Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Brother Ursus skrev (4 timer siden):

Det ser ut som om Ukraina har testet vannet og nå forplikter store styrker til den myteomspunnede høstoffensiven.

Russerne har flyttet og omrokkert på styrker igjen og igjen og igjen, men nå virker det ikke som om de har noe mer å svare med. Når disse utslitte og overstrukne linjene først begynner å ryke, så kan det bli riktig stygt.

Det aller meste av forsvar og logistikk er også lagt til byer og knutepunkter og hovedveier, slik at når Ukraina først dytter seg gjennom forsvarslinjer og tar disse, så er enorme åpne områder eksponert og ikke mulig for Russland å forsvare. Akkurat slik som skjedde når Russland invanderte. Det gjaldt den gang å kontrollere veier og knytepunkt - ikke åpent landskap.

Situasjonen øst for Kharkiv hadde jeg forutsett allerede i mai.

Det er simpelt for små styrker; det er aktuelt bare Ukraina som har den nødvendige numeriske styrke ettersom de har 1 mill. menn og kvinner i et totalmobilisert samfunn, av dette 700,000 til disposisjon, men selv med dette er det simpelt for få menn på et så stort og langstrakt land, tetthet av militære per kvadratkilometer er svært lav, det er 1,200 km frontlinje - og omtrent 100 m i dybde på hver side av kontaktlinjen, flere millioner menn kunne fylles inn uten at det bli for tett. Ukraina valgt å oppgi nordøstre Ukraina fordi det var for mye rom å forsvare med for få menn, det fantes ikke annet enn langstrakte kommunikasjoner gjennom tynne befolkede land, og kunne ikke sikres i det hele tatt. Mye av bakkekrigen i Ukraina er posisjonelt mellom begge parter om det som mest, ettersom krigføring på åpen lend uten logistikk og med små styrker er simpelt for risikobart, spesielt for den forsvarende parten. Simpelt fordi man ikke har avansementet og initiativet. 

I realiteten er russernes forsvar som tynne eggskaller med lite substans i dybde, ettersom man må kunne konsentrere, og da bare om byer, de nære knutepunkter og hovedvegene. Et dybdeforsvar aktuelt er svært ressurskrevende fordi det innbar at altfor mye måtte konsentreres forut, etterlatt seg et tomrom i egne rygg. Og dessuten ved å operere i fiendeland er det ikke mulig å avansere uten sikring i kontrast til disse på hjembanen - som kan overla sikring til etterfølgende TO milits og politistyrker. Dette vet de russiske og ukrainske offiserene. Begge vet at om angriperen komme ut i det frie rommet bak egne styrkenes rygg, er det praktisk talt lite som kunne gjøres utover å retirere og finne flaskehalser hvor man kan forhindre videre angrep i egne dybde. 

Ukrainerne er mellom 12 og 24 timer sent med sine meldinger om vinninger, mens russiske kilder ikke har noe hemmer i det respekt, så ingen vet hvor langt de ukrainske styrkene som trolig er på størrelse med med en stor divisjon på 10,000 til 15,000 mann eller endog et korps på 20,000 til 30,000 mann, er gått i skrivende stund. Teoretisk sett kan ukrainerne sette inn 50,000 til 100,000 mann ettersom millionbyen Kharkiv fungere som base. Alt tyder på at russerne forskanse seg foran Kupyansk og prøve å reise en forsvarslinje i nord mens ukrainerne er nådd vestbredden av Oskilelven. 

Da faller det ned på om Oskilelven kan krysses, og om forsvaret av Izium vil holdes mot omgående fremstøt fra nordøst og nord i tillegg til trusselen fra vest, med artilleristyrker flyttet mot Vesele-Izium vegen. Vi vet ikke; det er for tidlig å si. 

Men; om Oskilelven krysses - er det game over for den russiske okkupasjonen av nordøstre Ukraina. 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

 

Quote

Dette er bildene som bør sette en støkk i Russland

Ukrainske myndigheter melder om stort gjennombrudd i Kharkiv.

Ifølge ukrainske militære har de frigjort mer enn 20 landsbyer i Kharkiv-regionen etter å ha brutt seg gjennom frontlinjen – forså å ha tatt seg 50 kilometer inn på tidligere russiskkontrollert territorium.

https://www.nettavisen.no/nyheter/dette-er-bildene-som-bor-sette-en-stokk-i-russland/s/5-95-640836

Spoiler

 

flagg3.jpg?chk=0E07CC

UKRAINSK OFFENSIV: Russiske myndighetspersoner hevder de har kontroll over byen. Bildene viser noe annet.

 

 

Endret av Gjest MKII
  • Liker 4
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

https://www.reuters.com/world/europe/ukraines-zelenskiy-more-than-1000-sq-km-territory-liberated-since-sept-1-2022-09-08/

Sept 8 (Reuters) - Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy on Thursday said Kyiv's forces had liberated than 1,000 square km of territory since Sept. 1 and recaptured dozens of settlements as part of a counteroffensive against Russia.

