hekomo Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 1814_ skrev (4 timer siden): 20-25 kr høres sykt billig ut. 48 kr høres mer fornuftig ut og synes heller ikke det er dyrt. Det er to middager det hvis man har tilbehør (f.eks pasta). 20-25 høres billig ut ja, men det kostet rundt 40 kroner for et år siden eller så. Mener vanlig pris på kjøttdeig lå rundt 37-38 kroner eller noe slikt? Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 0laf skrev (1 minutt siden): Nei, Norge er ikke det, Norge er at de dyreste landene i Europa. Dog, dersom man ser matprisene i sammenheng med bruttonasjonalproduktet, så er det latterlig billig i Norge. Nettavisen har altså funnet en oversikt over BNP per innbygger, på denne er Norge helt i tet, foran alle de andre landene. Det er nå det burde slå deg ..... oljen ! Til tross for høyt prisnivå bruker norske husholdninger en relativt lav andel av det totale forbruket på mat og alkoholfri drikke. Denne andelen var 11 prosent i 2018, ifølge Nasjonalregnskapet og har gått gradvis nedover fra 16 prosent i 1995. Blant de 37 landene i undersøkelsen er den gjennomsnittlige utgiftsandelen 18 prosent. Kun seks land hadde en lavere utgiftsandel på matvarer og alkoholfrie drikkevarer enn Norge. Vi ligger lavere enn snittet i Europa, selvom prisene er opptl 60% høyere https://dinside.dagbladet.no/okonomi/norske-matvarer-er-dyrest-i-europa/71462901 Så 7ende plass da, ikke 2.plass. beklager! Lenke til kommentar
0laf Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 (endret) Baranladion skrev (12 minutter siden): Nei, der er jeg uenig med deg, det handler ikke om å tjene mest mulig pr vare, men å selg flest mulige varer ( størst markedsandel). man tjener like mye om man selger 1000 enheter med 1 kr i fortjeneste, eller om man selger 2000 enheter med 0.5 øre i fortjeneste. Dette er helt fullstendig åpenbart, du går glipp av markedsøkonomi 101, at konkurranse gir lavere priser, uansett om produktet selges i ti eksemplarer eller ti millioner eksemplarer. Det er helt irrelevant hvor mange pakker bacon Rema selger, dersom eieren av Rema tjener 3-4 milliarder kroner i året på å selge bacon. Når andre ser slike spinnville avanser, vil de også selge bacon, å de kan selge det billigere enn Rema, ettersom de kan redusere avansen å fremdeles tjene noen hundre millioner, ikke 4 milliarder. På det tidspunktet må Rema også redusere sine priser, og et sted i mellom finner man en fornuftig middelvei hvor avansen er stor nok til at det lønner seg, men ikke så stor at man blir Norges rikeste familie på å selge bacon. Problemet i Norge er jo åpenbart at den frie markedskonkurransen har feilet. Nå i dag er det vanskelig å komme inn i dagligvarebransjen. Det kreves enorme investeringer, hundrevis av butikker, og selv da, har man det problemet at de tre store familiene også har majoritet i mye av forsyningsleddet, slik som Orkla, First Price, Eldorado m.fl. For å ikke snakke om at disse kjedene også samarbeider om pris ... så er det i effekt ingen reell konkurranse, utenom på reklamen på TV som maser om "lave priser". Endret 15. desember 2020 av 0laf 1 Lenke til kommentar
Shablagoy Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 Troller du, Olaf? 1 Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 (endret) 0laf skrev (7 minutter siden): Dette er helt fullstendig åpenbart, du går glipp av markedsøkonomi 101, at konkurranse gir lavere priser, uansett om produktet selges i ti eksemplarer eller ti millioner eksemplarer. Det er helt irrelevant hvor mange pakker bacon Rema selger, dersom eieren av Rema tjener 3-4 milliarder kroner i året på å selge bacon. Når andre ser slike spinnville avanser, vil de også selge bacon, å de kan selge det billigere enn Rema, ettersom de kan redusere avansen å fremdeles tjene noen hundre millioner, ikke 4 milliarder. På det tidspunktet må Rema også redusere sine priser, og et sted i mellom finner man en fornuftig middelvei hvor avansen er stor nok til at det lønner seg, men ikke så stor at man blir Norges rikeste familie på å selge bacon. Problemet i Norge er jo åpenbart at den frie markedskonkurransen har feilet. Nå i dag er det vanskelig å komme inn i dagligvarebransjen. Det kreves enorme investeringer, hundrevis av butikker, og selv da, har man det problemet at de tre store familiene også har majoritet i mye forsyningsleddet, slik som Orkla, First Price, Eldorado m.fl. Hva er avansen i feks Rema? Hvor mye tjener de per krone de omsetter for? Hva er normalt å ha i avanse? Du snakker om spinnvill avanse, da regner jeg også med at du kan dokumentere det? Jeg kan godt være enig med deg i at maten kunne vært billigere, men jeg tror ikke det er snakk om veldig mye. Det er ikke slik at det kun er eierne øverst som skal tjene penger, alle leddene nedover må også tjene penger, ingen kan drive ting med tap over tid. da er det også naturlig at overskuddene blir store. Og high five til de som evt ønsker å starte en bedrift med mål om å tjene minst mulig penger.... Endret 15. desember 2020 av Baranladion 1 Lenke til kommentar
icetwice Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 Rundt 1/3 av inntektene i jordbruket kommer fra statlige tilskudd. 2019. 2018. Ekstra. Når du så kjøttdeig til 25kr må du vite at prislappen allerede var betalt av alle skatteyterene i landet. Det er den også i dag, kraftig. Realiteten er at kjøttproduksjon er et av de mest ressurskrevende og minst bærekraftige produktene vi har, og om den faktiske prislappen var reflektert i butikken ville de færreste velge å kjøpe. 1 1 Lenke til kommentar
0laf Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 Baranladion skrev (3 minutter siden): Hva er avansen i feks Rema? Hvor mye tjener de per krone de omsetter for? Hva er normalt å ha i avanse? De omsetter for rundt 60 milliarder, å sitter igjen med rundt 2 milliarder, altså noe under 3.5%, som er drøyt mye når omsetningen er såpass høy. Baranladion skrev (4 minutter siden): ... ingen kan drive ting med tap over tid. da er det også naturlig at overskuddene blir store. Hæ, hvorfor er det naturlig at overskuddene blir store fordi de ikke kan drive med tap over tid? Det er fullt mulig å gå med overskudd, uten at Reitan-familien sitter igjen med et par milliarder i året ... eller? Baranladion skrev (5 minutter siden): Og high five til de som evt ønsker å starte en bedrift med mål om å tjene minst mulig penger.... Dette er en stråmann, det er ingen som har hevdet noe slikt. Alle bedrifter ønsker å tjene penger, de fleste næringsdrivende ønsker seg nok også monopol, men når tre aktører de fakto har klart å bygge seg en monopol-virksomhet, hvor de driver utstrakt prissamarbeid, innen en bransje som er så viktig for folk flest som dagligvarer, så bør det være særdeles urovekkende. At noen i det hele tatt ønsker å forsvare slikt, er et mysterium for meg. 1 Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 (endret) 0laf skrev (7 minutter siden): De omsetter for rundt 60 milliarder, å sitter igjen med rundt 2 milliarder, altså noe under 3.5%, som er drøyt mye når omsetningen er såpass høy. Hæ, hvorfor er det naturlig at overskuddene blir store fordi de ikke kan drive med tap over tid? Det er fullt mulig å gå med overskudd, uten at Reitan-familien sitter igjen med et par milliarder i året ... eller? Dette er en stråmann, det er ingen som har hevdet noe slikt. Alle bedrifter ønsker å tjene penger, de fleste næringsdrivende ønsker seg nok også monopol, men når tre aktører de fakto har klart å bygge seg en monopol-virksomhet, hvor de driver utstrakt prissamarbeid, innen en bransje som er så viktig for folk flest som dagligvarer, så bør det være særdeles urovekkende. At noen i det hele tatt ønsker å forsvare slikt, er et mysterium for meg. Så de tjener altså 3.5% pr var de selger, det er vel ikke akkurat spinnvilt? Eller mener du dette er gode marginer? Hva skulle de lagt seg på, og hvor mye billigere hadde maten blitt? hvor mange prosent mener du varene er presset opp i pris, og hva ville Ola Dunk spart på dette pr år? er 1% avanse nok? Hvis prisene senkes med 2% så vil man spare 1100 i året hvis man har 500.000 i lønn. altså under 100kr måneden. Hadde ikke vært merkbart engang. Selv ikke om de hadde solgt valle varer med 5% tap, ville maten vært billig i norge. Rema er vel såkalt franchsising, der kjøpmennene er selvstendig og betaler en viss prosent av omsetningen til eierne, kjøpmenn som da driver i minus over tid, vil ikke generere penger til eier, siden de går konk. Endret 15. desember 2020 av Baranladion Lenke til kommentar
