Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Brother Ursus skrev (5 minutter siden):

Vært spennende om noen kunne finne en rolling average, for jeg er ganske sikker på at det tallet har økt massivt. Eventuelt en grafisk representasjon av tap per dag, dag for dag.

Her finner du det meste.

https://datastudio.google.com/reporting/dfbcec47-7b01-400e-ab21-de8eb98c8f3a/page/p_7dzdtruetc?s=kRylhgpEvws

1213974721_Skjermbilde2022-11-01kl_16_15_11.thumb.png.b58917c8a8c96a59abd56ff548fd7a84.png

Endret av Snikpellik
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Kahuna skrev (1 time siden):

Er ikke narrativet å lage så mange versjoner av 'sannheten' at folk gir opp?  I det minste så er det narrativet de bruker internt. Eksternt er det mer halvsannheter. Som klaging over at NATO har flyttet sine grenser østover, noe som jo er sant men de velger da å se bort fra at drivkraften til denne utviklingen ikke er i Brüssel eller Washington men i Moskva. ;) 

Russiske narrativet er vel at man må drukne og brenne ukrainske barn.

 

Hva mer skal man si til typer som Samms...?

 

https://www.tv2.no/direkte/jpybz/siste-nytt/63563e61366ae18f2f23abb0

  • Liker 4
Lenke til kommentar
22 minutes ago, Snikpellik said:

Det er fullt mulig at dette er hvit fosfor, men russerne har konsekvent brukt Grad med 9M22S-ammunisjon, med en termittblanding i sine brannvåpen til nå, slik vi har sett b.la. fra Mariupol, Izyum og Nikopol. Dette er også dokumentert en rekke ganger, f.eks. her.

(Også dette er forbudt)


Ja, det er mulig det er en blanding. Termitt ser ut som "sparklers", sånne som barna står med på nyttårsaften.

Jeg tror det i denne videoen er snakk om fosfor pga. røykproduksjonen. Termitt avgir nesten ikke røyk, men fosfor brukes normalt til å røyklegge.

Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (56 minutter siden):



Russerne bruker hvit fosfor i Bakhmut. Åpenbar krigsforbrytelse.

Termitt/magnesium. Ulovlig å bruke i bebygde sivilbefolkede strøk. Ellers lovlig på åpen lend. Har så langt ikke SETT bruk av termitt/magnesium av ukrainske artilleri, heller ikke napalm og WP!

  • Liker 4
Lenke til kommentar
2 minutes ago, JK22 said:

Termitt/magnesium. Ulovlig å bruke i bebygde sivilbefolkede strøk. Ellers lovlig på åpen lend. Har så langt ikke SETT bruk av termitt/magnesium av ukrainske artilleri, heller ikke napalm og WP!



Første gangen jeg kan huske å se dette brukt var vel allerede i begynnelsen av krigen, i bla. Kharkiv. Da regnet også klasebombene over boligområder av Kharkiv. De brukte også termobariske våpen.

Så det var ganske raskt klart at russerne ikke hadde noen skrupler.

Lenke til kommentar
5 hours ago, Samms said:

Då kan du sikkert finne døme på mellomstatlege krigar rundt i verda me i Norge ikkje har brydd oss om og. Korleis er det, er ikkje siste runden i Rwanda og Kongo no mellom desse to statane?

Hvorfor skal HAN finne kilder for DIN WhatAbout'isme?! Klarer du ikke finne argumenter for din egen forkvaklede retorikk, så be i det minste ikke ANDRE om å gjøre jobben for deg! Aner ikke om det er bevisst eller ubevisst at du løper rasslands ærender på den måten du gjør og sprer WhatAbout'isme og kommer med unskyldninger, bortforklaringer og tåkelegger på deres vegne!

Endret av Gjest MKII
  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar
On 11/1/2022 at 1:00 PM, Dragavon said:

Det er jo igjen heilt groteskt det russerene finner på å si.

Dei bruker skip og ubåter i Svartehavet til å angripe Ukraina med missiler, men for å gå med på ny avtale for eksport av korn skal Ukraina garantere at Ukraina ikkje angriper fartøyene tilbake.🤮
 

Spoiler

 

 

 

 

 

Business as usual: Rassland har jo fra første stund blitt sure og bittre når Ukraina "har våget" å forsvare seg mot rasslands folkemord og krigsforbrytelser og rassernes VELDIG spesielle "spesialoperasjon"! Se bare på reaksjonen deres på senkingen av "Moskva", sprengningen av Krim-bru'a og så videre... 😡🤬

Endret av Gjest MKII
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Samms skrev (2 timer siden):

Akkurat, saka har berre ei side.😉

Du skil ikkje mellom å tru på ulike narrativ og kva narrativ som er riktig beskrivelse av situasjonen. Russland sit narrativ er tvilsamt i form og innhald for å seie det mildt, det betyr ikkje at mange kan tru på det slik andre trur på "vestleg" narrativ.

Russland har sitt narrativ i krigen, USA og mykje av "vesten" sitt narrativ. Og leser du noko frå kommentatorar utanfro "vesten" eller Russland så dukker det faktisk opp fleire betratkningar og nyanser.

Observer at "vesten" ikkje er likestilt med "internasjonal". I afrika er det mange som ser på krigen i Ukraina som "vesten" sin krig, ein krig dei ikkje involverer seg i.

 

 

Ingen sier saken har bare en side, men som du skriver, Russland sin versjon er heller tvilsom. Hvordan kan du samtidig mene at vi er ensporede og ikke åpne for alternativer samtidig som du mener alternativene ikke er noe vi kan feste lit til? Jeg blir forvirret. 

At andre tror andre ting er jo åpenbart.

Like vel vil jeg, selv om det er åpenbart hvem mange av oss mener har rett og hvem som tar feil i denne konflikten, så er det ikke sånn at vi er blinde for disse alternative narrativene.

Ja, det er mange i Afrika som mener det er Vestens krig, og mange som ikke involverer seg. Like vel trekker du, om jeg ikke husker feil/blander (?) fram kriger i Afrika og lurer på hvorfor vi ikke bryr oss om disse. Også en snedig vinkling. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (3 minutter siden):



Første gangen jeg kan huske å se dette brukt var vel allerede i begynnelsen av krigen, i bla. Kharkiv. Da regnet også klasebombene over boligområder av Kharkiv. De brukte også termobariske våpen.

Så det var ganske raskt klart at russerne ikke hadde noen skrupler.

Hvilken er veldig overraskende. Amerikanerne hadde brukt napalm og WP på slagfeltet fra 1944 til 1980-årene uten skrupler, og for det mest overholdte sitt egne reglement siden 1950 (de anerkjente ikke forbudet mot bruk av ildpåsettelsesvåpen i sivile omgivelser fram til 2009) med få unntak, blant annet Fallujah - da var røykleggingsgranater tatt i bruk. WP er meget god som røykleggingsmiddel for å tvinge ned fienden, og som antipersonellvåpen (termitt virker nemlig langsommere enn WP, selv amerikanerne fant dette grufullt) - Norge hadde ekte WP-granater og bomber fram til 1990-årene. Napalm var svært populært blant soldatene i mange land fordi det var et meget virkningsfullt våpen. 

Så kom slutten på den kalde krigen, og kritikk mot slik moralødeleggende og inhumanitære våpen ble tatt opp høyere og høyere inn i det politiske hierarkiet helt til toppen. Det hadde festet seg en meget seig tro om at slike våpen er forbudt på humanitær grunnlag, men dette er egentlig en løgn. For napalm, WP og termitt/magnesium er ikke forbudt som antipersonellvåpen og materialødeleggende våpen. Termitt/magnesium kunne være meget destruktiv på upansrede kjøretøyer. Da terrorbombingen ble tatt opp til vurdering idet de nye konvensjonene utarbeides i Geneve, var ildpåsettelsesvåpen egentlig et terroristvåpen, da det var det eneste effektive områdeødeleggende våpenmidlet den gang. Ildpåsettelsesvåpenet overføres til det taktiske feltet, slik at Koreakrigen var den siste krig som så bruk av ildpåsettelsesvåpen mot større befolkningssentre. 

Siden 1980 - respektert av USA først etter 1995 - er det et internasjonalt forbud mot bruk av ethvert ildpåsettelsesvåpen i sivile lokaliteter, medregnet røykleggingsmidler. Israel brøt dette forbudet i 1982 under beleiringen av Beirut. I 2009 gikk USA med å på sette ildpåsettelsesvåpnene i reservelagrene for godt, inntil da kunne man ha reservasjoner på plass. 

