Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Snikpellik skrev (35 minutter siden):

Litt mistenkelig at de venter såpass lenge med å fortelle dette, når det angivelig ukrainske angrepet skjedde klokka 03 i natt.

«Attentatforsøk på Putin» var det nok heller ikke. 

Men noe skjedde i hvert fall. Siste videoen her viser klart et angrep på Kreml med en UAV. Om Ukraina står bak gjenstår kanskje å se.

 

Man blir jo litt nysgjerrig på hvordan de visste at de skulle filme akkurat der og akkurat da. Og selve angrepet virker som mer symbolsk enn reellt. Det er nesten så man lurer på om noen i Russland har iscenesatt hele greia for å enten

  • skremme livskiten av Valdemar, eller
  • fremstille det som at Russland er under angrep og at Ukraina derfor må ødelegges

Nå er jo dette kun spekulasjoner fra min side, men altså...

  • Liker 9
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (5 timer siden):

Jeg tror det er god sjanse for flere ukrainske overraskelser over Dnipros bredder, men ikke i form av en større offensiv eller med mye materiell, rett og slett på grunn av den vanskelige geografien og infrastrukturen her, samt dammen. Tror mer på en fortsettelse av å landsette mindre styrker for å ta tempen og plage russerne rundt Orikhiv for å dempe artilleriet mot Kherson by, kanskje andre steder sør for elva også.

Den store offensiven tror jeg vil først bestå av en hel rekke angrep langs hele fronten og da spesielt Donetsk, samt langdistanseangrep og sabotasje mot forsyningslinjer spesielt i sør.

Så smeller de til bredt på Zaporihzhia-fronten i sør med delmål om Tokmak, Vasilivka, Polohy, Vesele og Chernihivka, og til slutt å nå Myrne og Melitopol. Dette blir selvsagt bare spekulasjon, for jeg aner virkelig ikke, men dette ser jeg i hvert fall på som det mest trolige.

Det vil kutte russernes forsyningslinjer og i praksis isolere okkuperte Kherson og Krim fra land. Det vil bety en front med bredde på om lag 70km, på begge sider av den nord-sørgående Molochna-elva. Det er godt veinett her med flere motorveier. Det er åpent og flatt, hvor det er enkelt for stridsvogner og andre pansrede kjøretøy å manøvrere. Landskapet ligner mye på den delen av Kherson som ble frigjort i fjor høst. Muligheter for gjennombrudd og rask fremrykning, mens forsvarende russere må klynge seg i bebyggelsene. En enorm operasjon som krever minst tre-fire mekaniserte ukrainske brigader, men jeg tror altså det er ganske sannsynlig at dette er hva de forbereder.

image.thumb.png.243a905902481af0be087b866ed3e9e6.png

Ok, dette blir et langt svar for den spesielt interesserte. Jeg synes slike tankeutvekslinger er veldig interessante, og har som mange sikkert har fått med seg tenkt en del på dette, og tenkte umiddelbart at dette er det naturlige scenarioet selv. Jeg skrev for noen dager siden at jeg så for meg en annen mulighet, men ikke hvorfor troen på Melitopol og Krim har minket.

Om målet er å ta Krim er nok dette veien de går, og det åpner naturligvis også for en østlig offensiv i retning Mariupol som kan svinge nord også. Og som jeg skrev i går er og har det vært ganske betydelige rakettangrep mot mål øst for Melitopol, særlig mot stillinger rundt Berdjansk. Dette kan indikere en offensiv mot Melitopol, eller til og med i retning Berdjansk litt etter hvor russiske styrker er stasjonert, og potensielt for å kutte forsyningsmulighetene vestover først.