Red Frostraven Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 Baranladion skrev (1 time siden): Du må sammenligne dette opp mot kjøpekraft / lønnsøkninger. De siste årene har det vel butta litt, men det er en meget høy levestandard i Norge, hvilket betyr at vi har høy kjøpekraft, selvom ting er dyrt ift andre land i verden. Lønnen min har ikke økt 300% på 10 år. 1 1 Lenke til kommentar
0laf Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 Baranladion skrev (2 minutter siden): Så de tjener altså 3.5% pr var de selger, det er vel ikke akkurat spinnvilt? Det er spinnvilt når det selges konsumvarer for 60 milliarder årlig gjennom kjeden, å det kunne åpenbart vært betydelig lavere dersom de hadde hatt reell konkurranse. Baranladion skrev (4 minutter siden): Rema er vel såkalt franchsising, der kjøpmennene er selvstendig og betaler en viss prosent av omsetningen til eierne, kjøpmenn som da driver i minus over tid, vil ikke generere penger til eier, siden de går konk. Dette er helt irrelevant? Det er ingen som har hevdet kjøpmennene skal gå i minus, det er snakk om fortjenesten til kjeden Rema 1000, eiet av Reitan-familien, ikke fortjenesten til Olsen på Møre som driver en lokal Rema-sjappe. Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 (endret) Red Frostraven skrev (3 minutter siden): Lønnen min har ikke økt 300% på 10 år. Kjøttdeig har alltid vært altfor billig. det finnes varer som har gått ned i pris også. alt avhenger av såkalte kundedragere, altså produkter med kunstig lav pris for å trekke kunder inn i butikken. Kjøttdeigen kosta mer pr kg i 1985, enn den gjør nå feks, Stryk det, så feil! Endret 15. desember 2020 av Baranladion 1 Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 0laf skrev (1 minutt siden): Det er spinnvilt når det selges konsumvarer for 60 milliarder årlig gjennom kjeden, å det kunne åpenbart vært betydelig lavere dersom de hadde hatt reell konkurranse. Dette er helt irrelevant? Det er ingen som har hevdet kjøpmennene skal gå i minus, det er snakk om fortjenesten til kjeden Rema 1000, eiet av Reitan-familien, ikke fortjenesten til Olsen på Møre som driver en lokal Rema-sjappe. hvor mye lavere? hva er betydelig? Lenke til kommentar
Red Frostraven Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 Baranladion skrev (7 minutter siden): Kjøttdeig har alltid vært altfor billig. det finnes varer som har gått ned i pris også. alt avhenger av såkalte kundedragere, altså produkter med kunstig lav pris for å trekke kunder inn i butikken. Kjøttdeigen kosta mer pr kg i 1985, enn den gjør nå feks, Stryk det, så feil! Prisen på kjøttdeig i Sverige er ~60 norske kroner per kilo, halv pris av Norge. Lønnsforskjeller forklarer rundt 15 kroner av forskjellen. Lenke til kommentar
0laf Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 (endret) Baranladion skrev (12 minutter siden): hvor mye lavere? hva er betydelig? Ikke driver jeg dagligvarekjede, og ikke kan jeg spå hvilke priser reell konkurranse ville ført til. Jeg registrer at du forsvarer de tre familiene som har blitt Norges rikeste på å selge brød og melk til det norske folk, til ågerpriser, noe jeg finner pussig, at folk ikke ønsker seg "normale" priser i stedet for prissamarbeid. Det norske folk burde jo være i harnisk etter det som kommer frem i mediene nærmest årlig om måten disse kjedene driver butikk på, men dersom du er fornøyd med monopol-virksomhet og prissamarbeid i matvarebransjen, så er det helt opp til deg, jeg er ikke det. Endret 15. desember 2020 av 0laf 1 Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 Red Frostraven skrev (2 minutter siden): Prisen på kjøttdeig i Sverige er ~60 norske kroner per kilo, halv pris av Norge. Lønnsforskjeller forklarer rundt 15 kroner av forskjellen. men er det kjedene sin skyld? Eller har det noe med kravene til hva bonden skal ha osv? Lenke til kommentar
0laf Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 Baranladion skrev (2 minutter siden): men er det kjedene sin skyld? Eller har det noe med kravene til hva bonden skal ha osv? Nei, det kan jo ikke være kjedenes sin skyld, det må være bøndene, franchisetakere, for å ikke snakke om de ansatte sin skyld. Det kan jo umulig være slik at Reitan-familien, Hagen-familien og Johansson-familien, Norges tre rikeste familier, har noe som helst å gjøre med at maten er dyr i Norge, det er bare et beleilig uhell at de har tjent hundrevis av milliarder kroner på høye matvarepriser. Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 0laf skrev (Akkurat nå): Ikke driver jeg dagligvarekjede, og ikke kan jeg spå hvilke priser reell konkurranse ville ført til. Jeg registrer at du forsvarer de tre familiene som har blitt Norges rikeste på å selge brød og melk til det norske folk, til ågerpriser, noe jeg finner pussig, at folk ikke ønsker seg "normale" priser i stedet for prissamarbeid. Det norske folk burde jo være i harnisk etter det som kommer frem i mediene nærmest årlig om måten disse kjedene driver butikk på, men dersom du er fornøyd med monopol-virksomhet og prissamarbeid i matvarebransjen, så er det helt opp til deg, jeg er ikke det. Jeg registerer at folk ofte skylder på matvarebaronene ja, samtidig som jeg registerer at 3.5% avanse ikke er å selge noe til ågerpris. Hvilke 3 familier er norges 3 rikeste? Jeg får det ikke til å stemme med feks skattelistene fra 2019? Hva er normalt prisnivå, og hvordan komme dit? Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 (endret) 0laf skrev (3 minutter siden): Nei, det kan jo ikke være kjedenes sin skyld, det må være bøndene, franchisetakere, for å ikke snakke om de ansatte sin skyld. Det kan jo umulig være slik at Reitan-familien, Hagen-familien og Johansson-familien, Norges tre rikeste familier, har noe som helst å gjøre med at maten er dyr i Norge, det er bare et beleilig uhell at de har tjent hundrevis av milliarder kroner på høye matvarepriser. Hvorfor ikke heller skylde på momsen på 12%? Tollbarrierer? Subsidier til landbruket? Avgifter? hvorfor legger du all skyld på matvarebaronene? De har 3.5% de kan sette ned prisen, hva kan gjøres med de andre faktorene? Og ja, selvfølgelig hadde det sett bedre ut om matvarebaronene ikke tjente haugevis, de kunne bidratt litt de og Endret 15. desember 2020 av Baranladion Lenke til kommentar
0laf Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 (endret) Baranladion skrev (4 minutter siden): hvorfor legger du all skyld på matvarebaronene? Fordi det er de som sitter igjen med mest av fortjenesten, og også de som nå trolig får 21 milliarder i bøter for å drive virksomheten sin på en slik måte at de unngår konkurranse, å samarbeider om høye priser. Hva er det som er vanskelig å forstå rundt dette, og hvorfor denne trangen til å beskytte disse? Det er forøvrig 12% moms på matvarer i våre naboland også, men det er så vidt meg bekjent ingen matvarebaroner på Sveriges topp 10 over landets rikeste? Endret 15. desember 2020 av 0laf 1 Lenke til kommentar
Baranladion Skrevet 15. desember 2020 Del Skrevet 15. desember 2020 (endret) 0laf skrev (3 minutter siden): Fordi det er de som sitter igjen med mest av fortjenesten, og også de som nå trolig får 21 milliarder i bøter for å drive virksomheten sin på en slik måte at de inngår konkurranse, å samarbeider om høye priser. Hva er det som er vanskelig å forstå rundt dette, og hvorfor denne trangen til å beskytte disse? Hva med den norske stat da? de sitter igjen med 12% av omsetningen? Jeg beskytter ikke, men jeg prøver å forstå hvorfor du mener de er eneste årsak til høye priser, når de kun har en avanse på 3.5%. Det høres ut som Kiwi, Coop og Rema prøver å loppe befolkningen for penger, med hjerterå kynisme, hvor mye er det de lopper oss for? Endret 15. desember 2020 av Baranladion Lenke til kommentar
Anbefalte innlegg
Opprett en konto eller logg inn for å kommentere
Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar
Opprett konto
Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!
Start en kontoLogg inn
Har du allerede en konto? Logg inn her.
Logg inn nå