Gå til innhold

Kina rasjonerer strøm etter verste kraftmangel på ti år


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
kremt skrev (46 minutter siden):

Går verden inn i en energikrise etterhvert?

En verden i stadig vekst vil jo selvfølgelig kreve stadig mer energi.

Og når "det grønne skiftet" stadig faser ut fossilt brensel uten å ha noe brukbart å erstatte det med så kan det nok bli knapt både her og der framover ja 😄

Det har heller ikke vært, det er ikke, og det forventes ikke spesielt høye temperaturer i Kina.
Der har det, som over det meste av kloden, vært relativt kjølig i årets 6 første måneder, og utsiktene framover viser heller ingen tegn til noen "ekstremvarme".
7P50xEB.png

Endret av Frank Olsen
  • Liker 4
Lenke til kommentar
8 minutes ago, Simen1 said:

Kanskje på tide å se til Europa der reduksjon av energiforbruk har vært en viktig strategi i mange år.

Når vesten skal produsere omtrent alt i PRC er det eneste som skjer at problemene forskyves. Utslippene blir eksportert til østen.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Simen1 skrev (3 timer siden):

Kanskje på tide å se til Europa der reduksjon av energiforbruk har vært en viktig strategi i mange år.

Store deler av Kina har fortsatt status som U-land både i teorien og i praksis. Når mange hundre millioner i praksis skal gå fra å ha ei lyspære i taket til å ha to, blir det faktisk litt vrient å redusere forbruket.

 

Folk i vest skjønner ikke hvor lite utviklet store deler av Kina faktisk er. De skjønner heller ikke at selv små problemer kan bli uhåndterlige når de multipliseres 1,3 milliarder ganger. Selv noe så tilsynelatende enkelt som engangs spisepinner i bambus er et problem. Forbruket var så stort at det bidro til ørkenspredning for noen år siden.

 

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 3
Lenke til kommentar

Eg er litt spent på korleis det vil gå her heime når "alle" skal ha elbil samstundes med at folk demonstrerer mot synet av vindmøller på ein fjelltopp. Eg trur det kan bli dyrt å vere straumkunde framover, og då særleg i år med nedbør under normalen.

  • Liker 2
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Energikrise?

Vanligvis økes utvinningen av konvensjonell olje og gass bla i Midt-Østen når verden trenger mer olje og gass.

I 2011 og deretter økte utvinningen av konvensjonell olje i Irak (men ikke andre steder). Samtidig fikk skjedde det økt utvinning av olje fra tjæresand i Canada. Deretter fikk man utvinning av olje i USA fra oljeskiffer. Både det i Canada og USA var ganske kostbart og også lite klima/miljø-vennlig. På toppen av dette ble det også produsert biodrivstoff, noe som også er ganske dyrt. Hvorfor utvinne såpass kostbar olje (og drivstoff) hvis det er mulig å heller utvinne konvensjonell olje som er billigere? Er det fordi man ser at det ligger an til å bli energikrise fremover (med en viss mangel/knapphet på billig olje og gass)?

.

Rystad Energy varsler om at oljebransjen for tiden sliter med å klare å finne tilstrekkelig med ny olje. De har lavere letebudsjetter enn tidligere, men det er også blitt vanskeligere rent teknisk å finne fram til nye olje felt. Dette kan skape store problemer bare om 15 år.

.

"Bare i fjor ble 15 prosent av Big Oils påviste oljereserver ikke erstattet, og de gjenværende reservene kan komme til å forsvinne innen 15 år. Det skjer dersom oljeselskapene ikke klarer å gjøre store kommersielle funn raskt nok, ifølge Rystad-rapporten.

Utviklingen skjer samtidig som letebudsjettene til Big Oil-selskapene går kraftig ned - sammen med suksessraten i letingen etter nye funn".

https://www.nettavisen.no/okonomi/oljebransjens-kjempeproblem-faller-alarmerende-fort/s/12-95-3424126216

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Kina har også store planer om å bygge mye ny infrastruktur fremover. De skal bygge veier, jernbane og flyplasser. Blant annet skal de bygge flere hundre store flyplasser de neste femten årene. De åpnet nettopp en ny gigantisk flyplass i Chengdu. Det blir det mye energietterspørsel av.

