Lars Edvardsen Skrevet 26. august 2021 Del Skrevet 26. august 2021 (endret) hvorfor smelter is fortere i saltvann enn i mineralvann? Splittet ut fra denne tråden: Endret 26. august 2021 av Uderzo splittet ut fra en annen tråd. Lenke til kommentar
Uderzo Skrevet 26. august 2021 Del Skrevet 26. august 2021 Sitat Det har sammenheng med at vannets tetthet er påvirket av temperatur og saltholdighet. Rent vann har smeltepunkt ved 0 °C, men størst tetthet ved 4 °C. Sjøvann har smeltepunkt under 0 °C. Det kan altså bli minusgrader i sjøvannet. Dessuten blir sjøvann tyngre jo kaldere det blir. Sjøvannets tetthet stiger helt til rett før frysepunktet. Lenke til kommentar
shockorshot Skrevet 26. august 2021 Del Skrevet 26. august 2021 Man kan også tenke på det slik, når vann har andre partikler i seg så fører det som oftest (men ikke alltid, kommer ann på hvilke partikler) at båndene mellom vannmolekylene blir svakere. Litt samme som å bygge en betongblokk der du mitt inni skal ha isopor istedenfor betong, den vil rase enklere enn en ren betongblokk. Saltet som er i sjøvann er litt som isopor for betong, når det kommer til krystallformasjon av vannmolekyler. Det er også entropi knyttet til dette, da entropien er høyere når vannmolekylene og saltet er mikset (derav i væskeform), enn når det er i fast masse hvor saltet og vannmolekylene er separert. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå