Gå til innhold

Russlands invasjon av Ukraina [Ny tråd, les førstepost]


Gjest Slettet-404071

Anbefalte innlegg

JK22 skrev (10 timer siden):

Det som startet 28. august er IKKE en storoffensiv. Det er i virkeligheten koordinerte fremstøt på separate frontavsnitt på begge bredder av Dneprfloden i nordre del av Khersonfronten omkring Novovoskrenske-Borozenske aksen og Søndre Donbass-fronten i Zaporizjzja oblast omkring Tokmak-aksen, med assisterende sekundære fremstøt i søndre del av Khersonfronten mellom Blahodatne og kysttettstedet Stantislav. Vinningene er minimalt; ukrainerne hadde rykket bare gjennom på tre steder og tok bare fire landsbyer, til tross for et enslig opptak som vist NATO-taktisk doktrine, har det vist seg at man måtte avansere på lange avstander uten å støtte på annet enn flanketruende posisjoner og dermed lider stor tap. Infanteristøttende artilleri som 120mm morterskyts og RPG våpen tok en stor toll på de angripende ukrainske troppene. 

Minst tjue til tretti stridsvogner og panserkjøretøyer er ødelagt så langt man vet om, minst syv på en gang, og tre på et annet sted. På mange steder var kjøretøyer forlatt fordi artilleriild var så intenst, at besetningene måtte evakueres. Både russiske og ukrainske stridsvognbesetninger rømmer sine kjøretøyer når de kom under konsentrert ild. Det var blitt for farlig å være i de sovjetiskdesignerte stridsvogner, at besetningene forlatt dem ved første tegn på angrep med fly og artilleri. Og med god grunn, beskyttelsesevnen er så elendig, med all vital pansring på bare 30 % av overflaten - fronten - at HE-Frag kan ødelegge dem. Selv en Leo 2 med svak sekundær panserbeskyttelse vil klare seg bedre. Dette påvirker de ukrainske (og russiske) bevegelser negativt, også da dette var sett med mindre beskyttede panservogner, besetningene foretrakk å redde seg fremfor å bli værende. 

Ukrainerne så langt vil ikke innrømme noe konkret, men dessverre er det mulig at de i likhet med britene i 1. juli har mistet mange av sine vinninger som er lite annet enn forlatte jorde og enslige bygninger i tillegg til de fire landsbyer, og kan på flere steder ha blitt dyttet tilbake, trolig til et tap på flere hundre drepte og skadede. På det høyeste hevdet russerne 2,100 falne på ukrainsk side mens ukrainerne hevdet 400 falne (trolig 850 i dag). Ettersom bare kompanistore enheter var satt inn, de minste på 80 menn og de største på over 200 menn, fordelt på ulike operasjonsgrupper, betyr det at bare brigadestore styrker er involvert på kontaktpunktet mellom de to stridende partene. Så mye som 15,000 menn kan være involvert, ikke medregnet alle andre involverte styrker i hele fronten - 30,000 russiske og trolig 20,000-35,000 ukrainske. Dette er i realiteten små styrker i forholdet til dimensjonene på fronten. Ennå har de siste dagene siden 28. august vært blodig, så mye som tre tusen kan ha blitt drept og skadet, og trolig en femtedel av disse er døde, ettersom mesteparten av stridighetene er på lang hold. 

Men i den tredje dagen skal blodtappingen ha blitt snudd til ukrainernes fordel, med HARM-missilene har ukrainerne vært i stand til å ta ut taktiske SAM og ved å rykke fram har ukrainerne tross de smertelige tapene tvunget fram de russiske batteriene, slik at disse avdelt for kontraskytning er kartlagt og bundet ned. Dermed kan ukrainsk artilleri rykker framover og treffe dypt inn i russernes rekker mer effektiv. Og ved å ta bort taktisk SAM har ukrainerne åpnet opp luftrommet for TB-2 droner som på horisonten er i stand til å ignorere russisk jamming, som deretter begynner gå i berserkgang med minst fire missiler hver tokt. Enorme materiell tap er sist rapportert av ukrainerne, hele femti panserkjøretøyer og tretti artillerienheter i ett døgn. 

Vel, det kommer vel litt ant på definisjonen av stor. Ideelt sett skulle Ukraina kunne satt inn 100 000 soldater, men det er ikke realistisk, og det kan godt hende tallene dine stemmer.

Som jeg skrev for noen sider tilbake så vil ikke dette bli ett stort push frem til elva, da ville man måttet ha de 100 000, men heller en stegvis operasjon med rekognosering, probing, og så "større" koordinerte angrep, start på nytt. Det er åpenbart at man vil støte på russiske reir, det er åpenbart at russerne kan kalle inn artilleri, og det er åpenbart med tanke på topografien at Russland med stor sannsynlighet har etablert "kill zones" med artilleri og tyngre skyts klargjort på forhånd.

Selv med god etteretning vil man ikke ha klart å avdekke alt dette på forhånd, og en slik offensiv vil bli dyr. For, noe av det må man kjempe seg gjennom, og noe av det kartlegges under veis for angrep av støttestyrkene.

Og, det er det siste her som blir viktig. Ukraina har naturligvis sprengt broene og tatt ut det de har kunne finne av luftvern og artilleri i nærheten av Kherson. Men, de har også gjort veldige angrep på Krim og områdene øst for elva. De har slått ut store forsyningsdepoter, de har kuttet forsyningslinjer, og de har gjort ting vanskelig for Russland, særlig de på vestsiden av elva. De har åpenbart lokale lagre og utstyr/våpensystemer, men dette kan vanskelig eller ikke i det heletatt erstattes.

Videre har HARM missilene gjort livet vanskelig for SAM-operatørene, og angrepene på Krim har i stor grad ikke bare gjort Russiske luftoperasjoner vanskelige, men de har i stor grad trykke flyvåpenet ut fra Krim. Kombinasjonen av disse to har ført til at Ukraina nå mye godt har luftherredømme over denne fronten. Selv om Russland fremdeles sender fly inn i området så har det så langt vært snakk om noen Su-25, som selv er ganske utsatt når de passerer fronten.

Etter hvert som Ukraina nå presser inn mot Kherson åpner altså dette for at kartlegging av fiendens forsvar aktivt kan brukes for å legge press på eller slå ut disse stillingene. Og, Ukraina står nå fritt til å bruke vanlig artilleri, rakettsystemer og HIMARS etter behov, men også eget flyvåpen og som du nevnte droner. Så, for hver gang Russland nå leder artilleri eller rakettangrep inn mot Ukrainske styrker, så vil disse systemene kunne legges under press eller slås ut. Noe som burde bety at effekten av disse systemene burde dø ut gjennom de første par ukene av denne offensiven om man tar med det som finnes med rekkevidde øst for elven. Og akkurat her burde Ukraina nå ha et større overtak i denne regionen.

At støttsystemer slås ut på russisk side, at de ikke får forsyninger inn, at fly potensielt faller ut av lufta over dem, at nye styrker ikke kan komme inn og støtte dem, at de selv treffes av presist artilleri, vil naturligvis påvirke kampmoralen. Og, her blir det spennende å se hva resultatet blir. Hvordan de reagerer. Vi kan potensielt se den russiske soldaten du beskriver. Men, med 30000 soldater i området så vil også noen, om de føler at Ukraina blir for sterke, ville kunne velge å overgi seg. Hvis dette blir kjent i de russiske styrkene, at et relativt stort antall overgir seg, så kan det føre til at flere som tidligere ville gått i selvofringsmodus kanskje vurderer det samme. Det er mye vanskeligere å "feige" ut først enn å "feige ut" når/fordi "alle" andre gjør det. Time will show.

Og, soldatene sammen med koordinerte artilleri og luftangrep, kan på mange måter kunne betegnes som en av de første større, i det minste forsøk på, offensiver fra Ukrainsk side, om ikke i løpet av hele krigen så i det minste på lang tid. At de i det hele tatt er på offensiven er et nederlag for Russland, men dette kan slå kraftig tilbake på Ukraina om de ikke lykkes.

