Gå til innhold

Sensurering av film og TV serier pga. Blackface


Anbefalte innlegg

Sitat

Pinlig av TVNorge

TVNorge kaster sine ansatte under bussen for å redde seg selv, mener humoranmelder Anders Holstad Lilleng.

Torsdag 3. desember kom nyheten man ikke skulle tro var mulig. DPlay avpubliserer den snille julekalenderen «Nissene over skog og hei» fordi en av Espen Eckbos karakterer er framstilt som melaninrik. Opphavet til karakteren er ikke poenget i serien. Han er bare mørkere enn de andre.

Resultat: Det ropes «blackface» i sosiale medier, og DPlay fjerner serien.

TVNorge har de siste åra promotert seg selv som en kanal for humor. De har hatt en imponerende satsing på humor. Dermed burde de også sett på seg selv som en lekeplass for komikerne og et sted der man i sitt humoristiske virke kan prøve og feile. Det er de altså ikke.

Når det nå, bare ni år etter at serien ble skapt, bestemmes at serien skal avpubliseres, viser TVNorge at de heller kaster komikerne sine under bussen enn å stå opp for dem.

Samtidig viser det som skjer nå en skremmende utvikling i vår forståelse av og evne til å lese humor. Vi har helt glemt at det finnes noe som heter kontekst. Enhver vits må ses i en kontekst, altså sammenhengen den framføres i. Er det en ondsinnet vits satt i en ondsinnet kontekst, er vitsen trolig problematisk. Er det derimot en ondsinnet vits satt i en vennlig kontekst, er det sannsynlig en mening med denne vitsen.

Eller som med Eckbos karakter: Det fysiske er ikke poenget. Altså: Det karakteren sier og gjør må leses ut fra konteksten «julekalender der tjuefire deltakere kjemper om å bli vinnernissen», ikke ut fra hvordan han ser ut.

Men det klarer altså verken kritiske stemmer i sosiale medier eller DPlay og TVNorge. De ser en av våre mest folkekjære komikere, en komikkens hedersmann, sminket mørk. Og det er det de ser. Dermed reduseres en veldig morsom og vellaget serie til en fremmedfiendtlig ytring.

Vi får håpe NRK har mer ryggrad enn sine kolleger i TVNorge, ellers vil de snart slette «Borettslaget» på grunn av den herlige karakteren Ali i «Borettslaget». Også Bye og Rønnings legendariske parodi på «Migrapolis» ligger tynt an. Hvis DPlay virkelig skal være så prinsippfaste, bør de sjekke ut replikkene til Toffen i «Jul i Blodfjell». De er betraktelig mer fremmedfiendtlige enn det mørke ytret til Eckbos karakter. Eller de kan bare la være. De har allerede vist så altfor tydelig at de ikke forstår humor. For ordens skyld: Poenget er at Toffen skal framstå fiendtlig og lite spiselig. De tingene han sier var ikke lov å si verken i 2011 eller nå, og det er poenget.

TVNorge er ikke lenger en humoristisk lekeplass for komikere. De er blitt en arbeidsgiver komikerne ikke lenger kan stole på. De er en arbeidsgiver som kaster sine ansatte under bussen for å redde seg selv.

Klokka 20:00 i kveld står «Nissene over skog og hei» på programmet. Vi får håpe de tar til vettet og snur før den tid. For dette er rett og slett pinlig av TVNorge og DPlay.

Ellers kan de bare slutte å markedsføre seg som et sted for komikere.

https://www.dagbladet.no/meninger/pinlig-av-tvnorge/73142388

Jeg personlig forstår ikke dette. Krenkekulturen går for langt. Nate sitter på God Morgen Norge og synes det er ille at en hvit person sminker seg som en med mørkere hudfarge.

https://www.tv2.no/v/1614975/

Jeg kunne forstått det om Eckbo framstilte fargede som dumme. Men denne karakteren er like dum som alle de andre i serien. Det er derfor ikke blackface.

