Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

2 minutes ago, Snikpellik said:

I løpet av denne tidsperioden har Ukraina rapportert at Russland har tapt:

  • 18000 personell, 29,4 per km2 de har okkupert 3mnd
  • 648 stridsvogn, 1,05 per km2 de har okkupert siste 3mnd
  • 1023 APC-er, 1,64 per km2 de har okkupert siste 3md

Det er ett russisk liv tapt for hvert 182x182 meter stykke land som er okkupert de siste tre månedene.

Russerne har igjen å okkupere 481063 kvadratkilometer av Ukraina. Med samme hastighet som de siste tre månedene vil det ta 786 måneder, eller over 196 år. Av det de hadde igjen av Ukraina å okkupere for tre måneder siden har de nå tatt 0,127%.

Kilde

Morsomt med statistikk. Om tapene fortsetter i samme takt vil det også kreve tap på ytterligere 14.100.000 soldater, 505.000 stridsvogner og 789.000 APC-er.

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Veldige interessant og skremmende artikkel. Allerede i 1800-tallet hadde europeiske observatører påstått at Russland var en nasjon av lydige slaver som ikke kunne takle individuell frihet.

Dette fikk meg til å huske på noe fra for lenge siden, den japanske mangaen "Battle Angel Alita: Last Order", en sci-fi cyber foretelling om en ekstraordinær dysfunksjonell fremtid. Det hadde heltinnen oppdaget et avansert samfunn med servile og robotliknende innbyggere - og det var oppdaget at de ikke kunne befri seg fra rutinene som hadde blitt etablert gjennom "Pavlovhundens tese" (oppdaget i Sovjetunionen), de var blitt for kondisjonert for sitt tilværet som et folk uten fri vilje. Selv hvis fengselsdørene åpnes, vil de ikke sanse dem, og hvis de få fri vilje, vil de være rådvilt og ubesluttsomt. Så langt er det heldigvis ikke gått i det russiske folket, ettersom fri vilje har alltid vært bare undertrykt, ikke slettet tross forsøkene i 1650-1850. Men dessverre hadde systemet etablert av noe som må sies å være kollektiv galskap gjennom kirkeledelsens oppmuntring, forårsaket enorme ødeleggelser på russernes psyke som fra før var utsatt for uoverkommelige traumaer i 1250-1450 perioden, da tartaråket var reelt. Det moralske vakuumet som var skapt av godseierne, kirkelederne og tartarene hadde fulgt til at det russiske samfunnet forbli ustabilt. Og det er denne ustabiliteten som gjør frihet vanskelig å oppnå, da det forutså kollektiv aksept - som er vanskelig når folk har vansker med å ha tillitbånd fra topp til lavt og i bredden. Tillit er essensielt i europeisk kultur, selv i de meste tyranniske omstendigheter. I Russland ser man stadig at folk lever i et frykthierarki fra topp til tå.

https://www.ft.com/content/7e758e94-6876-420d-b0de-5f97d19a7aca

https://russiapost.info/politics/gorby

The leaders who tried to liberalize the country and de-Stalinize it – Khrushchev, Gorbachev, Yeltsin – are unpopular. Those who tightened the screws, froze or sedated the state and society, on the contrary, are considered effective managers.

Dette er ikke bare i Sovjetunionens historie; det samme har vært sett gjentatte ganger i 1600-1914, selv om Nikolaj 2. var et unntak med hans inkompetanse og dumhet. "Reformtsarene" oftest gav opp midtveis eller mistet populariteten mens tyranniske tsarer vektlegges og dyrkes, som Peter den store, Katarina den store og Nikolaj 2.s far, Aleksander 3. Dette skyldes den russisk-ortodokse kirken som hadde blitt antimodernistisk i slik grad, at de motsatt seg endog naturlige endringer innad i det russiske samfunnet.

