xrays Skrevet 12. mars 2021 Del Skrevet 12. mars 2021 (endret) Hva tenker dere om å slutte å spise dyr og gå over til vegan kost? Personlig syns jeg det er noe dramatisk. Men det er lurt for dyrevelferd sin del. Jeg selv er i konflikt med meg selv om jeg syns det er rett å spise dyr eller om de har rett til å leve et langt og fint liv de også slik som vi streber etter å gjøre. Med vegansk kost kutter man også ut ost og melk. Hva mener dere om det etiske ved å å spise dyr? Da tenker jeg på husdyr. Endel dyrearter spiser jo hverandre, slik som fisk. Det blir liksom en ny kategori igjen. Endret 12. mars 2021 av xrays Lenke til kommentar
Gavekort Skrevet 12. mars 2021 Del Skrevet 12. mars 2021 xrays skrev (4 minutter siden): Hva tenker dere om å slutte å spise dyr og gå over til vegan kost? Personlig syns jeg det er noe dramatisk. Men det er lurt for dyrevelferd sin del. Jeg selv er i konflikt med meg selv om jeg syns det er rett å spise dyr eller om de har rett til å leve et langt og fint liv de også slik som vi streber etter å gjøre. Med vegansk kost kutter man også ut ost og melk. Hva mener dere om det etiske ved å å spise dyr? Da tenker jeg på husdyr. Endel dyrearter spiser jo hverandre, slik som fisk. Det blir liksom en ny kategori igjen. Om du er i tvil så trenger du jo ikke å bli full veganer. Det er ingen som klandrer deg for å velge vegetarianisme, pesketarianisme eller bare å redusere sitt eget kjøttkonsum. Jeg mener kjøtt er en vanlig og naturlig del av et kosthold, men at vi spiser alt for mye av det og skaper en etterspørsel som går ut over dyrevelferd og etikk. Lenke til kommentar
xrays Skrevet 12. mars 2021 Forfatter Del Skrevet 12. mars 2021 (endret) Gavekort skrev (13 timer siden): Om du er i tvil så trenger du jo ikke å bli full veganer. Det er ingen som klandrer deg for å velge vegetarianisme, pesketarianisme eller bare å redusere sitt eget kjøttkonsum. Jeg mener kjøtt er en vanlig og naturlig del av et kosthold, men at vi spiser alt for mye av det og skaper en etterspørsel som går ut over dyrevelferd og etikk. Ja jeg forstår det. Jeg tenker ikke bare på etisk ståsted, men også spirituelt ståsted. Dersom vi virkelig var opplyste mennesker, er det da rett å drepe dyr for å bli mett i magen, når der egentlig bare handler om at vi ikke har kommet så langt at vi har fått utforsket hvor mye godt man kan lage plante basert, og dermed heller velger å la dyr, for det første, få et ekstremt forkortet liv og for det andre et dårlig liv. Der vi tar kalv fra moren, og utsetter dyr for diverse lidelser og miserable liv totalt sett og behandler de om om de ikke har verken følelser eller hjerne. Endret 13. mars 2021 av xrays 1 Lenke til kommentar
Milhouse85 Skrevet 23. mars 2021 Del Skrevet 23. mars 2021 Jeg har inntrykk av at mange tror det er "alt eller ingenting" når man skal ta et standpunkt vegan/vegetar. Det er vel fordi det å være veganer (spesielt) også har en egen kultur med seg - en identitet og noe religiøst over seg. Det er mote å bli/være veganer som etter mitt syn like mye er en protest mot kjøttetere (kan diskuteres). Og helt ærlig er det utrolig vanskelig å ha et sunt kosthold som veganer. Det krever at man er ganske dedikert i hva man gjør og tar seg god tid til dette. Det gir i tillegg mange vanskelige situasjoner i sosiale settinger, middagsbesøk og lignende. Man har lett for å bli en hykler av å gå fullstendig inn dette hipster-landet. Hvis man er glad i å lage mat og virkelig ønsker å bruke tid på dette. Så finnes det utrolig mye god vegankost man kan lage. Det gir en god følelse på mange måter. Det samme gjelder vegetar. Men man føler seg fort trøtt av en ensformig vegansk kosthold. Det har jeg selv erfart. Personlig ønsker jeg på ingen måte å assistere meg med dette "veganhykleriet". Jeg spiser fremdeles kjøtt - men i særdeles små mengder. Det er stor forskjell på etikk når det gjelder dyrevelferd og hva slags type kjøtt man spiser. Ta en hel kylling du kan kjøpe for 39,90. En kylling som bor tett i tett med 5000 andre fjærkre. Som aldri har sett sollys. Etter 30 dager er et enkelt slakt et måltid alene. Så har du helt motsatt kontrast fra gårder som Stølsvidda, der dyrene lever fritt i et åpent fjell-landskap og blir slaktet på samme område som de lever. En gris (et slakt) kan gi kanskje 500 måltider alene. Dessuten vet man at grisen har hatt et godt liv på gården. Et dyr som fraktes 20-30 mil til et slakteri tett i tett i en bil, for deretter å stå i kø for å bli stuet inn i et gasskammer. Joda, smertefritt er det. Men dyrene blir utrolig stresset av denne transporten som kan ta flere timer. Jeg er utdannet kokk. Man smaker stor forskjell på et dyr som har hatt et godt liv - og et som har vært stresset. Når man får kjøpt kjøtt til så lite som 20 kr kiloen. Så bør det ringe noen varsellamper. Da er det heller ikke så mye etikk i bilde. Man fråtser uten å verdsette dyret. Man kan kaste det man ikke spiser - og det