Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ansatt fikk permiteringsvarsel, gikk rett og fikk sykemelding av legen!


Gjest 63d6b...63f

Anbefalte innlegg

Gjest 63d6b...63f

Er en mindre bedrift med 3 ansatte, hvorav en er lærling. Da økonomien er meget stram for tiden, og lavsesong, så hadde vi ikke noen annen utvei enn å permittere den ene ansatte som ikke er lærling. Hadde drøftingsmøte alle tre. Og etter møtet fikk den aktuelle ansatte permitteringvarsel og dermed skulle personen jobbe i 14 dager til, og deretter gå ut i permisjon med 10 dagers arbeidsgiverperiode. Men den neste dagen var personen syk, og fikk inn sykemelding fra legen. Uken etter ble personen innkalt til oppfølgingsmøte. Men fikk bare en svar at personen var for syk.. Nye sykemeldinger kom.. Og etter ca 5 uker, fikk personen igjen innkalling til oppfølgingsmøte. Men får bare melding om at personen er for syk. Sendte noen lovlige spørsmål på epost. Men personen vil ikke svare på noe som helst. Hver gang er svaret for syk. Hadde tenkt å begynne å ta inn personen 1-2 dager i uken... men umulig når man ikke får noe respons..

Hva kan man gjøre i slike tilfeller? Prøve å få kontakt med legen eller rådføre seg med Nav?

Anonymous poster hash: 63d6b...63f

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ville forsøkt å få sykemelder i tale, blant annet for å diskutere mulighet for tilrettelegging. Dessverre kan det ofte være vanskelig å få de i tale.

Ideelt sett burde man kanskje ha bestridt sykemeldingen med en gang, men i og med at det nå har gått litt tid så spørs det om det er et alternativ lenger.

Det du da står igjen med er å rådføre seg med NAV og sanksjoner. Om du får snakke direkte med noen som jobber med sykefraværsoppfølging på deres lokale kontor så er det muligens hjelp å få der. Hvis ikke er min opplevelse at det er litt hipp som happ.

Uavhengig av dette har man også mulighet for sanksjoner, for eksempel i form av advarsel for brudd på medvirkningsplikten. Gjentatte brudd vil kunne være saklig grunn for oppsigelse.

Når det er sagt så er min opplevelse at det som regel hjelper å opplyse om at man ved sykemelding er fritatt fra arbeidsoppgavene, men ikke fra å snakke med arbeidsgiver. Om det mot formodning ikke hjelper så gjør gjerne en vennlig påminnelse om medvirkningsplikten og at det potensielt kan få konsekvenser for arbeidsforholdet det.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Sykdom (graviditet og foreldrepermisjon) gir særlig vern mot oppsigelse som et av forslagene over er - dvs vanligvis kan en som er syk ikke sies opp før personen har vært syk i ett år.

Imidlertid finnes det unntak

Sitat

Det kan likevel være anledning til å si opp en arbeidstaker mens vedkommende er sykmeldt det første året, gravid eller i foreldrepermisjon, dersom arbeidsgiver har en saklig grunn. Et eksempel er nødvendig nedbemanning.

Men er nok best å engasjere advokat for å få nærmere vurdering ang permittering/oppsigelse.

Lenke til kommentar

Slik saken blir fremstilt fremstår det som mulig at dette er misbruk av sykemeldingsordningen fordi varsel om permittering ikke nødvendigvis er gyldig grunn for sykemelding. Du nevner at det har gått 5 uker så du er langt ut over arbeidsgiverperioden, og får vel refundert sykepengene fra NAV nå så ingen reell kostnad for bedriften?

Arbeidstaker har noen plikter i forhold til å oppgi restarbeidsevne, samt medvirke til å komme tilbake feks. via tilrettelagt arbeid om mulig. Det kan virke som arbeidstaker ikke helt er klar over, eller unnlater å følge opp, sine plikter. Arberidstaker er dog ikke pliktig å opplyse om fraværsgrunnen til deg som arbeidsgiver, men NAV har innsyn i dette.

Mitt forslag er at du som arbeidsgiver passer på å dokumentere forsøkene du gjør på dialog, slik at du i alle fall har gjort ditt. Er dette en person som du ønsker tilbake i arbeid trenger du ikke gjøre noe mer enn å dokumentere at du har fulgt opp arbeidsgivers plikter, slik at du kan legge det frem når dere får innkalling til dialogmøte med NAV senere. Arbeidstaker må da også dokumentere oppfyllelse av sine plikter.

