Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Melde seg ut av familie: Regler?


Gjest 444ba...19b

Anbefalte innlegg

Gjest 444ba...19b

Når jeg snakker om familie her er det 1 stk forelder, noen søsken og dere barn, tante og søskenbarn det dreier seg om. Er selv enslig uten forhold og barn.

Så spørsmålet er ganske enkelt: Om man ønsker å droppe hele denne famileforbindelsen, fordi man ikke trives med dem, informerer dem om at man øsnker dette, ikke kommer til å stille opp på noe, ikke ønsker kontakt osv - er der noen regler man må ta hensyn til?
Noe familien kan kreve av deg? Ellers noe formelt man må gjøre foruten å bare si fra?
Er selvfølgelig innstilt på at jeg da frasier meg all rett til noen arv, noe jeg nok gjør uansett om jeg har rett på det eller ikke. Må det gjøres formelt?
 

Anonymous poster hash: 444ba...19b

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest 0e63d...dca

Du trenger ikke foreta deg noen ting som helst. Bare kutt kontakt. Arv har du fortsatt rett på. 

Anonymous poster hash: 0e63d...dca

Lenke til kommentar
Gjest 444ba...19b
Gjest 0e63d...dca skrev (58 minutter siden):

Arv har du fortsatt rett på. 

Som jeg var inne på, har jeg ikke bruk for arven, og vil helst slippe motta den. Er det nok å bare si det, eller må en frasielse av arv gjøres formelt på noen måte?

Anonymous poster hash: 444ba...19b

Lenke til kommentar

Hvor formelt du skal gjøre dette, er jo det samme som å sette opp et testamente. Du kan få hjelp av advokat til å gjøre dette, se her: https://www.familierettsadvokater.no/arv/avkall-pa-arv/

Dersom du har mal på et sånt papir, kan du fint bare bruke det og la to personer bevitne din signatur og signere på arket. Send dette til dem det angår, så er nok saken ut av verden. 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som nemnt så er nok det enklaste å berre sosialt kutte kontakten, eventuelt vurdere å bytte telefonnummer eller flytte utan å seie i frå om du vil gjere deg vanskeleg å få kontakt med.

Arveretten kan du seie frå deg, men du må då ta kontakt med dei som du potensielt kan motta arv frå. Her tenker eg at det vil være langt enklare å ikkje fråseie deg arveretten på førehand, men heller ta stilling til dette den dagen du blir kontakta av dødsboet.
Unntaket er om formålet er å ta kontakt med familien din ein siste gong for å proklamere at du formelt kutter alle band, men hadde eg vært trådstarter så ville eg ghosta slekta i staden for.

Du kan ikkje reserve deg som rolla som pårørande. Så ved dødsfall eller alvorleg sjukdom av forelderen så vil du bli kontakta av helsevesen eller politi.
Som nærmaste pårørande til alvorleg sjuke som ikkje sjølv kan ivareta sine interesser så har du rett til å få medvirke i beslutningane som blir tatt, men du har ingen plikt. Sidan du har søsken så vil nok eventuell medvirking gå via dine søsken så lenge dei er i live.
Men eg kjenner ikkje til nokon ordning som hindrer det offentlege i å informere deg, då må du i så tilfelle gjere deg utilgjengeleg for norske myndigheiter.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest 7da84...f9d

https://www.familierettsadvokater.no/arv/avkall-pa-arv/

Slik jeg forstår denne siden: Du kan vente til noen eventuelt dør og da avslå arven hvis det viser seg at du er en arving. Da går imidlertid arven videre til dine barn. Hvis du ikke vil at det skal skje må du på forhånd gi avkall på arv, før vedkommende dør.

Fra et praktisk synspunkt tror jeg nok det beste er å gjøre som flere andre her sier, bare stille og rolig kutte kontakten og ta arvespørsmålet når den tid kommer. Å gjøre formelle trinn som å gi avkall på arv vil antakelig bidra til mer drama, og det er du kanskje ikke interessert i.

Anonymous poster hash: 7da84...f9d

Lenke til kommentar

Den eneste måten å kutte juridiske familiebånd i Norge er ved adopsjon. Frem til man eventuelt gjennomfører en adopsjon er man å anse som familiemedlem i alle de relasjoner hvor dette er relevant - for eksempel ved habilitetsvurderinger, vitneplikt i domstolene, hvem man kan eller ikke kan gifte seg med, und so weiter. 

Man har imidlertid ingen plikt til å ha sosiale relasjoner med sin egen familie (med unntak av egne barn, som man etter barneloven har plikt til å gi omsorg og omtanke). 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...