Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Dammen synes å være sprengt men det er sterk uenighet om hvem som har gjort det. Den ukrainske sør kommandoen hevder det er russerne som har gjort det, jeg har ikke sett offisielle russiske uttalelser, men russiske mil bloggere hevder det er Ukraina som står bak.

Det første spørsmålet som må besvares er hvem som hadde militær kontroll over denne dammen, og det var vel russerne?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Hva russiske bloggere og myndigheter skriver er vel strengt tatt totalt irrelevant for hvem som har sprengt den..

At Ukrainsk kommando mener russere har sprengt den tyder på at det er russere.
Om noe, så forsterkes jo bare dette av at russere mener at Ukraina har sprengt den, for er det en ting som er ganske konsekvent med russiske uttalelser så er det at det er ren løgn..
 

Den russiske nikkedukken i Nova Kahhovka i Kherson benektet til og med at den var sprengt..

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

https://www.nrk.no/urix/russland-skal-ha-sprengt-viktig-demning-i-ukraina-1.16434903

Ukrainarane opna demningar og overfløymde område i starten av krigen for å hindre russarane i å nå Kiev. Men ei ukontrollert overfløyming frå Kakhovka-dammen vil vel ramme mange område som Ukraina kontrollerer, inkludert Kherson by? I tillegg står vel Zaporisja-kjernekraftverket i fare for å miste kjølinga? Eg greier ikkje heilt å sjå korleis Ukraina kan ha nokon fordel av dette. Russarane har derimot for vane å angripe sivil infrastruktur. Er dette kanskje for å hindre ukrainarane i å ta seg over Dnipro, eller rett og slett lage mest mogeleg kaos i det ukrainarane skal innleie våroffensiven?

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
Sitat

 

- Jeg hørte Anders Åslund, den gamle rådgiveren til Boris Jeltsin (tidligere president red.anm.), si at Russland i dag har et svakere sivilt samfunn enn i 1991 - da det var fullstendig kaos under Jeltsin, sier Andreassen.

Han sier at landet blant annet har et problem med tidligere soldater som har tjenestegjort for Wagner, leiesoldatgruppa som ledes av «Putins kokk» Jevgenij Prigozjin.

- Når de kommer hjem igjen, går mange inn i en lokal mafiamilits, og politifolk tør ikke arrestere dem av frykt for at Wagner-gruppen vil beskytte disse folka. Så jeg tror at Norge må forberede seg på samme måte som Finland, sier han og viser til at landet bygger et stort grensegjerde.

- Etter Putin vil det bli fullstendig kaos i Russland, sier Andreassen.

 

https://borsen.dagbladet.no/nyheter/trussel-for-russland/79460130

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (20 minutter siden):

https://www.nrk.no/urix/russland-skal-ha-sprengt-viktig-demning-i-ukraina-1.16434903

Ukrainarane opna demningar og overfløymde område i starten av krigen for å hindre russarane i å nå Kiev. Men ei ukontrollert overfløyming frå Kakhovka-dammen vil vel ramme mange område som Ukraina kontrollerer, inkludert Kherson by? I tillegg står vel Zaporisja-kjernekraftverket i fare for å miste kjølinga? Eg greier ikkje heilt å sjå korleis Ukraina kan ha nokon fordel av dette. Russarane har derimot for vane å angripe sivil infrastruktur. Er dette kanskje for å hindre ukrainarane i å ta seg over Dnipro?

 

Svein M skrev (18 minutter siden):

Fant dette om at russerene hadde minelagt demningen: https://www.nrk.no/nyheter/anklager-russerne-for-a-minelegge-demning-1.16147343

Det er nok russerene som har gjort det.

I følge VG har russerne hevdet at dammen ble skadet av ukrainsk artilleri, ukrainerne har ikke artlleri som kan gjøre slik skade på så kort tid.

 

PS: se bort fra vedlegget det er ikke fake, men vist fra november 2022.

 

Endret av Windfarmer
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette var flere tonn med eksplosiver. Det eneste som kunne gjøre dette er at det har blitt plassert eksplosiver på eller ved demningen. F.eks at en båt fylt med eksplosiver er kjørt inn i den fra oversiden, eller at demningen er minelagt. Jeg tror vel det mest sannsynligvis var Russland. De tenker kanskje at de er i ferd med å miste demningen og ønsker ikke la den falle i Ukrainske hender.

