Realfags Skrevet 16. desember 2020 Del Skrevet 16. desember 2020 Hei, jeg har en bufferoppgave i kjemi 2, og hadde blitt kjempeglad om noen hadde noen forslag til hvordan man kan løse den:-) Oppgaven lyder som følger: 100 gram NH4Cl. 100 mL konsentrert NH3, 13 mol/L. Løsningen fortynnes til 500 mL. 1) Hva blir pH-verdien i løsningen? 2) Hvor mange gram NH4Cl må tilsettes dersom bufferkapasiteten er 2 mol (med hensyn på base)? På forhånd, tusen takk for hjelpen! Lenke til kommentar
Gjest Slettet+1423 Skrevet 9. mars 2021 Del Skrevet 9. mars 2021 Hei. Er en stund siden jeg har holdt på med kjemi selv, så må unnskylde på forhånd hvis det jeg har regnet ut er feil - mine kjemi-kunnskaper er litt rustne. Men la gå: 1) Regner først ut antall mol NH4Cl: Mm NH4Cl = 52,45 g/mol m ---..--- = 100 g n NH4Cl = m/Mm = 100 g/52.45 g/mol = 1,90 mol Deretter antall mol NH3: M NH3 = 13 mol/L V NH3 = 0,1 L n NH3 = M * V = 13 * 0,1 L = 1,3 mol ny kons. NH3 = n/V(total) = 1.3 mol / (0,1+0,5) = 1.3 mol / 0.6 L = 2.16 M Mol av NH3 etter reaksjon mellom vann og NH4 Husk: NH4 + H2O <-> NH3 + OH- 1,9 mol - 1,3 mol = 0,6 mol ny kons. NH4 = n/V(total) = 0,6 mol/(0,1 + 0,5)L = 0,6 mol/0,6 L = 1 M pKa NH4 = 5.6 * 10^-10 mol/L = 9.25 pH = pKa + log [A-]/[HA] = 9.25 + log(13/1) = 9.25 + 1.1 = 10.35 2) Denne var litt vrient for meg, så jeg tar en råsjans: Bufferkapasitet = 2 mol Ved tilsetting av syre --> mer base Det gir: Basekons. + x og syrekons. - x, fordi når det tilsettes mer syre, vil likevekten på bufferen gå i retningen mot basen, altså vil det tilsatt syre omdannes til mer base for å sørge for at likevekten og dermed bufferløsningen blir overholdt Som blir: 2.16 + x og 1 - x Setter det opp som likning: ((kons. base + x))/((kons. syre - x)) --> 2.16 + x/1.0 - x --> (2.16 + x)(1.0 - x) - x^2 - 2.16x + 1.00x + 3.16 = 2 mol Regner ut til en 2. grads likning: -x^2 - 1.16x + 1.16 = 0 Utregningen av likningen gir ca. 0.64 mol massen NH4Cl blir da = m = Mm * n = 52.45 g/mol * 0.64 = 33.5 gram Håper dette (kanskje) hjelper. Mvh Stian1995 Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå