Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Skiftande regjeringar har gjennom åra fått til lite på dette punktet, noko som også har ført til politikarforakt.

Om nokon skulle ynskje å få gjort noko med den omfattande korrupsjonen må det vere han som har profilert seg som folkets tenar. Det virkar som at rett mann var til stades i presidentkontoret til rett tid. Kanskje er krigen det som skal til for å samle folket bak Zelensky slik at han har den autoriteten som skal til for å få bukt med korrupsjonen ein gong for alle. Greier han dette ventar det Ukraina ei lys framtid når krigen ein gong tek slutt.

Endret av torbjornen
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Naturkatastrofer kan ofte setje konfliktar i eit anna perspektiv, og kan gje endringar til det betre. I samband med jordskjelvkatastrofa har Syria bedt sjølvaste erkefienden Israel om hjelp Og Israel har lova å hjelpe.

Samstundes ber Tyrkia NATO om hjelp. No bør Sverige kjenne si besøkelsestid, og tilby raus hjelp til Tyrkia. Så blir det i så fall spennande korleis Erdogan reagerer på dette, og om dette kan løyse opp i problematikken når det gjeld svensk NATO-medlemsskap.

Elles er det berre så synd at det ikkje kjem eit skikkeleg kraftig jordskjelv ein stad i Russland, og då helst i nærleiken av St. Petersburg eller Moskva. Russarane kunne ha trengt noko anna å bruke kreftene på enn å krige i- og terrorisere Ukraina.

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Hvis en skal prøve å finne positive ting fra denne elendigheten; så har og er Ukraina i en voldsom korrupsjons-Smack down. Nylig er trolig forsvarsministeren Reznikov under korrupsjonsetterforskning.

Plausibelt bakgrunn for denne korrupsjonskandalen:
Matleverandøren økte prisen på 5-gangern for mat til de ukrainske styrkene. Mistillitet var måten Reznikov bortforklarte denne saken (selv om han ikke var opprinnelig ansvarlig for innkjøpene), med f.eks at "Prisen er per kilo egg, og ikke for 10 stk egg".

Om det stemmer eller ikke, er vel ikke sååå nøye akkurat nå, men at de velger å ta opp denne saken på en svært viktig person midt under krigen, sier meg at de er svært seriøse på å ta knekken av korropsjonsproblemet sitt; stort eller smått.
Skal heller ikke se bort fra at dette er en selvfølge for å få fortgang i EU-søknaden.

Det skal sies at utnyttelse av staten i krisetider med lav/lite revisjon er ganske normalt overalt, og så i Norge.

https://www.theguardian.com/world/2023/feb/05/talk-of-resignation-and-retreat-swirls-in-ukraine-as-bakhmut-enters-endgame

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, Pop said:

Vet vi noe om hvilket militært materiell Ukraina lager selv? 

Tenker på artikkelen for få dager siden som beskrev laserstyrte missil (laservåpen som en eller annen noldusjournalist kalte det) UA selv utviklet.

For alt jeg vet lager de T-72, aldri hørt de videreutviklet stridsvognproduksjon tilsvarende ruZZlands T-80, T-90, armata osv. Fly, helikoptre og slikt virker alt å være utstyr igjen fra 1980-årene. Rifler ser ut til å være langt mer moderne ting.

Litt bakgrunn:
Under sovjet-tiden, var det primært Ukraina som ledet an på teknologien og produksjonen. Universitetet i Kharkiv var MIT i dagens perspektiv, der en utdannelse der tilsier en god jobb deretter.
Etter sovjets fall, tok/stjal russerne med seg det de klarte, til og med et hangarskip. Så sovjet var ganske ubrukelig uten Ukraina.

Ukraina er dermed i stand til å utvikle og produsere utstyr. Produksjon av militært materiell nå holdes absolutt hemmelig, så vi får ikke helt vite om hva, hvor, når og antall.
Men det dukker opp diverse ting i ny og ne. Ting som jeg kommer på i farten:
- Diverse granater.
- Selvutviklet overvåksningsdrone.
- Diverse rifler.
- T-84 (Ukrainsk versjon av T-80 ment primært for eksport). Trolig ingen produksjon etter krigen startet.
- BTR-4 (Ukrainsk APC, før krigen)
- "Delta situational awareness system for military", system for sanntidsoversikt av egne styrker og ting og tang.
- Min favoritt: GIS Arta - kort sagt; for bestilling av artillerinedslag. (Ref. "Uber-app for artilleri)

At enkelte argumenterer mot donasjon av visse våpensystemer grunnet hvor vanskelig og kompleks de er, er bare tull.
Ukraina er IKKE et lavt utviklet land i den tredjeverdenen.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
3 minutes ago, DDDD said:

At enkelte argumenterer mot donasjon av visse våpensystemer grunnet hvor vanskelig og kompleks de er, er bare tull.
Ukraina er IKKE et lavt utviklet land i den tredjeverdenen.

Utfordringen med komplekse våpensystemer er at det tar lang tid å lære seg å bruke dem optimalt. Hvis du må ta erfarent personell ut av strid for at de så skal gjennomgå ukesvis med opplæring, så kan du svekke du den militære kapasiteten i en periode.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
11 minutes ago, nebrewfoz said:

Utfordringen med komplekse våpensystemer er at det tar lang tid å lære seg å bruke dem optimalt. Hvis du må ta erfarent personell ut av strid for at de så skal gjennomgå ukesvis med opplæring, så kan du svekke du den militære kapasiteten i en periode.

Mitt poeng er at den jevne ukrainer er teknisk oppegående. Det er ikke snakk om å trene afghanere til å fly helikoptere...

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (På 5.2.2023 den 14.13):

Putin på sin side oppfører seg akkurat som en nazist, og følger spilleboka til nazistene nesten verbatim. Antall paraleller er urovekkende og oppsiktsvekkende.

Russin har tette bånd til den nynazistiske Wagner-gruppen (oppkalt etter Hitlers favorittkomponist), som han bruker i operasjoner der det ikke tar seg bra ut at det er offisielle russiske soldater som deltar.

En av Putins favorittartister er nynazisten Ivan Okhlobystin, som også opptrådte under den store markeringen i Moskva for litt siden.

Flere av de som ble satt in av Putin for å styre Donbass-regionen var nynazister.

Og slik fortsetter det.

Og ja, Putin henter mye inspirasjon fra Hitler. Akkurat som Hitler invaderte Sudetenland under påskudd av å redde tyskspråklige der, invaderte Putin Donbass under påskudd av å redde russiskspråklige der. Det er skremmende hvor lik argumentasjon og retorikk det er når man ser på Sudetenland og Donbass.

Og som Hitler, så har Putin folkemord i tankene. Hitler ville utrydde jødene, mens Putin vil utrydde ukrainere. Putin har definert alle ukrainere som motsetter seg russisk styre som nazister, og sagt at han skal "denazifisere" Ukraina. Det vil si at han ønsker å drepe nesten alle ukrainere.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Denne er litt interessant, selv om det ikke er noe overraskelse nå lengre over hvor livsfarlige det er å operere russke tanks.

Trolig ved sjekk om tårnet fortsatt er der den skal være basert på de visuelle bekreftede tapene over russiske tanks (Oryx?).
Det kan nok variere på hvilke våpen som ble brukt mot disse tanksene. T-62 har ikke den beryktede russiske autoloaderen, men jeg er usikker på hvordan granatene er lagret der.

image.png.64e50fbe9f7d55818ca4d5a30274dfd5.png

  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
Markiii skrev (4 minutter siden):

Putin forholder seg ikke til avtaler, så det er nytteløst å prøve å inngå noen avtaler med ham.

Du har desverre heilt rett. Ein avtale med putler er ikkje verdt papiret den er skrevet på, og du kan regne det som 100% sikkert at putler planlegger å bryte den før blekket i underskriften er tørt.

Det einaste som kan gje Ukraina sikkerhet er at dei kaste russerene ut av landet sitt og så bygger opp eit så sterkt forsvar at ingen russisk leder noensinne våger å prøve seg igjen.

Det har Polen forstått, det er derfor dei har bestilt 1000(!) K2 frå Korea og 366 Abrams frå USA.

  • Liker 7
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (På 5.2.2023 den 15.26):

Det kunne blitt et resultat av en fredsavtale, ja, men det ville i praksis vært en okkupasjon og en overgivelse, og ikke nødvendigvis noe som gjenspeiler folkets vilje gitt de demografiske endringene krigen har ført til siden før 2014, og den ytre påvirkningen Russland har hatt direkte og indirekte i områdene, som skrevet over. Altså, langt fra noen rettferdig avstemning.

Det er minst to problemer her.

For det første har mange ukrainere som tidligere var positivt innstilt til Russland nå blitt svært negative, og mange går til det steget at de nekter å snakke russiske lenger. Her er det snakk om både etniske russere og ukrainere med russisk som morsmål, og som nå bytter til ukrainsk fordi de ikke ønsker å bli assosiert med Russland lenger. Husk at Putins drapsmaskin i stor grad har drept ukrainere med russisk språk og/eller bakgrunn. Putin har altså tatt knekken på det meste av det som var av positive holdninger til Russland blant mange ukrainere.

For det andre vet vi hvor brutale russerne er mot sivilbefolkningen i områder de kontrollerer. Vi vet at de systematisk torturerer og dreper. Russiske statsmedier har jo vært klare på at alle nazister skal drepes, og at alle ukrainere som nekter å godta russisk styre er nazister. Med andre ord er retorikken et rent massemord på ukrainere. Folkemord. Die Endlösung, om du vil.

En fredssamtale som innebærer at ukrainere må leve under russisk styre innebærer en fredsavtale som godtar folkemord på ukrainere. Det blir ikke fred for ukrainerne det er snakk om da. Ikke minst fordi motstandskampen vil fortsette selv om det er en fredsavtale, og dette vil bare øke brutaliteten til russerne.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Fantastisk at det gis så det monner. Norge har tjent ekstreme summer på krigen. Det er ikke vår feil, men som det skrives over så har vi allerede problemer med inflasjon. Det er grunnen til at Stortinget har handlingsregel. Vi må også unngå såkalt hollandsk syke i økonomien. Å gi 75 milliarder kroner til Ukraina er ikke det samme som å ta 75 milliarder kroner i skatteinntekter. Dette er olje og gass- penger vi ikke kan bruke i Norge.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Kom visst spam over
her - vel noe OT denne også men det er i det minste et kart fra fortidens spillutviklere: brettspiller Risk ‘Spillet der du erobrer verden!’ ?

russland er fjernet fra kartet - de finnes ikke!  Det kan hende de var forutseende de som lagde spillet for leeenge siden. 
Dette som en liten digresjon.   Lets hope..:)

DEA084BE-86E8-4B12-990A-E6E21CA8CED4.thumb.jpeg.5311b015500e02882b8b0bfe40fb55ba.jpeg

  • Liker 3
  • Hjerte 3
Lenke til kommentar
DDDD skrev (2 timer siden):

så har og er Ukraina i en voldsom korrupsjons-Smack down. Nylig er trolig forsvarsministeren Reznikov under korrupsjonsetterforskning.

i følge VG er han overflyttet til annen betrodd stilling, som statsråd for strategiske industrier.

hadde neppe skjedd hvis han mistenkes for korrupsjon? :hmm:

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Mr.M skrev (45 minutter siden):

i følge VG er han overflyttet til annen betrodd stilling, som statsråd for strategiske industrier.

hadde neppe skjedd hvis han mistenkes for korrupsjon? :hmm:

Og han blir dessutan sitjande som forsvarsminister litt til på grunn av at Ukraina førebur seg på russisk storoffensiv.

Det var vel også nemnt at han skulle bli industriminister, og at målsetjinga er at industrien skal samhandle betre med militæret.

https://www.nrk.no/nyheter/ingen-forsvarsministerbytte-i-ukraina-1.16286421

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/KnjoWX/ukrainas-forsvarsminister-reznikov-skiftes-ut

Endret av torbjornen
Lenke til kommentar
Kjell Iver skrev (1 time siden):

Kom visst spam over
her - vel noe OT denne også men det er i det minste et kart fra fortidens spillutviklere: brettspiller Risk ‘Spillet der du erobrer verden!’ ?

russland er fjernet fra kartet - de finnes ikke!  Det kan hende de var forutseende de som lagde spillet for leeenge siden. 
Dette som en liten digresjon.   Lets hope..:)

Måtte sjekke mitt eget og det ser ut som vi har RISK fra samme produsent, ikke noe Russland her heller. :D 
(kjøpt på slutten av 80-tallet)

  • Liker 2
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
nebrewfoz skrev (2 timer siden):

Utfordringen med komplekse våpensystemer er at det tar lang tid å lære seg å bruke dem optimalt. Hvis du må ta erfarent personell ut av strid for at de så skal gjennomgå ukesvis med opplæring, så kan du svekke du den militære kapasiteten i en periode.

Der er minst en komplikasjon til, det ukrainske statsapparatet og militæret er sannsynligvis fortsatt besatt av en del skjulte russiskvennlige agenter, og risikoen for at avansert vestlige teknologi kommer i russiske hender er stor. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

FNs generalsekretær António Guterres mener det er sannsynlig med en eskalering i Russland-Ukraina-konflikten, og at verden går mot en «større krig».

 

Sitat

“The prospects for peace keep diminishing. The chances of further escalation and bloodshed keep growing,” he said.

“I fear the world is not sleepwalking into a wider war. I fear it is doing so with its eyes wide open .”

https://www.abcnyheter.no/amp/nyheter/politikk/2023/02/06/195902131/fn-sjefen-frykter-verden-gar-mot-storre-krig-som-folge-av-ukraina-krigen

https://www.theguardian.com/world/2023/feb/06/un-chief-antonio-guterres-fears-wider-war-russia-ukraine

Litt dystert at FNs generalsekretær ikke har troa. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...