Gå til innhold

Forsøke flytte dhcp-server fra ruteren (orbi) til Synology NAS tilkoblet orbi


Anbefalte innlegg

Hei,

jeg leker litt med hjemmenettverket i håp og tro om å lære litt. Pr. idag er nettverkstopologien min «ONT fra Telenor» -> «Orbi ruter (ruter, brannmur, dhcp, WiFi m.v.). Fra Orbi er det TP-kabling til NAS, PS5, og litt div. Orbi kjører også WiFi.

61C97A99-4BFB-429E-9CC1-A1279BA73590.thumb.jpeg.ccbd06ea8b4f9e4e9aa51b16d9f27fa1.jpeg

 

Jeg ønsker - i forsøket på å lære litt - å flytte DHCP-serveren fra Orbi-ruteren til min Synology NAS. Ting jeg ikke helt forstår:

  • Dersom jeg deaktiverer DHCP på Orbi-ruteren og aktiverer DHCP på NAS, hvordan vet nodene hvor dhcp-serveren er? Skjer dette automatisk ved at det sendes en form for «discovery» pakke på hele nettverket (broadcast-ip??) som plukkes opp av en aktiv DHCP-server som igjen svarer på requesten? Eller hvordan fungerer dette?
  • Dersom jeg ikke har noen DHCP-servere på nettverket, vil jeg allikevel ha internett-tilgang så lenge jeg setter statisk IP på noden? Mao. om jeg driter meg ut med DHCP-serveren(e), stemmer det at jeg alltid kan få tilgang ved å bruke statisk IP fra noden?
  • Hva skjer om jeg aktiverer to DHCP-servere (både NAS og Orbi-ruteren)?

 

Takk for svar 😃

Endret av Anterialis
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Når dhcp klientene i klientene dine vil ha en IP så sender de en broadcast melding til alle enhetene på netverket ditt. DHCP serveren svarer da på den meldingen. 

Ja, når du har en statisk IP i noden så kan du fint bruke internet om du driter deg ut.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

1. En DHCP-klient sender ut en broadcast i nettet, og vil da kunne få svar fra DHCP-serveren, og videre gjøre en forespørsel på å få en konfigurasjon og videre da får tildelt en IP-adresse og annen IP-informasjon som klienten trenger. Broadcast-meldinger i forskjellige former er sentralt for mye innenfor nettverk...

Jeg mistenker vel at Orbi-ruteren på LAN-siden ikke har mulighet til å få IP-adresse fra en annen DHCP-server.

2. Jupp, du kan sette opp statiske IP-er på hver klient - og ha riktig gateway, DNS etc. Du kan også kombinere - at noen klienter får IP via DHCP, mens andre er statiske. Da bør de med statisk ip ha en IP som ikke ligger som en del av DHCP-pool'en, slik at man ikke få rip-konflikter. F.eks. at DHCP-pool går fra 192.168.1.2 til 192.168.1.100 på Orbi-en, mens da statiske IP-er sette fra 192.168.1.101 og oppover.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Takk! Jeg har lest at det i mange tilfeller er bedre å sette «reservert IP» i stedet for statisk IP. Den reserverte IP-en har jeg da satt utenfor DHCP-IP-poolen (om det er ett ord jeg kan bruke..). 

Men Orbi-ruteren gjør vel NAT-ingen og på Orbien har jeg satt gateway. Dette er vel ip til ruteren? Orbi-ruteren trenger kanskje ikke IP fra DHCP-server siden den står som «ruter» og ikke AP? Nå blander jeg kanskje kortene..

Lenke til kommentar

I utgangspunktet kan man vel si at Orbi-ruteren har to IP-adresser: Den offentlige IP-en den får via DHCP hos internettleverandøren, samt at den har da IP-en som for andre enheter vil være gateway. Typisk da 192.168.1.1 eller 10.0.0.1. Dette er da ikke en IP som er satt via DHCP, og slik sett blir å se på som en statisk IP. Riktignok har de fleste rutere logikk tom forhindrer at IP-en til ruteren for LAN blir det samme som WAN-IP-en (f.eks. i forbindelse med "ruter bak ruter"-konfigurasjoner).

Når det gjelder å reservere IP-er, kan det godt være fra ip-poolen som deles ut via DHCP. Hvis den da er reservert for en MAC-adresse, vil den jo ellers ikke brukes. Fleste rutere tilbyr jo ellers at reserveringen skjer etter at enheten at fått levert IP via DHCP først, og så velger man at den IP-en skal være reservert i framtiden for denne enheten.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...