Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Samms skrev (35 minutter siden):

Uansett kan kommandolinken jammast. Ellers er teksnisk feil sannsynleg, det er ikkje alle elektroniske duppeditter som fungerer alltid.

Ja, man kan jamme kommunikasjonen mellom dronen og kommandosentralen, men det er et stykke fra jamming til å skulle kapre den krypterte linken. Det tror jeg er adskillig vanskeligere.

Gårsdagens drone som man mistet kontroll på over Kyiv kan meget vel skyldes slik jamming, mens dronen over Kreml nok fløy som den skulle.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tviler på at TB2-en over Kyiv var russisk, men det er mer enn sannsynlig at russerne har fått kloa i teknologien.

Militærjuntaen i Mali har minst tre TB2 som de mottok fra Tyrkia i mars. TB2 er observert på flybaser som også er brukt av Wagner-gruppen der, og på baser i nærheten av hvor Wagner-gruppen oppholder seg.

 

  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

https://www.abcnyheter.no/nyheter/verden/2023/05/05/195920750/russland-hevder-de-har-angrepet-utenlandske-instruktorer-i-ukraina

Russland hevder de har angrepet utenlandske instruktører i Ukraina

 

 

Jeg er på generelt grunnlag ekstremt skeptisk til alle russiske påstander, da de som regel viser seg å være feil.

Spade med salt, med andre ord. Frem til det blir bekreftet av noen andre.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Vi kan ikke stole på at et eneste ord fra Prigozhin er sant, men det er uansett veldig interessant.

Er dette et siste forsøk på å presse Kreml til å gi de mer ammunisjon og ressurser, så sier det mye om hvor dårlig tilstanden til Wagner-gruppen nå er.

Er det sant, og de faktisk trekker seg ut, sier det også mye om hvor dårlig tilstand de er i.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
47 minutes ago, <generisk_navn> said:

Ja, man kan jamme kommunikasjonen mellom dronen og kommandosentralen, men det er et stykke fra jamming til å skulle kapre den krypterte linken. Det tror jeg er adskillig vanskeligere.

Gårsdagens drone som man mistet kontroll på over Kyiv kan meget vel skyldes slik jamming, mens dronen over Kreml nok fløy som den skulle.

 

45 minutes ago, Snikpellik said:

Tviler på at TB2-en over Kyiv var russisk, men det er mer enn sannsynlig at russerne har fått kloa i teknologien.

Militærjuntaen i Mali har minst tre TB2 som de mottok fra Tyrkia i mars. TB2 er observert på flybaser som også er brukt av Wagner-gruppen der, og på baser i nærheten av hvor Wagner-gruppen oppholder seg.

 

Tilgang på teknoligien er eit langt steg mot å kapre kommandolinken. Det som manglar då er nøkkelen til krypteringa. Om krypteringa er svak så kan den knekkast, om den er sterk så er eit alternativ å få tak i nøkkelen eller kopi av nøkkelen. Avlytting av samband eller agentar kan gje tilgang til nøkkelen.

Og hadde russerne kapra drona så var den gjerne på oppdrag for dei og sendte sensordata til Russland. Akkurat det med at fienden fanger opp signal frå droner er ei utfordring. Israel undervurderte vel Hezbola kraftig der ein gong, Hezbolah følgde med på alt Israelske droner gjorde til Israel fekk kryptering av data på plass.

Endret av Samms
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Jarmo skrev (7 minutter siden):

Russiske myndigheter melder om enda et droneangrep mot et russisk oljeraffineri ved Svartehavet.

Ser ut som enda et angrep på raffineriet ved Novorossiysk i Krasnodar. Forrige var natt til i går.

44°51'37.3"N 38°36'36.2"E

Det betyr at vi er inne i den fjerde dagen på rad hvor ukrainerne med suksess har gjennomført droneangrep mot viktig russisk logistikk. 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 5
Lenke til kommentar

Det første angrepet mot anlegget i Krasnodar var ikke så veldig vellykket. Det var branntilløp, men det ble tilsynelatende slukket.

Ukrainerne slår til mot olje og drivstoff-anlegg i nordøst og sørøst. Jeg lurer på om det har noen betydning i seg selv eller om det rett og slett er der mesteparten av den overlevende infrastrukturen er.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Samms skrev (10 timer siden):

"Ukraine has claimed responsibility for a series of air strikes on Crimea after a month of uncertainty over who was behind them.

One of the attacks, which took place in early August, targeted Russia's Saky military base and killed one person.

Ukraine had refused to acknowledge its role and even blamed them on Russian soldiers' discarded cigarettes."

Saky airfield: Ukraine claims Crimea blasts responsibility after denial - BBC News

Angrep på fly parkert på Krim. Ikkje angrep på brua. Først nekta dei og skulda på røykande russiske soldater. Etter nokre månader så  kom beskjed om at Ukraina hadde gjort det.

Eg merkar meg og at alle vestlege "ekspertar" meiner dette er iscenesatt av Russland. Ekspertar i vestlege "tenketanker" som er heilt etteretlege der "ekspertar" i russiske tenketankar berre driver propaganda. Astro turfing luktar ikkje, men graset er då mistenkeleg grønt og velpleid. 

Sett at det var Ukraina, kanskje utan godkjenning frå toppen og USA med andre byrjar blir redd for at konflikta skal spreie seg. Mystiske sabotasjeaksjoner i Russland: – Krigen sprer seg - VG Då passer det bra å spele "false flag" kortet.

Nå må du klare å holde tungen rett i munnen, og også lese hva jeg skrev. Først og fremst nevner jeg broa, fordi der har de nektet offisielt. Og, du skriver mye, men du formulerer ikke hva budskapet ditt egentlig er.

Når det gjelder akkurat Saky angrepet så er ikke Mykhailo Podolyak en del av regjeringen, men en innleid rådgiver som riktig nok hadde en solid posisjon. Og ja, han sa nei, andre offisielle kilder sa ja. Når det gjelder de røykende soldatene så er dette åpenbart et kraftig stikk til russisk side, som også lenge påsto at det ikke hadde vært er Ukrainsk angrep, men uforklarlige detonasjoner, ikke et seriøst forslag for hva som faktisk skjedde. Om den russiske holdningen var propaganda eller om de rett og slett trodde Ukraina ikke hadde kapasiteten er vanskelig å si, men for Ukraina var det en periode i deres egen interesse å ikke avsløre at de hadde slik kapasitet. Derav tåkelegging.

Vi snakker imidlertid her om et utelukkende militært mål, på den Ukrainske slagmarken, og det å ikke umiddelbart avsløre egen taktisk kapasitet. Dette er helt innenfor normen for krigføring, og å forsøke å vri det til noe det ikke er blir bare veldig dumt.

Det er riktig at det er sabotasjeoperasjoner i Russland. Men, det er vesentlige forskjeller på disse sabotasjeoperasjonene og tulleangrepet på Kremlin. Og, vi vet ikke om disse angrepene utføres av Ukrainske agenter/spesialsoldater, eller Russiske opposisjonelle. Kanskje er det begge deler. Ukraina kan ikke ta ansvar for Russiske innbyggere som tar et oppgjør, eller Ukrainske borgere som gjør dette på eget initiativ. Når det gjelder planlagte operasjoner av denne typen som rammer legitime mål i Russland, så er det naturligvis helt innenfor rammene for tradisjonell krigføring.

Så, hva skjedde under angrepet mot Kremlin. Vel, vi vet ikke, men det er noen interstate observasjoner.

- Vi ser er at en person som tilfeldigvis filmer et tak klokken tre om natten.
- Tilfeldigvis kommer en drone flyvende forbi akkurat denne natten, og detonerer langt over taket i en pusleeksplosjon som på ingen synlig måte skader taket, før den krasjer i bakgården.
- Den som filmer skvetter eller reagerer ikke på en måte som indikerer noen form for overraskelse, men bare fortsetter å filme med en semistørdig hånd.
- Tilfeldigvis klatrer to personer opp på samme tak, også klokken tre om natten, og tilfeldigvis på samme natt.
- Det oppstår så en brann, så lenge etter at dronen eksploderte, at det merkelig nok ikke finnes noe sammenhengende opptak fra dronen detonerer til vi ser noen brann.

Den eneste forklaringen jeg kan akseptere at en drone forårsaket brannen, er om det var en drone nummer to som traff taket, men som da tilfeldigvis ikke ble filmet, til tross for at man skulle tro at denne første hendelsen ville gjøre at flere pekte kamera mot området. Og selv da blir punktene over veldig merkelige.

Så la oss analysere.
Hvem kunne oppnå hva med dette?

Ukraina:
Sjansen for å treffe Putin eller noen andre viktige personer er lik null. Det gir dem ingen, null, taktiske eller strategiske fordeler i de militære operasjonene. Altså ville det være en erklæring av noe slag, men for hva? Det gir dem null forsterket støtte utenfor vesten, snarere tvert imot. Selv i vesten ville det blitt møtt med kritikk. De kunne kanskje oppnå å skremme folket, og potensielt økt oppslutningen og villigheten til å gå til slagmarken. Kort sagt, jeg kan ikke finne en eneste god grunn til å gjøre dette, selv om mye gjøres uten gode grunner rundt omkring.

Russland:
Et direkte angrep på Putin og Kremlin er et direkte og alvorlig angrep på landet. Russland kan bruke dette til å eskalere i mange retninger. Selv i krig må Russland forholde seg til politikk og andre nasjoner, å slå ut den Ukrainske regjeringen, særlig etter å ha erklært at et regjeringsskifte ikke er målet, er veldig upopulært i andre land, selv utenfor vesten. Et slikt angrep kan gi Russland legitimitet til å gjøre nettopp dette. Og, skal man tro ryktene har denne ordren også gått ut. Et slikt angrep kan som nevnt over skape større oppslutning til videre mobilisering, som Russland nå sårt behøver, og øke moralen blant soldatene. Og på mange måter skape støtte i folket, mindre motstand skaper færre problemer hjemme, og krigsøkonomien er avhengig av at folket er med. Noen nevner at de kan bruke det til å avlyse militærparaden. Og, i ytterste fall, om så lite trolig, en unskyldning for en taktisk kjernefysisk eskalering.

Men hva så om dette angrepet var Ukrainsk? Hvor mange store tunge Russiske missiler har ikke truffet og ødelagt store boligstrøk samtidig som Russland har påstått at det ikke skjer.




 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Nå klikket det bra for kokken. Han blir vel ikke fengslet for å kritisere det hellige russiske militæret, men han må vel ha gått langt over grensen for hva Putin tillater av kritikk? Den videoen virket mer som en selvmordsaksjon, vanskelig å se at Wagner skal få noe mer støtte. 

Lenke til kommentar

NATO har en sterk mistanke om at Russland i hemmelighet har minelagt kritiske rør og kabler i Østersjøen, skriver The Times (bak betalingsmur).

Nord Stream: Russia has mined European undersea pipelines and cables, Nato fears
https://www.thetimes.co.uk/article/nord-stream-pipeline-report-russia-putin-ships-site-explosion-3xx50vgbh

Referert i den finske partiavisa Suomenmaa:
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/naton-vahva-epaily-venaja-miinoittanut-itameren-kriittiset-putket-ja-kaapelit/

Oversatt:

Sitat

En NATO-tjenestemann som jobbet med rapporten kommenterte funnene anonymt til The Times.

– Hvorfor er Russland så interessert i undervanns-, offshore-infrastruktur? Svaret er åpenbart.

– Hvis Russland angriper et energiverk som ligger på land, er det snakk om krig. Hvis russerne kan sabotere driften av en undersjøisk rørledning eller kabel, så kan de benekte det som skjedde. Vi vet fortsatt ikke hvem som sprengte Nord Stream-gassrørledningene, for eksempel.

Sitat

Ifølge tjenestemannen har NATO mottatt topphemmelig informasjon fra selskaper som opererer i maritime områder.

– Det er sterk mistanke om at kablene eller rørledningene er minelagt.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Jeg er veldig overbevist om at Prigozhin er ærlig i det han uttaler, og dette følger en lang rekke stadig mer ærlige og utfordrende uttalelser gjennom de siste månedene og særlig ukene. Dette er nok knyttet til en kombinasjon av at Wagner ikke oppnår de målene de har uttalt, selv om de kryper stadig nærmere å ta Bakhmut, en by de knapt nok kan feire seieren av opp mot hva det har kostet. Samtidig som det fremstår som veldig sannsynlig at regulære russiske styrker på tampen har kommet inn og tatt over stadig mer av denne operasjonen, samtidig som Wagner i følge dem har blitt utelatt fra forsyningslinjene. Det med forsyninger kan naturligvis være et generelt logistisk problem, men like vel, om de ser den regulære hæren få alt av veldig lite, så er effekten den samme.

Videre er det helt åpenbart at Prigozhin har en helt annen og mer realistisk oppfattelse av hva som foregår opp mot den offisielle linjen til Russland, som han også har utfordret av grunner vi bare kan gjette på, fra ønske om personlig avanse, men også en reell bekymring for situasjonen.

For flere uker siden begynte nyheten om at Wagner skulle avvikles å komme på banen, den gang med indikasjoner om at soldatene skulle integreres i den regulære hæren. Så begynte meldinger om at de skulle trekkes ut. Vi vet heller ikke helt årsakene til dette, det kan være politisk uenighet, militær uenighet, eller til og med et spørsmål om betaling. Wagner er fremdeles et privat selskap med leiseoldater. 

Og, så er det saken med Gazprom PMC, husker ikke helt hva de kalte seg i farten, som vi ikke helt vet hvilken rolle skal ha enda, men som Prigozhin åpenbart har irritert seg over.

Og på toppen av det hele kommer offensiven. Uansett hvor den går vil den påvirke den totale russiske kapasiteten. Selv om Russland presser hardt i Bakhmut, er linjene deres sårbare nord og sør for byen. Om en offensiv starter opp og ting begynner å falle sammen i bakkant, kan ting snu seg langs fronten. Prigozhin har selv uttrykt bekymring for at fronten nord of sør for byen vil falle, og ay offensiven i byen skal kapsles inn. De har på ingen måte tilstrekkelige forsyninger til å stå særlig lenge i byen når den er avskåret.

Hva Prigozhin og Wagner nå gjør gjenstår å se. De er på mange måter helter i store deler av Afrika, og har mange operasjoner der, blant annet knyttet til Sør Sudan der de har tatt kontroll over en del av gullgruvedriften. Om Prigozhin bærer risiko av å reise tilbake til Russland, kan det være at han ser seg nødt til å relokalisere uansett, kanskje setter han kursen mot Afrika. Og da er det kanskje fornuftig å gjøre det før den ukrainske offensiven, før Russland potensielt påføres et nederlag, og mens han har et gjenstående PMC...

Ok, jeg suger på å skrive kort...

Endret av Serpentbane
  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (33 minutter siden):

NATO har en sterk mistanke om at Russland i hemmelighet har minelagt kritiske rør og kabler i Østersjøen, skriver The Times (bak betalingsmur).

Nord Stream: Russia has mined European undersea pipelines and cables, Nato fears
https://www.thetimes.co.uk/article/nord-stream-pipeline-report-russia-putin-ships-site-explosion-3xx50vgbh

Referert i den finske partiavisa Suomenmaa:
https://www.suomenmaa.fi/uutiset/naton-vahva-epaily-venaja-miinoittanut-itameren-kriittiset-putket-ja-kaapelit/

Oversatt:

 

Og Polen er klare

Dette må oppfattes som en  K L A R  O G  T Y D E L I G  advarsel til Valdemar: "Tøyser du med rørene våre ypper du til bank!"

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 4
Lenke til kommentar
Quote

Nato-Finland vurderer «amerikanske baser»

Finland er i forhandlinger med USA om å etablere såkalte permanente militære støttepunkter, på samme måte som Norge allerede har gjort. Russland reagerer kraftig, og sier de vil svare med «militærtekniske mottiltak».

En kan jo virkelig bare glese dseg* glede seg til krigen er over og Ukraina og Sverige begge er Nato medlemmer. Da har putin fått alt det han ikke ønsket seg. Enorme nye Nato grenser på land og til sjøs. Litt av en strateg han putin

https://www.nrk.no/urix/nato-finland-vurderer-_amerikanske-baser_-1.16397773 

*=dysleksi edit

Endret av bojangles
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (7 minutter siden):

Videre er det helt åpenbart at Prigozhin har en helt annen og mer realistisk oppfattelse av hva som foregår opp mot den offisielle linjen til Russland, som han også har utfordret av grunner vi bare kan gjette på, fra ønske om personlig avanse, men også en reell bekymring for situasjonen.

Man kan jo lure på om Prigozhins stadige utspill og rants er et uttrykk for frustrasjon over at Putin sitter isolert og kun får vite det de mektigste generalene vil at han skal få vite? Det har vært flere antydninger om at Putins informasjon i lang tid har vært forfalskede og forskjønnede statusrapporter om tingenes tilstand i det russiske militæret generelt, men også ved fronten i Ukraina. Dermed ser kanskje Prigozhin sin sjanse i å være den eneste som er til å stole på blant Putins nærmeste, og at det kan få ham nærmere maktens sentrum. Kanskje han til og med aspirerer til kronprins?

Serpentbane skrev (11 minutter siden):

Ok, jeg suger på å skrive kort...

Det er ikke så mye det at du suger på å skrive kort som det at du skriver kort, men mange ganger i samme post... ;) 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...