Gå til innhold

Kraftkablene ut av Norge kan også gi lavere strømpris på sikt


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"29 kr/kWh på en vanlig dag i september er heilt uforståelig"

Det var nok ikke gjennomsnittspriser det dreide seg om. Men dog likevel.

I Storbritannia og Tyskland bruker man i stor grad gass til oppvarming, varmtvann og matlaging. Man bruker ikke strøm til oppvarming slik som i Norge (hvis det brukes strøm til oppvarming vil det være vhja varmepumper). I Norge er vi i en helt annen situasjon og bruker veldig mye strøm til oppvarming, varmtvann og matlaging.

De to nye kablene til England og Tyskland kommer i en situasjon med gassmangel og hvor det er høye priser på gass og kull i Europa inkl høy pris på CO2-kvoter/avgifter. Man starter nå opp gamle kullkraftverk pga gassmangel. Og det kan redusere gassprisene noe før det begynner å bli kaldt i Europa. Men det fører til økte utslipp av CO2 pga kull og strømkundene må betale mer for CO2-ustlipp. Det kan til og med bli slik at det vil være billigere å fyre med norsk gass i Europa enn det er å fyre med strøm i Norge denne vinteren.

 

Vi kan gå mot en tragisk vinter med store problemer for husstander, kommuner og bedrifter her i Norge. Og bedrifter kan gå konkurs. Men når diskuteres dette på TV?

  • Liker 7
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
1 hour ago, Lab Roy said:

Vi kan gå mot en tragisk vinter med store problemer for husstander, kommuner og bedrifter her i Norge. Og bedrifter kan gå konkurs. Men når diskuteres dette på TV?

Hvem ser TV uansett. Det suger.

Men uansett. Dette ser ikke bra ut. Hvis det virkelig blir 5-10 kroner per kWh til vinteren vil det få særdeles store konsekvenser for svært mange. Da blir det godt å ha en vedovn som man kan slippe ut mye svevestøv med.

  • Liker 7
Lenke til kommentar

"Hvis klimaet endrer seg og det bygges ut vannkraft i et område som viser seg å bli tørt med årene har vi gjort en dårlig investering."

Det er vel en smule problematisk å påstå at et område blir tørt. Usikkerheten er der som dere selv påpeker. Ellers kabler er en vesentlig del av løsningen. Batterier er kun for å ta kortsiktige svingninger i forbruket/produksjon. Min versjon er ganske enkel; bygg HVDC kabler mellom ulike land, trekk de gjenn0m gamle gassrørledninger.. Det blåser eller er solskinn og forbruket er ulikt i ulike land. Det viktigste er imidlertid å unngå å omforme el til hydrogen, det er en taper..

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Strømkablene til utlandet er ikke laget for strømsikkerheten, men for å tjene penger. P.g.a. stor regularitet, kan Norge strupe produksjonen f. eks. om natten når prisene i Europa er lave og importere kraft. Om dagen når forbruket i Europa er høyt og prisene der er høye, kan Norge eksportere kraften.. Strømmen beveger seg begge veier og "noen" tjener penger. Det er mye strøm som går langt og begge veier. Effekttapet er formidabelt, men blir sjelden omtalt. Dette tapet er uavhengig av hva noen tjener i kroner og det blir tatt fra FELLESSKAPET og resulterer selvsagt i høyere kraftpriser til forbrukerne. Hvor mange megawattimer, GWh eller TWh "ligger igjen" på havets bunn hvert år? Vi vet ikke, men vi betaler for tapet hver gang vi betaler strømregningen uten å skjenke det en tanke.

  • Liker 9
Lenke til kommentar
trikola skrev (18 minutter siden):

Hvordan vet du da at det er formidabelt? Hva er din kilde som ingen andre kjenner?

Dette var mye omtalt under motstanden mot ledningene, så hvis du ikke har fått det med deg er det du som er bakpå.

Vannkraften i Norge ble finansiert over våre foreldres skatteseddel, nå tvinges vi til å betale mer for strømmen, fordi strømmen er mer verdt i utlandet. Før ledningene ble bygd sto bransjefolk og byråkrater og blånektet for at ledningene ville ha denne effekten.

Endret av Aiven
  • Liker 4
Lenke til kommentar

" Effekttapet er formidabelt"

Kommentar til 168X7894:

Dette er vel kjent kunnskap. Ved omforming fra AC til DC og omvendt er tapet i hver ende på ca. 1 prosent Tapet i ledningen er ca. 3 prosent pr. 1000 km.

for en ledning på ca. 700 km blir det totale tapet ca. 4 prosent. Det kan vel neppe sies å være formidabelt.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Fikk nettopp informasjon fra netteieren min at de må øke nettleien.

Det er nemlig en viss andel strøm som går tapt under overføring (motstand i kabler etc) og denne tapte strømmen må netteier dekke inn pga veldig høye strømpriser.

Det er vel trolig at en god del strøm går tapt i verdens lengste sjøkabel på 70 mil til UK også ? 

Og er det lurt å koble seg til et marked som har 4x pris av Norsk??

For Statkraft og staten utvilsomt ettersom man får mer penger igjen for produktet vannkraft (og reduserer forsyningssikkerheten vår), men det er ikke penger den jevne forbruker får tilbake på noen som helst måte.  

Endret av Rune_says
  • Liker 2
Lenke til kommentar
168X7894 skrev (10 timer siden):

Strømmen beveger seg begge veier og "noen" tjener penger. Det er mye strøm som går langt og begge veier. Effekttapet er formidabelt, men blir sjelden omtalt.

Tapet er i størrelseorden noen få prosent. Men hele argumentet er en feilslutning om at strømmen like gjerne kunne ligget nede i Europa og ventet på å bli brukt helt uten tap. Det er helt feil. De har ikke nok steder å lagre strømmen så den går i så fall tapt.

Norges rolle er å bidra som "Europas batteri" og tjene penger på det, ikke å være en unødvendig omvei for strømmen.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Rune_says skrev (35 minutter siden):

Og er det lurt å koble seg til et marked som har 4x pris av Norsk??

Det er bare dumt å beholde gamle sløse-uvaner fordi man er bortskjemt med kunstig lave priser (mye lavere enn markedspris i markedet rundt). Prisen bør bli Europeisk men inntektene bør tilfalle Norge og ikke utenlandske eiere. Norske forbrukere vil få høyere strømpris men får til gjengjeld bedre offentlige tjenester eller skatteletter på andre områder.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Redaksjonen. skrev (17 timer siden):

Dette må være noe av det dummeste jeg har lest. At noen er frekk nok til å trekke slike konklusjoner provoserer meg. Jeg regner virkelig med at mesteparten av den norske befolkningen er såpass oppegående at de ser at dette er ren propaganda for å fremme noe som langt fra medfører riktighet.

  • Liker 5
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...