Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

1 minute ago, Mannen med ljåen said:

Hva er denne begrensningen? Jeg har aldri fått sånn feilmelding. Gjelder det bare nye brukere, eller poster du så mye i andre tråder at det blir flagget for spamming? Seriøst spørsmål, ikke kritikk av det du skriver. Du har nevnt begrensninger du blir pålagt flere ganger, som jeg ikke forstår.

 

Jeg googlet, og det ser ut til å være begrensning på nye brukere. Forsøkte å finne ut av hvordan jeg kunne få meg profilbilde også, men det er foreløpig også disabled som antispam tror jeg :)

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Brother Ursus skrev (2 minutter siden):

 

Jeg googlet, og det ser ut til å være begrensning på nye brukere. Forsøkte å finne ut av hvordan jeg kunne få meg profilbilde også, men det er foreløpig også disabled som antispam tror jeg :)

Det er begrensninger for nye brukere ja, både med antall PM, antall poster, profilbilde og muligens mer.
Litt usikker på akkurat hvor lenge begrensningen varer, men det er ikke veldig mange dager, muligens en uke.

Perioden er snart over for din del :)

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 minute ago, Mannen med ljåen said:

Hva er denne begrensningen? Jeg har aldri fått sånn feilmelding. Gjelder det bare nye brukere, eller poster du så mye i andre tråder at det blir flagget for spamming? Seriøst spørsmål, ikke kritikk av det du skriver. Du har nevnt begrensninger du blir pålagt flere ganger, som jeg ikke forstår.

Det er et nødvendig onde da det har vært mye spam den siste tiden. Nye brukere blir kategorisert som "Nye medlemmer" i x dager før de blir flyttet over til "Medlemmer" får samme tilgang til forumet som de som er etablerte her.

-----------------------------

Det må føles godt for ukrainerne nå som Kharkiv er nesten helt frigjort.

 

 

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (34 minutter siden):

Det går et rykte om at ukrainere krysset inn i Russland, dro til Belgorod by, og stjal noe greier og dro tilbake til Ukraina 😄 Har hørt det på et par videoer av bla. Artur Rhei og Robert Terkla ved forskjellige anledninger.

Dette er opprinnelsen til ryktet, en stor pro-russisk konto på Telegram:

 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Enceladus skrev (5 timer siden):

Shit, ja jeg hadde ikke sett den. Jeg tror den mest imponerende så langt jeg har sett er dette depoet (skrives det depotet eller depoet?) visstnok i Izium:

Men har ikke hørt noe mer om dette enn denne enslige kilden med det som ser ut som sivile fra opptaket.

Jeg så en eller annen Twitter melding i går som hevdet at denne videoen er fra et verksted på Krim, men har ikke sett bekreftet verken de ene eller andre.

Lenke til kommentar

Hmm... det virker som at russerne har seriøse planer om å gi opp hele nordøstre Ukraina og retirere bak de etablerte forsvarslinjene langs Luhansk. Det er for tidlig å si, men for å være ærlig er ikke kommunikasjonene der verdt det, det er som sagt et stort strategisk vakuum som ukrainerne var meget raskt med å evakuere etter invasjonen startet og det er ikke gode kommunikasjoner på den andre siden av grensen for å sette inn større styrker. Ukrainerne frykter motangrep fra nord, og kommer selvsagt til å grave seg ned der så snart som mulig, men lite tyder på at russerne har nok styrker. Og det kan være hvorfor de kan se seg tvunget til å forlate det vunnet siden 24. februar. Og det er ironisk nok dette Kyiv ikke vil ha, for de vil ikke sende styrker for langt østover. Det eneste de ønsker, er å ta to sentrale beliggenheter, Svatove og Starobilsk, resten kan overlates til mindre styrker.

Russerne kan få for seg at de kunne samle styrkene som er til overs, for et fremstøt i Donetskfronten - men det vil ta flere uker, og selv om det er sett at ukrainske angrep på senteret er kostbart for ukrainerne, er det mye som tyder på at det er planer om denne fronten i Kyiv. I Khersonfronten merkes det at det er et voldsomt hardkjør der som under slaget om tvillingbyene, med voksende tap for begge parter. Styrkene der er åpenbart bundet ned for rimelig lang tid. 30,000 soldater er slått ut, materiell for en divisjon er gått tapt med ammunisjon for trolig en måneds forbruk og andre 20,000 soldater i Belgorod/Kharkivfronten må forflyttes. 50,000 soldater er altså ut av spillet i de nærmeste dager. Det vil ikke være overraskende om mange benyttet anledningen for å desertere så snart de trekkes ut til sitt hjemland. Og så mye som 20,000 til 30,000 soldater er bundet ned i Kherson og Krim. Da betyr det at russerne er farlig svekket på Popasnafronten, Donetskfronten og Søndre Donbass-fronten. 

Bildedokumentering fra Izium er monstrøs; det avslørt elendig materiell tilstand - massevis av hensatte kjøretøyer og mye utstyr som ukrainerne kan fikse på egen hånd uten større problemer. Dette er et klart tegn på at de russiske militærstyrkene er allerede dels brutt sammen. På mange steder virker det som at det hadde opphopet seg så mye utstyr, at det blir simpelt for få menn med fallende håndteringskompetanse med tiden. Det er nå ikke lenge et spørsmål om hvis, men når de russiske styrkene bryter sammen, og høstens ankomsten gjør det ikke bedre, ettersom oppvarming, utstyrsvedlikehold og mer logistikk for mat og forråd vil bli viktigere enn i den varme sommeren. Det er sett på mange steder at selv russiske profesjonelle vantrives og vanskjøttes på det groveste. Det begynner å bli åpenbart at vinteropphold ikke er realistisk for russerne ute på feltet. Og det har kommet ut fra Russland at jernbanen er blitt hardt rammet, lastevogn etter lastevogn måtte skiftes ut fordi viktige komponenter og delvarer som trenges, har uteblitt pga. sanksjonene - og det var ikke mye jernbanekapasitet fra før for både sivil og militær benyttelse. Fortsette dette, vil det til slutt bli for lite tilbake.

Det som kom fra Russland som respons er terror; de har sendt ut kryssermissiler for å ta ut strømforsyningen i Ukraina, og det er rapporter om at atomkraftverkanlegget i Pivdennoukrainsk i sørvestre Ukraina skal ha blitt indirekte rammet. Dette vitner ikke om en militær bevissthet, istedenfor er det et skinn av irrasjonalitet og en lyst til å ødelegge fremfor annet, hvilken tyder på at man har en meget farlig og utilregnelig ledelse i Moskva. Spesielt ettersom militæret i Ukraina bruker selvgenererte strøm og det finnes lokal strømnettverk. Det kan ha hendt i forbindelse med cybersabotasje, men da er Zelenskyj gitt muligheten for å slå til med hans egne cybersabotører. 

Ifølge russiske kilder er det sett forberedelser på en offensiv i Søndre Donbass-fronten. Der hadde ukrainerne gradvis, men sikret avansert framover og sikret seg viktig terreng. Trolig har ukrainerne funnet et svakt frontavsnitt og vil slå seg gjennom i et knusktørt landskap mellom Volnovakha i øst og Velyka Novosilka i vest. Der er de russiske styrkene enda mer uttynnet enn vest for Izium med så lange kommunikasjoner og bare tusener av soldater som måtte ha et stort ingenmannsland som ukrainerne stadig rykket inn og ut hele tiden. Fra før finnes det veldige store styrker oppstilt ved Orikhov og Huljajpole som har venter der i mesteparten av sommeren. Det er umulig for russerne å holde stand der om fronten mot nord kollapser. 

Og det er lite som kan gjøres; presset på Donetskfronten gjør det vanskelig å overføre styrker til sør, og Khersonfronten slukt opp alle overflødige styrker mens andre deployeres for langt vekk. Det eneste som kan redde situasjonen er om ukrainerne vente og vente til neste måned.

