Gå til innhold

Hvorfor er kjøttdeig blitt så vanvittig dyrt?


Kajac

Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
nonlocality skrev (33 minutter siden):

ting blir bare dyrere og dyrere for hvert år som går, det blir ikke billigere og billigere med andre ord

Joda, det blir faktisk billigere og billigere, så sant du ikke mener at ett brød burde kostet 1.50 kr nå, siden det kostet det i for 60 år siden...

Rundt 11% av pengen våre brukte vi på mat i 2019

https://www.dagsavisen.no/debatt/leder/aldri-har-vi-brukt-mindre-pa-mat-1.1564809

image.png.d66d54b1aacb2651d145d7742ef078ab.png

Endret av Baranladion
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
nonlocality skrev (2 minutter siden):

snakker om pris/verdiøkninger til alt generalt, ikke bare om hvor mye penger vi bruker på mat

Du må sammenligne dette opp mot kjøpekraft / lønnsøkninger. De siste årene har det vel butta litt, men det er en meget høy levestandard i Norge, hvilket betyr at vi har høy kjøpekraft, selvom ting er dyrt ift andre land i verden. 

  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Man må sette ting litt i perspektiv. Folk betaler gladelig 15-20 tusen for ny iPhone annethvert år, men mat, nei det er så dyrt at! Hvis noe er for dyrt for deg foreslår jeg at du slutter å kjøpe det eller finner alternativer. Det er vel litt typisk norsk å klage, vi gjør det siden vi ikke vet bedre. Mange tror alt er hinsides dyrt i Norge, men det stemmer som regel ikke. Noen ting er litt dyrt, mens andre ting er veldig billig igjen. Dette finner man ut mye om når man reiser rundt omkring, og er veldig interessant på mange måter hvor forskjellig ting gjøres rundt om i verden.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
nonlocality skrev (4 minutter siden):

først sier du mat er blitt billigere med den fine statistikken nå sier du det er greit at ting er dyrt fordi vi har høylevestandar. tror jeg vet hva du vil men. whatever

Altså, ta Romania da, ett land hvor maten er billig, leiligheter og hus, biler og elektronikk sikkert er ganske billig... I din logikk så har folk det da lettere der? Bedre levevilkår? 

La oss si brødet skulle kostet 4 kr, og kjøttdeig 20kr kiloen, hvor mye skal bakere og slaktere få i lønn her til lands? 

Rent objektivt, så har biler, tver, hus, mat osv blitt dyrere, altså, en ny bil koster ikke 17000, en tv 500, men allikevel så er feks tver noe de aller fleste har minst 2 av...  Er ikke det rart hvis alt bare blir "dyrere og dyrere"? 

Endret av Baranladion
  • Liker 2
Lenke til kommentar
nonlocality skrev (5 minutter siden):

nah orker ikke, pluss jeg er ingen lære

Ok, så det eneste du har kommet med  her er at alt bare blir dyrere og dyrere, ihvertfall ikke billigere.  Spør besteforeldre hvordan de hadde det før i tida, om det var lettere å leve, om de kjøpte brus og snacks i ukedagene, og om alle familier suste rundt i biler og hadde tv`er ihvert rom. De hadde muligens telefon også, spør hvor mye de brukte den, og hva tellerskrittene kostet. 

 

Endret av Baranladion
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Jeg kjøper kjøtt i hele stykker av den lokale bonden.

Bor ikke så veldig langt ute på landet, men det finnes bønder i nærheten som driver med både økologisk svin, storfe og sau.
Nå og da kommer man over hele stykker av viltkjøtt også, elg er for eksempel fantastisk til kjøttdeig.

Stykkene parteres selv hjemme, og en del av det blir til kjøttdeig i egen kjøttkvern, av typen som settes på en vanlig Kenwood kjøkkenmaskin, altså ikke noe store greier.

Når man gjør dette, så er man kanskje litt fin på det når det kommer til hva som kvernes opp.
Jeg pleier å kverne høyrygg til burgere, kjøttboller og en del annet, og også litt bedre stykker til karbonadedeig med lavt fettinnhold osv.

