Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Alt er "stille".

Ukrainerne lider store tap på Khersonfronten og synes ikke å vinne meget, men på den andre siden er det nå ganske åpenbart at Khersonfronten evakueres, det ser ut at en gang i november vil all terreng på vestbredden av Dnepr frigjøres fra det russiske åket. Men de materielle tapene for ukrainerne er enormt, de har mistet over to dusin kjøretøyer på bare få dager. Uansett hvor mye artilleri som ødelegges, det alltid er mer og mer som hentes fram - mangel på selvmordsdroner koster nå hundrevis av liv deriblant amerikanske frivillige, hva **** driver Switchblade-produsenten med? 

I Popasnafronten slåss Wagner-styrkene og ukrainerne meget knallhardt om Bakhmut - som i seg selv har ingen strategisk verdi - med voksende tap på begge sider, men ukrainerne får større og større resultater av sine motangrepene. I nord meldes det at ukrainerne har sikret Zolotarivka mellom Bilohorivka og Verkhnokampyanka, om de klarer å ta fabrikkområdet i sistnevnt, vil vegen til Lysytsjansk være fri. For øyeblikket desimere ukrainerne alle motangrep der. 

Nordøstfronten er det nå bekreftet at ukrainerne har tatt all terreng vest for P-66 vegen mellom Kyslivka og Ploshchanka etter å ha tatt dominerende posisjoner som gir dem ildkontroll over åpen lend opptil 2-4 km vekk. Russerne opererer nå på østbredden av P-66 på denne sektoren av fronten. I nord ser det ut som at det russiske fremstøtet mot Dvorichna-brohodet har blitt stoppet, blant annet ved å bli utflankert av brohodet fra Kamyanka. I sør har russerne kontroll over Dibrova foran Kreminna, og utnyttet dette for motangrep rettet mot Terny-Yampolivka området, men dette bare gjør dem spesielt utsatt for ukrainsk ild. 

Den strategiske terrorbombingen mot kritisk sivilinfrastruktur fortsetter uten stans, selvmordsdroneflyene får lavere og lavere suksessgrad, men kryssermissilene med lengre rekkevidde og større manøvreringsevne som gjør at de kan flyr gjennom gapene i luftforsvaret, er svært vanskelig å stoppe selv med IRIS-T. NASAMS i Ukraina er dels i stillstand. Så mye som tjue til tretti kryssermissiler sendes ut under det siste angrepet. Før eller senere kommer bombingen til å stoppes, men strøminfrastrukturen må bygges opp på nytt med omfattende internasjonal hjelp. 

Sør-Korea som er det eneste vestlige landet med krigsindustri i verden, har blitt den frie verdens våpenprodusenten fordi Polen får nå stridsvogner og SP med en gang, og det virker som at leveringstempoet justeres voldsomt opp, ettersom Polen bestilt nå alt som kunne kjøpes fra et land som kan bygge våpen raskere enn resten av Vesten. Mens USA ser ut til å slite sterkt fordi Biden nektet å bruke hans fullmakter og konsernene så ut til å ha byråkratiske og praktiske problemer, er koreanerne i stand til å bygge og levere mye raskere. Det er ikke så rart, krigsindustrien i Sør-Korea har aldri blitt lagt ned, og var aktuelt kraftig oppbygd i de siste tjue år fordi man hadde realisere at amerikanerne ikke kunne alltid være en pålitelig våpenleverandør. 

HIMARS har en vestlig rival, K239 Chunmoo som kan benytte presisjonsstyrte artilleriraketter i tillegg til ordinære artilleriraketter - og de har 239mm raketter med en rekkevidde på 80 km. Det kan bruke KTSSM ballistiske raketter som nå settes i produksjon, ATACMS-kloner eller 400mm raketter som kan når 200 km. Etter suksessen med HIMARS er det nærmest garantert at polakkene vil ha hele pakka fra Sør-Korea, hele 300 K239 MRLS er bestilt den 17. oktober, og de første eksempler vil komme ganske snart. Chunmoo-systemet skal integreres på polskbygde kjøretøyer i 2023-25. Norge har meldt interesse for K239.

Til våren i det neste året vil hundrevis av nye våpensystemer være levert til Polen.

Jeg vil ikke være overrasket om polakkene har seriøse planer om å levere mobile SAM av sovjetisk opprinnelse til Ukraina så snart de er i stand til å få store leveranser av nye SAM, men akkurat der sliter man sterkt. Faktumet om at det ganske gammeldaglige Osa SAM systemet er suverent bedre enn det beste NATO har når det gjelder kapasitet og operasjonsevne, gjør det ganske åpenbart at mobile taktiske SAM for 10 til 50 km skuddvidde er blitt et stort "must" hvor man bare har stasjonære SAM som NASAMS som ikke kan flyttes for å følge etter de avanserte styrkene - det er hvorfor amerikanerne nærmest i desperasjon utplassere AMRAAM rakettramper på Hummer-jeepkjøretøyer. 

Mens sørkoreanerne levere raskere enn avtalt, har det vist seg at amerikanerne sliter sterkt, på mange steder virker det som at eksportrestriksjoner, byråkratisk sommel, politiske hindringer og manglende press på våpenprodusenter som ikke straffes eller settes under legitim press (som presidentfullmakter innbar) er svært problematisk ikke bare for Ukraina, men også USAs allierte - Polen gikk til Sør-Korea fordi amerikanerne ikke kan. Norge er også i ferd med å gå til Sør-Korea, og det er mulig at den nye stridsvognen for Norge vil være koreansk. Det blir vanskeligere og vanskeligere for amerikanerne å tolerere faktumet om at deres militærindustri ikke er opp til oppdraget. 

Sør-Korea kan kapre hele det globale våpenmarkedet. Biden kan ikke kjøpe våpen i et annet land og sender det til Ukraina med amerikanske skattepenger, og hans arroganse samt dårlige rådgivere problematisere hele saken om å oppruste NATO og USAs allierte medregnet Taiwan. 

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Jeg tror Polen planlegger en invasjon av Russland, muligens også Tyskland ;)

Denne shoppingturen de har vært på det siste året er ekstrem.

400 M1
1000 K2PL
672 K9
500 M142
300 K239
96 Apache Longbow
50 F-50
48 F-16
32 F-35

Det er sikkert mer jeg ikke vet om.

I tillegg mer enn dobler Polen pengebruken på forsvar i året fra 2,4% av BNP til over 5%.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
52 minutes ago, Dragavon said:

Polakkene forstår russerene bedre enn resten av vest-Europa.

Dersom russerne på ett eller annet vis skulle klare å snu trenden så tror jeg ikke polakkene venter på sin side av grensen til russerne kommer dit. De er absolutt ikke interessert i å ha russere som naboer.

Det er mye snakk om luftvern for tiden. Personlig håper jeg at det finnes et treningsprogram for ukrainske piloter som er godt i gang. Et luftvåpen på NATO-nivå bestående av oppdaterte F16 med tilstrekkelig utrustning burde være slutten for Putins planer.

Endret av TAC-2
  • Liker 3
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (På 20.10.2022 den 20.22):

 

De ville da også kutte av Krim fra ferskvann, som vel var en av grunnene til at de gikk til krig til å begynne med...

Det er en regnefeil her. Demningen inneholder 18 milliarder kubikkmeter vann. Jeg stusset over hvor lite 18 millioner er og prøvde å måle det opp i forhold til elveleiet nedover og det var jo bare en liten fjert som neppe ville nådd over anklene til de som står et stykke ned i elva. Jeg tror regnefeilen skyldes Wikipedias bruk av komma som tusenskille i stedet for desimalskilletegn. Ved kontrollregning fra amerikanske enheter fikk jeg 18 milliarder. Det stemmer mye bedre med overflatearealet på 2155 kvadratkilometer, da det betyr 8,4 meter reguleringshøyde, i stedet for 8,4 millimeter.

Det sagt så er kapasiteten 18 milliarder kubikkmeter. Det er usikkert hvor fullt magasinet er nå. Det er også usikkert hvor lavt det vil synke ved en eventuell brist i dammen og hvor lang tid det tar å tømme den (det renner jo i havet kontinuerlig så det blir jo ikke en statisk fylling av landområder). Det sagt så er blir det nok mest sannsynlig en svært alvorlig oversvømmelse.

Russernes strategiske formål med det kan være både å avskjære ukrainske styrker ved Dnipro (bløtt terreng de 300 km fra Svartehavet og opp til Zhaporizhzhia), ødelegge Ukrainas muligheter for ferge/pram over elva så lenge det er bløtt, terrorisere lokalbefolkninga og sabotere kraftproduksjonen ved både Ukrainas største vannkraftverk og største kjernekraftverk i ca et års tid.

