Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

iblazeqt skrev (32 minutter siden):

vinterferie-rush i Russland
 

Over 1700 kjøretøy i kø fra Russland til Georgia

Det har bygget seg opp en lang kø på den russiske siden av grenseovergangen mellom Nord-Ossetia i Nord-Kaukasus og Georgia, skriver det russiske nyhetsbyrået Interfax.

For to dager siden var det 1400 kjøretøy i køen mellom de to landene.

Det ble innført reiserestriksjoner på veien tirsdag, og begrunnes med behov for å rydde veien og fjellsider etter snøfall.

I september i fjor sendte Russland ut FSB-styrker til grensen mellom de to landene. Da flyktet flere russere  etter at landets president Vladimir Putin erklærte en midlertidig militær mobilisering av soldater til å kjempe i Ukraina.

Nå har ukrainsk etterretning sendt ut meldinger om at det snart blir unntakstilstand og massmobbelisering i Russland i flere uker.

Gårsdagens tale fra Putin indikerte ingenting i så måte.

Men kanskje Putin etter hvert er i ferd med å få smake sin egen medisin? Uansett hva han sier, så vil en betydelig del av befolkningen ikke stole på han, men enda viktigere:  Uansett hva han sier er der ingen sannhetsgehalt i hva han sier, og da kan alle tro på hva som helst og hva og når de vil.

Dette synes å være et glimrende utgangspunkt for å starte en "spesiell militær operasjon" i Europa, en operasjon som tilfeldigvis synes å ha alle kjennemerker for å være  den største krig Europa har sett på snart 80 år?

Hvordan i helvete skal kineserne komme seg ut av dette med æren i behold?    

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Snikpellik skrev (På 21.2.2023 den 10.28):

Han snakker om viktigheten av religion, og at vesten er degenerert fordi vi tillater likekjønnede ekteskap, og at "de tillater pedofili i vesten". Han sier "den anglikanske kirken planlegger en kjønnsnøytral gud". Dette er den eksistensielle trusselen de må nedkjempe ifølge ham, fordi det er "satanistisk". Dette er stort sett samme budskap han kom med i sin forrige store tale. Putin vet at slike talepunkter gir en viss gjenklang hos enkelte grupper i vesten og derfor bruker han det.

Siterer mitt eget innlegg om talen til Putin i går. Karen-Anna Eggen snakker om dette, og hensikten med den retorikken i Vårt Land i dag:

Sitat

– Dette baserer seg på den fortellingen Russland skaper, om at vesten fremelsker homofili og at ekteskap i Europa kan være mellom hvem som helst. Her trekkes også woke-uttrykket frem i taler. I Russland bruker de ofte pedofili og homofili om hverandre, ofte i samme setning, da for å sidestille legningene og påføre homofili ytterligere stigma, ifølge Eggen.

– Hva betyr denne retorikken, Eggen?

– Russland har brukt tid på å skape et bilde av seg selv som forsvarer av de tradisjonelle verdiene. Det er både et innenrikspolitisk og utenrikspolitisk budskap og her jobber politisk ledelse og den religiøse ledelsen i Russland jobber opp mot samme mål. Begge spiller på, og får økt innflytelse av - hverandre. Det er vinn-vinn-vinn. Russland oppnår også mer støtte fra andre konservative land.

 

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ukraina: – Russland har sendt forsterkninger til flere frontlinjer

Russland har sendt forsterkninger til flere frontlinjer i Ukraina, opplyser generalstaben i det ukrainske forsvaret.

Forsterkningene tyder på at det kommer nye russiske angrep innen kort tid, skriver generalstaben i en uttalelse onsdag kveld.

Oppskaleringen er spesielt rettet mot Kupjansk, Lyman, Bakhmut, Avdiivka og Sjakhtarsk, ifølge meldingen.

I uttalelsen står det også at det pågår harde kamper spesielt ved Bakhmut, mens russiske angrep ved Avdiivka og Sjakhtarsk er slått tilbake.

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
iblazeqt skrev (Akkurat nå):

Ukraina: – Russland har sendt forsterkninger til flere frontlinjer

Russland har sendt forsterkninger til flere frontlinjer i Ukraina, opplyser generalstaben i det ukrainske forsvaret.

Forsterkningene tyder på at det kommer nye russiske angrep innen kort tid, skriver generalstaben i en uttalelse onsdag kveld.

Oppskaleringen er spesielt rettet mot Kupjansk, Lyman, Bakhmut, Avdiivka og Sjakhtarsk, ifølge meldingen.

I uttalelsen står det også at det pågår harde kamper spesielt ved Bakhmut, mens russiske angrep ved Avdiivka og Sjakhtarsk er slått tilbake.

Høres sannsynlig ut. Putin vil feire at Bakhmut er overtatt på fredag. 

Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (2 timer siden):

Artur Rehi nevner at ingen vet hva som har truffet Mariupol, men at Rybar og andre russiske telegram-kanaler hevder det er GLSDB.

Altså ground-launched small diameter bomb.

Som riktignok kan skytes med HIMARS. https://youtu.be/ZMtQiLKzNHI

 

Det kan nok stemme. Det har gått rykter om at SDB-1 med HIMARS som rampe har vært i Ukraina en stund allerede.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Det er kommet bilder av enorme mengder med døde Wagner-folk, men usikkert tidspunkt, om det er av nyere eller eldre dato, når kampene var mer intense i forrige uke.

Angrepet mot russiske forsterkninger i Mariupol med mulig GLSDB kan sette russerne tilbake på den fronten. Det blir spennende å se tallet på døde russere i de kommende dagene.

Forhåpentligvis kan ukrainerne utnytte GLSDB eller hva det nå er de bruker til å slå til enda fler steder, enda lengre bak, og tvinge russerne som måtte fly ammunisjon, utstyr og mønstringsplasser og baser 70-80-90km bakover nå 150km+. Dersom Ukraina får ATACMS, Harpoon+ og Storm Shadow vil de måttet flytte alle basene sine tilbake til Russland og Sør-Krim, som vil være de eneste områdene ute av rekkevidde.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 5
Lenke til kommentar
ATOMGREP: Russlands president varsler onsdag at landet vil begynne masseproduksjon av hypersoniske missiler.  
 

Putin: Moskva vil styrke atomsatsingen

ATOMGREP: Russlands president varsler onsdag at landet vil begynne masseproduksjon av hypersoniske missiler.   Foto: Mikhail Metzel / NTB. 

Russlands president Vladimir Putin sier onsdag kveld at Moskva vil øke fokuset på å styrke landets atomstyrker. 

Det melder nyhetsbyrået Reuters, som skriver at presidenten hevder Russland vil begynne å masselevere hypersoniske missiler av typen Tsirkon. 

– Vi vil fortsette full produksjon av Kinzhal luftutsendte hypersoniske systemer og begynne masseutplassering av Tsirkon sjøutsendte hypersoniske missiler, sier Putin i en videotale for å markere den offentlige helligdagen «Defender of the Fatherland».

I tillegg varsler Kreml på sine nettsider for offisiell juridisk informasjon, at Russland vil levere tre ubåter av typen Borei til landets sjøforsvar over årene som kommer. 

Putin varsler at myndighetene vil fortsette å utstyre de russiske styrkene med avansert utstyr, og at våpenindustrien øker produksjonen av konvensjonelle våpen. 

– Vi vil fortsette å levere avansert utstyr til troppene våre, inkludert nye angrepssystemer, rekognoserings- og kommunikasjonsutstyr, droner og artillerisystemer. Vår industri øker hurtig produksjonen av hele spekteret av konvensjonelle våpen og forbereder masseproduksjon av avanserte modeller av utstyr for hæren og marinen, samt romfartsstyrkene, sier presidenten. 

Hypersoniske missiler flyr raskere enn lydens hastighet, noe som gjør dem vanskelige for rakettskjold å skyte ned. Tsirkon-missilet er russiskutviklet, og i stand til å bære atomstridshoder.

De brukes i hovedsak i angrep mot skip, og kan skytes fra russiske krigsskip og ubåter.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Russland MÅ vel styrke atomvåpensatsingen, iom. at de per akkurat nå ikke har full troverdighet i at de kan forsvare seg med ICBM'er.

Jeg tror nå ikke at USA eller noen andre hadde tatt sjansen og angrepet Russland uansett - men det er skummelt for verdens såkalt største atommakt å få sådd tvil om våpnene og rakettene deres overhodet virker i stor nok grad til å avskrekke et angrep.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (2 timer siden):

Putin cancels decree underpinning Moldova's sovereignty in separatist conflict
https://news.yahoo.com/putin-cancels-decree-underpinning-moldovas-025817741.html

Det var jo spennende. Nesten så Moldova snart kan benytte anledningen til å erklære at avtalen med separatistmyndighetene ikke lenger er gyldig og at russiske tropper ikke lenger er velkomne. Tilby dem buss til Serbia, *med* uniform men uten våpen og utstyr. 😎

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dagens bebudede "Defender of Fatherland" konsert på Luzhniki Stadion i Moskva. Virker å være mye folk på tribunene, fleste er vel utkommanderte fra arbeidsplasser, ungdomsorganisasjoner osv. Putin var også innom som ventet og holdt tale.

https://www.youtube.com/live/VcMh7zkwYRc?feature=share

Dramaturgien er typisk russisk, med referanser til tidligere kriger, etc.

Spørsmålet er om slike "nasjon oppbyggende" forestillinger har noe særlig påvirkning lengre, på den jevne russer? De har sett det "hundre" ganger før, og må vel bli lei hele systemet en gang. :roll:

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (8 timer siden):

Det er enda mer oppsiktsvekkende dersom de har klart å adaptere den på så kort tid selv om de nå har erfaring med bla. HARM. Kanskje derfor de tar steget til JDAM også, fordi det gikk lettere enn forventet.

Det ble dog nevnt at en HIMARS-enhet angivelig skulle ha mottatt noe nytt.

Jeg blandet nok sammen GLSDB og GMLRS.

Men om det er fyrt fra M142 eller M270 og det ikke er GMLRS og det ikke er ATACMS, hva kan det være?

de angrep jo to russiske militærbaser på Krim-halvøya i desember, milevis fra fronten. Mulig de har hatt noen få langtrekkende raketter på lager? Men trenger selvsagt nye nå. Helst med rekkevidde til Moskva, men det får de vel (fortsatt) ikke.

Lenke til kommentar
10 minutes ago, Mr.M said:

de angrep jo to russiske militærbaser på Krim-halvøya i desember, milevis fra fronten. Mulig de har hatt noen få langtrekkende raketter på lager? Men trenger selvsagt nye nå. Helst med rekkevidde til Moskva, men det får de vel (fortsatt) ikke.


Den gang brukte de angivelig droner og sabotører. Og på Moskva Neptun og droner.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Gjest slettet-ld9eg7s96q
torbjornen skrev (8 timer siden):

Dersom Russland brukar opp "oljefondet" sitt på krigsproduksjon vil vel dette kunne halde økonomien varm ei stund? Det var vel også slik at då Hitler kom til makta i Tyskland sette han folket i arbeid, slik at det vart slutt på den økonomiske krisa som hadde prega mellomkrigstida fram til då. På same tid hadde ein Keynesiansk motkonjunkturpolitikk i USA, der ein brukte pengar over statsbudsjettet for å få liv i økonomien og arbeidsløysa ned.

Vedrørende Tyskland var nazistenes økonomiske politikk ikke bærekraftig. De tok opp gigantiske lån via et skyggeselskap og brukte penger de rett og slett ikke hadde. Hadde de ikke gått til krig i 1939 hadde nazityskland havnet i en enorm økonomisk krise. Tyskland bygget seg opp til igjen å bli den største europeiske økonomien under weimarrepublikken og seilet på en bølge av økonomisk oppgang før Hitler kom på makten. Den økonomiske krisen du sikter til var hovedsakelig pga Tysklands forsøk på å lure seg unna krigsskadeerstatningen ved å betale streikende ruhrarbeidere med penger de startet med å trykke opp, som førte til en hyperinflasjon.

Tyskerne har en lang og tvilsom ærerik historie med å skyte seg selv i beinet og skylde på alle andre. Litt som Russland.

edit: Tyskerne gjorde det samme her i Norge etter at de okkuperte oss. Tok ut gigantiske lån i den Norske bank for å finansiere massive byggeprosjekter rundt om i landet. Etter krigen måtte AP regjeringen innføre kredittrasjonering i mange år for at ikke Norge skulle havne i en hyperinflasjon situasjon.

Derfor jeg må himle litt med øynene når visse brukere her inne skryter tyskerne opp i skyene.

Endret av Gjest slettet-ld9eg7s96q
Lenke til kommentar
Sitat

Kilder i Biden-administrasjonen sier til Wall Street Journal at de vurderer å offentliggjøre etterretningsinformasjon som de mener viser at Kina vurderer direkte våpenstøtte til Russland for bruk i Ukraina.

https://www.dn.no/utenriks/russland/kina/ukraina/usa-advarer-ny-kinesisk-stotte-til-russland-vil-utlose-sanksjoner/2-1-1408617

Eg tykkjer at akkurat dette minner uhyggeleg mykje om opptakten til Ukraina-krigen. Eg håpar at Kina snur før det er for seint.

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
1 hour ago, torbjornen said:

https://www.dn.no/utenriks/russland/kina/ukraina/usa-advarer-ny-kinesisk-stotte-til-russland-vil-utlose-sanksjoner/2-1-1408617

Eg tykkjer at akkurat dette minner uhyggeleg mykje om opptakten til Ukraina-krigen. Eg håpar at Kina snur før det er for seint.

Jeg tenker her at det er noe som Kina i sin fulle rett til å gjøre, selv om jeg ikke liker det.
Ellers så tar jeg for gitt at med "våpenstøtte", så mener man egentlig våpensalg.

Dersom vesten innfører sanksjoner mot Kina utelukkende basert i dette, så eskalerer vesten situasjonen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...