Vi legger dette i passe store porsjonsposer som klemmes litt flate og fryses (det går mye raskere å tine når de er flate, samt lettere å stable i fryseren).

Resultatet er mye bedre enn elendigheten man får i butikken, men i og med at det ikke er vann, salt, MUK, sølvskinn, trevler og utrivelig fett i det vi lager selv, så blir det ikke noe billigere, tvert i mot faktisk, det blir mye dyrere.

Det er også ekstremt mye mer jobb enn å gå i butikken å kjøpe en pakke med guffen-kjøttendeig fra Rema (men den dritten spiser vi ikke her i huset).

Jeg kan ikke se at det er noe mål i seg selv å få tak i billigst mulig kjøtt, målet burde vel heller være å få tak i best mulig kjøtt?
Årsaken til at prisene på de aller fleste varer i butikkene har gått mye opp de siste årene, er åpenbart fordi matmilliardærene tjener mer, å driver med utstrakt prissamarbeid, flår bønder og småleverandører osv.

Endret av 0laf
  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Hadde det blitt billigere dersom vi ikke hadde de store kjedene? Og kun drevet butikker uavhengig? Du sier jo selv at det å ordne slikt selv, er langt dyrere, hvordan skal man presse prisene ned uten stordrift?  Jeg tror de ville vært høyere, nye høyere, men kanskje med bedre kvalitet. 

At noen blir rike på matvarer er ikke veldig merkelig, det er matvarer vi selger desidert mest av i Norge, og siden ingen kan drive med tap, så må nødvendigvis noen tjene penger på det også 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Andre land klarer "merkelig nok" å ha lave priser og stort utvalg av både butikker og varer. Men i norge skal vi ikke klare det? Det sier seg selv at prisen går ned når flere slåss om kundene, fremfor at noen få samarbeider om pris. Det er en grunn til at matbransjen får flere titalls milliarder i bøter nå, og det er ikke fordi de har gjort maten billigere for å si det sånn...

Om vi skulle fulgt prisindeksen, skulle kjøttdeigen kostet mellom 22 og 25 kroner i dag, ikke begynt på 50-lappen. For all del, kjøttdeig er bare ett eksempel, men det er noe som alle bruker og kjenner seg igjen i. Skulle tro kjøttdeigen inneholdt både alkohol og tobakk slik som prisen skyter i været. 

Valkyria skrev (26 minutter siden):

Fordi nå er grensen mot Sverige stengt og du må kjøpe det de serverer.

Utrolig nok så er det ikke alle som bor på svenskegrensen og har tilgang til billig mat :)

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Baranladion skrev (7 minutter siden):

Hadde det blitt billigere dersom vi ikke hadde de store kjedene? Og kun drevet butikker uavhengig? Du sier jo selv at det å ordne slikt selv, er langt dyrere, hvordan skal man presse prisene ned uten stordrift?  Jeg tror de ville vært høyere, nye høyere, men kanskje med bedre kvalitet. 


Jeg påstår ikke at det hadde blitt billigere uten kjedene og stordrift, jeg sier at det er kjedene som har drevet prisene opp, for å tjene mer penger, big difference.

At de samme kjedene nå trolig får tidenes bøter for prissamarbeid, stikker kanskje litt i din hjerterot, som tror at Rema og Kiwi forsøker å få ned prisene for kundene.

Våkne opp, det er bare reklame! Ingen av kjedene er genuint opptatt av lave priser, de er kun ute etter å ta høyest mulig pris for å tjene mest mulig.
Det er dog noe alle bedrifter ønsker, problemet oppstår når tre familier kontrollerer hele markedet, å driver utstrakt samarbeid for å holde prisene oppe.

Det er ikke noe i veien med å tjene seg rik, det er helt topp, problemet oppstår når en håndfull mennesker kontrollerer hele markedet, å skrur opp prisene for folk flest, samtidig som de eliminerer potensielle konkurrenter ved å nettopp kontrollere hele markedet, inkludert forsyningskjedene og andre ledd. Disse menneskene har blitt Norges desidert rikeste, ikke på å selge billig mat til folket, men ved å selge svinedyr mat til folket, uten at folk forstår bedre.