“Society received freedom, became liberated politically and spiritually. And this is the most important achievement, which we haven’t fully realized because we haven’t yet learned how to use freedom.”

Dette er kanskje de sanneste ordene Gorbatsjov har sagt i hele hans liv. Det har vært gjentatte forsøk, men ingenting av dette ført fram, og da det hendt en liberaliseringsprosess i 1870-1914 var det på tvers av undertrykkende tsarene, som ble ødelagt av krigsutbruddet i 1914 og Lenins morderiske galskap i 1917. Kommunismen var bare en fortsettelse av systemet etablert i 1600-tallet.

“Leaders who give people freedom are unpopular” in Russia, he said. “People don’t like freedom. They don’t like to use it because it’s difficult [and has] too many risks.” Whereas in an authoritarian system, “you’re told what to do, you’re told what to think and who to vote for . . . It’s very convenient.”

Det er dette kirkelederne i 1400-tallet hadde lagt opp til i samarbeid med moskovittfyrstene da disse mottok orientalske impulser og brøt med den universelle kirkelæren som er essensielt for kristendommen som en tro for individet, og det var ikke realisert inntil det var for sent, ettersom autoritære religiøse doktriner var ikke uvanlig gjennom det europeiske kontinentet, spesielt under reformasjonen og kontrareformasjonen i 1530-1650, da religionskriger var blitt regelen. Til denne kirkens forsvar må det sies at de hadde gjentatte ganger kommet under angrep av katolske korsfarere fra vest, muslimske aggressorer fra sør (også i Volga) og animalske folkemordister fra øst i mange århundrer, helt siden 1100-tallet. Ukraina ble tatt av Russland fordi Polen-Litauen klarte ikke å stoppe katolsk aggresjon mot de ortodokse troende, som søkte hjelp i den fjerne Russland. 

Men i slutten ble det russiske folket redusert til en nasjon av undertrykkerne i et fryktbasert hierarki med svak eller ingen moralsk sedvane, tørsteløse og viljeløse slaver som trellet ustanselig, knekte i ånd og vilje i begynnelsen på 1800-tallet, og det var dette som opprørte mange vestlige observatører som så hvordan folk - spesielt bønder - akseptere det som i deres egne land ville ha fulgt til folkereisning og voldsomme protester i de øvre sjiktene av disses samfunnene. Ukraina, i kontrast, er veldig forskjellig fordi ukrainerne har vært lite berørt av tartaråket og dermed er i stand til å bevare arvet fra middelalderens Rusriket fram til vår tid som et utpregende europeisk folk. 

Russerne er europeerne - men de er også sterkt preget av en identitetskonflikt som var blitt voksende siden 1200-tallet, ettersom mongolene ødela dem og etterlatt seg et dypt traumatisk folk prisgitt en skruppelløs kirke i samarbeid med orientalskpregede tyranner som moskovittfyrstene, som gradvis knyttet til seg godseierne som etter hvert fikk flere og flere fullmakter. Ivan den grusomme startet trelldommen, som etter hans død ble sementert og forsterket i tiden mot 1650. Det gjør at de falt helt ut. 

Når jeg tenker etter, normalisering mellom Russland og Europa var ikke konstant; i 1500-1700 hadde Russland liten kontakt med resten av kontinentet, deretter en "europeiseringsfase" i 1721-1914 som var preget av stadige avbrytninger ettersom tsarene bare ville effektivisere fremfor reformere, siden en ideologisk avgrunn i 1917-1991. I 1991-2021 hadde Russland og Europa vært veldig nær på hverandre, men dette er det nå slutt på. 

Det er ikke mulig å ha en normalisering mellom det russiske folket og Europa. Russerne trenger healing, men dette er ikke mulig så lenge frykthierarkiet eksisterer og så lenge mafiamentaliteten holdes i livet. Det er gjentatte ganger sett at det ikke var meritokratiske styring i Russlands historie, og hver gang det var fremgang, var det da man hadde systemer som tillatt meritokrati - som dessverre aldri forbli varig. 