Endret av Simen1
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Jarmo skrev (På 20.10.2022 den 22.11):

BETYDELIGE MENGDER FOTOBOKSER ER STJÅLET I SVERIGE , i hvert fall noen av dem er mistenkt for å havne i krigen i Ukraina. Russerne er kjent for å bruke fotomaskiner som tapte kameraer i sine hjemmelagde droner, melder Aftonbladet .

Denne uken i Sverige forsvant 3 kameraer på en dag på E16-veien mellom Hofors og Falun. I tillegg ble 2 kameraer stjålet fra Taalainmaa samtidig. Ifølge det svenske transportverket er det stjålet minst 100 fotobokser i landet de siste månedene.

Veimyndighetene i Sverige, Norge, Finland og mange andre land bør se alvorlig på situasjonen og plante ut sporingsbrikker på kameraene snarest så de får tatt tyvene. Eventuelt fjerne kameraene og kun satse på uniformerte fartsmålinger en stund framover. Tomme fotobokser kan utstyres med innbruddsalarmer og selvskudd UV-malingsprayer så tyvene blir godt merket.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (3 timer siden):

Jeg tror Polen planlegger en invasjon av Russland, muligens også Tyskland ;)

Denne shoppingturen de har vært på det siste året er ekstrem.

400 M1
1000 K2PL
672 K9
500 M142
300 K239
96 Apache Longbow
50 F-50
48 F-16
32 F-35

Det er sikkert mer jeg ikke vet om.

I tillegg mer enn dobler Polen pengebruken på forsvar i året fra 2,4% av BNP til over 5%.

Slike bestillinger har en tendens til å halveres både en og to ganger før de leveres. 

Lenke til kommentar

Den aktive delen av evakueringsplanen i Khersonfronten er startet. Det meldes at de bakre ledd av forsvarstillingene er i ferd med å bli lagt ned - dvs. ved å ta ned alt og pakke sammen for å forflytte seg bak de nye forsvarslinjer mot sør, dette tyder på en etappedelt plan over mange dager, ved å starte helt i dybden allerede tidligst 8. oktober da all forflytting av tyngre stridsmateriell til vestbredden stoppes, og nå har de trolig fullførte opprydningen langs vestbredden og avsluttet forberedelsene på evakuering fra ledd lengre opp mot ukrainerne. Flytebruen måtte først bygges og ferdigstilles for å kunne gå til det neste skrittet for å redde så mye som mulig av stridsmateriellet som er på vestbredden.

Så ved å ta ned det bakre leddet av forsvarsstillingene vil de retirere i styrke uten å risikere sammenbrudd, ved å bruke fronttroppene som skjerm og skjold. Så snart disse bakre troppene er sikret, vil fronttroppene retirere under orden. Ettersom evakueringsforberedelsene observeres i hele fronten, betyr det at russerne har planer om å oppgi hele vestbredden medregnet Kherson by som de vet kan ikke holdes med en fiendtligstemt befolkning der. De er i full gang med å reise et rent invasjonsforsvar på østbredden med de største basene lengst vekk fra elvebredden der man kunne ta fordel av å ha høyere lend mot sandområder og våtterreng - og dermed kan holde seg utenfor ukrainsk artilleris rekkevidde. På det dypeste er det på 40 km. 

Ukrainerne som hadde lidd stor tap helt siden slutten på september da disse utsettes for mystisk sambandsbrudd, kan ikke bare storme rett mot russerne som vet de kan ikke holde stand, men kan tvinge dem til å betale en altfor høy pris. Så snart Khersonfronten er sikret, må de ukrainske styrkene hentes ut raskest mulig til Søndre Donbass-fronten og Popasnafronten. De russiske planene tyder på at de vil skrote hele frontavsnittet, så det vil deretter bli en sammenhengende front fra Vasylivka i sør til Kamyanka i nord. Dette vil forkorte stridslinjen samtidig som begge sider vil ha flere menn konsentrert mot hverandre. 

Ukrainerne kan ikke lansere nye offensiver før sambandsproblemene er løst, og til dette må de få sist nytt innenfor sambandteknologi rett fra USA. De må dessuten erstatte sine tapene, trolig hele 400 militærkjøretøyer er gått på mindre enn tre måneder, alt dette må erstattes - og det hadde vist seg at eldre panserkjøretøyer har seriøse mangler. M113 er altfor sårbart, BTR ser ut til å være det meste foretrukket, da det vist seg at hjuldrevne panserkjøretøyer med høy ildkraft fra 25mm og oppover er den store vinneren.

Putin håper åpenbart på at han kunne bruke vinteren for å pine det ukrainske folket med hans angrep på strømforsyningen, og deretter utløse politisk uro i Vesten gjennom muldvarpsvirksomheter og sabotasje, i USA er republikanerpartiet blitt åsted for åpen krig mellom patriotene med McConnell som leder og lojalistene som valgt lojalitet mot Trump fremfor deres land. Dette er et av flere hendelser i Vesten, den nye statsministeren i Italia er NATO-lojal, men hun har allierte som kan bli meget problematisk. 

Fordi han trenger tid. Og av en eller andre grunn har han fått tid siden begynnelsen på oktober. Om alt går som han ønsket, er det sannsynlig at han vil invadere Vest-Ukraina og deretter overkjøre Kyiv, siden tar Donbass. Putins planer kan være at han ønsker å ta hele Ukraina i sommeren 2023, for det er tegn på at mobiliseringen fortsetter i det skjulte uten å bli avblåst.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 6
Lenke til kommentar
Regenburg skrev (15 minutter siden):

Slike bestillinger har en tendens til å halveres både en og to ganger før de leveres. 

Ikke denne gangen. Både kjøperen og selgeren er meget fast besluttet for dette, du tenker nok på Tyskland som vil bruke 100 milliarder euro på forsvaret.

Tyskerne vil nå kansellere/halvere mange prosjekter fordi de mente inflasjonen er blitt for sterk, men det har vist seg istedenfor at det er blitt for altfor dyrt, mens polakkene kunne kjøpe fra Sør-Korea som kan bygge og levere større mengder som dermed ikke er kostbart - har det vist seg at kjøpsordningen omkring den tyske militærindustrien som er blitt for liten, er ineffektivt og fordyrende. Hva skulle tyskerne med kostbare krigsskip? De burde heller satse på bakkestyrkene - panservåpenet, artilleriet og luftvernsforsvaret - fremfor på flyvåpenet og marinen. Polakkene valgt å hugge bort store deler av statsbudsjettet til fordel for strømstøtte, forsvarsbevilgninger og industriell oppbygging. Vi ser ikke det i Tyskland. 

Likedan i Norge. Det norske forsvaret er verdiløst om det kom et russisk angrep, takket være Bondevik og Solberg som hadde nedlagt invasjonsforsvaret og underminerte forsvarsinnsatsen. 

Et problem med militærindustrien i mange vestlige land er at fusjonsgalskapen i 1996-1998, multinasjonalitet av konserner og systematisk nedlegging av statssubsidier ment for forsvarsindustri til fordel for "fri konkurranse" (jeg var helt mot det!) - hadde gjort våpenproduksjon for dyrt, for dårlig organisert og for sterkt begrenset. Frankrike som tidlig hadde skytevåpen som de berømte FAMAS angrepsrifler, valgt å kjøpe nye skytevåpen fra andre land til stor sjokk for meget mange, det var blitt for dyrt som et resultat av frislippet og mangel på subsidiestøtte. 

I fakta, alle land som Sør-Korea som ser en reisning i forsvarsindustri inn i militærindustri som kan forsyne et enslig land eller krigsindustri med overkapasitet, har omfattende subsidiestøtte som nå innføres i stor stil i Polen. 

Jeg har aldri forstått den ideologiske fiendtligheten mot statssubsidier som startet for alvor i begynnelsen på 2000-årene. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Thor. skrev (1 time siden):

 


med så mye av el-forsyningen ødelagt og vinteren for døra, hvordan skal Ukraina løse problemet? I urbane strøk (spesielt boligblokker) har man gjerne ikke vedovner, eller ved for den saks skyld. Kan det rett og slett være at de trenger å få massive hjelpesendinger med primuser, gassovner, kokeapparater på gass, (og beholdere) å dele ut til husholdningene? Hvor mye av denslags kan vi evt. stable på beina? (i Norge/EU) Fins det på lager, eller bare det som er tilsalgs i ulike type butikker? Og til overmål, er vel Putin troende til å stenge gasskranene også, som vel fortsatt sender endel inn i landet.

Lenke til kommentar

40 prosent av kraftanlegg i Ukraina har fått store skader. 1 million husholdninger uten strøm.

kan utløyse ei massiv flyktningkrise i vinter, seier statsministeren i landet Denys Sjmyhal.

https://www.nrk.no/urix/ein-million-hushaldningar-skal-vere-utan-straum-i-ukraina-1.16149045


btw, 1 million hushold kan vel brått "oversettes" til 3-4 millioner personer, som er rammet.

Endret av Mr.M
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...