bartender.wannabe Skrevet 7. februar 2021 Del Skrevet 7. februar 2021 Hei, Jeg har nylig besøkte en restaurant som servere mugger med diverse cocktails. Da jeg ikke finne noe om dette i alkoholloven, jeg lurte litt på: 1. Er dette lov? 2. Hvor mye (cl) kan en servere i en mugge med en drink (td margarita)? Jeg går ut i fra at hver mugge har plass til ca 0.75 cl. Lenke til kommentar
krikkert Skrevet 8. februar 2021 Del Skrevet 8. februar 2021 Etter alkoholforskriften § 4-5 kan brennevin bare skjenkes i mengder à 2cl og 4cl, men denne begrensningen gjelder ikke for cocktailservering. For cocktailservering gjelder de mer generelle reglene om at bevillingshaver må forsikre seg om at skjenkingen må foregå slik at skadevirkninger begrenses, og at lovens øvrige regler overholdes. 3 Lenke til kommentar
Milhouse85 Skrevet 8. februar 2021 Del Skrevet 8. februar 2021 Du kan fint bestille en stor flaske vin også - om du ønsker det. Der er det mer alkohol enn diverse cocktails. Sprit på hele flasker = nei. Vin, øl, ferdig miksede drinker = ja. En mugge er vel standard 1 liter. 1 Lenke til kommentar
bartender.wannabe Skrevet 8. februar 2021 Forfatter Del Skrevet 8. februar 2021 Tusen takk for svar! Med andre ord: Det er lov å servere 1 mugge med Margarita? La oss si at det er plass til 4 stk i en mugge. Det blir ikke brudd på alkoholloven å hele 16 cl tequila i samme drink? Beklager hvis det er en dum spørsmål, men jeg syns loven er litt uklart og åpent for forskjellige tolkninger. Lenke til kommentar
The Avatar Skrevet 9. februar 2021 Del Skrevet 9. februar 2021 Som nemnt så er det brennevin som er regulert til maks 2 eller 4 cl om det ikkje blir servert i form av cocktails. Brennevin er definert tilvirket alkohol (her forstått som destillert alkoholholdig væske) uavhengig av om det er utblanda i andre produkt eller i rein form. All drikk over 22 % er å definere som brennevin. Det er uklart kva som er forskjellen på utblanda brennevin og cocktails, basert på praksisen så må nok all brennevin som er utblanda å rekne som ein cocktail. Det som i praksis er største hinderet for å servere alkohol i større kvantum på bordet er at etter alkoholforskrifta § 4-2 så er det ikkje lov å servere alkohol på ein slik måte at ein må anta at vedkomande blir openbart påvirka. Bevilgningshaver må derfor i utgangspunktet ta høgde for at dersom ein person drikk heile muggen/flaska så skal det fortsatt ikkje være så mykje alkohol at ein må anta at vedkommande blir openbart påvirka. I praksis er denne regelen vanskeleg for skjenkeplassane å forholde seg til, og ein tillett vanlegvis mange vinflasker på bordet om det er mange, eller at ein person kjøper eit brett med alkohol når ein finn det sannsynleg nok at vedkommande ikkje har tenkt å drikke alt sjølv. Ettersom skjenkeplassane naturlegnok er redde for å miste skjenkeløyvet så vil mange tolke regelverket strengt og ikkje tøye strikken meir enn nødvendig. Det vil være lov å servere cocktails i store kvantum, man fallhøgda er stor om skjenkekontrolløren kjem og påpeiker at vedkommande som fekk servering må antas å bli openbart påvirka av alkoholmengden. Eit liknande eksempel er at det er få skjenkeplassar som har "happy hour" på grunn av forbodet i alkohollova mot å selge alkohol med rabatt. Teknisk sett gjeld forbodet berre den som har salgsløyve for alkohol, paragrafen regulerer ikkje den som har skjenkeløyve. Det er heller ikkje å selge med rabatt om ein ikkje justerer på prisen. Det vil f.eks. være mulig å ha eit produkt til ein lav pris som ein berre selg i ei bestemt periode. Praksisen er likevel at bevigningshavaren ikkje tek sjangsen på å slike kreative løysingar. 2 Lenke til kommentar
bartender.wannabe Skrevet 9. februar 2021 Forfatter Del Skrevet 9. februar 2021 Dette var en fantastisk og oppklarende svar. Tusen takk for hjelpen! Lenke til kommentar
Wlffrsether Skrevet 9. februar 2021 Del Skrevet 9. februar 2021 Helsedirektoratet har i en kommentar til forskriften uttalt: Sitat Alkohollovens bestemmelser inneholder ingen nærmere definisjon av begrepet "cocktail ". Det er derfor naturlig å ta utgangspunkt i nasjonale og internasjonale bransjestandarder, som angir hva ulike cocktails skal inneholde. En bars egenkomponerte cocktails vil imidlertid ikke omfattes av unntaket. Det internasjonale barforbundet International Bartenders Association (IBA) har utarbeidet en liste over internasjonalt godkjente cocktails «IBA cocktails» som fremkommer på deres nettside iba-world.com. I henhold til Helsedirektoratets praksis kan det tas utgangspunkt i denne listen ved vurderingen av hvorvidt en drink er en "cocktail" i forskriftens forstand. Hele uttalelsen kan leses her: https://www.helsedirektoratet.no/rundskriv/alkoholforskriften-med-kommentarer/kapittel-4-saerlig-om-skjenking/-4-5 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå