Gå til innhold

Her koker det: Microsoft prøver «ny» kjøle­teknikk for over­klokkede servere


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

De skriver ikke hva slags kjølevæske de bruker. Håper det ikke angriper lungene til de som skal bytte kort på maskinen..

Men sånn bortsett fra *det* var det et kult prosjekt. Tofasekjøling er jo ikke noe nytt, alle heatpipes bruker det. Forskjellen er at kjølemediets egenskaper tillater at serverne i praksis står inne i en stor heatpipe.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Vedlikehold i skyregionene til de ulike leverandørene skjer uansett stort sett etter en planlagt rutine som innebærer at feilede servere blir stående en stund og bare markert som feilet. Så tar man gradvis tjenester bort fra det påvirkede nodeklusteret, og erstatter komponenter i hele klusteret under ett.

Lenke til kommentar
Sandormen skrev (2 minutter siden):

Det var den tida hvor hjemmelaget vannkjøling var skrekkelig vanskelig, og å bruke et peltier-element sleit med is, og kondens. 

Har prøvd alt, men ikke koking. 😅

Lurer på hvilken væske det er, står det koker på 122F noe som tilsvarer 50C

Lenke til kommentar
Sandormen skrev (Akkurat nå):

Om det var russisk, ville jeg si rein 95, men med 3M er det sikkert noe grusomt syntetisk noe.

Ja det må nok være noe syntetisk for de væskene jeg fant som kokte rundt 50c var brannfarlige og det vil man ikke ha i ett sånt miljø.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ganske sikker på at Zues har rett i at det er 3m Novec som brukes.

Om man tror at wikipedia har fått korrekt info så er det nok mest sannsynlig at det er Novec 649 som er brukt da de spesifikt nevner dette.

Novec 649 is a low temperature heat transfer fluid. It has been used as a full-immersion fluid in a proof of concept data center cooling system by Intel and SGI.

Ref. https://en.wikipedia.org/wiki/Novec_649/1230

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Jeg gleder meg til noen gidder å telle hvor mange ganger ordet ‘Microsoft’ ble brukt. Det hele føles som en stor reklame. -Også fordi det er blitt brukt null minutter på å grave litt dypere i vitenskapen, annet enn å copy-paste fra et annet medium.

Lenke til kommentar
1 hour ago, Sandormen said:

Ah, yes. wiki sier:

»Harmful to aquatic life with long lasting effects».

Niiiice. 👀😑

Men det gidder ‘journalister’ ikke å tilføye som en lille sidebemerkning engang.

Tror ikke det er meningen å slippe det ut i sjøen (Eller i hele tatt). Dette er noe som gjelder veldig mange kjemikalier. Heldigvis er havet stort så utslippsuhell må bli veldig store for at det skal være mer enn et lokalt problem. Det later også til å lett brytes ned i naturen: "It has very short estimated atmospheric lifetime of five days due to photolysis in sunlight."

Så jeg tror ikke dette er et fryktelig prolematisk kjemikalie..

Lenke til kommentar
sverreb skrev (22 timer siden):

Snipp 

Tror ikke det er meningen å slippe det ut i sjøen (Eller i hele tatt). Dette er noe som gjelder veldig mange kjemikalier. 

 

Snipp

Så jeg tror ikke dette er et fryktelig prolematisk kjemikalie..

Du har nok helt rett der. Må jo bare håpe at det ikke blir lett tilgjengelig, og at brukerne har fornemmelsessansen i behold så ‘vannet’ ikke går rett ned i det første kloakkhull man finner. 

Det er utrolig slags snarveier folk finner på. 🤔

Lenke til kommentar
Zues skrev (23 timer siden):

Ser de skriver "Væsken er levert av 3M" da er det trolig 3M Novec de bruker, det ble vist frem for noen år siden for akkurat dette og matcher beskrivelsen.

Det er nok 3M Novec, men så veldig nytt konsept er det ikke. For 36 år siden brukte Cray-2 kjølevæsken 3M Fluorinert som også har relativt lavt kokepunkt, men det systemet var satt under trykk for å unngå koking. Dermed var det ikke et to-faset kjølesystem. Fluorinert var en giftig og miljøskadelig kjølevæske, og det viste seg også at den mistet sin elektrisk isolerende egenskap når den hadde vært på kokepunktet lenge nok. Derfor ble det produktet erstattet av Novec etter hvert.

Fluorinert og lignende væsker ble også prøvd i norsk IT-miljø på 80-tallet, men ikke i noe produksjonsmiljø så vidt jeg vet.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...