Bismarck hadde rett; men så var han bare den siste av en lang rekke av observatører som hadde sett inn i det russiske folkesjelen den gang.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 7
Lenke til kommentar

Trump skrøt av Putin igjen i natt, og kalte USA en "laughing stock" fordi de donerer store summer til Ukraina. Jeg har sagt det før, denne krigen kan sterkt påvirkes av amerikansk politikk dersom MAGA-republikanerne vinner i høst og neste presidentvalg.

Marjorie Taylor Greene som er åpent pro-Putin og støtter invasjonen av Ukraina talte også fra scenen på Trumps rally, der hun blant annet sa USA bør trekke seg ut fra NATO.

Trump praises Putin, applauds Xi for 'iron fist' at Pennsylvania rally
https://www.businessinsider.com/trump-calls-putin-smart-praises-xi-ruling-china-iron-fist-2022-9?r=US&IR=T

Endret av Snikpellik
  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (32 minutter siden):

Trump skrøt av Putin igjen i natt, og kalte USA en "laughing stock" fordi de donerer store summer til Ukraina. Jeg har sagt det før, denne krigen kan sterkt påvirkes av amerikansk politikk dersom MAGA-republikanerne vinner i høst og neste presidentvalg.

Marjorie Taylor Greene som er åpent pro-Putin og støtter invasjonen av Ukraina talte også fra scenen på Trumps rally, der hun blant annet sa USA bør trekke seg ut fra NATO.

Trump praises Putin, applauds Xi for 'iron fist' at Pennsylvania rally
https://www.businessinsider.com/trump-calls-putin-smart-praises-xi-ruling-china-iron-fist-2022-9?r=US&IR=T

Det blir bare verre og verre; republikanerpartiet går mot en total katastrofe om de ikke er i stand til å innse galskapen som Trump nå står for, alle amerikanske verdiene har kommet under angrep - og den maktgivende fløyen av partiet som vil opprettholde støtten til Ukraina og den amerikanske kinapolitikken som har sterk støtte blant amerikanerne, kan ikke mer ignorere dette. Det har kommet ut at mange klassifiserte dokumenter av ukjent gradering har forsvunnet, og at Trump tre seg som en landsforræder i Mar-a-Largo at det er helt ufattelig; presidentene i USAs fortid ville ha tatt Trump i arrest med en gang, og i Lincolns tid ville han ha blitt summarisk henrettet uten nåde. Dette ser to tredjedeler av det amerikanske folket, og det merkes at moderate republikanerne vil ikke ha mer å gjøre med MAGA-vanviddet. Her har Trump tatt det siste skrittet mot landsforræderi.

Det er nå bare et tidsspørsmål før Trump arresteres og MAGA tvinges i oppløsning. 

Fra Khersonfronten kom det massevis av bevis på at den ukrainske motoffensiven hadde vært kostbart; minst 4 nederlandskbygde AFV er funnet ødelagt og erobret, det var disse som vises på et eldre opptak med flere dusin soldater på taket 28/29. august, og det begynner å bli mer og mer klart at de russiske påstandene er mer troverdige enn de ukrainske. Man hadde ryddet bort luftforsvaret for 2 TB-2 dronefly, men de hadde ikke regnet med jagerfly, en Su-35S skjøt ned en TB-2 - dette demonstrere hvorfor Ukraina må ha vestlige BVR-våpen. I det minst er det en mager trøst at fergestedene bombarderes med stor effekt med HIMARS. Men disse Msta-S SP må finnes og elimineres snarest mulig for å unngå fremtidige enorme tap. Dette er det siste russerne har for å holde tilbake ukrainerne på Khersonfronten. 

