Tullballj Skrevet 17. oktober 2021 Del Skrevet 17. oktober 2021 Har noe øl som akkurat er går ut på dato. Dette er vanlig Hansa boksøl. I butiken står det i romtemperatur. Når er fikk det hjem satt jeg det i uteboden kjølig. Flyttet det etter hvert inn i kjøleskapet, for å så sette det i rom temperatur igjen ette noen måneder fordi vi trengte plassen til matvarer. Spørsmålet er om det fortsatt er mulig å drikke? Det har stått I rom temperatur i sikkert et halvt år. Samboer vil at vi kaster det. Hadde tenkt å servere det i helgen som kommer. Vi drikker ikke hansa selv. Liker best mørkt øl. Lenke til kommentar
sedsberg Skrevet 17. oktober 2021 Del Skrevet 17. oktober 2021 Stor sansynlighet for at det er greit å drikke. Boks og glass holder lenge. Værste som kan skje er at det ikke smaker godt. Da er det bare å helle ut. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 17. oktober 2021 Del Skrevet 17. oktober 2021 Det skal særdeles mykje til for at ølet ikkje kan drikkast. Boksølet er meir eller mindre hermetisert i ein tett beholdar, i tillegg vil både kullsyra, alkoholen og humla gi dårlege groforhold til bakteriar. Det som derimot kan skje er at ølet har blitt udrikkelig på grunn av smaken, særleg om det er lagra dårleg f.eks. har stått varmt og i direkte sollys. Det er fortsatt ikkje farleg å drikke men det kan smake veldig bittert. Litt mørkare øl vil til og med kunne smake betre av lagring. Best før datoen på boksene betyr berre at bryggeriet ikkje vil garantere for at ølet smaker heilt likt som ferskt øl etter eit år. Til samanlikning er det også slik med ost. Vanlig Norvegia ost har omtrent to månedars best før dato. Innen denne tida vil osten smake ferskt og vanlig. Men noko av osten blir satt på lager hos Tine i eit års tid før osten blir pakka inn i emballasje med teksten "vellagret" og to månaders best før dato, og blir solgt til dobbel pris. Det er akkurat samme osten som du har uopna i kjøleskapet med utgått best før dato, berre at den vellagra osten du kjøper på butikken har stått i kjøleskapet hos Tine. 1 Lenke til kommentar
Tullballj Skrevet 17. oktober 2021 Forfatter Del Skrevet 17. oktober 2021 Datoen bekymrer meg ikke. Det er mer at det har blitt oppbevart dårlig. Lenke til kommentar
sedsberg Skrevet 17. oktober 2021 Del Skrevet 17. oktober 2021 De blir lagra "dårlig" på lager også. Og i butikkene. 1 1 Lenke til kommentar
Kristian W Skrevet 17. oktober 2021 Del Skrevet 17. oktober 2021 Enkelte varer bør ikke stå i romtemperatur over lenger tid etter å ha vært oppbevart kjølig. Tviler på at dette gjelder øl. Jeg har selv drukket øl som har vært flere år gammelt uten å bli dårlig, dog dette har vært oppbevart i kjellertrappa. har ikke prøvd meg fram på øl som både har vært oppbevart kjølig og romtemperert, så har ikke noen klare referanser å gå utifra Lenke til kommentar
Gjest Slettet+6132 Skrevet 17. oktober 2021 Del Skrevet 17. oktober 2021 (endret) Alt øl som er pasteurisert holder utrolig lenge. Utrolig lenge er borti 10 år på glassflaske og alu-boks for lettøl, 5 år for sterkøl. Romstemperatur. IPA Indian Pale Ale er ikke pastreurisert og holder neppe særlig lenge etter holdbarhetsdato. Smaken blir fort dårlig, selv i kjøleskap. IPA er litt som peanøtter, det står at de holder 6 mnd, men når det dukker opp små hvite prikker etter 3 mnd, så kjennes det tydelig at de begynner å harskne. Når datoen kommer, så er de helt jævlig harske og flekkete som