er nokså vulgært på mange måter syns jeg. Så har du kontrasten. Kanskje en god parmaskinke som har modnet i 3 år som koster 1800 kr,- kiloen. Man kan lage et fullverdig godt måltid og virkelig sette pris på jobben og alt som ligger bak - samtidig som 70-80 gram kjøtt er nok til et måltid. Å spise dyr er helt normalt. Det skjer i hele dyreriket. Faktisk er vi nødt til å skyte vilt og holde deler av dyrebestanden nede for å ikke forårsake sult blant enkelte viltdyr. Særlig her i Norge. Hvis vi ikke hadde gjort det, og alt var fritt vilt (ordspill ikke med vilje :p) - ville det blitt en kamp om maten blant de ville dyrene i Norge. Mange hadde lidd en unødvendig langsom død som følge av matmangel, særlig på vinterhalvåret. Så at vi hjelper til med å spise deler av bestanden er bare sunt for hele bestanden. 1 1 Lenke til kommentar
xrays Skrevet 1. februar 2022 Forfatter Del Skrevet 1. februar 2022 Milhouse85 skrev (På 23.3.2021 den 15.17): Jeg har inntrykk av at mange tror det er "alt eller ingenting" når man skal ta et standpunkt vegan/vegetar. Det er vel fordi det å være veganer (spesielt) også har en egen kultur med seg - en identitet og noe religiøst over seg. Det er mote å bli/være veganer som etter mitt syn like mye er en protest mot kjøttetere (kan diskuteres). Og helt ærlig er det utrolig vanskelig å ha et sunt kosthold som veganer. Det krever at man er ganske dedikert i hva man gjør og tar seg god tid til dette. Det gir i tillegg mange vanskelige situasjoner i sosiale settinger, middagsbesøk og lignende. Man har lett for å bli en hykler av å gå fullstendig inn dette hipster-landet. Hvis man er glad i å lage mat og virkelig ønsker å bruke tid på dette. Så finnes det utrolig mye god vegankost man kan lage. Det gir en god følelse på mange måter. Det samme gjelder vegetar. Men man føler seg fort trøtt av en ensformig vegansk kosthold. Det har jeg selv erfart. Personlig ønsker jeg på ingen måte å assistere meg med dette "veganhykleriet". Jeg spiser fremdeles kjøtt - men i særdeles små mengder. Det er stor forskjell på etikk når det gjelder dyrevelferd og hva slags type kjøtt man spiser. Ta en hel kylling du kan kjøpe for 39,90. En kylling som bor tett i tett med 5000 andre fjærkre. Som aldri har sett sollys. Etter 30 dager er et enkelt slakt et måltid alene. Så har du helt motsatt kontrast fra gårder som Stølsvidda, der dyrene lever fritt i et åpent fjell-landskap og blir slaktet på samme område som de lever. En gris (et slakt) kan gi kanskje 500 måltider alene. Dessuten vet man at grisen har hatt et godt liv på gården. Et dyr som fraktes 20-30 mil til et slakteri tett i tett i en bil, for deretter å stå i kø for å bli stuet inn i et gasskammer. Joda, smertefritt er det. Men dyrene blir utrolig stresset av denne transporten som kan ta flere timer. Jeg er utdannet kokk. Man smaker stor forskjell på et dyr som har hatt et godt liv - og et som har vært stresset. Når man får kjøpt kjøtt til så lite som 20 kr kiloen. Så bør det ringe noen varsellamper. Da er det heller ikke så mye etikk i bilde. Man fråtser uten å verdsette dyret. Man kan kaste det man ikke spiser - og det er nokså vulgært på mange måter syns jeg. Så har du kontrasten. Kanskje en god parmaskinke som har modnet i 3 år som koster 1800 kr,- kiloen. Man kan lage et fullverdig godt måltid og virkelig sette pris på jobben og alt som ligger bak - samtidig som 70-80 gram kjøtt er nok til et måltid. Å spise dyr er helt normalt. Det skjer i hele dyreriket. Faktisk er vi nødt til å skyte vilt og holde deler av dyrebestanden nede for å ikke forårsake sult blant enkelte viltdyr. Særlig her i Norge. Hvis vi ikke hadde gjort det, og alt var fritt vilt (ordspill ikke med vilje :p) - ville det blitt en kamp om maten blant de ville dyrene i Norge. Mange hadde lidd en unødvendig langsom død som følge av matmangel, særlig på vinterhalvåret. Så at vi hjelper til med å spise deler av bestanden er bare sunt for hele bestanden. Det jeg tenker når noen fronter veganisme så er det fordi at det skal være et effektivt virkemiddel for å få folk til å slutte å spise dyr slik at etterspørselen etter kjøtt synker dramatisk. Slik at det er mulig å gå igang dyrevelferd. Dersom det blir halvveis, så vil det ta mye lenger tid å vekke folk. Ellers har Lenke til kommentar
Kajac Skrevet 1. februar 2022 Del Skrevet 1. februar 2022 Mennesker er laget for å spise både kjøtt og planter. Vi trenger næringsstoffer som kun finnes i animalske produkter og vi trenger næringsstoffer fra planteriket. Nå skal selvsagt alle få velge selv, men jeg tror ingen, verken dyr eller mennesker, er tjent med et 100 % vegansk kosthold. Det finnes ingen medisinske grunner til det. Om det er dyrevelferd som er driveren din, kan du velge kjøtt, melk og ost fra produsenter som tar dyrevelferd seriøst. Det er også mulig å redusere kjøttforbruket uten å bli verken veganer eller vegetarianer. Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå