overkapasitet over tid, det er dårlig butikk og binder opp kapital. Med mindre noen tar regningen for overkapasiteten eller i det minste bidrar. Hvordan det praktisk kunne blitt løst har vi jo sett mange kreative forslag på i denne tråden, men felles for dem alle er jo at før 2022 var det ikke politisk vilje til å betale for overkapasiteten, hverken i form av ekstra produksjonlinjer, ekstra og skalerbar interim produksjonshaller feks i Tesla stil i plasthaller, eller på noen som helst annen måte vært politisk vilje til å betale eller bidra til slikt. 

Naturlig nok er kapasiteten slik den er når krisen oppstår. At kapasiteten ennå ikke er skalert kraftig opp, det er igjen mest politisk vilje til å ta regningen lenge nok til at det svarer seg. Så er det naturligvis også en "treghet i systemet".

Fra den dagen det er politisk vilje til å dekke overkapasitet i forhold til historiske salgstall, altså som nå under en tilspisset og skarp situasjon i Europa og til reell økning i kapasiteten er på plass, en serie av nødvendige events inntreffe.

Nye linjer må bestilles, produseres, og installeres. Så må linjene testes, kalibreres og justeres. Igjen og igjen for å bli optimalisert. Også er det jo ikke sikkert at det finnes areal nok til å få montert alle linjer som er ønskelig. Da må bygningsmassen økes. Og det må jo skje i henhold til lover og regler, og den prosessen er jo heller ikke ene og alene opp til NAMMO.....vi så jo hvordan kapasitet på strømnettet som var blitt lovet bort til russiske IT selskaper nesten helt alene veltet økning i kapasitet hos NAMMO. Så er det en og annen lov og regel og korrekt rekkefølge som må skje om bygningsmasse skal utvides. Og der skal jo offentlige instanser på banen, og snart er det fellesferie, det har vært både jul og påskeferie, og det er pappaperm og femte ferieuke, vinlotteri, hjemmekontor og kaffepauser osv. Ting som er helt utenfor NAMMO's kontroll. 

I praksis blir det slik at tregheten er ikke primært NAMMO's ansvar. Det ligger hos politikere og tidligere regjeringer og reguleringsmyndigheter.... Og sittende regjering naturligvis. For NAMMO var raskt ute og ba om støtte til økt produksjon, og det satt politisk langt inne å bidra. Og det tok tid. Derfor tar det også tid å øke produksjonen. Det er jo ikke bare å skru på en bryter, og presse noen knapper så øker produksjonen. Det trengs også personell, og produksjonslinjer og slikt tar tid å få på plass. Og NAMMO har jo ikke flere produksjonlinjer klare på lager. Nei de må bestilles fra tredjepart, også leverer de når de har kapasitet og mulighet. 

En må faktisk regne med at NAMMO gjør ting så raskt som over hodet mulig, for det er jo ikke tvil om at økt produksjon og skalering vil bidra positivt til bunnlinjen hos dem, spesielt nå som økt kapasitet også er noe politikerne er villig til å betale for. Og til raskere NAMMO kan skalere opp, til bedre rykte får de, og det styrker deres posisjon. Så de har alt å vinne på at skaleringen går så raskt og smertefritt som overhodet mulig, men de styrer ikke over alt, og mye er også utenfor deres kontroll. 

Men vesten i sin helhet får lære av dette. Også får vi planlegge for krigsproduksjon ved behov i fremtiden. I det minste slik at det bygges nok produksjonlinjer og at nødvendig bygningsmasse er på plass. Og den regningen kan ikke produsentene som NAMMO ta alene. Der må også du og jeg bidra over skattesseddelen. 

Endret av bojangles
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
21 minutes ago, Brother Ursus said:

 

Ukrainerne eier natta nå. Russerne har lite nattoptikk.

Har russerne vært gode på optikk tidligere eller har de primært benyttet vestlig utstyr til slikt? Da russerne kunne reise ut i verden fritt etter den kalde krigen var det visstnok vanlig at det var russiske markeder i nordnorge. De solgte russiske dukker-i-dukker-i-dukker, te, håndverk, russisk vodka, russiske horer, billig tobakk og russisk militærutstyr på sine gatemarkeder i nordnorge. Svært gode kikkerter og nattkikkerter av militær kvalitet ble omsatt og dette var vist helt vanlig langt inn på 90 tallet.

Folk har vel neppe foretatt obduksjon av slike ting så de har kanskje ikke tatt en titt på innsiden og sett om det var stemplet inn firmanavn fra vestlige produsenter. For om det var slik de fikk produsert den type utstyr, med import av grunnteknologi fra vestlige selskaper blir det jo klart vanskeligere å produsere slikt fremover mtp sanksjonene. 

Endret av bojangles
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...