Ukrainerne bruker for mye HIMARS-ammunisjon; de ser ikke ut til å realisere at det vil ta tid for å få nyproduserte raketter for HIMARS og dessuten har det vist seg at selv om hæren er en vits, er det helt annerledes med resten av det russiske militæret som hadde gjentatte ganger demonstrert at de er på verdensbasis innenfor flyvåpen og kommando. 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 5
Lenke til kommentar

https://www.foreignaffairs.com/russian-federation/world-putin-wants-fiona-hill-angela-stent

Interessant artikkel som forklarer hvorfor "global Sør", dvs. ikke-Vesten, ser på den vestlige-russiske konflikten og hvorfor Putin er en galning som er fast besluttet på å skru klokka helt tilbake og ignorere alt utover det eneste og ene målet; å gjenopplive det russiske imperiet ved å ødelegge 200 års utvikling. 

As he looks toward a quarter century in power, Putin seeks to build his version of a Russian empire. He is “gathering in the lands” as did his personal icons—the great Russian tsars—and overturning the legacy of Lenin, the Bolsheviks, and the post–Cold War settlement. In this way, Putin wants Russia to be the one exception to the inexorable rise and fall of imperial states. In the twentieth century, Austria-Hungary and the Ottoman Empire collapsed after World War I. Britain and France reluctantly gave up their empires after World War II. But Putin is insistent on bringing tsarist Russia back. Regardless of whether he prevails in Ukraine, Putin’s mission is already having a clear and ironic impact, both on Europe and on Russia’s 22 years of economic advancement. In reasserting Russia’s imperial position by seeking to reconquer Ukraine, Putin is reversing one of the greatest achievements of his professed greatest hero. During his reign, Peter the Great opened a window to the West by traveling to Europe, inviting Europeans to come to Russia and help develop its economy, and adopting and adapting European artisans’ skills. Vladimir Putin’s invasions and territorial expansions have slammed that window shut. They have sent Europeans and their companies back home and pushed a generation of talented Russians fleeing into exile. Peter took Russia into the future. Putin is pushing it back to the past. 

Putin er en revisjonist, den verste hittil i historien. Dette er noe som går om igjen i de siste to hundre år, Balkan var sønderrevet i 1878-1945 av småimperalistisk rivalisering mellom frigjorde nasjonstater som tok utgangspunktet i fortiden da imperiale kriger mellom serberne, bulgarerne og bysantinerne (grekerne) pågikk uten stans i middelalderen. Den andre verdenskrigen var en revisjonistkrig der de tapende partene allierte seg med ambisiøse parter som ikke var fornøyd med det forrige krigsoppgjøret, "for å rette ut fortidens feil" etter samme ordbruk som Putin. Islamisme som hadde hjemsøkte verden i 2001-2020, er også av revisjonistisk natur. Og Trump med hans MAGA som nasjonalistene i Vesten er også revisjonistisk. Endog Kina er revisjonistisk under Xis ledelse. Felles for dem alle er at de ser til fortiden - men basert på anakronistiske og meget forvrengte betraktninger som ikke tåler kritisk studier. 

Dette er kjernen i det som true menneskesivilisasjonen omkring politikk, økonomi og klima; revisjonistiske ambisjoner. Og dessverre er det mange som ikke innse dette, også i Norge, når man vil tilbake til fortiden fremfor å lære av fortiden, selv om disse har et godt poeng ved å påpeke at alvorlige feil må bearbeides og reverseres, som med ukontrollert globalisme, destruktiv nyliberalisme og identitetsoppløsning. Men der risikere man å havne i feller som kan munne ut i noe annet enn det som ønskes. 

Når det gjelder India, demokratiet der er også truet som et resultat av Modi og hans BJP partiet, og han hadde annektert Kashmir, som ikke aksepteres på verdensbasis. Her er Modi også en revisjonist som vil ha fortiden tilbake. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

https://twitter.com/NLwartracker/status/1566070228316033027

Dette er det første målet jeg ville ha angrepet i det første øyeblikket under en motoffensiv. Russisk samband må slås ut sammen med signaletterretningskapasitet og elektroniske støysenderutstyr for å "blende" de russiske forsvarsstyrkene - og så langt ser det ut at ukrainerne hadde ikke innsett viktigheten av dette i kontrast til amerikanerne. Her trenges det klasevåpen for å slå ut slike anlegg, og det er akkurat den type våpen som er det eneste som vil duge. Det har kommet ut at russerne klarte å jamme ukrainsk feltsamband og lokalisere de fremrykkende ukrainske troppene med signaldetektering slik at russisk artilleri ikke trenger kontakt med de fremskutte troppene som bare fungere som hindringer for å sinke ned og kanalisere de kommende angrepene. 

I flere måneder har det vært sett at ukrainerne later til å ha en "mirakelvåpen"-besettelse som stundom overgikk andre prioriteter, og gjøk som Sullivan i det hvite huset hadde gjort det vanskelig med å overføre avansert militærsgraderte kommunikasjonsteknologi til ukrainerne. Ukrainerne får åpenbart ikke hjelp av USA som sannsynlig vet hvor alle disse russiske "assets" ligger, ettersom disse ikke utsettes for annet enn sporadiske angrep med dårlige egnede våpen. Eldre HIMARS-raketter vil ha vært perfekt, da disse er klasevåpen ment for områdebombardement. 

  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Espen Hugaas Andersen skrev (6 timer siden):

Morsomt med statistikk. Om tapene fortsetter i samme takt vil det også kreve tap på ytterligere 14.100.000 soldater, 505.000 stridsvogner og 789.000 APC-er.

Her er en artikkel om forsyningssituasjonen i det russiske militæret:

A farewell to arms. By year end Russia will be left almost without shells, artillery and armored vehicles (theins.ru)

Det hevdes at Russland vil gå tom for artilleriammunisjon i løpet av noen måneder, at store deler av artilleriet er nedslitt og at de snart vil møte på en rekke mangler. Videre at russisk våpenindustri bare i begrenset grad greier å dekke det opp, bl.a. på grunn av sanksjonene.

Og her:

Visual confirmed losses (vizoryx.vercel.app)

Er en oversikt over tapene på hver side, dataene er hentet fra Oryx. 

  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

Som jeg har skrevet før, jeg er litt usikker på hva som er forventningsbildet knyttet til denne offensiven i sør? Altså tenker jeg på oss og andre som følger dette på utsiden.

Ukraina angriper her en forsvarende styrke på det som tilsynelatende er flere eller like mange soldater, som i lengre tid har bygget opp og planlagt forsvarspossisjoner og strategier. 

Jeg har ingen som helst illusjon om at Ukraina feier over Russiske stillinger, eller klarer dette uten betydelige tap. 

Mye av den innledende fasen blir å finne ut det man ikke har klart å finne ut på forhånd, det betyr også at man vil gå på noen smeller. 

Det Ukraina evt. vil vinne på er evnen til å avdekke og respondere med presisjon i relativ fart. Og at de har anledning til å både etterforsyne og rotere, i motsetning til Russland.

Vi vil ikke få noen god indikasjon på hvordan dette angrepet faktisk går enda, fordi begge sider vil lide tap, og innledningsvis vil trolig de ukrainske tapene være større på selve fronten. Med mindre det blir en større kollaps i russisk forsvar og et større antall overgivelser så tror jeg vi fremdeles snakker uker før vi virkelig ser konturene av et resultat. 

Forutsatt at antall soldater og tilgjengelig utstyr stemmer. 

Endret av Serpentbane
  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Serpentbane skrev (46 minutter siden):

Som jeg har skrevet før, jeg er litt usikker på hva som er forventningsbildet knyttet til denne offensiven i sør? Altså tenker jeg på oss og andre som følger dette på utsiden.

Ukraina angriper her en forsvare de styrke på det som tilsynelatende er flere eller like mange soldater, som i lengre tid har bygget opp og planlagt forsvarspossisjoner og strategier. 