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Ubekreftede meldinger, men russiske forsterkninger overføres til Mariupol fordi de tror en ukrainsk offensiv vil starte på Søndre Donbass-fronten. Også fra Khersonfronten, hvilken kan tyder på at russerne vil gi opp overføringsforsøkene og trekke ut reservestyrkene for deployering i Søndre Donbass-fronten. Det kan forklare de nylige vinningene ukrainerne har gjort i Khersonfronten, kraften kan være i ferd med å gå ut i det russiske forsvaret. 

Og ut fra opptak tatt dagen før å dømme, ser det ut som at russerne kan ha mistet holdepunktet Verkhnokamyanka sammen med Bilohorivka og Zolotarivka i Severodonetsk-fremspringet, blant annet ved å angripe fra sørvest, hvilken tyder på at russerne i Popasnafronten kan ha blitt "utslått" og ikke lenge kan hindre ukrainske bevegelser på fronten. Dette kan betyr at hele norddelen av fronten er i fare om å kollapse om ukrainerne fortsetter inn i Lysytsjansk omegn. 

Hele nordbredden av Donetselven fram til Severodonetsk er i ferd med å bli omstridt, det virker som at skinnforsvaret i Lyman var dels ignorert for å sikre vegene mot øst. Og det er meldt om at russerne kan være i ferd med å evakuere hele nordøstre Ukraina. Dette, sammen med eventuelle utviklinger i Popasnafronten, kan betyr at alle russiske vinninger siden 24. februar nord for byen Donetsk kommer til å gå tapt. 

Jeg ser tegn på en begynnelse mot en kollaps. Det som avsløres i Izium gjort det klart at den russiske hæren har blitt ødelagt i Severodonetsk-fremspringet og at det nå bare er bare filler tilbake i den ennå intakte strukturen, den ufattelige nihilismen gjør dem nærmest uovervinnelig i låste strid, men gjør dem også ekstra sårbar for desimering slik at når et sjokk kommer - blir det en stor fallhøyde. 

Endret av JK22
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 5
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Jeg har hele tiden trodd og ment at når russernes linjer først går, så vil de gå hardt, på grunn av den idiotiske måten de kjemper. Så selv det at de holder (eller holdt) 20% av Ukraina, er nesten en illusjon. De holder egentlig bare et lite sett med tettsteder, og noen linjer.

Er det noe nytt om Putins ryktede utrenskning av militæret? Virker som han har stalinistiske nykker.

Jeg har også hørt det sagt at Russland er livredde for at Ukraina skal ta Melitopol. Melitopol er jo da nøkkelen til omtrent hele Svartehavskysten, samt Mariupol. De er sikkert redde for at de uhyrlige handlingene deres i Mariupol også skal komme fullt ut i lyset. Mariupol er jo da Bucha x1000 sansyneligvis. Det er snakk om 120-140.000 døde sivile hvert fall.

Uansett har jo ikke Russland erklært krig, slik at alle deres handlinger i Ukraina er ulovlige uansett, og alt de foretar seg er statlig terror og drap, også når det gjelder ukrainske militære/konskripter.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Dette sies å være den russiske grensen et sted mellom Kharkiv Oblast og Belgorod Oblast. Kan ikke bekrefte. Men det ser forsåvidt sansynelig ut. Ingen russiske styrker, ingen grensevakter, ingenting. Men det lønner seg selvfølgelig ikke på nåværende tidspunkt for Ukraina å invandere Russland, selv om de muligens allerede har raidet det 😄

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Etter de siste dagers hendelser kan det være på sin plass å se litt på hva som er Russlands mål med denne krigen. Det er den politiske ledelsens oppgave å sette et mål og la generalene gjennomføre de, så må den politiske ledelsen fortløpende delta i de overordnede beslutninger, og sørge for å stille resurser til disposisjon.

Et godt eksempel er da Bush I gav militæret en ordre om å frigjøre Kuwait, verken mer eller mindre, ikke noe regimeskifte verken i Kuwait eller Irak, ordren var å kaste ut Saddam og gjeninnsette det Kuwaitiske regimet. Altså et mål som var umulig å misforstå, og et mål som kan nås ved militære midler .