Endret av Espen Hugaas Andersen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (16 timer siden):

At så mange velger å følge resonnementene til Russland-apologetiske westsplainere som John Mearsheimer fremdeles er knapt til å tro ja. Mannen har tatt konsekvent totalt feil i alt, i lang tid nå.

Ser den nye videoen sprer seg ganske massivt på Twitter. Elon Musk og andre svære kontoer som liker den, selvfølgelig - slik at den spres som ild i tørt gress. Om det er på grunn av trangen til å bare mene noe kontrært, om det er på grunn av ønsketenking eller fordi de på ekte mener Mearsheimer farer med logikk og fornuft klarer jeg ikke helt sette fingeren på. 

Denne mannen var en gud, på nivå med Rokkan, for unge menn som studerte political science. Rett og slett fordi det er litt sexy sent 90-tall tidlig 2000 tall å tilhøre den "politiske realismen" og mene at store stater dominerer de små. 

Nå som man er voksen ser man jo hvor banalt det tullingen står å sier er. Det samme gjelder Kissinger også. Som forsåvidt har overlevd sin tid for 30 år siden! :)

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
14 minutes ago, Regenburg said:

Etter halvannet år med systematisk løgn fra russiske telegram, bloggere og Kremlin så må vel alle forstå at når de sier at ukrainerne har sprengt demningen, så er det russerne som står bak.

Det må vel bety at offensiven er i gang i alle fall. 

Skal løgn tjene sin funksjon, så må man noen ganger si sannheten. Fasit får vi senere.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Zelenskyj: Russian terrorists. The destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam only confirms for the whole world that they must be expelled from every corner of Ukrainian land. Not a single meter should be left to them, because they use every meter for terror. It’s only Ukraine's victory that will return security. And this victory will come.

  • Liker 3
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar

 

 

 

Ukrainerne hevder det er russerne som har sprengt den.

Jeg kan ikke tenke meg at ukrainerne ville ha krysset Dnipro vest for Nova Kahovka uansett. Det ville være for risikabelt. Før nå...

Så dette fremstår som en idiotisk hevnhandling fra Russland uten strategisk verdi. Faktisk tar det vekk et av trumfkortene de satt med, som var at de kunne sprenge dammen om ukrainerne forsøkte å krysse den.

Veldig merkelig egentlig. Slik jeg ser det er det det ukrainske militære som tjener på dette ved at dette usikkerhetsmomentet fjernes, og vannstanden i elven synker så den blir lettere å krysse.

Alternativet er at noen ukrainere sprang den som falsk flagg. Men jeg tror faktisk ikke Zelensky og andre ville løyet om det.

Konsekvensene av sprengningen later likevel til å bli små. Vannivået under dammen øker sakte og rammer bare enkelte lavtliggende områder, hovedsakelig på den venstre siden (sør).

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Hvis man ser på et topografisk kart, så rammer ikke dette Kherson by i nevneverdig grad. Bare sørsiden av elven (vestre bank), som russerne besitter. Og noen mindre landsbyer. Som russerne allerede har evakuert for flere uker og måneder siden så vidt jeg vet.

Russerne mister her to trumfkort. Mulig de forsøker å gjøre det vanskeligere å krysse i fremtiden også ved å skape mer vann og gjørme. Og rent strategisk så eliminerer det midlertidig muligheten for kryssing der. Men på sikt så gjør det elvekryssing lettere andre steder.

Moronic.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (15 minutter siden):

Konsekvensene av sprengningen later likevel til å bli små. Vannivået under dammen øker sakte og rammer bare enkelte lavtliggende områder, hovedsakelig på den venstre siden (sør).

Jeg tror konsekvensene kan bli gigantiske. Først så har vi selve oversvømmelsene. Vannstanden i dammen var det høyeste på 7 år. Vannet vil stige ganske raskt og mange titalls landsbyer og byer vil bli oversvømt i løpet av timer. Det vil også få konsekvenser for vannforsyningen i store deler av Sør-Ukraina, men også inkludert okkuperte Krim.

Ikke minst kan dette få fatale konsekvenser for atomanlegget i Zaporihzia, noe jeg frykter er russernes «endgame» i sør.

Russerne hadde kontroll på demningen. Det kan være en mulighet at de ikke sprengte den, men at de strukturelle skadene fra bombingen deres i fjor og den rekordhøye vannstanden gjorde at den brast. Dette er uansett Russlands ansvar.

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...