Gå til innhold

Smør på flesk


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det var svært vanlig å dynke et nokså tørt og massivt brød i suppe, melk, vann, og kanskje blod, før i tiden. Generelt så spiste de det de hadde tilgjengelig. 

Tidligste bevis på smør er en leirtavle som viste prosessen for å lage smør. Den er datert til å være ca. 4.500 år gammel. Det finnes også tegn til at smør var vanlig i enkelte deler av Afrika selv for 8.000 år siden. Brød skal ha eksistert i minst 10.000 år. 

 

Artig sidestykke: det tar ca. 50 liter melk å lage en liter genuin smør. Slikt var luksusvare. 

Lenke til kommentar
15 hours ago, Milhouse85 said:

De aller fleste bruker nok margarin på skiva. Utvalget av margarin er mye større enn smør i butikken - også vesentlig billigere. Overraskende mange som ikke vet forskjell på smør og margarin.

I Norge har vi brukt smør siden 1600 tallet.
https://www.sollia.net/nytt-fra-bygd-og-fjell/det-kortreiste-smorets-historie

Jeg er personlig veldig bevisst på forskjellen smør - margarin, bruker ikke sistnevnte, bruker heller egentlig ikke "smør" på skiva men spiser det egentlig bare fordi det finnes naturlig i kjøleskapet for tiden. Ble margarin egentlig bare oppfunnet for profittens del? 

 https://charlotte1987.blogg.no/1307562803_margarin_vs_smr.html

Lenke til kommentar
Gjest Baardsen skrev (På 10.11.2021 den 9.16):

Ble margarin egentlig bare oppfunnet for profittens del? 

Kan være et helseutspill. Grøtkoking var vanlig, der hele familien og tjenerne satt rundt et grøtfat (noen steder kalt graudafad). Grøt og flatbrød kunne gjøre at de slapp å bake brød. Men også i grøten skal det ha vært et smørøye. 

En annen tradisjon var å lage seg en flatbrødbit eller flatbrødbete. Der lapskaus ble lagt mellom to lag med fladbrød. En form for taco...Lefsekling eller lefseklining, klenning betyr at de klinte smør eller annet på lefsa. https://naob.no/ordbok/klining

Står her at smør en periode ble brukt som penger. En flott smørskål og smør som var dekorert i smørformer, kunne vise rikdom og status. 

https://no.wikipedia.org/wiki/Smør

https://no.wikipedia.org/wiki/Smørøye

Et ungdomsprogram som etterfulgte HalvSju, het Midt i Smørøyet. I disse programmene fikk ordet "klining" en litt annen mening. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg har levd som litt helsebevisst person en del perioder i mitt liv og dropper da å ha "lett bordsmør" på skive, hvis pålegget kan smøres utover. Når jeg er litt mere normalisert og spiser det jeg har lyst på så har jeg smør på skiva fordi det gir en god ekstra smak og løfter pålegget litt. Smør eller margarin? Jeg har brukt alt i  nøden. Har høvlet kald og hard margarin med ostehøvel eller kniv og helt på rennende  stekesmør. Må liksom ha det syns jeg. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...