Gå til innhold

Er man ingeniør når stillingstittelen sier det?


Kenny Bones

Anbefalte innlegg

Jeg har jobbet som webutvikler og utvikler generelt i omtrent 10 år. I fjor ble jeg hentet inn av et konsulenthus og har i dag tittelen Engineer. Dvs jeg er utvikler, arkitekt og designer av IT-systemer. Men har aldri brydd meg om utdanning, har kun fagbrev i IKT, men begynner å få en del sertifiseringer. 

Uansett, kan man ha tittelen «Ingeniør» uten høyere utdannelse? For å være ærlig har jeg ikke spurt noen på jobb om titlene, tenker ikke på sånt. 

Endret av Kenny Bones
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet-80wCWpIM

Ingeniør er en yrkestittel, og ikke en utdanningstittel slik som sivilingeniør. Det betyr at det ikke kreves en spesiell utdanning for å kunne kalle seg ingeniør. Det er heller ikke en beskyttet tittel. Mens det er krav om teknologisk utdanning på masternivå for å kunne kalle seg sivilingeniør, har ingeniører vanligvis teknologisk utdanning på bachelornivå. Ingeniørtittelen kan dessuten brukes av personer som gjennom studier eller praktisk arbeid har tilsvarende kompetanse som utdannede ingeniører.

 
Lenke til kommentar
mobile999 skrev (43 minutter siden):

Nei.

Ta bort alle spor av "Engineer" i sammenheng med navnet ditt.

Hæ? Engineer/Ingeniør er ikke en beskyttet tittel. Alle kan kalle seg ingeniør så lenge de har ekspertise på det området de kaller seg ingeniør. Du tenker på sivilingeniør, det er en egen beskyttet tittel.

Btw, omtrent alle utviklerstillinger har tittelen Software Engineer, uten at man trenger noe spesialutdannelse av den grunn. Det er kun en yrkestittel.

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Kajac skrev (4 minutter siden):

Hæ? Engineer/Ingeniør er ikke en beskyttet tittel. Alle kan kalle seg ingeniør så lenge de har ekspertise på det området de kaller seg ingeniør. Du tenker på sivilingeniør, det er en egen beskyttet tittel.

Btw, omtrent alle utviklerstillinger har tittelen Software Engineer, uten at man trenger noe spesialutdannelse av den grunn. Det er kun en yrkestittel.

Ja, alle på teamet mitt har tittelen Engineer, dog har enkelte Senior, andre er Junior. Mange har høyere utdanning, men faktisk så mangler noen av de mest kreative og dyktige høyere utdanning. En kollega har også kun fagbrev men er en brilliant arkitekt og designer. Samtlige prosjekter han tar i blir til gull. Har har bare det riktige hodet, den rette innstillingen og drivet som skal til. 

Endret av Kenny Bones
  • Liker 1
Lenke til kommentar
xaco skrev (19 minutter siden):

bachelor er vel en beskyttet tittel.

Tittel og tittel? Det er en grad av høyere utdanning. Men ja, du kan ikke påstå å ha en bachelor uten å faktisk ha fullført en bachelorgrad. Ellers definerer SNL Ingeniør slik:

Sitat

Ingeniør er en yrkestittel, og ikke en utdanningstittel slik som sivilingeniør. Det betyr at det ikke kreves en spesiell utdanning for å kunne kalle seg ingeniør. Det er heller ikke en beskyttet tittel. Mens det er krav om teknologisk utdanning på masternivå for å kunne kalle seg sivilingeniør, har ingeniører vanligvis teknologisk utdanning på bachelornivå. Ingeniørtittelen kan dessuten brukes av personer som gjennom studier eller praktisk arbeid har tilsvarende kompetanse som utdannede ingeniører.

Så ja, "alle" som jobber med et teknisk yrke, og som har spisskompetanse innenfor det de driver med, kan i utgangspunktet kalle seg ingeniør, uavhengig av utdannelse.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Gjest Slettet+5132
41 minutes ago, xaco said:

bachelor er vel en beskyttet tittel.