Nå har det begynner å gå opp for mange - ikke minst etter erfaringene som var høstet i Syria , Irak og Afghanistan hvor det gang på gang var sett at noen få kunne gjør enorm mye skade ved å holde ut mot hundrevis, om ikke flere tusen soldater, at man må ha effektiv antipersonellvåpen mot befestede lokaliteter. Og i Ukraina er det oppdaget at mens ukrainerne utsettes for ekte flammekastestridsvogner, termobariske våpen, klasevåpen med termite/magnesium og flammekastervåpen som RPO og enorm RPG-liknende våpen, er det sett lite i retur mot russerne. Mange militærsobservatører har blitt dypt rystet over den russiske soldatens utholdenhet og dødsforakt som standhaftighet som gjør at mange, selv amerikanske veteransoldater, har kommet i tvil om denne kan beseires uten enorme kostnader. Napalm og WP kan bli hentet fram på bordet. 

For hvis russerne har mistet 90,000 døde og alvorlige skadede - er selv en tredjedel av dette enorme tap for ukrainerne. 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
2 hours ago, Mannen med ljåen said:

Det er viktig å ha eget forsvar, selv om vi ikke alene kan vinne mot en supermakt.

Husk hva det lille, norske forsvaret utrettet i aprildagene 1940. De kjøpte oss tid. De senket Blücher, så konge og regjering rakk å rømme i stedet for å bli marionetter.

Vi fikk også reddet gullbeholdningen til Norges Bank.

Og vi sendte et signal om at militære spesialoperasjoner tar mer enn tre dager. 

At Norges Forsvar senket Blücher, vil jeg si at langt på veg er en sannhet med modifikasjoner: I følge det jeg har lest ble kommandanten på Oscarsborg, oberst Birger Eriksen flyttet fra Nord-Norge og plassert der som straff. Han skal ha fått ordre om å ikke angripe, men gjorde det likevel. I den forbindelse skal han sammen med ordre om å avfyre skudd mot Blücher ha uttalt "Enten blir jeg stilt for krigsrett, eller så blir jeg krigshelt. Fyr!"

Så man kan si at en tilfeldighet som gjorde at nettopp oberst Birger Eriksen var kommandant på Oscarsborg, og hans handlinger i strid med ordre senket Blücher. Riktignok med hjelp av norsk (avdanket) forsvarsmateriell, men på tross av ordrer fra militærledelsen og forsvaret som sådann... I det hele tatt veldig skremmende at noe slikt skjedde etter en tilfeldighet som gjorde at Birder Eriksen hadde kommandoen, og at han trosset ordre og senket Blücher...!

Står noe av det samme her:

https://no.wikipedia.org/wiki/Senkingen_av_«Blücher»

https://no.wikipedia.org/wiki/Birger_Eriksen

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Det er heldigvis mange grunner til å tro at Ukrainas tall er mye, mye lavere. Det var vel mer eller mindre offisielt bekreftet som 11.000 i sommer. De fleste ukrainerne fallt enten tidlig i krigen eller i kampen om tvillingbyene. Foruten noen dager med offensiver og motoffensiver, så har ukrainske tapstall generelt fortsatt å synke og var i lang tid rundt 30 per dag mens russernes var 300. På Kharkivfronten var det over 10, og i Kherson over 6,5. I øst sansyneligvis lavere.

Russerne har også en nesten total fravær av sanitet. Både i form av hygiene men også i kamp. Slik at Russlands tapstall for alvorlig sårede er over 50% mens den for vestlige hærer er på 10-12%, og Ukraina et sted imellom, men garantert nærmere det vestlige enn det russiske tallet, særlig siden de er den forsvarende parten med korte logistikklinjer og mye sanitet.

Lenke til kommentar
Gibblay skrev (18 timer siden):

Sterk deltager i tårnhøyde over havet denne stridsvognen. Sett gjennom en Stugnaskjerm, men har klødd meg i hodet over hva som treffer siden det ikke er et Stugnamissil. Et svev på 8 sekunder gir en flott høyde.

