Gå til innhold

Moderne energiløsninger i eldre hus skaper utfordringer – men det trenger ikke ende som det gjorde i Stavanger


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Dette er bare til få krampelatter av, ren stupiditet, ser på Teslas løsning så har utvikler takpanner, dvs solpaneler, i alle mulige strørrelser, farger og "fasonger", også 100% like det Stavnagermannen har oprinnelig, identisk lik det vi ser av røde takpanner i Stavanger ! At Teslas "takpanner" p.t. så langt ikke er i handel, kun i USA er et overgangsfenomen !

Her, scroll nedover og nyt synet :-) https://www.tesla.com/no_no/energy

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Europas største sammenhengende trehusbebyggelse ligger ikke i Stavanger, men et lite hakk lengre nord i Trondheim. Der bebyggelsen strekker seg fra Ila, via Skansen, Midtbyen, Møllenberg, Rosendal og Rosenberg. Med armer opp Bakklandet og Singsaker.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Ove Kvam skrev (2 timer siden):

Ser det forslås solceller på sykkelstier. Vil ikke de slites ned av syklistenes piggdekk om vinteren?

De vil heller knuses når 'maskinentrepenør Hansen & Sønner' bruker sykkelveien som adkomst til et eller annet prosjekt.

Solcelleveier er en fantastisk god ide med noen enda mer fantastiske praktiske utfordringer for å få til noe som funker over tid. Blant annet at de må dimensjoneres ikke bare for typisk trafikk(sykler) men for worst-case scenarioer av typen jeg nevnte. 

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+5132

Et betydelig enklere alternativ til solceller på en sykkelsti er altså solceller over en sykkelsti. Et enkelt skråtak her og der kan gjøre en våt sykkeltur tørrere, og altså samle inn energi. Jeg forutsetter at en klarer å designe det slik at nok lys kommer inn slik at en slipper belysning på dagtid utenfor vinterhalvåret.

Lenke til kommentar

Bildet fra Japan viser krummede takpanner med solceller. Det er et alvorlig problem med denne konstruksjonen, nemlig lav virkningsgrad. Plane solceller er rett og slett mye mer effektive (og kostnadseffektive). Krummede solceller gjør altså at man må kompensere effektivitetstapet med et mye større areal, som også har høyere arealpris. Det henger ikke på greip hverken i konkurranse mot plane solceller eller mot tradisjonelle takpanner uten solceller.

Ellers er jeg helt enig i at solcellebransjen kan jobbe mer med design og lage omsluttende "blindfelt" for å gi et helhetlig visuelt inntrykk. Socelleleverandørene kan jo som kjent ikke kutte og tilpasse panelene slik man kan med f.eks takpapp. Derfor trengs det slike blindfelt, i praksis glass med sort eller mørkeblå maling på innsiden, for å gi visuell konsistens. Dette gjelder selvsagt også fasader. Jeg er i hvert fall ikke noen fan av lappeteppe-utseende som f.eks midten av figur 4.

Lenke til kommentar
PingEnt skrev (1 time siden):

Et betydelig enklere alternativ til solceller på en sykkelsti er altså solceller over en sykkelsti. Et enkelt skråtak her og der kan gjøre en våt sykkeltur tørrere, og altså samle inn energi. Jeg forutsetter at en klarer å designe det slik at nok lys kommer inn slik at en slipper belysning på dagtid utenfor vinterhalvåret.

Enig. Solcelletak kan gjøre god nytte over mange typer veier så fremt det ikke kommer veldig i veien på andre måter eller står på et normalt skyggelagt sted.

_Brukernavn_ skrev (46 minutter siden):

Det er ikke effektivt å satse på solenergi så langt nord for ekvator. Spesielt ikke i Norge med så mye vannkraft tilgjengelig. Derimot har vi en lang kystlinje med mye vind, så havvind er langt mer fornuftig å satse på i Norge.

Jo, det er effektivt å satse på solenergi så langt nord for ekvator. Den fordommen må du bare oppdatere deg bort fra. Priskonkurransen fra vannkraft kan være en utfordring, men ikke nødvendigvis alle steder, fordi strøm-infrastrukturen er ikke nødvendigvis like godt utbygd over alt. F.eks Svalbard der man ønsker å redusere bruken av kullkraft, eller til veibelysning i distriktene der legging av kabel er dyrt pga avstander og gravekostnader.

Energimessig er vindkraft et genialt supplement til solkraft, men slik jeg forstår det må havvindparkene bli konkurransedyktige uten subsidier, før det blir særlig fart på det. Landbasert vindkraft er allerede økonomisk konkurransedyktig, men det har dessverre store konsekvenser for arealbeslag og fuglebestander.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Selvsagt kan man ha solceller på hytta, eller andre steder med begrenset infrastruktur, men det er unntakene. Der man har strømnett som alternativ vil solceller være bortkastet å installere både med tanke på energi- og kost-effektivitet sammenlignet med nesten hvor som helst ellers i verden. 

Havvind har blitt mye mer konkurransedyktig bare i løpet av de siste årene, og begynner å nærme seg lønnsomhet uten subsidier. Vindkraft passer også godt med det årlige energibehovet i Norge, . Det blåser mest når energibehovet er størst, mens for sol er det motsatt. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...