Tja, spiser du grandis til middag og bor alene, har du vel gjort deg fortjent til den tittelen?

Lenke til kommentar
xaco skrev (21 timer siden):

bachelor er vel en beskyttet tittel.

Bacehlor er ei utdanningsgrad og ikkje ein tittel i seg sjølv. Det vil ikkje være lov å tittelere seg sjølv med bachelorgrad om ein ikkje har dette.

Når det gjeld beskytta tittel så er det for ingeniørfag tittlane sivilingeniør og høgskoleingeniør som er beskytta tittel.
Tittelen med berre ingeniør er ikkje beskytta.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Engineer på engelsk kan være det samme som tilsvarende norsk ingeniørutdannelse om den f.eks. er tatt i USA, UK osv, men "Engineer" kan også være en jobbtittel eller være en tittel som har enten høyere eller lavere krav til utdanning enn her i landet.  Tittelen kan også være beskyttet i noen land men da gjerne med beskrivende tillegg til tittelen:

https://en.wikipedia.org/wiki/Regulation_and_licensure_in_engineering

Ellers er det jo noe i dette å sjekke hvilke skoler/land man har eksamen fra.

 

 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Ja det kan man fint, nito tar også inn "ingeniører" på andre grunnlag en utdanning. Som erfaring, eller en kombinasjon av utdanning og erfaring(ikke fullført grad feks).

Noen tar seg veldig nær av slikt, men det er ikke noe å bry seg om. Det viktigste for bedriften er at du gjør dine oppgaver til ønsket kvalitet. De bryr seg ikke om du har tatt en utdanning, så lenge det ikke er et absolutt krav for å utføre oppgavene såklart. 

I min avdeling er alle ansatt som ingeniører. Noen har fagbrev, andre teknisk fagskole, B.sC og M.sC. Vi har også søkere med doktorgrad.. 

Endret av Salvesen.
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Som Salvesen skriv så speler eigentleg ikkje tittelen så stor rolle.

Men, stillingstittelen bør helst være beskrivande for den jobben ein utfører eller den kompetansen ein innehar. Det kan derfor være fornuftig å ta opp problemstillinga med leiinga dersom tittelbruken er problematisk.

Dersom det innafor bransjen er slik at alle med ingeniørtittel er høgskuleutdanna så virker det litt uproft å presentere arbeidstakarar med heilt anna bakgrunn med den samme tittelen. Det er ingen reglar som tilseier at ein ikkje kan gjere dette men det blir nok sett på som pompøst og litt useriøst å bruke stillingstittlar som gir feilaktig inntrykk.
Dette er eit typisk fenomen i mindre bedrifter at alle får "senior-" i tittelen sin uavhengig av kor mykje erfaring dei har, osv.

 

Eg tenker at ettersom du jobbar i eit konsulentselskap så kan det være problematisk at selskapet låner ut arbeidskraft som har stillingstittelen "ingeniør" om ikkje alle med den stillingstittelen kan utføre det arbeidet som ein innafor bransjen vanlegvis setter ingeniørar til å utføre.

Lenke til kommentar
  • 1 år senere...

Høgskoleingeniør er beskyttet, Ingeniør er ikke beskyttet. Sivilingeniør-ringer har heller ingen beskyttelse i loven (med mindre du selger falske produkter/ringer, da er det en del av straffeloven).

Alle kan kalle seg Ingeniør, det er derfor den eneste Ingeniøren hos oss (han som ikke har fullført vgs en gang) er han som også må kjøpe inn kaffe og hente post hver dag.

Lenke til kommentar

Jeg er litt gammeldags. Derfor ikke veldig imponert hvis noen titulerer seg som ingeniør uten høgskole.
 
Men dette er dagens trend med tittelinflasjon. Arbeidsgivere gjør dette for å skvise høyere rater ut av godtroende kunder.
 
Tittel fra tidligere jobber spiller ikke noe rolle for meg da jeg uansett sjekker attester og vitnemål for å være sikker på at person ikke har pyntet på CVen og faktisk passer til rollen.

Endret av Ekspertkommentator
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...