Sitat

«Blackface» («svartfjes») er en amerikansk betegnelse på det å male ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge. Praksisen stammer fra amerikansk populærkultur på 1800- og 1900-tallet. «Blackface» betegner særlig teatersminke der ansiktet blir sotet med brent kork eller skokrem bortsett fra området rundt leppene, som kunne markeres overdrevent store, med lys farge. De bar ofte parykk, hansker og slitte klær for å forsterke stereotypien. Også svarte skuespillere har opptrådt i blackface.

Blackface utgjorde en tradisjon innen amerikansk teater i omlag 100 år og ble raskt populær også i andre land, særlig i Storbritannia, der tradisjonen holdt seg enda lengre enn i opphavslandet.[1] Blackface ble også benyttet i film, i for eksempel Birth of a Nation (1915, som samtidig hyllet Ku Klux Klan), Jazz-sangeren (1927), Mammy (1930), Swing time (1936), Swanee River (1939), Babes on Broadway (1941), Holiday Inn (1942), Al Jolson (1946), Bamboozled (2000) og Dear White People (2014).

https://no.wikipedia.org/wiki/Blackface

Er det greit at ting som ikke lenger er politisk korrekt sensureres?

  • Liker 6
  • Innsiktsfullt 2
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse
TemporalFracture skrev (Akkurat nå):

Nei. Tvert imot vil jeg si det er en form for snillhetsrasisme som kun fører til mer splittelse og polarisering.

Ja jeg er enig. Man provoserer bare alle fans av julekalenderen. Noen få mega "woke" som Nate blir fornøyde. Resten blir kanskje mer rasistiske.

  • Liker 3
Lenke til kommentar
TylerDurden777 skrev (Akkurat nå):

Morsomt at såkalte liberale stadig skrenker inn hva man kan tulle med. Man burde kunne tulle med alt og til alle tider er det alltid noen som blir fornærmet av humor. Hvis alle kunne le av hverandre og ikke tatt hverandre så høytidelig ville verden vært et mye bedre sted.

Ja helt enig. Humor må være lov om alle temaer.

Lenke til kommentar
Just now, TylerDurden777 said:

Morsomt at såkalte liberale stadig skrenker inn hva man kan tulle med. Man burde kunne tulle med alt og til alle tider er det alltid noen som blir fornærmet av humor. Hvis alle kunne le av hverandre og ikke tatt hverandre så høytidelig ville verden vært et mye bedre sted.

Enig. Argumentet er vel (ganske forenklet) at det er kun humor rettet mot makthavere som er riktig/morsomt, men det er fullstendig feil. Det er det som får deg til å le som er morsomt, enkelt og greit, og det er forskjellig fra person til person av ulike grunner (mesteparten ikke knyttet til maktdynamikker). Det er noe som er så fundamentalt menneskelig og derimot ufrivillig. Og ikke minst viktig å ivareta, selv om det alltid er noen som blir fornærmet (og det er jo litt av poenget, man kan ikke tilfredsstille alle siden virkeligheten har begrensninger som man som voksen person bare må ta stilling til).

Legger til Rowan Atkinson sine tanker om ytringsfrihet her.

Avslutter med litt ironisk uttalelse: fy skam de som ruller over og ettergår så til de grader krenkekulturen ved den minste motvind uten noen form for refleksjon eller motstand. Ja, jeg blir fornærmet av slikt.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Dette minner med om en SNL sketsj for noen få uker tilbake.

Alec Baldwins karakter til Aunt Jemima og Uncle Ben:

"It's you. You're the problem."
"Me? What did I do?"
"It's not what you did, it's how you make us feel about what we did."

Og det er så jævlig innertier.




 

 

  • Liker 2
Lenke til kommentar

En episode av Community ble fjernet ifra Netflix fordi Chang (en asiatisk mann) var utkledd som en Dark Elf.

