Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

11 hours ago, Markiii said:

NS2 var aldri i drift og ville aldri bli satt i drift, så USA hadde allerede fått det som de ville.

Russland sprengte NS1 og lot NS2 være delvis i orden fordi de var desperate etter å få åpnet NS2. De hadde allerede selv stengt leveransene via NS1 for å tvinge Europa til å godta NS2, men det fungerte ikke. Da gjenstod det å ødelegge NS1 i et siste desperat forsøk på å tvinge Europa til å godta åpning av NS2. Men det skjedde ikke. Russland feilberegnet totalt, og ødela sine egne rør uten å oppnå noe som helst. Så nå er de i gang med massiv feilinformasjon og propaganda for å dekke over fadesen sin.

Jeg ser at du tror og ønsker at dette er realitetene, og det kan de godt være.

Mitt poeng er at vi ikke vet, og mens USA har uttrykt at de har en plan om å gjøre noe med rørledningen, må man konstruere et motiv når det gjelder russerne som ikke er like opplagt.

Og, når vi ikke vet, er det egentlig tåpelig å bestemme seg for hva som egentlig har skjedd. Det er synsing og føleri. Da er det bedre å snakke om sannsynligheter, eller hva man tror. Men jeg må igjen advare mot å være naiv i forhold til hva amerikanerne er i stand til.

 

Endret av Rhabagatz
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
10 hours ago, Windfarmer said:

 

Kan noen tenke seg at den norske stat med Jonas Gahr Støre i spissen har godkjent en slik operasjon? 

 

 

Eneste forklaring er i så fall at Norge ble ført bak lyset og brukt av USA. Men det virker veldig usannsynlig at USA, som har full kapasitet til å gjøre dette på egenhånd, skulle bry seg med å be Norge om hjelp eller lure Norge til å hjelpe seg.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
2 hours ago, torbjornen said:

Eg lurer elles på kva som evt. vart resultatet av det siste rakettregnet. Fungerer luftvernet? Greidde russarane å slå ut vesentleg meir infrastruktur enn det som allereie er øydelagt frå før? Finst det nokon måte å gjere Ukraina i stand til å forsvare seg mot russiske S300-rakettar?



Så vidt jeg har fått med meg ble nesten alt skutt ned, eller hvert fall en større andel enn tidligere. Jeg tror det er derfor Russland skjøt raketter fra Svartehavet der de "gjemte seg" bak Moldova for å forsøke å angripe fra en vinkel der det ikke er like mye antiluftskyts.

  • Liker 4
Lenke til kommentar
Arve Synden skrev (28 minutter siden):

Selv om Ukraina skulle få krigsskip av noen vil de ikke kunne få dem gjennom til Svartehavet, da Tyrkia har stengt Bosporosstredet og Dardanellene for militær trafikk, i henhold til Montreaux-konvensjonen av 1936.

Det går fram av artikkelen at NATO-skip framleis hadde tilgang. Då kan vel også Tyrkia i teorien sleppe gjennom ukrainske krigsskip dersom dei vil.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
torbjornen skrev (3 timer siden):

Eg lurer elles på kva som evt. vart resultatet av det siste rakettregnet. Fungerer luftvernet? Greidde russarane å slå ut vesentleg meir infrastruktur enn det som allereie er øydelagt frå før? Finst det nokon måte å gjere Ukraina i stand til å forsvare seg mot russiske S300-rakettar?

S-300 i bakke-til-bakke modus har en forholdsvis kort rekkevidde, men de har en ballistisk bane med meget høy hastighet mot slutten(opp mot 2,500 m/s (9,000 km/t).
De er derfor meget vanskelig å ta ut, og tror kanskje ikke Ukraina har denne muligheten før de får Patriot og SAMP/T-MAMBA.
De har også brukt S-400 48N6DM missiler som har mer enn dobbelt så lang rekkevidde, og er brukt mot Kyiv fra Belarus.
Denne har også et større stridshode enn fra S-300. Begge har en "dårlig" søker mot landmål, og går stort sett mot det største målet den finner når den nærmere seg målområdet. Og dette har vi sett ofte være en boligblokk.
Ulempen for Ukraina er at selv om kanskje Russland begynner å nærme seg smertenivået på andre typer missiler og cruise missiler så hadde de nærmere 8000 missiler til S-300 og S-400 ved krigens start. Alle er nok ikke aktuelle i bakke-til-bakke rollen, men mange nok til fortsatt å gjøre stor skade.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
56 minutes ago, Markiii said:

Alle fakta peker mot Russland, ikke USA. Russland hadde motiv, men USA hadde ikke det.

Du får nesten formidle det til etterforskerne. De har enn så lenge motsatt oppfatning, at ingen fakta knytter Russland til hendelsen. Hadde de hatt det minste å henge på Russland, hadde de garantert fortalt oss om det! At USA ikke skulle ha motiv, det tror du vel knapt på selv.

Ellers er det lite poeng i å diskutere dette videre. Du er skråsikker på at Russland sto bak, nøyer meg med å fastslå at det står mellom de to hovedmistenkte.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
5 minutes ago, torbjornen said:

Det går fram av artikkelen at NATO-skip framleis hadde tilgang. Då kan vel også Tyrkia i teorien sleppe gjennom ukrainske krigsskip dersom dei vil.

Selv med NATO-skip er det begrensinger.

Quote

The stay of warships of non-Black Sea states is restricted to a maximum of 21 days, and the overall tonnage of all foreign warships transiting through the Straits cannot exceed 15.000 tons. Similarly, the total tonnage of non-littorals’ warships in the Black Sea cannot go over 45.000 tons at any time.

 

Quote

Furthermore, in the context of the ongoing process of developing NATO’s 2030 strategic concept, the need to address Black Sea security and stability is attracting growing policy attention. Though so far there have been no indications of an official NATO attempt suggesting circumventing the terms of the convention, in the broader discussion of how to deter growing Russian assertiveness in the Black Sea, there have been calls for a marked increase in the U.S. naval presence in the Black Sea that could only be achieved if the convention is breached or its provisions are stretched to the limit, such as reflagging naval assets of other NATO members under the three Black Sea members’ flags. There have also been suggestions for the revision of the convention in a manner that would transform the status of the Black Sea to a regular open sea, permitting free access to it by warships too. These are developments that risk aggravating the already difficult security situation in the region.

https://www.justsecurity.org/77524/montreux-convention-at-85-needs-tending-for-us-nato-russia-security-and-stability/

 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
46 minutes ago, JK22 said:

SpaceX må settes under massiv økonomisk og politisk press fra hele Vesten, og det er nå ganske åpenbart at Starlink må reguleres vekk fra private inngrep.


Det er blitt ganske tydelig at Musk, til tross for sin noe unike originalitet som har klart å få i gang store ting som grunder, til syvende og sist ikke er helt vel bevart, og ikke er i stand til å styre på en fornuftig måte. Det gjelder også for aksjonærene. Så jeg tipper de vil felle ham etter hvert uansett.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
28 minutes ago, JK22 said:

Tror håpløshetsfølelsen er i ferd med å spre seg ut blant russerne også i selve Russland. Håpløshet er dårlig forstått i moderne krig, men kunne være meget avgjørende i krig. Denne krigen er meningsløst fra et russisk perspektiv, flere og flere vil ha forhandling fremfor videre strid, og Bakhmut har utvilsomt vært en rystende opplevelse for russerne både utenfor og i Russland da man så gamle minner som var best tjent ved å være glemt, vendt tilbake som en rambukk. Russerne som ser krigsforberedelser, åpning av tilfluktsrom, utplassering av SAM våpen i selve hjertet av Moskva - blir ikke oppmuntret, det derimot deprimere dem. De hadde levd i fred i mange år og egentlig ønsker ikke krig. Det er snart gått ett år siden invasjonen, og det har bare blitt verre og verre. Selv om 80 % skulle støtte videre krig, er det ikke på solid grunn.

 

Jeg håper virkelig at dette er tilfelle. For selv om jeg har null sympati med russerne, så ville det være bra om moralen deres var sterkere svekket på hjemmebane enn det som har fremstått så langt. De virker totalt kuede, nesten som Zombier. Hundrevis av år med vanstyre og undertrykkelse.

Med tanke på hva som skjer innad med Russland, så gir jeg egentlig beng. De har kollektivt valgt sine skjebne. Jeg bare håper landet ikke blir så ustabilt til slutt at det blir atomvåpenspredning til mange nye republikker som i 1991.

Det beste for verden hadde nok vært militært tap for Russland og regimeskifte så fort som mulig.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

 


Japan forbereder seg på krig. De tar i likhet med USA den økende trusselen fra Kina og Nord-Korea på alvor.

Jeg hadde ikke vært forferdelig overrasket om Kina og Russland også hadde en forståelse om at Kina etter Ukraina kunne finne på å angripe Taiwan. Men de har kanskje, forhåpentligvis, fått kalde føtter etter den russiske fadesen i Ukraina.

Japan er også bekymret for Russland. De to har en konflikt om bla. Kurilløyene.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...