Gå til innhold

Hvorfor er TU pådriver for fremmed vindkraft­teknologi i norsk natur?


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Er helt enig med artikkelforfatter. Så ødeleggende vindkraft er for natur, dyreliv og ikke minst hvor splittende det er for folket, så er alle former for kraftutbygging som ikke har store, nye inngrep i naturen en god og riktig vei å gå. Det beste hadde vært å ta i bruk vannkraften som allerede er etablert, og gjøre den enda bedre. Hvor mye CO2 har Norge spart verden ved å bruke vannkraft i over 100 år istedenfor kullkraft? Det er en god del, så i den grad burde ikke være de første som skriker etter elektrifisering heller.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

Bra sagt. Bra oppsummert.

Uten å dra fram masse ville argumenter som ofte oppstår i denne debatten, vises det til nøkterne henvisninger og overblikk.

Ser fram til rapporten han nevner blir publisert.

Skal bli festlig å spørre politikere om vindkraft til høsten, der de står og byr seg fram og fisker stemmer.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Bra artikkel, men jeg savner noen lenker til dokumentasjon av påstander. Ved første øyekast ser tallene riktige og ukontroversielle ut, så da bør det også være enkelt. Jeg er positiv til vindkraft både på land og til vanns, men det er åpenbart for meg at utbyggingen på land har gått over stokk og stein. Perler langs kysten som etter min mening burde vært skjermet har blitt bygd ned i raskt tempo, og jeg forstår ærlig talt ikke de som blindt forsvarer det. TU.no har noe å svare for her.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Kahuna skrev (14 minutter siden):

Så..vi skal bare gjøre ingenting neste 30 år og ting vil løse seg? 

Når noe høres for godt ut til å være sant er det grunn til å være skeptisk.

 

Hva skal løse seg ?
Som artikkelforfatteren skriver så har vi nok strøm i årtier framover.
Vi trenger ikke denne vindkrafta som bare blir eksportert allikevel.

  • Liker 5
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Så mye å hente bare ved å høste drivhuseffekten og vente på at vi får lyst på lunere hus?

Og da har man ikke hentet ut solcellepotensialet for alle oss med skråtak. Personlig kan vi nok halvere energibehovet til oppvarming med luft-luft, og dekke tredelen av gjenværende strømbruk, i et halvrehabilitert 60-tallshus og med elbil, med solceller i solrike Trøndelag.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

I 2019 hadde vi omtrent null netto eksport av kraft på grunn av lite nedbør. Kan man virkelig forskuttere økt nedbør på grunne av klimaendringer? Er det ikke like sannsynlig at vi får flere år tilsvarende 2019 der det er uvanlig lite nedbør?

Fordelen med alternative energikilder, er at de utfyller hverandre. Om det er lite nedbør kan det godt være at det både er vind og at solen skinner.

At man skal kunne spare 45 TWh på energieffektivisering høres utrolig mye ut. Man har vel i så fall heller beregnet å legge ned kraftkrevende industri enn å skape ny. Men om man legger ned all aktivitet i Norge så trenger man heller ikke energi til transportsektoren. Så da går det vel greit.

  • Liker 8
Lenke til kommentar

Enig. Det er umulig å fatte hvorfor myndighetene trumfer gjennom disse brutale overgrepene på mennesker og natur. Sinnet og sorgen over alle de verdier som går tapt blir uhåndterlig for dem som blir berørt. Vi har aldri i Norges historie sett en slik overkjøring av menneskers verdier, livskvalitet og helse for at smale kapitalkrefter fritt skal få bygge ned vår felles natur og våre viktigste rekreasjonsområder.

  • Liker 7
Lenke til kommentar

Hva blir egentlig strømforbruket fremover?

.

Med dagens meget lave EL-avgift for datasentre kan strømforbruket til kryptovaluta og datasentre ifbm Det Digitale Skifte, 5G og Tingenes Internett komme til å eksplodere fremover.

.

Tyskland legger ned sine siste atomkraftverk innen utgangen av 2022. Disse atomkraftverk produserte 75 TWh i 2019. Hvor skal all denne strømmen hentes fra fremover?

Norge har nå fått lagt kabel til Tyskland, Norge har også kabler til Danmark og Nederland samt overføringslinjer til Sverige. Slik at det finnes mange ulike eksportveier for strøm fra Norge frem til Tyskland. Og Sverige legger trolig også ned en del atomkraftverk fremover og regner nok med å importere en del strøm fra Norge.

.

Vanskelig å si hvordan alt dette vil slå ut når det gjelder etterspørselen etter norsk strøm.

.

I tillegg kommer en elektrifisering av norsk sokkel.

Og dessuten vil produksjon av grønn hydrogen kreve enormt store mengder med strøm.

.

Men er det noen som på politisk nivå i Norge som i det hele tatt styrer noe av dette eller ønsker å styre dette?

Eller skal alt overlates bare til markedet og til de enkelte aktørene i markedet med NVE og Statnett på laget som sier ja til det aller meste og som ikke prioriterer mellom hva som er viktig og uviktig (men handler utifra prinsippet om først til mølla.....). Og politikerne håper kanskje å bli stående på sidelinjen og betrakte det hele og krysse fingrene og bevilge store nok budsjetter for at det hele skal gå bra uten for mange problemer og protester. Men det kan lett havne opp med strømmangel slik man nå ser i Syd-Sverige.

Lenke til kommentar

Dette handler ikke om fremtidens energiforbruk i Norge en gang.

Det handler om å løsrive seg fra tåteflaska med olje og bygge grønn industri. Strøm kan også eksporteres og vil avlaste fossile energikilder i nabolandene våre.

Det er greia med ACER og det er greia med vindmøller. Kjenner jeg blir litt ør i hodet av proteksjonistiske sytekopper rusa på oljefondet som tror at Norge bare skal forsyne Norge, og at industri i bygda skal bestå av statlige institusjoner og statlige tilskudd. Vi må lage produkter og vi må eksportere produkter om vi skal være konkurransedyktige i det internasjonale markedet.

Ellers er jeg enig i at vindmøllene burde vært norske og at vi først og fremst skal være selvforsynte.

  • Liker 9
Lenke til kommentar

Då er det bare å stemme på Demokratene, eller «Industri og nærinspartiet» til høsten. De er sterkt mot både EU/EØS og vindmøller.

Det er veldig tydelig at alle de som har herjet stortinget i det siste egentlig driter i norge. De er bare opptatt av å oppnå internasjonal karriere og mer EU-møkk.

Endret av PosteMonopolet
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

 

Eivind Helle skrev (1 time siden):

I 2019 hadde vi omtrent null netto eksport av kraft på grunn av lite nedbør. Kan man virkelig forskuttere økt nedbør på grunne av klimaendringer? Er det ikke like sannsynlig at vi får flere år tilsvarende 2019 der det er uvanlig lite nedbør?

Ta deg en liten Google runde da vel. Økt nedbør i Norge er en veletablert effekt av klimaendringer. At det blir mindre vind likeså. Det blir noe spesielt å kritisere klimafornektere hvis du selv kun velger å tro på det som gir billig elbil. Rop ut om du vil ha hjelp til å google.

Gavekort skrev (8 minutter siden):

Dette handler ikke om fremtidens energiforbruk i Norge en gang.

Det handler om å løsrive seg fra tåteflaska med olje og bygge grønn industri. Strøm kan også eksporteres og vil avlaste fossile energikilder i nabolandene våre.

Det er greia med ACER og det er greia med vindmøller. Kjenner jeg blir litt ør i hodet av proteksjonistiske sytekopper rusa på oljefondet som tror at Norge bare skal forsyne Norge, og at industri i bygda skal bestå av statlige institusjoner og statlige tilskudd. Vi må lage produkter og vi må eksportere produkter om vi skal være konkurransedyktige i det internasjonale markedet. Vi kan ikke la bygdenorge fortsette å gå på kommune-NAV om de skal forsvare sin eksistens.

Ellers er jeg enig i at vindmøllene burde vært norske og at vi først og fremst skal være selvforsynte.

Når du går såpass hardt ut, bør du ha elementær kunnskap om temaet. Norsk vindkraft trenger subsidier, og turbinene er utslitt på 15-25 år. Det beste estimatet jeg har sett på Fosen vind (den største vindutbyggingen i Norge) var 70 øre per kwt når alle kostnader var inkludert (du må gjerne komme med et annet estimat, men da bør du ha med alle kostnader). Akkurat når tror du spotprisen på strøm er høyere? Når det blåser? Forsøk igjen, hvorfor mener du det var riktig av Norge å ta kostnaden med å bygge ut mest landvind av alle landene i Europa i fjor?

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Samt vi hører stadig at vindkraft og vannkraft passer så godt sammen da at man kan spare på vannet når man bruker vindkraft slik at man har ressurser tilgjengelig når det er vindstille, ja i teorien så sikkert men i praksis så er det bullshit. De selger det de kan til europa uansett, hvis det er lønnsomt så kjører de på fulle mugger og dessuten hvis spådommen at vi skal bruke så ekstremt mye mer strøm og all økningen skal skje gjennom storstilt utbygging av vindmøller på land(rasering av landet) og hav så er vel neppe den vannkrafta vi har tilstrekkelig nok til å fungere som backup. Da snakker vi om at de kan kutte strømmen, eller ha så dyr strøm at man må bo i en fryser om vintern.

Men det er vel helt i tråd med mdg og mange andre norgesfiendtlige partier på stortinget at strøm skal bli det nye olja og da må strømmen bli ekstremt ekstremt dyrt(de har selv sagt at de ønsker dyrere strøm), tviler på at noe energikrevende industri vil etablere seg her da. Vindmøllene er vel uansett eid av noen i utlandet så eneste vi ender opp med er dryere strøm.

Det er løgn og bedrageri alt sammen, det samme med at de bruker barn i reklamefilmene til å fremme sine egeninteresser så forbaska kvalmt. Er bare syke folk som bruker barn i reklamefilmer slik

Endret av freddy85
Lenke til kommentar
Del skrev (1 minutt siden):

Når du går såpass hardt ut, bør du ha elementær kunnskap om temaet. Norsk vindkraft trenger subsidier, og turbinene er utslitt på 15-25 år. Det beste estimatet jeg har sett på Fosen vind (den største vindutbyggingen i Norge) var 70 øre per kwt når alle kostnader var inkludert (du må gjerne komme med et annet estimat, men da bør du ha med alle kostnader). Akkurat når tror du spotprisen på strøm er høyere? Når det blåser? Forsøk igjen, hvorfor mener du det var riktig av Norge å ta kostnaden med å bygge ut mest landvind av alle landene i Europa i fjor?

Jeg tenkte mest på subsidier som holder kommunene i gang, ikke subsidier av vindmøller. Det bør jo være saftige argumenter fra distriktskommunene for å motsette seg lokal industri samtidig som de lever på "kommune-NAV".

Ang. vindmøller så har CO2-reduksjon sin verdi, samt at lokal forsyning kan spare enormt på mindre tap over nettet.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...