Jeg ser imidlertid to store "problemer" med dette sørlige scenatioet om vi snakker om en offensiv mot Krim. For det første er det kanskje det mest forventede alternativet for Russland. En god del materiell er flyttet fra oppstillingsplasser på Krim, men vi vet ikke om dette er utplassert på halvøya, ved landbrua, eller om det er flyttet helt opp til Melitopol. Selv uten dette så har Russland lagt ned en betydelig innsats i dybde/lagvis forsvar nord for byen og et godt stykke øst, mye utstyr er kjørt inn, og selv forsterkede T-52 kanonstillinger kan gjøre skade. Offensiven kan derfor starte med å gå seg inn i en betydelig russisk motstand med uheldige tap. Det er relativt kort vei ned til Azovkysten, men det betyr også et konsentrert forsvar og relativt lite rom for å velge angrepsvektor. Videre betyr det også at de åpner nye flanker, en øst og en vest for offensiven, og de må derfor forsvare en korridor, eller etablerte en forsvarsfront i en retning samtidig som de avanserer i den andre. Og de må gjøre dette uten å utnytte styrkene som står på fronten mot Donbas. Og, om de presser mot Krim, så vil dette problemet med styrker som er en del av offensiven og styrkene som står igjen bli stadig større, gitt at det er styrker av betydning på Krim.

Problem nummer to er hvor trusselbildet er. Krim kan ikke forsynes i særlig grad, og utgjør i praksis ingen betydelig trussel, samtidig er Dnipro et gedigent naturlig forsvarsverk. Det er imidlertid stadige betydelige angrep i Donbase regionen. Å ta Krim er derfor mer symbolsk enn militært viktig. Selv om det kan gjøres så vil de da ta Krim, og så omrokere tilbake til Donbas til et enda bedre etablert og forsterket forsvar og mindre mulighet for overraskelsesmoment, med soldater som er slitne og har lidd tap. 

Derfor har jeg som jeg nevnte for noen dager siden gått mer bort fra at de går mot Krim, og heller derfor mot en potensiell offensiv lenger nord i Donbas. Og, det er basert på det jeg skrev over og at jeg ikke vet hva Ukraina har av tilgjengelige styrker, men at de trolig ikke har for mange.

Jeg tror imidlertid de før eller samtidig vil kjøre en begrenset offensiv mot Melitopol, for de ønsker fremdeles å kutte fornyingene langs kysten på en rimeligere måte. Derfor tror jeg at de rett før eller samtidig med en nordlig offensiv vil presse sørover, langt nok til at forsyningslinjene kan nås med med tradisjonelt artilleri fremfor å måtte bruke HIMARS etc. Kanskje en fremrykning på 30-40km, som også vil fungere som en avledning.

Ved å kjøre en nordlig offensiv, nord for Severodonetsk og Lysychansk, kanskje langt nok nord til å sikre veien østover fra Svatove, så vil de etter et gjennombrudd kunne trekke inn styrkene som står ved fronten i dag, og lukke skillet mellom offensiven og forsvarslinjene som en glidelås etter hvert som Russiske styrker vest for offensiven lukkes inne. Videre er området relativt stort, dette er på en måte en ulempe med tanke på distanse, men det åpner også for taktiske fordeler der de kan velge trefningspunkter for en russisk hær som må omrokere bredt mot nord for å møte offensiven. Etter hvert som glidelåsen lukkes, og offensiven presser sørover, vil mange av de som tidligere forsvarte fronten i Donbas gå østover mot grensen og sette opp forsvar der.

Denne ruten er også potensielt den vanskeligste rent fysisk, jeg nevnte størrelse som kan slå begge veier, men særlig på grunn av et langt mer ulent terreng som gjør det vanskeligere å manøvrere store mekaniserte formasjoner mange steder, samt flere år med etablerte forsvarsverker. Men det virker også å være her Russland, basert på veldig mager informasjon, har forsterket styrkene sine minst. Det vil også være en operasjon som strekker seg 300km, så her er det potensielt fornuftig å ha friske offensive styrker, men disse vil da også kunne støttes av styrkene på fronten som er i dag. Det er også av veldig symbolsk verdi å avskjære Luhansk og Donetsk fra Russland. Etter hvert som et gjennombrudd skjer i nordlige deler av Donbas så vil også Russiske styrker langs fronten måtte omrokere nordover for å møte angrepet, som åpner potensialet for at hele den østlige fronten får anledning til å presse østover.