Dersom du velger å bestride sykemeldingen tvinger du saksbehandler i NAV til å se på saken. De har som nevnt innsyn i diagnose og kan vurdere sykemeldingsgrunn som du ikke har anledning å gjøre som arbeidsgiver. Dette tror jeg kan bli tatt ille opp av arbeidstaker så mulig dere ikke får til et godt samarbeid senere, men dere er sikkert proffe folk som finner ut av det om dere går til dette skrittet.

 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
ITtraktor skrev (2 timer siden):

Først permitterer dere den ansatte, og nå klager dere over at vedkommende er syk? 

Du mener man ikke skal permittere folk, siden de kan bli syke?
Slik jeg leser innlegget så forsøker de å få den ansatte tilbake i jobb igjen, noe som er vanskelig siden den ansatte er for syk(?) til å svare arbeidsgiver.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest 63d6b...63f
ITtraktor skrev (6 timer siden):

Først permitterer dere den ansatte, og nå klager dere over at vedkommende er syk? 

Personen skal inn en del prosent igjen på arbeid.. Men ikke mulig når den er syk og ikke sammarbeidsvillig.

Mistet jo og 13 dager arbeid før permisjonen trådde i kraft.

Mistenker at personen bare er ute etter mest mulig penger fra staten.. Man får vel høyere utbetaling som sykemeldt i forhold til permitert..

Anonymous poster hash: 63d6b...63f

Lenke til kommentar
Gjest 50537...2f7

Arbeidstakeren har en generell medvirkningsplikt ved sykdom både etter arbeidsmiljøloven og folketrygdloven, jf. arbeidsmiljøloven § 2-3 (2) bokstav f og g og folketrygdloven § 8-8. 

Konkret innebærer dette at arbeidstakeren har plikter å delta på oppfølgingssamtaler og dialogmøter, og medvirke til utarbeidelse og gjennomføring av oppfølgingsplanen (senest innen fire uker).

Dersom arbeidstager mener han er for syk til dette, må arbeidstager dokumentere dette.

Du har også en mulighet til å bestride sykemeldingen.
Ta kontakt med bedriftshelsetjenesten hvis dere har en slik avtale, de kan ofte hjelpe til.

Anonymous poster hash: 50537...2f7

Lenke til kommentar
14 hours ago, Dubious said:

Mangel på oppmøte.
 

Det er ganske mange steg man skal gjennom før man kan si opp en sykemeldt person for manglende oppmøte i Norge. Å bare sende en oppsigelse i en slik situasjon åpner opp en Pandoras eske av bråk og problemer for arbeidsgiver..

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Gjest 63d6b...63f

Har prøvd å kontakte legen, men hun ringer ikke opp igjen, så får ikke snakket med henne. Ringte til Nav, og de skulle få lokalt nav kontor til å ringe meg i løpet av et par dager. Så får se hva de kan finne ut av..

Anonymous poster hash: 63d6b...63f

Lenke til kommentar
Gjest 63d6b...63f

Nav skal nå sjekke med legen og kalle alle inn til møte i slutten av måneden.. Så får se hvordan det går..

Anonymous poster hash: 63d6b...63f

Lenke til kommentar
  • 2 uker senere...
Gjest 63d6b...63f

Vil sykemeldingsdagene telle som permiteringsdager? eller kan permiteringen starte når sykemelding er over?

Anonymous poster hash: 63d6b...63f

Lenke til kommentar
Gjest 63d6b...63f skrev (51 minutter siden):

Vil sykemeldingsdagene telle som permiteringsdager? eller kan permiteringen starte når sykemelding er over?

Anonymous poster hash: 63d6b...63f

Det spørs på sykemeldingsgraden. Hvis arbeidstaker er 100% sykemeldt så telles ikke det som permittering og da blir lønnsplikten også forskyvet. Hvis arbeidstaker er gradert sykemeldt (f.eks 75% sykemeldt) så går permitteringsperioden som vanlig. Merk at arbeidsgiver har per dags dato 10 lønnspliktsdager, men fra 1.mars så øker dette til 15 lønnspliktsdager. Hvis arbeidstaker er 100% sykemeldt frem til og med 28.februar (slik at første lønnspliktsdag er 1.mars) så må arbeidsgiver betale 15 lønnspliktsdager selv om personen ble permittert før dette.

Endret av Rawls
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...