hyener hvis de ikke er kjølt hele tida. BTW: pulverkaffe har et dårlig rykte, men det er bare fordi når glasset er åpnet, så er det veldig harskt etter 3-5 uker. Tips: putt det åpnede glasset i frysern, så harskner ikke kaffevoksen så fort - da holder den seg dobbelt så lenge. Men den blir gradvis harskere når fettet oksyderer lenger og lenger inn i pulvermassen. Det harskeste ligger på toppen der det er mest oksygen dessverre. I bunnen er det mye bedre. Endret 17. oktober 2021 av Slettet+6132 lagt til siste avsnitt Lenke til kommentar
Ola Drunk Skrevet 20. november 2021 Del Skrevet 20. november 2021 The Avatar skrev (På 17.10.2021 den 13.26): Det skal særdeles mykje til for at ølet ikkje kan drikkast. Boksølet er meir eller mindre hermetisert i ein tett beholdar, i tillegg vil både kullsyra, alkoholen og humla gi dårlege groforhold til bakteriar. Det som derimot kan skje er at ølet har blitt udrikkelig på grunn av smaken, særleg om det er lagra dårleg f.eks. har stått varmt og i direkte sollys. Det er fortsatt ikkje farleg å drikke men det kan smake veldig bittert. Litt mørkare øl vil til og med kunne smake betre av lagring. Best før datoen på boksene betyr berre at bryggeriet ikkje vil garantere for at ølet smaker heilt likt som ferskt øl etter eit år. Til samanlikning er det også slik med ost. Vanlig Norvegia ost har omtrent to månedars best før dato. Innen denne tida vil osten smake ferskt og vanlig. Men noko av osten blir satt på lager hos Tine i eit års tid før osten blir pakka inn i emballasje med teksten "vellagret" og to månaders best før dato, og blir solgt til dobbel pris. Det er akkurat samme osten som du har uopna i kjøleskapet med utgått best før dato, berre at den vellagra osten du kjøper på butikken har stått i kjøleskapet hos Tine. Er det noe å tjene på å kjøpe vanlig ost og «lagre» det selv, for så å selge det, mon tro. Sikkert ikke lov. Lenke til kommentar
Hugo_Hardnuts Skrevet 20. november 2021 Del Skrevet 20. november 2021 Dart skrev (På 17.10.2021 den 14.01): Alt øl som er pasteurisert holder utrolig lenge. Utrolig lenge er borti 10 år på glassflaske og alu-boks for lettøl, 5 år for sterkøl. Romstemperatur. IPA Indian Pale Ale er ikke pastreurisert og holder neppe særlig lenge etter holdbarhetsdato. Smaken blir fort dårlig, selv i kjøleskap. IPA er ikke noe mer eller mindre pasteurisert enn andre øltyper. Den begrensede holdbarheten til IPA handler om at den smaken i øl med minst holdbarhet, altså den som fortaper seg først, er aromahumlen. Dette er nettopp den smaken som kjennetegner IPA, så da mister den også særpreget sitt raskere enn andre øltyper. 1 Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 20. november 2021 Del Skrevet 20. november 2021 Ola Drunk skrev (47 minutter siden): Er det noe å tjene på å kjøpe vanlig ost og «lagre» det selv, for så å selge det, mon tro. Sikkert ikke lov. Det må være for eigen bruk ja. Å drive business på dette blir nok både vanskeleg og problematisk etter regelverket for å selge matvarer sidan du må pakke om produktet og sette på ny best før dato. Men til eige bruk gjer du som du vil. Sjølv om ølet ikkje har vært tenkt for lagring av bryggeriet så kan det være at du liker smaken likevel, men akkurat grønn Hansa pils er nok ikkje av dei beste øla for lagring. Matvarer som eigner seg for lagring er vanlegvis matvarer med litt kraftig smak i utgangspunktet. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå