Gå til innhold

Utdaterte satellitter forurenser verdensrommet. Nå jobber forskere for å lage en satellitt i tre


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Når en satellitt har utlevd sin levetid betyr det oftest at den er tom for drivstoff. Da er den en død gjenstand i rommet og kan fly verken opp eller ned for egen maskin. Selv minimal motstand vil over tid senke hastigheten så den faller mot jorden. Det som virker mer bekymringsfullt er at hvem som helst kan ta seg til rette og sende et ubegrenset antall satellitter opp og som før eller siden blir et problem for alle. Er det den sterkestes rett som gjelder i verdensrommet?

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Proton1 skrev (46 minutter siden):

Er det den sterkestes rett som gjelder i verdensrommet?

Det er heller snakk om 'først til mølla'. Frem til nå har det ikke vært noen gode grunner for å sende opp femsifrede antall med satelitter men når spacex(og andre) plutselig kan få god økonomi ut av dette så er det tydeligvis bare å kjøre på. 

Vi får nok 2-4 kommersielle aktører og kanskje like mange statlige og så vil det begrense seg, ikke fordi det er fysisk fullt men fordi det blir økonomisk fullt..

Lenke til kommentar

Hvert lands myndigheter godkjenner satellitter og oppskytninger. Starlink satellittene er amerikanske og godkjennes av FCC. Tror selve oppskytningene må ha godkjenning fra FAA, skytefeltet, lokale myndigheter, osv.

ITC er også involvert, men tror det er stort sett slik at de forskjellige landene informerer om hvilke satellitter de skal skyte opp. https://en.wikipedia.org/wiki/International_Telecommunication_Union

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Ser en trend med at man er villig til å gjøre nesten hva som helst for å redusere utslipp så lenge det er på en nesten meningsløs skala som å lage tre-satelitter eller bytte til papirsugerør. Synd det en dråpe i havet sammenlignet med industrien i f.eks. Kina der de gir en blank faen i utslipp.

Lurer på hvilken % av disse satelittene som må feile før skaden som er gjort av selve oppskytingen gjør hele prosjektet meningsløst. Tipper det er et underskuddsprosjekt for miljøet så snart en feiler der en lagd i alu ikke ville det.

Endret av rhym
Lenke til kommentar

Tenker trematerialet ville måtte ha meningsfulle fordeler utover miljøvennlighet i forhold til aluminium og andre materialer, for at det ville tas i bruk til særlig grad. F.eks lavere kostnad. Men tror ikke det skjer med det første.

Om man har f.eks 30.000 satellitter i drift på gjennomsnittlig 200 kg, der 3000 byttes ut og brenner opp hvert år, så er det snakk om 600 tonn per år med hovedsaklig metall som brenner opp. Det kan sammenlignes med asteroider og slikt som utgjør noe sånt som 30.000 tonn per år. Dette utgjør henholdsvis ca 1 gram per kvadratkm og 58 gram per kvadratkm per år. Det er altså ikke snakk om veldig store mengder.

For øvrig sparer man nok også mye utslipp ved å gjøre øvre trinn på raketter gjenbrukbare. Kanskje mer enn ved å redusere utslippene fra satellitter som brenner opp. Normalen er at på en totrinns rakett faller første trinn i sjøen uten å brenne opp, mens andre trinn brenner opp. Eksempelvis har Falcon 9 et øvre trinn på 4 tonn tomt, og nyttelasten til LEO er maks rundt 16 tonn. Mye av en satellitts totalvekt er gjerne også drivstoff, for orientering og å komme seg inn i riktig bane. Altså innen satellittene entrer atmosfæren kan de 16 tonn levert til LEO være nede i f.eks 7 tonn som brenner opp.

Til GTO er man på maks 5,5 tonn med Falcon 9. Og der nyttelasten til GTO som regel forblir i bane i forventede millioner av år brenner andre trinn som regel opp.

Endret av Espen Hugaas Andersen
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...