 

Det har kommet flere Stugna-opptak som tyder på at ukrainerne kan ha klart å integrere det fjernstyrte ATGM-systemet med andre våpen, som ennå er ikke identifisert, men dette har ballistisk bane slik at det kan treffe fra oven. I fakta, når jeg tenker etter - Stugna-systemet bruker lasersikte for å låse seg fast på det valgte målet så missilet kan "guides" dit. Det er et liknende system, Hellfire-systemet. Det er sett at ukrainerne har utprøvd dette systemet som var utlevert fra Sverige. Hellfire-missilet "alltid" treffe fra oven akkurat som på disse opptakene. 

Det er mulig at dette er Hellfire II-missiler som har en rekkevidde på opptil 11 km. Stugna-P har en rekkevidde på 5 km. Stugna-P er ikke et våpensystem, det er et ildledelsessystem som kan fjernstyres på trygg avstand fra skytteren. 

1) Spekulasjoner på hva slags våpen det er, fortsetter - men Stugna-P opptak hadde tatt slutt tidlig i høsten fordi det var tom for missiler, og var deretter bare spontant benyttet. I slutten på oktober kom det et opptak som vist hvordan en Hellfire II var avfyrt, bare oppskytningsrampen var sett, hvilken tyder på at skytteren opererte annetsteds. Et problem med ildledelsessystemet som Hellfire bruker, er at det er stor og klumpede på feltet i kontrast til Stugna-P. 

Bare et råkornet stillstandbilde viser et objekt som tolkes å være en granat, så man anta at det var vanlig artilleri - men treffsikkerheten er for stor, og stridsvognen vil ikke eksplodere med en intern detonasjon om den var truffet fra oven. En penetrering ned til ammunisjonskarusellen er nødvendig.

Om ukrainerne lykkes med å integrere Stugna-P med Hellfire/RBS-17, betyr det at et ATGM lag kan på mer enn 8 km hold treffe alle mål som oppdages og "låses" av Stugna-P, som kan se mye lengre ut enn 5 km. Og de nye opptakene tyder på maksimal avstand. Russerne i disse opptakene trodde de var trygg, hvilken tyder på at de trodde de var utenfor ATGM-rekkevidde. 

Hvis dette stemmer - er det tusenvis av Hellfire-missiler som kan sendes til Ukraina.

2) Har gjentatte ganger sett på de to opptakene. Har latt merke til at laserlåsen ikke var brukt. Det mystiske våpenet har en vinkel og en hastighet som avvise hypotesen om en bombekastergranat, eksplosjonen på BTR for små til å komme fra en 155mm eller 105mm granat. Javelin har avlang rakettskrog, det som ses er kortere og tykkere. Og begge ganger var det fulltreff med penetrering. BTR-kjøretøyet var trolig et ingeniørkjøretøy med lite ammunisjon fordi besetningen plukket opp restene etter stridsvognen. 

Det er som hvis Stugna-P skytteren hadde låst seg inn, oppgav koordinater til rampen med våpenet som så sendes ut. Deretter vil våpenet selv søke ut objektet.

Om det ikke er Hellfire - objektet i begge opptak minner om det - hva er det? 

Endret av JK22
  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, Brother Ursus said:

https://edition.cnn.com/2022/11/01/politics/iran-missiles-russia/index.html

"Iran is preparing to send approximately 1,000 additional weapons, including surface-to-surface short range ballistic missiles and more attack drones, to Russia to use in its war against Ukraine, officials from a western country that closely monitors Iran’s weapons program told CNN."

 

Presteregimet gjør alt det kan for å provosere frem en reaksjon fra Vesten slik at det kan peke på en ytre fiende i et forsøk på samling innad.

 

Har du sjekka kven som leverer materialer, utvekslar teknologi ellers har utstrakt samarbeid med våpenprodusentar i Iran?

Det er ikkje vanskeleg å finne, det er Kina. Kor stor trur du sjansen er for at Kina i det minste har godkjent desse leveransane?

Lenke til kommentar
36 minutes ago, Serpentbane said:

Ingen sier saken har bare en side, men som du skriver, Russland sin versjon er heller tvilsom. Hvordan kan du samtidig mene at vi er ensporede og ikke åpne for alternativer samtidig som du mener alternativene ikke er noe vi kan feste lit til? Jeg blir forvirret. 

