Gå til innhold

Innføring i VLAN?


LMH1

Anbefalte innlegg

Er det noen som kan gi innføring i vlan for nybegynner?

Hvis man har f.eks altibox SFP\+

Og skal koble direkte TRENDnet TEG 30284 for så å konvertere det videre til flere routere?

Der man ønsker delt nett med 2 routere er usikker om det er gjenomførbart for vi vet jo vlan 102 er internet  og VLAN 101 er iptv VLAN 100 er telefoni.

Hva blir SFP+ portene til andre enheter? kan jeg velge eller må det være system f.eks 200 eller 300?

Da alt skal få internet men på forskjell nett. Kan man tagge (Dualstack) med vlan så fiber (10 giganbit kan få jobben å overføre alt videre?).

Endret av LMH1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Tiltrer @aklla sin vurdering.

VLAN i seg selv er veldig enkelt; det er flere nettverk, transportert gjennom samme kabel. Det oppfører seg som forskjellige nettverk, med forskjellige switcher og forskjellige nettverkskort. Fordelen er altså at du ved å tagge dem kan kjøre flere over samme kabel og maskinvare, slik at du slipper fem switcher for å ha fem separate nettverk. 

Problemet her er at du prøver å få tak på altibox sin konfigurasjon, som er vesentlig mer enn bare vlan, uten å forstå basiskonseptene. OSI-modellen er rett nok et makkverk jeg misliker sterkt, men opp til lag tre gir den mening, og svar på mange spørsmål. Utover lag 3 er den ubrukelig i dag.

For å forstå altibox sin modell må du forstå lag to og tre, altså hvordan ethernet fungerer, og hvordan TCP/IP fungerer.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Tenk på vlan som fysiske switcher og kabler. Disse må kobles sammen med en router som har de forskjellige nettene på hvert sitt interface. 

Begynn enkelt, med to vlan på rj45 nettverksporter. Sett opp ruting mellom disse. Deretter kan du teste litt med tagged og untagged interfaces og gjerne en trunk mellom to switcher. 

Etterhvert som du forstår konseptene kan du introdusere nye elementer gradvis, hvor du tester hvert enkelt trinn. Du løser ikke noe ved å forsøke å gjøre alt på en gang.

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...