Litt verre var det da sønnen skulle forsøke seg 10 år senere, først var det noe med masseødeleggelsesvåpen i kombinasjon med regimeskifte, så skulle de vel omdanne Irak til et liberalt demokrati, men det hele endte opp med "The Surge" der hovedmålet var å etablere så pass ro at amerikanerne kunne stikke av med halen mellom beina og overlate kaoset til Irak. Altså et mål der målstengene flytter seg hele tiden, og som gir både generalene og fotsoldatene en oppgave som er vanskelig å forstå og enda vanskeligere å gjennomføre.

Så var det den spesielle militære operasjonen.

Samtidig som russerne rullet over grensen til Ukraina den 24. februar holdt Putin en time lang tale. Budskapet var kort og godt at Ukraina egentlig ikke var en egen stat, Ukraina tilhørte Russland og har alltid gjort det. At det først hadde blitt en sovjetrepublikk i 1921 skyldes en glipp av Lenin, at Ukraina 70 år senere opprettholdt statusen som en selvstendig republikk og ble en egen stat anerkjent både av Russland og resten av FN - nasjonene, skyldes bare enda en ny glipp, denne gang var det Jeltsin som glippet. Argumentasjonen til Putin er selvsagt bare latterlig, men det er ikke tvil om at planen var å ta kontroll på hele Ukraina ved å omringe og true Kyiv med den overbevisning at disse små russerne bare ville legge seg flate og slippe til en Lukasjenko klone.

Så vet vi at russerne etter noen uker ble grisebanket ved Kyiv, og etter noen uker trakk de seg ut, og det med den begrunnelse at dette var en ren good will gesture for å vise at de var forhandlingsvillige, og det ble mer enn antydet at det de var ute etter var Luhansk og Dnbass Oblaster, Krim snakket de ikke om for den er allerede russisk.

Så gikk det noen måneder, Russland tok noen meter her og noen meter der, mens Ukraina ikke vant terreng noe sted. Og hvis en holder på lenge nok så blir en meter her og en meter der temmelig mye. Så nå flytter russerne målstengene igjen:

Sergey Lavrov: Russia has expanded its Ukraine war goals – POLITICO

Nesten fem måneder etter at Kreml startet sin fullskala invasjon, sa Lavrov i et intervju med RIA Novosti og RT at Russlands militære mål nå går utover de såkalte folkerepublikkene Donetsk og Luhansk, og inkluderer områder hvor russiske styrker allerede har gjort gevinster, inkludert Kherson- og Zaporizhzhia-regionene og et «antall andre territorier».

Etter mislykkede fredssamtaler i Istanbul i slutten av mars, hadde Russland sagt at de ville trappe ned sine mål for å fokusere på Øst-Ukraina. President Vladimir Putins første invasjon hadde også rettet seg mot Kiev fra begynnelsen av 24. februar, men ble møtt med hard ukrainsk motstand. Imidlertid har kampens geografi nå endret seg, la Lavrov til.

Jeg undrer meg over hvilke order det russiske militæret har fått i denne perioden. Det russiske folk vet ikke hva som er målet, generalene og soldatene vet ikke hva som er målet, og til alt overmål begynner flere og flere stiller seg spørsmålet hvorfor i helvete er vi i Ukraina i det hele tatt?

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Den mekaniske og tekniske tilstanden på Moskva kan ha vært så dårlig at skipet var nærmest forsvarsløst.

Jeg sitter dog med en liten mistanke om at dette kanskje er et forsøk på bortforklaring fra Kreml. Det høres nesten for utrolig ut til å være sant. For selv om vi har sett at den russiske hæren har store problemer med mange av disse tingene, så var dette det russiske flaggskipet i Svartehavet, og tross alt relativt nytt. Ved å skylde på vedlikehold og korrupsjon slipper man kanskje lettere unna og beholder idéen om russiske systemer som effektive, i håp om fremtidige salg, og fortsatt avskrekkende effekt i fremtidige konflikter. Jeg tipper Putin snart er i gang med systematiske forsøk på å skylde på andre - både generaler, admiraler og folk i befalet. Stalinistiske nykker. Rapporten kan absolutt være sann, slik vi alle nå kjenner til det russiske forsvaret, men det har blitt sånn at man må sterkt betvile alt som kommer fra den kanten, uansett.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...