 

  • Liker 1
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar
Kajac skrev (6 minutter siden):

Andre land klarer "merkelig nok" å ha lave priser og stort utvalg av både butikker og varer. Men i norge skal vi ikke klare det? Det sier seg selv at prisen går ned når flere slåss om kundene, fremfor at noen få samarbeider om pris. Det er en grunn til at matbransjen får flere titalls milliarder i bøter nå, og det er ikke fordi de har gjort maten billigere for å si det sånn...

Om vi skulle fulgt prisindeksen, skulle kjøttdeigen kostet mellom 22 og 25 kroner i dag, ikke begynt på 50-lappen. For all del, kjøttdeig er bare ett eksempel, men det er noe som alle bruker og kjenner seg igjen i. Skulle tro kjøttdeigen inneholdt både alkohol og tobakk slik som prisen skyter i været. 

Utrolig nok så er det ikke alle som bor på svenskegrensen og har tilgang til billig mat :)

"merkelig nok" så er norge på 2.plass over billig mat i europa, dersom man tar med kjøpekraften vi har. 

https://www.nettavisen.no/nyheter/er-maten-dyr-i-norge/s/12-95-3423650811

Hvordan mener du at massevis av små kjeder skal kunne gi bedre priser enn store? og burde vi ikke da allerede sett det? Burde ikke nærbutikken på hjørnet vært billigere enn Kiwi`n? 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
0laf skrev (1 minutt siden):


Jeg påstår ikke at det hadde blitt billigere uten kjedene og stordrift, jeg sier at det er kjedene som har drevet prisene opp, for å tjene mer penger, big difference.

At de samme kjedene nå trolig får tidenes bøter for prissamarbeid, stikker kanskje litt i din hjerterot, som tror at Rema og Kiwi forsøker å få ned prisene for kundene.

Våkne opp, det er bare reklame! Ingen av kjedene er genuint opptatt av lave priser, de er kun ute etter å ta høyest mulig pris for å tjene mest mulig.
Det er dog noe alle bedrifter ønsker, problemet oppstår når tre familier kontrollerer hele markedet, å driver utstrakt samarbeid for å holde prisene oppe.

Det er ikke noe i veien med å tjene seg rik, det er helt topp, problemet oppstår når en håndfull mennesker kontrollerer hele markedet, å skrur opp prisene for folk flest, samtidig som de eliminerer potensielle konkurrenter ved å nettopp kontrollere hele markedet, inkludert forsyningskjedene og andre ledd. Disse menneskene har blitt Norges desidert rikeste, ikke på å selge billig mat til folket, men ved å selge svinedyr mat til folket, uten at folk forstår bedre.

 

Nei, der er jeg uenig med deg, det handler ikke om å tjene mest mulig pr vare, men å selg flest mulige varer ( størst markedsandel). man tjener like mye om man selger 1000 enheter med 1 kr i fortjeneste, eller om man selger 2000 enheter med 0.5 øre i fortjeneste. 

Og hvis du selger 100.000 enheter med 4kr fortjeneste, så har du tjent 400.000 kr. Det er her pengene triller inn, det selges så ufattelig mye produkter i norge, og du er sikkert enig i at man ikke kan selge ting med tap? hvordan skal det være mulig å IKKE tjene mye penger på dette? 

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Baranladion skrev (2 minutter siden):

"merkelig nok" så er norge på 2.plass over billig mat i europa, dersom man tar med kjøpekraften vi har. 


Nei, Norge er ikke det, Norge er at de dyreste landene i Europa.

Dog, dersom man ser matprisene i sammenheng med bruttonasjonalproduktet, så er det latterlig billig i Norge.
Nettavisen har altså funnet en oversikt over BNP per innbygger, på denne er Norge helt i tet, foran alle de andre landene.

Det er nå det burde slå deg ..... oljen !

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...