Gå til innhold

I dag kommer energimeldingen: Her skal de nye, norske arbeidsplassene innen energi komme


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

-Hva er egentlig formålet med elektrifisering av sokkelen?

Er det for å redusere CO2-utslippene? Eller er det for å forlenge levetiden til gamle olje/gass-felt hvor det har oppstått stort trykkfall - et tiltak for økt olje/gass-utvinning?

Da feks Troll A feltet begynte å oppleve trykkfall, ble strømforbruket til Troll A fordoblet pga behov for økt pumping (inkl økt kunstig trykkstøtte). Strømforbruket økte fra å være likt med halve Bergens strømforbruk til å bli likt med hele Bergens strømforbruk. Troll A har aldri hatt bæreevne til å tåle vekten av en gassturbiner ombord og har bestandig hentet strøm fra land.

Ormen Lange som er et subsea felt (uten gassturbiner), har pga trykkfall også økt sitt strømforbruk med det som tilsvarer halve Bergens strømforbruk.

Det ser ut som gamle felt med trykkfall lett vil kunne trenge omtrent en fordobling av sitt energiforbruk til pumping etc for å klare å opprettholde sin utvinningstakt.

.

Når det derimot gjelder Stafjord A, så planlegger Equinor å motvirke effekten av trykkfall på feltet helt uten bruk av landstrøm (eller havvind). Man skal klare å halvere CO2-utslippene pr fat samtidig som feltets levetid skal økes med 5 år og vil være i drift helt fram til 2027. Dette er noe som i praksis betyr økt oljeutvinning (istedenfor at man legger ned feltet i 2022 som var den opprinnelige planen).

https://www.nrk.no/rogaland/vil-forlenge-levetiden-pa-norges-mest-lonnsomme-oljefelt-1.14811443

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...