Sitat

More than 150 new airports on the way

China’s aviation ambitions will see many more airports like this one opening soon. By 2035, the country is aiming to have as many as 400 airports in use, a big jump from the 241 that are currently in operation. As many as 30 of these are planned to be added by 2025.

The Civil Aviation Administration of China (CAAC) has set out its ambitions in its 14th Five-Year Plan (2021-2025) period, according to CAAC official Zhang Qing speaking at a press conference in March. He says that such aviation infrastructure can help to feed China’s ‘Dual Circulation’ development, by allowing domestic and overseas markets to reinforce each other.

Kilde

Endret av FrihetensRegn
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Quote

Å importere kull er et alternativ, men det er dyrere, og energiprisene kontrolleres av myndighetene, så leverandørene kan ikke bare endre den. Når kull er dyrt, er selskapene derfor lite lystne på å øke produksjonen.

Så man rasjonerer som har gigantiske samfunnsøkonomiske kostnader for Kina, istedenfor å øke prisene. Svakhetene mot et markedsstyrt kraftmarked er ganske åpenbare 🤷‍♂️

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det eneste Kina synes å ha nok av er folk, og delvis kull, ellers lite råstoffer innen landet..

Når klimaendringene nå minsker vannet fra Himalaya til dets elver vil landet antagelig få en klimakrise av bibelske proposjoner.

Landet forsøker å motvirke dette med store oppkjøp/leie av jordbruksland i andre land, bl.a Øst-Afrika.

Lenke til kommentar

likferd:

Folk liker å rakke ned på Kina, men kan noen se for seg Erna skru av strømmen til Hydro for å nå klimamålene?

Proton svar:

Nå påvirker ikke Hydros bruk av utslippsfri vannkraft våre klimamål det minste, derfor er ikke eksempelet ditt godt. Derimot er det tragisk at våre ledere, deriblant Solberg, velger å "kaste bort" vår verdifulle vannkraft for å erstatte oppegående gasskraft offshore, istedenfor å bruke den overskuddskraften vi har til å bygge mer verdiskapende, landbasert industri. Våre navlebeskuende ledere syntes det langt viktigere å redusere våre egne utslipp, enn det er å se det store bildet og medvirke til å redusere globale utslipp.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Når Yan Qin, karbonanalytiker i Refinitiv, sier "at landets fornybare energi ennå ikke er en like stabil energikilde som fossilt brensel", så er det en merkelig uttalelse. Så lenge solen forsetter å gå ned, og vinden til tider vil løye, så er det selvsagt klin umulig for en fornybar energikilde å noen gang bli like stabil som et fossilt kraftverk. Teknologi for å kunne lagre store mengder overskudds, fornybar energi, er helt avgjørende for å kunne fase ut fossil energi. Det er dessverre et område som prioriteres for lavt i dag.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Proton1 skrev (4 minutter siden):

 Teknologi for å kunne lagre store mengder overskudds, fornybar energi, er helt avgjørende for å kunne fase ut fossil energi. Det er dessverre et område som prioriteres for lavt i dag.

Og paradoksalt nok er de største tilhengerne av fornybar energi også de mest fanatiske motstanderne av det eneste realistiske alternativet for lagring, nemlig hydrogen. Jeg tror logikken er at man er veldig mot hydrogenbiler(fordi man selv kjører elbil) og da er det en slags trussel mot sin egen elbil om man aksepterer at hydrogen er brukbart til noe som helst.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
2 hours ago, uname -i said:

Og paradoksalt nok er de største tilhengerne av fornybar energi også de mest fanatiske motstanderne av det eneste realistiske alternativet for lagring, nemlig hydrogen. Jeg tror logikken er at man er veldig mot hydrogenbiler(fordi man selv kjører elbil) og da er det en slags trussel mot sin egen elbil om man aksepterer at hydrogen er brukbart til noe som helst.

Hydrogen har nok sin plass, men det er ikke det eneste realistiske alternativet for energilagring. For langdistanse skip og fly er det vanskelig å komme utenom drivstoff basert på grønn hydrogen. For stasjonær lagring derimot er det flere alternativer. Der det er terreng til det er pumpekraftverk effektivt. Muligens kan det også brukes der det allerede er dype gruveganger. 

For korttidslagring begynner batterier å bli aktuelt også, kanskje i første omgang i kombinasjon med solceller, hvor det gjerne er snakk om 24t syklus,.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...