Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Serpentbane skrev (37 minutter siden):

Hvis Krim er målet, så må de først sikre en linje fra Zaporizjza regionen mot Azov havet, i det miste om de ønsker å stoppe forsyninger østfra. Og en dirkete linje mot Melitopol fremstår som et strategisk valg. 

Men Russland har en stund forsterket og bygget et omfattende anlegg for dybde/flerlagsforsvar nord for Melitopol slik at et gjennombrudd sørøstover i retning Mariopul (trolig ikke fram til byen) kan være et potensielt lettere gjennomslagspunkt som så lar dem svinge først sør mot Azov havet og så tilbake vestover mot Melitopol og færre forsterkede forsvarsposisjon øst for byen. Dette vil imidlertid keve mer av frontlinjen de skaper da den vil bli lenger og ligge nærmere Donbas og Russland. Men, det kan også være at de tar sikte på å avskjære og "sulte" ut styrkene fremfor en umiddelbar dirkete stor konfrontasjon, og da vil en rute øst for byen være naturlig.

Det er opprettet 8 stormregimenter på 40000 mann, og det ryktes at de vil kjøre flere gjennombrudd, hvor så erfarne ordinære styrker vil støtte og følge på. Det betyr naturligvis ikke at hovedtyngden i offensiven kommer på 8 steder, eller at disse regimentene opererer helt adskilt. Men det vil gjøre det vanskelig for Russland og fordele styrker og reagere. 5000 mann alene er nok til å merkes, men ikke nok til å utgjøre noen offensiv. Kanskje vil vi se at spydet treffer 8 steder, men at det skyves etter kun 2 etc. 

Blir spennende. Jeg håper de lykkes, og at de klarer å tvinge fram en kollaps slik vi så i fjor. Men, Russiske styrker har nå bedre forsvarsverk og er i en defensiv positur. 

Det kan jo også være at de anser brohodet ved Dnipro som et godt utgangspunkt for å falle russiske stillinger i ryggen om de bare klarer å sette over tyngre materiell. Evt så vil store nok styrker av fotsoldater kunne tvinge russerne til å holde igjen et tilstrekkelig stort antall soldater og materiell til at det svekker de defensive stillingene i Zaporizjzia-Azov-aksen. Styrkene på østbredden av Dnipro ved Kherson vil fremstå som en potensiell knipetang som kan fange de russiske styrkene rundt Enerhodar og atomkraftverket dersom de klarer å møte opp et ukrainsk gjennombrudd mot Melitopol.

Kjenner meg litt som en wannabe Napoleon her jeg sitter, så jeg ber dere (trolig unødvendig) om å ta mine betraktninger med en spade salt. Jeg kan ikke dette, men jeg er veldig interessert i at UA skal vinne frem her.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (17 minutter siden):

Det kan være de kommer Forsvarskommisjonen i forkjøpet med å signalisere økt innsats på områder de vet det kommer kritikk. Forsvarskommisjonen skal vel legge frem sin rapport 3. mai om jeg ikke husker feil, og det er vel ikke mange som tror på en skjønnmaling av forsvarsevnen vår i den rapporten.

Mitt håp er at de gjeninnfører en bredere verneplikt, og at de oppretter mobilt kystforsvar basert på NSM/JSM med mobile ramper slik som Polen, Romania og flere andre har gjort. I tillegg håper jeg på en styrking av hærens reserver slik at vi får et reellt mobiliseringsforsvar. Jeg mener å ha lest at Forsvarssjefen har anbefalt gjenoppretting av regimentene som administrativ inndeling av landstyrkene, og da vil man muligens kunne få til et reservistforsvar som er litt på linje med den amerikanske nasjonalgarden, om enn kun for hærstyrker og ikke med fullt flyvåpen slik som i USA.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Har ikke sett dette omtalt i tråden tidligere. Håper det stemmer og at våpnene leveres så raskt som mulig.
 

Sitat

Planla våpensalg til Putin – så ombestemte Abdel Fattah al-Sisi seg

Sitat

Nyheten gikk verden rundt, men nå har egypterne gjort helomvending. Abdel Fattah al-Sisi regime har inngått en avtale med USA, hvor amerikanerne kjøper artilleriammunisjon fra egypterne, som de i sin tur sender videre til ukrainske styrker.

Planla våpensalg til Putin – så ombestemte Abdel Fattah al-Sisi seg (msn.com)

  • Liker 2
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar

https://e24.no/naeringsliv/i/GMnX6l/pst-russisk-etterretningsagent-ville-kjoepe-miniubaat-i-gave-til-venn

PST: Russisk etterretningsagent ville kjøpe miniubåt «i gave til venn»

Politioverbetjent Dag Røhjell, som er rådgiver ved Kontraetterretningsseksjonen i PST, forteller at russisk etterretning ved minst tre tilfeller har kjøpt eller forsøkt å kjøpe utstyr som PST mener kunne være på vei til det russiske forsvaret.

Tilfellene gjelder tre personer som PST mener har operert i Norge under diplomatisk dekke, men hvor de i virkeligheten har arbeidet for den russiske militære etterretningstjenesten GRU.

Disse anskaffelsesforsøkene har ifølge PST rettet seg mot mer og mer høyteknologiske produkter underveis, men hvor de produktene de kjøper først er såkalt hyllevare uten restriksjoner.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (27 minutter siden):

 

 

 

Ved søk på Pavlohrad fann eg m.a. denne artikkelen som fortel litt meir om resultatet av angrepet i natt:

https://www.reuters.com/world/europe/air-defence-systems-repelling-russian-missile-attacks-kyiv-region-officials-2023-05-01/

Det ser ut til at russarane framleis utfører målretta angrep mot straumnett og bustadområde.

Endret av torbjornen
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Markiii skrev (13 minutter siden):

Jeg synes vi skal kritisere paven for å blande seg i noe han ikke har kunnskap om eller innsikt i. Det er helt uten verdi å "ønske å få slutt på krigen" uten å ta hensyn til brutaliteten ukrainere som lever under russisk okkupasjon blir utsatt for. Uten å ta hensyn til hvordan Russland nok en gang muligens slipper unna med å gå til krig og grafse til seg land og ressurser. Uten å ta hensyn til at Russland faktisk er den angripende part her og at de aldri forholder seg til avtaler. Det er bare løgn på løgn fra russisk side.

Paven driver altså med noe han ikke har greie på, og på mange måter underbygger han russisk propaganda og later som det er sidestilte parter her som bare kan sette seg ved forhandlingsbordet som om det er noe å forhandle om i dag.

Skal ein følgje eit slikt resonnement har vel verken Xi eller nokon andre peiling på kva dei driv med heller. Eg trur ikkje at ikkje paven har greie på fredssamtalar. Dei fleste, inkludert paven veit kven som er agressor, og han har vel aldri lagt skjul på dette. På eitt eller anna tidspunkt vil krigen vere over, og når ein fredsavtale skal på plass kan det vere bra at nokon har snakka med kvarandre, drøfta planar for framtida og skapt ei mest mogeleg felles forståing. Eg meiner difor at det er rett å ha samtalar direkte eller indirekte med begge partar i krigen, og dette inkluderer paven som fredsmeklar. Paven har også den fordelen at han er nøytral, på den måten at han ikkje har bindingar til verken Russland, Ukraina, EU, NATO, Kina eller andre som har interesse av at nokon "vinn" krigen.

Endret av torbjornen
  • Liker 4
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (8 minutter siden):

Førstemaiparade i Oslo.
Er det bare jeg som blir provosert av dette? Overreagerer jeg? Er dette et sovjetisk symbol, eller et bredere pankommunistisk symbol? Er det egentlig noen forskjell? For om dette er AKP eller NKP så er jo de bare Quisling-faksjonen og Nasjonal Samlings-ekstensjonen av Moskva?

Dette er som å gå med et flagg med hakekors i mine øyne. Og desto mer graverende fordi det pågår en krig og et folkemord nå.

344753525_3540253186230653_7689909415503455153_n.jpg

Hammer og sigd er et gammelt og tradisjonelt kommunistsymbol.

Jeg synes du overreagerer ☺️

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (10 minutter siden):

Førstemaiparade i Oslo.
Er det bare jeg som blir provosert av dette? Overreagerer jeg? Er dette et sovjetisk symbol, eller et bredere pankommunistisk symbol? Er det egentlig noen forskjell? For om dette er AKP eller NKP så er jo de bare Quisling-faksjonen og Nasjonal Samlings-ekstensjonen av Moskva?

Dette er som å gå med et flagg med hakekors i mine øyne. Og desto mer graverende fordi det pågår en krig og et folkemord nå.

344753525_3540253186230653_7689909415503455153_n.jpg

No er jo ikkje Putin og det nasjonalistiske styret i Russland kommunistar, tvert imot. Men med tanke på korleis Russland si historie blir pynta på og gamle kommunistiske symbol blir brukt i russisk propaganda for krigen gjev iallefall slike symbol meg heilt andre assosiasjonar enn det som sikkert er målet. Tankane går også til partiet Raudt si manglande støtte til Ukraina. Skulle 1. maitog ha appellert til meg burde slike symbol i år vere bytt ut med blå og gule flagg.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q

Mange forskjellige varianter av arbeiderbevegelsens symboler, men jeg lener meg mot at et flagg som direkte representerer det forhenværende Sovjetunionen er upassende, for å si det mildt og synes dette burde bli tatt ut ifra enhver kontekst som er ment å feire kampen mot klasseforskjeller og for arbeiderrettigheter.

Argumentet om at det er et gammelt og tradisjonelt kommunistsymbol holder for meg ikke. Bolsjevikene eksproprierte dette symbolet og helt siden den Russiske revolusjonen har det representert Sovjets imperie og undertrykkelse mer enn generell kommunisme.

Lenke til kommentar
torbjornen skrev (22 minutter siden):

Skal ein følgje eit slikt resonnement har vel verken Xi eller nokon andre peiling på kva dei driv med heller. Eg trur ikkje at ikkje paven har greie på fredssamtalar. Dei fleste, inkludert paven veit kven som er agressor, og han har vel aldri lagt skjul på dette. På eitt eller anna tidspunkt vil krigen vere over, og når ein fredsavtale skal på plass kan det vere bra at nokon har snakka med kvarandre, drøfta planar for framtida og skapt ei mest mogeleg felles forståing. Eg meiner difor at det er rett å ha samtalar direkte eller indirekte med begge partar i krigen, og dette inkluderer paven som fredsmeklar. Paven har også den fordelen at han er nøytral, på den måten at han ikkje har bindingar til verken Russland, Ukraina, EU, NATO, Kina eller andre som har interesse av at nokon "vinn" krigen.

Ja, Kina hadde fint lite å komme med. Problemet er at noen som underbygger russisk propaganda og løgn liksom skal få til fredssamtaler. Folk som enten er kunnskapsløse eller som bevisst underbygger Russlands vrangforestillinger.

Paven er kanskje nøytral i teorien, men som jeg påpekte så har han flere ganger underbygget russisk løgn og propaganda, noe som gjør at han rent praktisk har støttet Russland. Paven ville altså gått inn i eventuelle fredssamtaler med dårlige kunnskaper, noe som er et dårlig fundament.

Endret av Markiii
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Sitat

Ukrainsk general: Russiske styrker jaget fra flere stillinger 

Ukrainske motangrep har fjernet russiske styrker fra flere stillinger i den beleirede byen Bakhmut i Øst-Ukraina, ifølge en ukrainsk general.

– Situasjonen er temmelig vanskelig, sier general Oleksandr Syrskyij, øverstkommanderende for bakkestyrkene, i en uttalelse på Telegram mandag.

– Samtidig er fienden angrepet av våre enheter i enkelte deler av byen og har forlatt noen stillinger, sa Syrskyij da han besøkte soldatene ved fronten søndag.

I månedsvis har slaget om Bakhmut stått sentralt i Ukraina-krigen, der frontlinjene har beveget seg svært lite siden i fjor.

(NTB)

https://www.nrk.no/nyheter/ukrainsk-general_-russiske-styrker-jaget-fra-flere-stillinger--1.16393939

  • Hjerte 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...