Endret av Brother Ursus
  • Liker 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

To kart. Det ene kartet er laget av noen på Twitter (mistet URL men ikke før jeg hadde lastet det ned), og det andre i mørke farger er situasjonen ifølge russisk propaganda. Kartene er relativt like. Kartet til venstre laget av noen på Twitter stemmer også godt overens med det vi vet om situasjonen i området så langt. Når en russisk propagandist innrømmer at det går dårlig, så vet du at det virkelig går dårlig.

FcKgP0RWYAM_FF3.jpg

FcKhHTfWYAEamUB.jpg

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Denne serien bør det interesserte følge med på;

"Russian Soldiers Don’t Want to Fight" - The War in Ukraine with General Ben Hodges - Episode 1 - YouTube

General Ben Hodges var øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Europa til 2017, og var allerede da involvert i trening av det ukrainske militæret. Etter at han gikk av med pensjon i 2018 har han bistått ukrainerne med å forberede seg på det han fryktet vil komme. Det er med andre ord en fagmann til fingerspissene.

1. episode ble lagt ut i dag. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Brother Ursus skrev (5 minutter siden):

Dette bildet skal angivelig vise en ukrainsk soldat i utkanten av Izium.

adPy9zQ_700bwp.jpg

Vi vet ikke presist hvor grensen går. Ettersom skiltet så nytt ut, betyr det at soldaten er ved Balakliya som var inkludert inn i den nye Izium raion i år 2020; den gamle distriktsgrensen går ved Vesele. Men; grenseskiltene for det gamle distriktet var sagt å ha ikke blitt tatt ned - ironisk nok fordi de var av ny dato, et resultat av massiv statlig investering i 2015-2021. 

Ettersom russiske forsterkninger sendes inn over grensen, betyr det at ukrainerne som har nådd Kupyansk-området, er nødt til å avdele betydelige styrker nordover fram til Velykyi Burluk for å motta og dempe ned ethvert angrep, ved å ta fordelen av at man kan operere fritt i et vidt rom. Det har kommet ut at de russiske flystyrker har store vansker fordi mobile SAM fulgt etter de framrykkende ukrainske styrkene - og det ser ut at ukrainerne har flere MiG-29 "Wild Weasels" (HARM) enn trodde, det rapporteres om angrep med rakettvåpen - også ordinære Tochka - i Donbass og Azovkysten; da ment det at ukrainske fly i Kharkiv kan komme fram. 

Offensiven kan sløves ned, men slik som det er, ser det ut at offensiven er flerdelt; en spredning av angrepsformasjoner i alle retninger fra utvalgte schwerpunkt sammen med et konsentrert fremstøt ment for å borre seg helt gjennom med ustoppelig kraft, det er mulig at flere dusin vestlige SP er satt inn. Dessuten har ukrainerne mange ganger større rekognoseringsstyrker enn russerne som sliter med at de ikke er godt kjent i landskapet.

Alt avhengiges av Kupyansk; ukrainerne vil ha denne strategiske viktige byen, og det ser ut at de er villig til å slå meget knallhardt tross all motstand, det er veldig tvilsomt om forsterkninger fra sør kan komme fram i styrke mens disse fra nord er nødt til å rekognosere seg forut for å ikke komme under ukrainsk overfall. Tiden er ikke lenge på ukrainernes side; om hensikten er å krysse Oskilelven, er de nødt til å gjøre det før russerne frigjøre store nok styrker. 

Hvilken er hvorfor min kommentar om ukrainerne i Severodonetsk-fremspringet skulle "brumme". De angripende ukrainerne er nå sårbar og trenger all assistanse. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

Ukrainerne har sluppet bilde av at de har kapret divisjonsstandarden til 150. Motoriserte rifledivisjon. Symboltungt. 

Dette er en divisjon som kjempet i 2. Slaget om kharkiv, Stalingrad og Berlin. Det var soldater fra denne divisjonen som heiste det sovjetiske flagget over Riksdagen. Både i virkeligheten og i den filmede rekonstruksjonen. 

Nå har soldatene løpt for livet og forlatt divisjonens banner hengende på stanga og dingle i leiren deres, som ser ut som en dynge for uteliggere forresten. 

  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 2
Lenke til kommentar
Thor. skrev (15 minutter siden):

Streke rykter på nett. Dette er stort hvis det stemmer! Det er noe uenighet om det faktisk er han, men hvis du ser nøye etter så har han en føflekk på nesten samme sted på alle bildene.

 

Hvis det bildet er ekte, så er det vel ingen tvil om at det er samme person? Med mindre han har en tvillingbror eller noe.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...