Som jeg touchet innom er også motsatt retning mulig, ta Azovkysten mor Mariupol først, og så jobbe seg nordover, men jeg valgte motsatt retning basert på noe av samme argument som over.

Naturligvis forutsatt at målet er en offensiv som starter frigjøringen av enten Donbas eller Krim. Men det blir spennende å se. Skal de bare gjøre mindre strategiske fremrykk og stoppe der, ta en by og så tenke seg om, så er naturlivs Melitopol en særdeles het kandidat, sammen med Donetsk. Operasjonen jeg beskriver er stor og krever moment.

Tegningen er veldig dårlig, jeg måtte klaske sammen denne posten veldig fort. 

PS: Dette er naturligvis bare keyboardwarrior lek, vi vet som kjent alt for lite om Russiske styrker, Ukrainske styrker og prioriteringer. 

image.thumb.png.5c040ef375721ca71548ae85879b0545.png

Endret av Serpentbane
  • Liker 5
Lenke til kommentar
5 hours ago, zorry said:

70 år? Det ble brukt mye på forsvar fram til ca 1990 da norske politikere på en eller annen måte kom fram til at verden var blitt snill. Så det riktige tallet er nok nærmere 30 år. For eksempel var HV i 1990 satt opp med 78000 mann, som alle var utstyrt med våpen og ammunisjon hjemme og som var på øvelse hvert år.

Fram til kanskje 1990 var også dette faktisk et troverdig forsvar i forhold til russiske kapasiteter, men siden har utviklingen i krigføring gått videre og store omstillinger har egentlig vært nødvendige uten at dette på noen måte har blitt tatt tak i. Antagelig burde forsvarsutgiftene ha vært øket rundt 1990 og ikke minsket slik de ble. Det blir spennende å se hva Storberget har å legge fram i dag.

Forøvrig så er denne ideen om at man skal bruke alle pengene på et eller annet "verdig" formål temmelig tøvete. Et land må for å kunne fungere skikkelig bruke penger på utallige formål, der både forsvar, eldreomsorg, helsevesen, infrastruktur, skolevesen, politi, demokratiske institusjoner, rettsvesen og til og med kultur er viktige. Å prioritere ned forsvar slik det har blitt gjort i det siste er ikke holdbart i lengden.

70 år ja. Kan strekke det til 78 år for å være nøyaktig.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

https://www.dagbladet.no/nyheter/ekspert-flagget-reagerer-ikke/79174158

 Det første jeg tenker er at videoene ser veldig manipulerte ut. De faller inn i mønsteret vi har sett tidligere, der man bruker påståtte angrep mot Moskva for å etablere en sannhet fra Russlands side, sier overingeniør i Norce og droneekspert, Nils Håheim-Sars, til Dagbladet TV

Videoen viser en relativt stor drone, som har med seg sprengstoff og flyr mot flagget - men flagget reagerer ikke på at det går av sprengstoff i nærheten. Sånn jeg ser denne videoen, er det propaganda for å prøve å etablere en sannhet om at Ukraina angriper Kreml.

 

  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar

Ikkje at det er nokon overrasking at det kjem slike utsagn. Mens resten av verda ler av den heilt amatørmessige videoen som russland har offentlegjort.

Sitat

 

Russisk topp-politiker: Mener Ukraina er terrorregime
En av Russlands fremste politikere mener at Moskva må ta i bruk våpen “som stopper og ødelegger terrorregimet i Kyiv”.

Det er lederen i parlamentet, Vjatsjeslav Volodin, som sier dette ifølge RIA.

– En terroraksjon mot presidenten - det er et angrep på Russland. Kyivs nazistregime må umiddelbart anerkjennes som en terrororganisasjon, skriver Volodin på sin Telegram-kanal.

– Det kan ikke være noen som helst forhandlinger med Zelenskyj-regimet.

