Gå til innhold

The Tremendous Trump Thread - Etterspill (Les førstepost)


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det kommer til å bli ganske vidunderlig når Trump "returnere" til det hvite huset.

Alle vet hvordan Putin mistet Kaukasus som nå er falt utenfor russisk innflytelse og kastes ut i kaos. Han hadde pålitelige allierte i Armenia. En vennligstemt regjering som demonstrert en villighet til å forkaste georgisk selvhevding i Georgia. Han hadde Tyrkia og Iran der han villet i 2018. Men så begynte Putin å svikte hans armenske allierte i bytte mot en tilnærmelse med Erdogan i Tyrkia, og tapet Russland led som et resultat, kompletteres ikke med tilsvarende eller bedre gevinster - derimot, det fulgt til en skjebnesvanger svekkelse ikke sett på 200 år. 

Nøkkelen var Nagorno-Karabakh. Ved å ha denne enklaven forbli armensk og deretter kunne balansere Armenia og Aserbajdsjan mot hverandre, kunne russerne besitte den dominerende maktrollen som en troverdig militærsfaktor med økonomiske virkemidler - aserbajdsjansk olje, armensk støtte internasjonalt sett og ubestridt kontroll over Kaukasus - men så startet Putin en tilnærmingspolitikk med Tyrkia som snudd opp-ned på de tradisjonelle forholdene. Aserbajdsjan fikk større og større frihet, tyrkerne og deretter israelerne begynte å bane seg inn på det som var Russlands domener. Putin deretter lagt press på Armenia, og brøt en gylden regel som Kreml hadde siden 1993; man skulle ignorere de interne politiske prosesser i Armenia så lenge lojalitetsbåndene opprettholdes, med andre ord; man skulle holde seg unna Jerevan. Putin ønsket mer kontroll, og de selvstendige armenerne satt seg i motstand. Han ville de skulle betale for hans beskyttelse, som tidlig var gjensidig. 

I slutten sviktet Putin Nagorno-Karabakh til en samlet verdens sjokk, og da aserbajdsjanerne tok enklaven og fordrevet befolkningen, var dette i praksis slutten på det gamle og nære armensk-russiske forholdet som hadde vedvart i et par århundrer. I dag har russerne bare et par enklaver under egne kontroll og en notorisk regjering i et land hvor folket risikere å våkne ut av kulturkampen og se de sanne realitetene. Aserbajdsjan viser dem fingeren mens Armenia stirrer på dem med hatfylte øyne. Geostrategisk sett var Putins politikk i de siste fem år rett og slett selvdestruktivt. 

Det er helt presist et liknende scenario der i Øst-Asia. Hvis Trump skulle svikte Taiwan som kunne finne på å kapitulere for den kinesiske overmakten fremfor risikere total ødeleggelse, vil dette ruinere det amerikanske alliansesystemet i Asia og gjør at Sør-Korea, Japan og Filippinene kan se seg nødt til å gå ut av den amerikanskledede blokken for å forsvare seg mot en aggressiv Kina. India kan også se seg nødt til å bryte med USA, mens de sørøstasiatiske landene måtte finne om det vil være bedre å gjøre det samme som Europa ved å ruste opp og søke hverandre. 

Taiwan er vektskålen for USAs tilstedeværelse i USA. Og på en måte vil det sluttføre sirkelen, for det var Kina som i 1890-tallet tiltrakk seg sterk amerikansk interesse der man ville motarbeide de mer amoralske imperialmaktene for egne vinning gjennom en tilnærming til kineserne. Dette styrkes seg etter erobringen av de spanske Filippinene i 1898, og deretter bli USA en "asiatisk makt" istedenfor bare på avstand. 

Hvis vektskålen sprenges bort - vil Kina dermed styrker seg så meget, at de andre regionale makter som vil konkludert med at de må bryte med USA for selvberging og forsvar, vil bli nødt til å bli både mer lyttebart og aggressiv i møte med kinesiske forlangelser. Filippinene måtte søke lokal hjelp, som Indonesia for eksempel. Australia vil da likedan konkludert med at USA i verste fall vil ikke hjelpe dem. 

I slutten; mistet Trump Taiwan - vil USA miste halvparten av verden. Og hvis Trump skulle forråde Ukraina og trekke seg ut/sabotere NATO, vil USA miste sine naturlige venner - og den andre halvparten av verden. Kina vil deretter ha mulighet for å bryte seg inn i Latin-Amerika og gjør ende på Monroedoktrinen, for EU vil ikke hjelpe USA som må klare seg selv - 

helt alene. 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
  • Hjerte 1
Lenke til kommentar

The J.D. Vance Wing Of The Republican Party Isn’t A Fad
The conservative movement of Ronald Reagan and William F. Buckley is dead. It doesn’t work today.

It’s amazing how many “legacy” conservatives — writers and old-school bloggers who came to prominence 20 years ago, during the Bush II era — simply don’t get it still. You could see it in their reactions to J.D. Vance getting selected as Donald Trump’s running mate, ranging from muted to disappointed to exasperated.

These people still — after nearly a decade — view Trump and his associated movement as a fad.

Here’s what they either don’t get or refuse to come to terms with: That conservative movement is dead. It died because it simply didn’t work, and it’s a death well deserved.

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Sitat

 

En takknemlig Trump lovet torsdag kveld å samle USA etter å ha fått livet i gave.

Løftet hans holdt bare rundt 15 minutter ut i talen hans til landsmøtet.

Etter å ha snakket med varme i stemmen om takknemlighet og hvordan han ønsker å være alle amerikaneres president, endte han i de samme langtekkelige angrepene og usannhetene vi er vant til å høre.

 

https://www.nrk.no/urix/en-hoydramatisk-uke-i-amerikansk-historie-1.16970368

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...