At andre tror andre ting er jo åpenbart.

Like vel vil jeg, selv om det er åpenbart hvem mange av oss mener har rett og hvem som tar feil i denne konflikten, så er det ikke sånn at vi er blinde for disse alternative narrativene.

Ja, det er mange i Afrika som mener det er Vestens krig, og mange som ikke involverer seg. Like vel trekker du, om jeg ikke husker feil/blander (?) fram kriger i Afrika og lurer på hvorfor vi ikke bryr oss om disse. Også en snedig vinkling. 

Og det som og er viktig å hugse er at narrativet i media er akkurat det. Krigane hanlar gjerne om andre ting også. Som kontroll av natur-resursar eller eksportvegane for desse.

Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (8 minutter siden):

Det er heldigvis mange grunner til å tro at Ukrainas tall er mye, mye lavere. Det var vel mer eller mindre offisielt bekreftet som 11.000 i sommer. De fleste ukrainerne fallt enten tidlig i krigen eller i kampen om tvillingbyene. Foruten noen dager med offensiver og motoffensiver, så har ukrainske tapstall generelt fortsatt å synke og var i lang tid rundt 30 per dag mens russernes var 300. På Kharkivfronten var det over 10, og i Kherson over 6,5. I øst sansyneligvis lavere.

Russerne har også en nesten total fravær av sanitet. Både i form av hygiene men også i kamp. Slik at Russlands tapstall for alvorlig sårede er over 50% mens den for vestlige hærer er på 10-12%, og Ukraina et sted imellom, men garantert nærmere det vestlige enn det russiske tallet, særlig siden de er den forsvarende parten med korte logistikklinjer og mye sanitet.

Det er sjeldent med moderne kriger med så store forskjeller i tap mellom de krigførende partene.

Mange år etter Vietnamkrigen sluttet var det et inntrykk om at kommunistene hadde mye større tap enn amerikanerne, men statistisk data avslørt at det "bare" var to falne for hver "free alliance fighter", 444,000 mot 282,000 i 1965-1973. Vietnam innrømt et tap på 850,000 døde i 1956 til 1975, trolig over 600,000 skyldes strid (mange sultet i hjel, spesielt i året 1969 pga. B-52 som ødela forsyningsvegene og ble syk i de helsefarlige junglene). Dette er et av ganske mange eksempler på at militære tap ikke er så ubalansert i moderne tid. Men Vinterkrigen var et av unntakene, 70,000 ble drept og skadet mot 300,000 til 360,000 drepte og skadede på sovjetisk side. 

Jeg antar at ukrainske tap over døde, savnede, alvorlige skadede, lette skadede og fanger har for lengst krysset 100,000-tallet. Men når det gjelder dødsfallene er det mye som tyder på at det høyeste estimatet er på en tredjedel av det russerne har mistet, kan endog være ned til en femtedel, ettersom meget mange overlevd som alvorlige skadede. Russerne har trolig kommet over 150,000-tallet, og fortsetter videre mot 200,000-tallet om de ikke allerede er snart der. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (3 timer siden):

Det er viktig å ha eget forsvar, selv om vi ikke alene kan vinne mot en supermakt.

Husk hva det lille, norske forsvaret utrettet i aprildagene 1940. De kjøpte oss tid. De senket Blücher, så konge og regjering rakk å rømme i stedet for å bli marionetter.

Vi fikk også reddet gullbeholdningen til Norges Bank.

Og vi sendte et signal om at militære spesialoperasjoner tar mer enn tre dager. 

Denne krigen i Ukraina viser vel at det har vært en stor løgn at Norge ikke kan forsvare seg mot Sovjet/Russland med konvensjonelle våpen.

Et mobilisert totalforsvar med 500 000 menn og kvinner og moderne invasjonsforsvar med rikelige av raketter i vår geografi vil jo være umulig for Russerne å slå seg gjennom. Vi kan samtidig forsynes strategisk fra havet og Sverige. Mens Russland må ha forsyningslinjer fra Kola til Lyngen eller hvor man nå velger å prøve stoppe dem. 

En av de yrkesmilitære i Norge pratet endatil i sommer på tv om å stoppe russerne ved Grense Jakobs elv i fremtiden. 

Endret av Regenburg
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...