Jeg har ingen som helst illusjon om at Ukraina feiler over Russiske stillinger, eller klarer dette uten betydelige tap. 

Mye av den innledende fasen blir å finne ut det man ikke har klart å finne ut på forhånd, det betyr også at man vil gå på noen smeller. 

Det Ukraina evt. vil vinne på er evnen til å avdekke og respondere med presisjon i relativ fart. Og at de har anledning til å både etterforsyne og rotere, i motsetning til Russland.

Vi vil ikke få noen god indikasjon på hvordan dette angrepet faktisk går enda, fordi begge sider vil lide tap, og innledningsvis vil trolig de ukrainske være større på selve fronten. Med mindre det blir en større kollaps i Russisk forsvar og et større antall overgivelser så tror jeg vi fremdeles snakker uker før vi virkelig ser konturene av et resultat. 

Forutsatt at antall soldater og tilgjengelig utstyr stemmer. 

Det er ikke gitt at den gamle doktrinen 1 til 3 representerer en evig sannhet. Denne 1 til 3 doktrinen ble for øvrig klart svekket i Irak I, og dels i Irak II. Og det skyldes teknisk overlegenhet der de amerikanske/allierte tapene skyldes tilfeldigheter og og en god del friendly fire hendelser, mens Saddams styrker var primitivt utstyrt og ledet, også i den krigen spilte T - 72 popcorn en rolle.

Spørsmålet er om det ukrainske militæret etter åtte års uavhengighet fra den sovjetiske krigsskolen har plukket opp ett og annet, og om vestlig teknologi rundt etterretning, signaljamming og på alle de øvrige områder vesten innehar en langt bedre teknologi enn russerne, igjen kan utfordre 1 til 3 doktrinen. Jeg finner det eksempelvis oppsiktsvekkende at russerne ikke har vært i nærheten av å oppnå luftherredømme over Ukraina. Generaler har en tendens til å forberede seg på den samme krigen som ble utkjempet for 30 år siden. Droner og noe så enkelt og dagligdags som mobiltelefonteknologi har blitt viktige playere i denne krigen.  

Lenke til kommentar

 

Quote

Europa ruster opp: – Aldri sett noe lignende

Nammo på Raufoss ber om 650 millioner kroner fra regjeringen for å kunne øke leveransene av våpen og ammunisjon til Forsvaret. Etterspørselen har nemlig eksplodert som følge av krigen i Ukraina, og industrien sliter med å holde tritt.

https://www.nrk.no/norge/europa-ruster-opp_-_-aldri-sett-noe-lignende-1.16088226

  • Liker 1
Lenke til kommentar
superrhino skrev (3 timer siden):

Det kommer masse rapporter om nye fremskritt for ukrainerne nå, med bilder av ukrainske flagg over Vysakopilia, endelig

To taktiske viktige tettsteder har blitt tatt av ukrainerne.

Vysakopilia i nordre Khersonfronten var sterkt omstridt fordi russerne visst at den som kontrollerte tettstedet som ligger litt høyere i terrenget, kan dominere omkringliggende land. Dermed kan ukrainerne som hadde brukt mange uker på å ta seg dit på bare 5 km, skue utover resten av forsvarsverkene til sørvest og sørøst. Ettersom flagget var heist på det høyeste bygget, betyr det at russerne er utenfor skuddvidde, det vil si et par kilometer, og da ment det at de er dyttet ut til Novopetrikva med bare en hovedvei mot sør.

Ukrainernes største tapene var ikke i nord, men i sør. Der var fremstøtene jammet i senk og sprengt opp i filler av uoppdaget artilleri - blant annet på den andre bredden av Dneprfloden som ligger "bare" 30 km fra Blahodatne-frontavsnittet. Her trenger ukrainerne artilleri som kan treffe på 40-50 km avstand. Og det er mulig at flere av angrepene langs floden IKKE er med HIMARS. PzH2000 kan når 47 km med baseflodsgranater og 67 km med rakettassistansegranater. Det eneste problemet er at de må ha samband og droner, og da må "det elektroniske skjoldet" russerne har reist, knuses. Og vi har en god ide om hva disse nye ballistiske granater skal benyttes til. 