 

https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/news/russisk-topp-politiker-mener-ukraina-er-terrorregime.DgNV2z3ge?utm_source=vgfront&utm_content=vg-widget-latest

  • Liker 1
Lenke til kommentar
<generisk_navn> skrev (3 timer siden):

Man blir jo litt nysgjerrig på hvordan de visste at de skulle filme akkurat der og akkurat da. Og selve angrepet virker som mer symbolsk enn reellt. Det er nesten så man lurer på om noen i Russland har iscenesatt hele greia for å enten

  • skremme livskiten av Valdemar, eller
  • fremstille det som at Russland er under angrep og at Ukraina derfor må ødelegges

Nå er jo dette kun spekulasjoner fra min side, men altså...

Tror det er stor sannsynlighet for at dette er iscenesatt. På den ene videoen ser man tydelig to personer oppå taket. Muligens står de klare for å slukke en eventuell brann.

At det står folk og filmer ulike steder kan forklares med at de hørte dronen eller luftvern. At noen står klare og filmer taket der nedslaget skjedde kan forklares med at de ser personene som går på taket, og filmer dem. Kanskje usannsynlig.

Hvorvidt opptaket i seg selv er ekte klarer jeg ikke se på mobilen nå. Jeg jobber med foto og film til daglig og umiddelbart ser det ganske så ekte ut i mine relativt trente øyne. Har dog ikke fått sammenlignet de ulike opptakene med hverandre enda.

Men… virkeligheten er det mest urealistiske som finnes, så jeg er åpen for alt.

Endret av Snikpellik
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Forresten en liten observasjon, det ser ut til at ingen av deler av dronen lander der de viser brannen i neste klipp.
Brannen er øverst på kuppelen:
image.png.1a797e6ee1f1939e8d7bbf09f5ae0413.png

Dronen bommer tilsynelatende helt på kuppelen:
image.png.19cb14b1abbbe50dcb3b6ae33192c8b6.pngimage.png.7ad4273b76c6ce889f4cfaa8af1cb91b.png

 

Så var det jo ekstremt "flaks" at to personer var på vei opp til kuppelen midt på natten akkurat når det skjedde. Tipper den eneste grunnen til noen går opp dit ellers er når flagget skal tas opp eller ned eller ved vedlikehold, men her har altså to med tilgang opp(som antagelig bare er en liten håndfull personer)bestemt seg for å gå opp og nyte utsikten eller noe midt på natten..

Endret av aklla
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Abigor skrev (17 timer siden):

Ser ikke behovet. At Russland angriper Ukraina er noe helt annet enn at Russland skal angripe Norge. Det har aldri skjedd og ingen tror seriøst at det kommer til å skje, ikke engang russere.

Det er derimot mange andre ting i Norge som trenger mer penger enn forsvaret.

Husk at Kina også rasler med sablene. Har vi råd til å anta at de bløffer? Hvis de angriper Taiwan så er det greit hvis NATO er bedre forberedt, for eksempel ved at medlemsland øker militærkapasiteten sin.

Vi må innse at diktaturer ikke nødvendigvis er interessert i å handle fredelig likevel. At å behandle dem som ærlige, fredelige medaktører ikke nytter. Vi må være forberedt på det verste.  

qualbeen skrev (8 timer siden):

Det er sant.

Samtidig: desto sterkere forsvar Norge/EU har, desto sterkere militære bygger Russland, Kina og alle andre opp. 

Vi kan godt skaffe til veie hundre tanks og like mange fly. Men ikke tro at det vil skje uten at naboen får det med seg.

For hver nye drone vi kjøper, skaffer Putin seg tre... 

Nedrustningsplaner, slik vi så under den kalde krigen, er derfor langt på vei å foretrekke, kontra dagens opprustningsbølge. Riktignok har ikke Norge så mye å nedruste, men det er overførbart til resten av kloden.

Selvsagt herlig naivt å ha tillit til at planene blir fulgt til punkt og prikke. Det blir de ikke. Men gjensidige avtaler om mindre pengebruk, kan bremse eskalering av våpenkappløp. 

Til syvende og sist er det svært vrient å komme hendig ut av et våpenkappløp — uansett hvilken side man tilhører. Før eller siden smeller det! 😢

Hvis Putin kjøper tre droner for hver drone Norge kjøper, så husk på at også Finland, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Polen, osv. vil kjøpe hver sine droner også. Så mot Russlands tre droner blir det da ganske mange totalt sett innenfor EU/Europa/NATO/hvordan du nå måtte ønske å dele det inn. Våre økonomiske kapasiteter overgår Russlands.

Hva er alternativet til å styrke sine militære kapasiteter for å kunne motstå angrep fra diktaturer? Bare la diktaturer holde på?

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
skaftetryne32 skrev (2 timer siden):

https://www.dagbladet.no/nyheter/ekspert-flagget-reagerer-ikke/79174158

 Det første jeg tenker er at videoene ser veldig manipulerte ut. De faller inn i mønsteret vi har sett tidligere, der man bruker påståtte angrep mot Moskva for å etablere en sannhet fra Russlands side, sier overingeniør i Norce og droneekspert, Nils Håheim-Sars, til Dagbladet TV

Videoen viser en relativt stor drone, som har med seg sprengstoff og flyr mot flagget - men flagget reagerer ikke på at det går av sprengstoff i nærheten. Sånn jeg ser denne videoen, er det propaganda for å prøve å etablere en sannhet om at Ukraina angriper Kreml.

 

synes ikke flagget er så merkelig, men legger mer merke til to personer som er på vei opp kuppelen. Hvem er de? og hva skal de der oppe, midt på natta?

  • Liker 1
Lenke til kommentar
5 hours ago, Windfarmer said:

Eller kanskje disse dronene er en forsmak på hva som vil regne over Den Røde Plass på seiersdagen den 9. mai?

Uansett så er jeg ikke sikker på om jeg liker dette, å angripe de sentrale deler av Moskva som ikke har noen betydning for Russlands evne til å føre krig kan ha den motsatte effekt. Den sløve russiske befolkningen kan våkne og faktisk innbille seg at de er under angrep av vesten. En sløv og likegyldig russisk befolkning er Ukrainas mest potente våpen.

Du kan ha helt rett at den russiske befolkningen vil reagere annerledes enn det jeg håper på. Jeg håper frykten for at krigen kommer til deres by kan vekke folket, at det kan bli føre til reaksjoner mot putin og mot krigen. 

Om det skaper mer støtte for krigen så er det langt fra bra. 

Samtidig må en nesten bare akseptere at ukraina i frustrasjon over stadig bombing av sivile mål og boligblokker forsøker å skape frykt hos russerne. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (14 timer siden):

Et nytt tog har blitt sabotert og avsporet med et eksplosiv i Berdyansk. Det er det andre drivstoff og olje-toget på to dager. Samtidig rammer ukrainerne drivstofflagre rundt om, blant annet på Krim.

Jeg sliter litt med å forstå hvorfor de velger denne taktikken. Kan noen forklare med teskje? Jeg tenker at Russerne har tapt så mange tyngre kjøretøy at deres drivstoffbehov må være sterkt redusert. Marinen har parkert seg skrekkslagent inne bak tre lag ubåtnett i havna i Sveastopol. Fly brukes knapt lengre. Shahed bruker knapt drivstoff og missilene går vel på fast drivstoff. Et fingeren i været anslag: kanskje redusert forbruk med 60-80%. Skal taktikken hjelpe må de ta ut ekstremt mye av drivstoffet. Hver jerrykanne og bil-tank teller.

Lenke til kommentar
Mr.M skrev (2 timer siden):

synes ikke flagget er så merkelig, men legger mer merke til to personer som er på vei opp kuppelen. Hvem er de? og hva skal de der oppe, midt på natta?

Spekulasjon: Dronen kan ha vært observert lenge før den ankom Kreml. Så har det blitt meldt fra om via radio eller telefon.

Men Zelensky og USA benekter å stå bak. Kan Russland selv stå bak, for å samle folket mot den fiendtlige trusselen? De har lovet gjengjeldelse.
https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/RGlJBW/eksperter-om-paastaatt-attentatforsoek-full-av-logiske-brister

Simen1 skrev (30 minutter siden):

Jeg sliter litt med å forstå hvorfor de velger denne taktikken. Kan noen forklare med teskje? Jeg tenker at Russerne har tapt så mange tyngre kjøretøy at deres drivstoffbehov må være sterkt redusert. Marinen har parkert seg skrekkslagent inne bak tre lag ubåtnett i havna i Sveastopol. Fly brukes knapt lengre. Shahed bruker knapt drivstoff og missilene går vel på fast drivstoff. Et fingeren i været anslag: kanskje redusert forbruk med 60-80%. Skal taktikken hjelpe må de ta ut ekstremt mye av drivstoffet. Hver jerrykanne og bil-tank teller.

Det kan hende at disse aksjonene krever lite ressurser å gjennomføre, så det er verdt bryet.
Russland trenger nok fremdeles mye drivstoff, og med redusert forsyning må de frakte det lengre fra andre drivstofflagre. Definitivt en ulempe for dem. Et begrenset antall tankbiler må kjøre lengre ruter for å levere, det tærer på logistikken.

Endret av Mannen med ljåen
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (24 minutter siden):

Jeg sliter litt med å forstå hvorfor de velger denne taktikken. Kan noen forklare med teskje? Jeg tenker at Russerne har tapt så mange tyngre kjøretøy at deres drivstoffbehov må være sterkt redusert. Marinen har parkert seg skrekkslagent inne bak tre lag ubåtnett i havna i Sveastopol. Fly brukes knapt lengre. Shahed bruker knapt drivstoff og missilene går vel på fast drivstoff. Et fingeren i været anslag: kanskje redusert forbruk med 60-80%. Skal taktikken hjelpe må de ta ut ekstremt mye av drivstoffet. Hver jerrykanne og bil-tank teller.

Jeg kan tenke meg til at de har mange ganger flere kjøretøy en de som er ved fronten. Og om de skulle få drivstoffmangel en plass ved fronten, så vil problemet bli veldig stort veldig fort.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Jens Kr. Kirkebø skrev (10 timer siden):
Espen Hugaas Andersen skrev (12 timer siden):

Vi burde kjøpe inn systemer som ATACMS og langtrekkende selvmordsdroner. 

PrSM i så fall. https://en.wikipedia.org/wiki/Precision_Strike_Missile

Men ja, jeg er enig. 

Jeg føler det mangler en type våpen til å ta mindre verdifulle mål i stort antall. Anti-personell-glide-selvmordsdroner. Som en styrbar dartpil med kamera og med enten sylskarpe blader eller sprengladning. Gjerne manuelt styrt av en operatør for å gjøre systemet mye mindre og billigere enn teknisk krevende automatisk målsøking. Se for deg BlackHornet stippet for motor og mange av de dyre delene, til en brøkdel av prisen i fritt fall. To utgaver: IR-utgaven for nattbruk, fargekamera for dagslys. Disse må nødvendigvis slippes ut av en moderdrone eller fly.

Nå som Ukraina møter stadig flere dårlig beskyttede, dårlig trente soldater og stadig mindre kjøretøy med og uten pansring, så ville det vært et glimrende våpen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

DET ER PÅ HØY TID Å ANGRIPE MOSKVA!

Jeg har sagt det i flere uker nå, og senest for et par dager siden. Dette er den eneste måten å vekke det russiske folk og krefter som kan motstå Putin på.

Putin får sin autoritet fra Kreml og Moskva. Det er der arkitektene av krigsforbrytelsene sitter. De må rammes direkte. I det minste må man ramme symbolene på deres autoritet. Det er KUN dette som kan rokke ved vanlige folks oppfatning av Putins tilsynelatende uangripelige autoritet.

Så fort bombene begynner å smelle i Moskva, og særlig i Kreml, så viser det at regimet er sårbart.

Jeg tror ikke dette er falsk flagg. Putin har lite å vinne og mye å miste. Angrepet på et kjøpesenter i Kherson var nok hevn fra det russiske regimet. Dette kan være ukrainske eller russiske partisaner eller utro tjenere. Hvis ukrainske myndigheter sier det ikke er dem, så har jeg en tendens til å tro dem på det.

THE BEACON HAS BEEN LIT! 😄

P.S. What air defense doing?

  • Liker 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...