Og, jeg er fremdeles ikke sikker på om de kjører en isolert offensiv, eller om de også vil slå til andre steder. Jeg spekulert på Zaporizjzja i en tidligere post, men det finnes mange muligheter etter hvor mange fronter de ser seg kapable til å håndtere. På en side gjør det forsvaret vanskeligere for Russland, men flere fronter vil kreve mye mer av Ukraina og støtteapparatet. Det meldes om kamper PÅ atomkraftverket, men jeg er litt usikker på om det faktisk er PÅ eller at noen skyter mot.

Endret av Serpentbane
  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Interessant artikkel med intervju av skadede fra fronten i den begrensede offensiven i Kherson:

Quote

Ukrainian Soldiers Say They Are Advancing in the South, but at a Cost

Troops recuperating at a hospital in southern Ukraine say they face fierce fighting in a push toward Kherson

https://www.wsj.com/articles/ukrainian-soldiers-say-they-are-advancing-in-the-south-but-at-a-cost-11661983338

 

Og

 

Ny episode av War on the Rocks podcast:

https://warontherocks.com/2022/09/into-the-breach-ukraines-counter-offensive-begins/

Quote

Into the Breach: Ukraine’s Counter-Offensive Begins

Quote

Join us for another discussion with Michael Kofman on the war in Ukraine. The main focus of this episode is the southern counter-offensive launched by Ukrainian forces early this week. Mike explains what has happened so far in this operation, centered around Kherson, and how observers should think about it as it unfolds. The two also discuss what Ukrainian combined arms warfare looks like, manpower challenges on both sides, the airpower picture, and how the counter-offensive is affecting the war in different parts of the country. Also, what is happening in Belarus as far as this war is concerned? And is either side prepared for how long this war is likely to last?

 

Endret av Enceladus
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg så en dronevideo av en utrolig nærkamp mellom de stridende. Ukrainerne under en bro og russerne i et par krater ovenfor brua. Det blir kastet en rekke granater fra begge parter og geværild på kloss hold. Utrolig nok så kommer alle ut av kampen i god behold.

Jeg tenker at dette måtte da vært et greit oppdrag for disse små selvmordsdronene amerikanerne sendte?

 

Lenke til kommentar
Enceladus skrev (41 minutter siden):

Jeg så en dronevideo av en utrolig nærkamp mellom de stridende. Ukrainerne under en bro og russerne i et par krater ovenfor brua. Det blir kastet en rekke granater fra begge parter og geværild på kloss hold. Utrolig nok så kommer alle ut av kampen i god behold.

Jeg tenker at dette måtte da vært et greit oppdrag for disse små selvmordsdronene amerikanerne sendte?

 

300 serien med droner ville fungert meget godt i å slå ut "reir" med soldater, maskingeværstillinger, mortarstillinger osv. Men, det blir et spørsmål om antall.

Lenke til kommentar

Det er som jeg skrev over påstander, ubekreftede, om at Ukraina har tatt seg over elva med en lekter og angrepet styrkene omkring Zaporizhzhia atomkraftverket. Det kommer stadig flere drypp om dette. Noen av disse kommer fra russisk side, både med påstander om at lekter ble ødelagt før den kom i land, og om at det har vært kamper på land der ukrainske styrker har blitt slått tilbake, utslettet eller tatt til fange. 

Endret av Serpentbane
Lenke til kommentar

https://twitter.com/UAWeapons/status/1564983903475175424

Fra Ternovo, Kharkivfronten 1,5 km over kontaktlinjen (og 2,5 til 3,0 km fra nærmest ildposisjon) vist en drone et opptak av en brennende stridsvogn som skal ha blitt truffet med HE-Frag granater på 10,6 km avstand. Alle sovjetiskdesignerte stridsvogner fra T-64 til T-90 har meget dårlig toppbeskyttelse på chassiset og bakdelen av kanontårnet at selv 37mm kanonprosjektiler kan gjøre skade hvis fra oven, og sidepansringen er heller ikke god mot mindre kraftige granater som ikke trengte å penetrere inn til tårnrommet med ammunisjonen. I sovjetisk praksis deles stridsvognene i to bestemte roller; som rullende artilleri for taktisk nærstøtte som en fortsettelse fra selvdrevne kanonskyts i Østfronten og som stridsvogndestroyere med sekundær kapasitet for taktisk ildstøtte. T-64 og T-80 var ment som stridsvogndestroyere mens T-72 var "rullende kanoner". Derfor var stridsvognbesetninger lært opp i indirekte skytning hvor man kan benytte stridsvognkanonen som et rent feltkanonskyts med kurvende flatbane. 

125mm HE-Frag granater kan når 11 km på 22 elevasjon, men da må stridsvognen være på stabil leie. Helt siden 2014 hadde ukrainske stridsvognbesetninger benyttet indirekte skytning, selv om det hendt på mye klossere hold fordi treffsikkerheten minskes etter hvert som det blir lengre. Det tok tjue granater for å ta ut den enslige stridsvognen og her ser det ut at ukrainerne hadde skutt fra motsatt side av en høydereisning i landskapet. De kunne ikke se målet, langt mindre målområdet. Fra Donbass er det opptak som vist at stridsvogner skjøt over treklynger og rekker av trær mot skjulte mål dekket av vegetasjon. Med HE-Frag er kanonrørets levetid på 800 skudd, det er en stor fordel at det er glattboret. 

Ifølge NATO-doktrine er det nærmest forbudt å bruke stridsvogner som mobil artilleri, og kun yte taktisk støtte til infanteri i urbane scenarioer når herdede mål skulle tars ut. Bruk av stridsvogner i en slik rolle hendt når det var ammunisjonsmangel hos feltartilleriet som sett under Koreakrigen, hvor stridsvognene var ofte brukt i statisk krigføring på samme måte som sovjetiskdesignerte stridsvogner i dag, ofte ved å sette disse i en skråning med fronten opp. Da kunne en Pershing stridsvogn når 15 km. 

https://www.youtube.com/watch?v=81BWmO2QEL0

NATO foretrakk morterskyts og feltskyts som regel. 

  • Innsiktsfullt 4
Lenke til kommentar
8 minutes ago, Splitter said:

Det har sikkert like stor effekt å sabotere gassrøra frå Norge og frå Nord Afrika til europa litt seinare på hausten.

Om dei kuttar straumkablane frå Norge så får me kanskje billigare straum her også...🤔

Lenke til kommentar

Problemet til Russland er at disse aksjonene med stopp av leveranser slår to veier. Helt uten gass tvinges Europa til å jobbe med å finne alternativer, og jo mindre de får, jo hardere jobber de.

Og, selv om det naturligvis koster, så har Europa også langt på vei funnet disse alternativene allerede. Og, jobben pågår enda. 

Det samme kan ikke sies om Russland. Selv om de selger til andre land, er ikke dette nok til å dekke inn leveransene til EU. Kina og andre kjøper nå på billigsalg, men langt mer enn de behøver. Det sier seg selv at de bare kan lagre så mye gass. Videre er dette fra andre gassfelt enn de som leverer via NS1. Russlands egne lager på samme anlegg skal også være fulle.

Power of Siberia 2 skal, eller skulle koble disse feltene til Kina, men mye innenfor den Russiske gassindustrien og ekspansjon er avhengig av vestlig teknologi, deler og kompetanse. Men, det gjenstår å se om dette blir noe av. PoS1 vil ta nesten 50 år å betale ned med eksportraten fra før februar. PoS2 vil være et større prosjekt. 

Med store problemer i Kina og konflikter med vesten som fort kan påvirke økonomien også der kan situasjonen bli enda verre for Russland.

Dette er og blir en dragkamp, det gjør vondt for alle parter, men enn så lenge er Russland mer sårbare, og Russland hjelper på mange måte EU ut døra. 

Den første vinteren vil gi den fasiten. 

 

  • Liker 4
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...