Gå til innhold

Hvilket batteri for bruk med solcelle?


Anbefalte innlegg

Jeg bar planer om å prøve meg litt frem med solcelle strøm i garasjen. Meningen er at jeg skal gi steøm til diverse mikrokontrollere som kanskje trekker til sammen max 0.5 ampere og står på hele tiden. 

Jeg vil prøve og holde meg unna Lithium batterier da disse krever et litt mer avansert oppsett, men lurer på hva jeg bør velge av vanlige syrebaserte 12V batterier og GEL/AGM/Fritidsbatterier etc. 

batteriet vil stå tørt hele året men garasjen er uisolert så omtrent like kaldt ute som inne. 

Så trenger jeg da et solcellepanel. Noen ide om størrelse her, for å sikre at batteriet holder seg oppladet, selv på vinterhalvåret med korte dager?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når det er snakk om vinterbruk så kan det være lurt å koble til en laderegulator for å regulere volt basert på batteritemp for å kunne opprettholde 100% ladetilstand. Dette er viktig siden et kaldt batteri må lades med mer volt for å opprettholde spenning utslippet sammenlignet med et varmt batteri. Du kan også i tillegg isolerere batteriene i en batterikasse for å beskytte noe mot kulden, men de skal ikke være isolert på en slik måte at det blir veldig varmt på sommerstid.

Det er også viktig at du opprettholder utslippet til batteriet slik at de ikke tømmes for mer en 50-80% kapasitet for å opprettholde levetiden (kalles depth of discarge, eller DOD). Dette kan du gjøre ved å ha ekstra batterier som ladebank, eller økt produksjon på solcellepanelet. Det er derfor bedre å overdimensjonere kapasiteten/produksjonen.

Du kan bruke sensorer for å overvåke spenning/kapasitet på batteriene.

Hva angår type batteri så tror jeg AGM og gel vil være de beste valgene når det er kaldt.

Jeg kan desverre ikke gi råd angående solcellepanel.

Edit: stavefeil.

Endret av Gatlager1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...