Gå til innhold

Tyskland glemte å invitere Norge til møte om utenlandskabler


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Europas batteri» ikke invitert"

Man kan diskutere frem og tilbake viktigheten av Norge som batteri.

Håkke som er, vi er ingen ubetydelig aktør.

EU har et dårlig utbygd samkjøringsnett, nærmest på linje med u-land.

.Det hele viser hvor arrogante byråkratene i EU er.

EU har mye mer å lære av oss enn omvendt..

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Det er den stabile vannkraften Tyskland/EU vil ha til å dekke mangelen når vind og sol svikter.

Tyskerne skriver åpent om det, det er helt stille her.

De har allerede fått styringen av norsk energistyring via ACER, "Alle visste at vedtaket 22. mars 2018 bare var døråpneren til EUs energiunion. Allerede ligger fire nye forordninger klar til stortingsbehandling. Alle som en direkte følge av stortingsvedtaket. Kjerna i disse er at de flytter beslutninger fra nasjon til region med flertallsvedtak. I første omgang er regionen Norge, Sverige, Danmark og Finland. Ved uenighet bestemmer Acer. Det lovfestes at strømflyt skal bestemmes bare av markedet. Det skal ikke tas nasjonale hensyn, som å holde strømprisen nede, for å beskytte norsk industri og befolkning. Til og med forsyningssikkerheten er overført til regionale koordineringssentre kalt RCC, noe Statnett tidligere advarte mot."

https://frifagbevegelse.no/debatt/stans-videre-tilpasning-til-acer-og-eus-energiunion-6.490.778005.2720aabd56?fbclid=IwAR0PqMIOSyNEWhRlZ5r2BAoHgQoAXXtOavax-bJKSU7eE9MXNvZlv1t6ZZg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
3 hours ago, Pirkko Rygh said:

Det er den stabile vannkraften Tyskland/EU vil ha til å dekke mangelen når vind og sol svikter.

Tyskerne skriver åpent om det, det er helt stille her.

Det er den billige vindkraften vi vil ha når det blåser mer enn nok der nede.

Vi skriver åpent om det når vi tenker på strømprisene i 2020. Da kan vi spare på vannkraften i tillegg og tjener bra når Tyskland/EU må dekke mangelen når vind og sol svikter

  • Liker 1
Lenke til kommentar
trikola skrev (4 timer siden):

Det er den billige vindkraften vi vil ha når det blåser mer enn nok der nede.

Vi skriver åpent om det når vi tenker på strømprisene i 2020. Da kan vi spare på vannkraften i tillegg og tjener bra når Tyskland/EU må dekke mangelen når vind og sol svikter

Følg med denne linken jeg la ut, da ser du hvor billig det vi importerer er. 

https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/?fbclid=IwAR2iyk9_6wDy6SaXgA-2JOPvyjpdif88zBBuvDdU0oBV5RFBfQaTS8WQyhI

Hvorfor har vi innimellom svinedyr strøm om det vi importerer er så billig, særlig da vi fra før har vannkraft som er produsert billig?

Vattenkraft
14824 MW
Total produktion
15421 MW
Total förbrukning
13418 MW
Exporterar
2003 MW
Hvorfor sparer vi ikke vannkraften? Istedet for å eksportere, jeg kan svare på det også, vi kan ikke spare på vannkraften fordi vi ikke har lov av EU, pga ACER, "Alle visste at vedtaket 22. mars 2018 bare var døråpneren til EUs energiunion. Allerede ligger fire nye forordninger klar til stortingsbehandling. Alle som en direkte følge av stortingsvedtaket. Kjerna i disse er at de flytter beslutninger fra nasjon til region med flertallsvedtak. I første omgang er regionen Norge, Sverige, Danmark og Finland. Ved uenighet bestemmer Acer. Det lovfestes at strømflyt skal bestemmes bare av markedet. Det skal ikke tas nasjonale hensyn, som å holde strømprisen nede, for å beskytte norsk industri og befolkning. Til og med forsyningssikkerheten er overført til regionale koordineringssentre kalt RCC, noe Statnett tidligere advarte mot."
Lenke til kommentar
Pirkko Rygh skrev (7 timer siden):
mobile999 skrev (På 16.4.2021 den 16.53):

Joa, men den er vel i bruk? (maks 1362 MWh/h eksport  i morgen).

Netto export / import

SVERIGEExporterar
1 007 MW
DANMARKExporterar
52 MW
NORGEExporterar
3 365 MW

Jeg ser ikke hvordan dette svarer på spørsmålet mitt. Kan du forklare?

Lenke til kommentar
mobile999 skrev (13 minutter siden):

Jeg ser ikke hvordan dette svarer på spørsmålet mitt. Kan du forklare?

Viser bare at vi på det øyeblikket eksporterte store mengder vannkraft, istedet for å spare på den. markedskreftene styrer og de senker ikke prisene.

https://www.manager-magazin.de/unternehmen/artikel/nordlink-deutschland-zapft-per-seekabel-norwegens-wasserkraft-an-a-1161774.html?fbclid=IwAR1tpHSA3pxxlK1NsSUO6F8Y-RHFOLpZ6IucSwkHLxIhcTQldsuEARvx68M

https://www.welt.de/wirtschaft/plus229722711/NordLink-Norwegen-wird-zur-Batterie-fuer-die-deutsche-Energiewende.html?fbclid=IwAR2vIWeXuTG7rowCdAqdhh0gpSpES-QCghwv4IgzA1JDdKUcWMSt6kKCxN0

https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/erneuerbare-energien-strom-seekabel-nordlink-nach-norwegen-geht-in-betrieb-a-cc67854a-733d-42c9-9d65-1dbd78fcda84?fbclid=IwAR315ehSi8W0VElwxK8DFKx8uh6C-lQev6XvYw5IrSOg2CGMQj-nG7dYVZE

Her er tre linker som sier det samme, tyskerne vil ha norsk VANNKRAFT når de får problemer med vind og sol.

Og vi kan ikke nekte å forsyne de med det, selv om vi hadde trengt det selv, fordi politikere har bundet oss til en forsyningsplikt.

Lenke til kommentar
Pirkko Rygh skrev (2 timer siden):

Markedskreftene er ikke en leverandør eller importør, sluttbruker eller produsent. Det er en betegnelse på de forskjellige elementene som i sum gjør at priser og produksjonsmengder endrer seg i en eller annen retning, da alt dette virker sammen. Ergo er det et skikkelig bomskudd å si at markedskreftene senker ikke prisene. Da har du jammen ikke forstått begrepet markedskreftene.

Markedskreftene sørger for at strøm blir billigere når det er overskudd av produksjon sammenlignet med forbruket. På samme måte sørger markedskreftene for at prisen går opp når det forbrukes mye strøm, men produksjonen er lav. Og begge deler kan altså virke samtidig, men i forskjellige deler av markedet.

Og mulighetene til å "flytte" strømmen fra sør til nord eller fra øst  til vest, eller motsatt, er samtidig prisdempende slik at man sjeldnere får de mest ekstreme pristoppene og prisbunnene.

Å vise til et øyeblikksbilde av hvordan kraften flyter for øyeblikket, er altså ikke egnet til å si noe om hvor høy eller lav produksjonen er for øyeblikket, eller hvordan prisen er. Man kan anta noe, basert på mengdene og retningen, og om det er en trend.

Men uten å vite prisene, så kan man egentlig ikke konkludere slik du gjør. Og helst bør man og vite noe om hvilken produksjonsform som leverer hvilke mengder. For dette har selvsagt innvirkning på hvorvidt man velger å importere fremfor å selge.

Eller som det kan se ut nå, strøm importeres til Sverige fra Nordland, egenprodusert strøm fra Sør og Midt-Sverige sendes sannsynligvis sørover og selges til Østlandet og nabolandene i sør.

Det kan tyde på at strømmen i nord for øyeblikket er betydelig billigere enn det man kan selge det for iinnenlands, og dermed kan svenskene tjene på eksport av strøm, såpass at de og tjener på å kjøpe store mengder fra Nordland. Når strømmen går i motsatt retning, så kan man se for seg at prisene er motsatt.

Men om vi kanskje klan produsere like billig eller billigere selv, kan det godt hende vi importerer strøm når den er billig i nabolandene, slik at vi har større kapasitet til å eksportere uten å tømme egne magasiner helt, når strømmen er enda dyrere i sør. Uten import i tider da forbruket er lavt og det er mye billig overskuddsstrøm i markedet, vil vi kanskje ha for lite til å selge i ønskede mengder.

Derfor kan det være lønnsomt å kjøpe strøm som likevel er dyrere enn egenprodusert. Og slike avgjørelser sees ikke direkte i et øyeblikksbilde, uten at man som sagt kjenner til de bakenforliggende årsakene.

Lenke til kommentar

"Norges utveksling på maksimalt 1400 MW utgjør bortimot ingenting (0,6%). Så ideen om at Norge er "Europas batteri" er i beste fall ønsketenking."

Kanskje ikke fult så enkelt:

Kl 22.20 lørdag:

Eksport til Nederland 731 MW

Tyskland 1060 MW

Danmark 1680 MW

Noe av eksporten til Danmark havner Tyskland.

Så eksporterer vi ofte til Sverige, det havner ofte i EU/Tyskland

Ellers; Tyskland har problemer med å motta overskuddskraft, skarve 1400 MW, fra Norge, skaper problemer, viser hvor dårlig det står til.

Forslag; Tyskland, Frankrike og Spania lager en UHVDC likestrømsforbindelse, kapasitet 20000 MW mellom landene, den må gjerne graves ned.

Og det haster...

Forslag, spark de best betalte byråkratene i EU!

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...