Ozerne, et lite tettsted, har blitt tatt av ukrainske styrker som gjenopplive det inaktive frontavsnittet i skogene nord for Slovjansk, og ettersom det er heist flagg der, betyr det at de hadde avansert over Donetsk-elven og tatt seg inn i de søndre plantasjeskogene sør og sørøst for byen Lyman. Det kan betyr at ukrainerne har infiltrerte skogområdene og kan ha nådd Dibrova og Jampil til vest og nord. Ettersom denne erobringen formidles, betyr det at ukrainerne kan være i full gang med å rulle opp russernes flanker langs elven - og kan om det er mulig, når den strategiske viktige byen Lyman. 

Det er kjent fra før at russerne er under press på Iziumfronten, slik at russerne lanserte motangrep enten for å gjenvinne det tapte eller bringe ukrainerne ut av balanse. Men alt tyder på at deres vestfront er redusert til få holdepunkter langs P-79 vegen sør for plantasjeskogene vest for Izium, som er dels overløpet av ukrainerne som er bare 6-8 km fra Izium, (de kunne ikke ta med tyngre skyts) mens deres sørfront har kollapset til vest og blitt uholdbart til øst. Der hadde russiske fremstøtene mot Slovjansk fulgt til uregelmessige frontlinjer som gjør det lett å bli taktisk forvirret langs Donetsk-elven. 

Det er ikke bare fordi styrkene hadde blitt trukket ut til Kherson, de hadde lansert en offensiv vest for Donetsk hvor de lykte med å sikre den delen av Pisky som har unngått dem i mange, mange år - to hundre meter av den. Selve tettstedet er delt i to av en elv, den nordre holdes av ukrainerne helt siden 2014. Og så burde man ikke glemme at russerne stanget og stanget mot Siversk-Bakhmut fronten - de kan måle deres avansementene i centimeter for hver døgn med stor tap og tretthet som resultat. De har tatt seg inn i Soledar bare for å oppdage en gjentagelse av Popasna. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Windfarmer skrev (49 minutter siden):

Det er ikke gitt at den gamle doktrinen 1 til 3 representerer en evig sannhet. Denne 1 til 3 doktrinen ble for øvrig klart svekket i Irak I, og dels i Irak II. Og det skyldes teknisk overlegenhet der de amerikanske/allierte tapene skyldes tilfeldigheter og og en god del friendly fire hendelser, mens Saddams styrker var primitivt utstyrt og ledet, også i den krigen spilte T - 72 popcorn en rolle.

Spørsmålet er om det ukrainske militæret etter åtte års uavhengighet fra den sovjetiske krigsskolen har plukket opp ett og annet, og om vestlig teknologi rundt etterretning, signaljamming og på alle de øvrige områder vesten innehar en langt bedre teknologi enn russerne, igjen kan utfordre 1 til 3 doktrinen. Jeg finner det eksempelvis oppsiktsvekkende at russerne ikke har vært i nærheten av å oppnå luftherredømme over Ukraina. Generaler har en tendens til å forberede seg på den samme krigen som ble utkjempet for 30 år siden. Droner og noe så enkelt og dagligdags som mobiltelefonteknologi har blitt viktige playere i denne krigen.  

For det første, 1 til 3 regelen ment taktisk rom, ikke strategisk, og er knyttet til stridspunktet mellom involverte styrker fremfor krigsbegivenheter, det har alltid hendt at fåtallige angrepsstyrker vant mot større forsvarsstyrker fordi man var flinkere til å deployere og konsentrere tropper for lokal numerisk overtak når et angrep skal gjennomføres.

For det andre; det er ikke første gang luftherredømmekamp annulleres av dominerende luftvernsforsvarsstyrker, dette hendt første gang under den første fasen av Yom Kippur-krigen i 1973 da israelerne fikk sine flystyrkene massakrert og måtte vente til bakkestyrker sprengt bresjer gjennom forsvaret for dem. Under den kinesiske-vietnamesiske krigen i 1979 var det umulig for begge parter å sette inn flystyrker, og den russisk-ukrainske krigen i dag er en blåkopi av denne gamle konflikten. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Enceladus skrev (42 minutter siden):

Bare FIRE ammunisjonsfabrikker i Europa!!! Det var dusinvis for bare et par tiår siden, i mange NATO-land var det satt meget stor prestisje i ammunisjonsproduksjon og våpenfremstilling helt fram til midten av 1990-årene! Raufoss er selv et eksempel på nasjonal prestisjetrang, og har kun overlevd ved å befinne seg i et land med billig strøm og høy kompetanse i et NATO-land med et stort marked til rådighet. 

Disse 650 millioner kroner er småbeløp; disse må bevilges med en gang. Raufoss produserer ikke bare våpen for Norge, den er blitt livsviktig for NATO og dels USA. Med mindre Støre & Vedum vil få Stoltenberg til å miste ansiktet. Hva Norge trenger er artilleri og ammunisjon i første omgang. Vi har allerede hundrevis av de beste storminfanterivogner i verden fra før, og trengte bare å få nye stridsvogner som sannsynlig vil komme fra Sør-Korea om Tyskland ikke kan levere nye Leo 2 raskere. 

Nammo kan ikke holde beredskapen for åtte land i Europa samt for USA. Det har vi ikke råd til. Å bygge beredskap er et samfunnsansvar og ikke noe som bør overlates til industrien alene.

Enig. 

  • Liker 5
Lenke til kommentar
Mannen med ljåen skrev (Akkurat nå):

Hva synes Tyskland og EU om at vi vurderer å subsidiere egen industri? Er ikke dette noe for det frie markedet?

Det frie markedet har feilet, og om EU-kommisjonen ikke klarer å bringe kraftbørsen under kontroll, må prinsippet om det frie markedet tilsidesettes for å berge samfunn og folk. 

  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
JK22 skrev (8 minutter siden):

Bare FIRE ammunisjonsfabrikker i Europa!!! Det var dusinvis for bare et par tiår siden, i mange NATO-land var det satt meget stor prestisje i ammunisjonsproduksjon og våpenfremstilling helt fram til midten av 1990-årene! Raufoss er selv et eksempel på nasjonal prestisjetrang, og har kun overlevd ved å befinne seg i et land med billig strøm og høy kompetanse i et NATO-land med et stort marked til rådighet. 

Disse 650 millioner kroner er småbeløp; disse må bevilges med en gang. Raufoss produserer ikke bare våpen for Norge, den er blitt livsviktig for NATO og dels USA. Med mindre Støre & Vedum vil få Stoltenberg til å miste ansiktet. Hva Norge trenger er artilleri og ammunisjon i første omgang. Vi har allerede hundrevis av de beste storminfanterivogner i verden fra før, og trengte bare å få nye stridsvogner som sannsynlig vil komme fra Sør-Korea om Tyskland ikke kan levere nye Leo 2 raskere. 

Nammo kan ikke holde beredskapen for åtte land i Europa samt for USA. Det har vi ikke råd til. Å bygge beredskap er et samfunnsansvar og ikke noe som bør overlates til industrien alene.

Enig. 

Håper det er utplassert militære eller seriøst bevæpnede sivile vakter ved denne fabrikken. For Nato er med andre ord to-tre sabotasjeoperasjoner fra å gå tom for sentrale ammunisjoner...

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   1 medlem

×
×
  • Opprett ny...