Blackface var da hvite amerikanere som kledde seg ut som svarte amerikanere på en måte som gjorde narr av dem.

Ikke bare var ikke denne rasistisk, men det er en av de beste episodene i serien. 



 

 

  • Liker 4
Lenke til kommentar

De aller fleste er vel helt enige om at blackface er rasistisk, og forstår grunnene til at det er blitt oppfattet som det i mange tiår.

Espen Eckbos karakter her er derimot ikke blackface, det er en fiktiv karakter og ikke en karikert utgave av en mørkhudet eller svart person, det gjøres heller ikke poeng ut av hudfarge i serien. Som Mads Hansen sa; det er ingen tvil om at blackface er rasistisk, men dette er ikke blackface og det er heller ikke rasistisk.

Så Dplay bommer her etter min mening. 

EDIT: Jeg synes det er fantastisk at vi går i en retning hvor det settes mer og mer fokus på og er mer årvåkenhet rundt rasisme og diskriminering i samfunnet. Det er et problem, også i Norge i alle samfunnslag både i arbeidslivet, i kulturen og samfunnet øvrig. Men saker som dette treffer ikke problemet og skaper i stedet nye, og gir vann på mølla til de som hevder at å bekjempe rasisme ikke er viktig, eller at det ikke finnes i Norge. Selv om Dplay helt sikkert bare har gode hensikter, så pleaser ikke dette noen.

Endret av Snikpellik
  • Liker 5
Lenke til kommentar

Vi må også nyansere hva rasisme er for noe, og imot hvem. Vi snakker alltid om rasisme som om det er noe bare hvite gjør. Men både menneskehetens historie og dagens verden viser hvor feil det er.

Vestlige land er de minst rasistiske landene i verden. Og de mest tolerante. Vi må slutte å tro at rasisme er noe bare hvite kan drive med. Når det er ti ganger så mye vold mot hvite ifra svarte som omvendt, så må vi også ha en diskusjon om det. Det blir for enkelt å skylde på sosioøkonomi hele tiden og overalt i verden. Særlig i land som Norge hvor vi har generøse statlige ordninger for velferd.

Den verste rasismen i verden i dag skjer i Kina. Og nesten ingen snakker om det. Minst fire forskjellige folkeslag og kulturer tilintetgjøres på måter verden ikke har sett siden andre verdenskrig.

Det finnes sikkert rasisme i Norge, men jeg kan love at den går begge veier, og at den mest alvorlige rasismen minst like ofte rammer etniske nordmenn som innvandrere, mtp. krimofferstatistikk og forskjellige gruppers menneskesyn.

  • Liker 6
Lenke til kommentar

KLMs klassikere må ligge tynt an i våre dager med de standarder som nå settes. Når det gjelder seriene om Brødrene Dal er det kun den første, den med Overfloden og professor Drøvel man fortsatt sender repriser på og det er ikke tilfeldig. Den andre serien, den med spektralsteiene har et par episoder som ikke ville gått og den tredje serien, Mysteriet om Atlant-is er det så godt som utelukket at de noensinne kan sende i reprise. Forøvrig er det flere år siden akkurat den ble vist i reprise sist og det er ikke en tilfeldighet.

Endret av Morromann
  • Liker 2
Lenke til kommentar
Snikpellik skrev (1 time siden):

De aller fleste er vel helt enige om at blackface er rasistisk, og forstår grunnene til at det er blitt oppfattet som det i mange tiår.

Espen Eckbos karakter her er derimot ikke blackface, det er en fiktiv karakter og ikke en karikert utgave av en mørkhudet eller svart person, det gjøres heller ikke poeng ut av hudfarge i serien. Som Mads Hansen sa; det er ingen tvil om at blackface er rasistisk, men dette er ikke blackface og det er heller ikke rasistisk.

Så Dplay bommer her etter min mening. 

EDIT: Jeg synes det er fantastisk at vi går i en retning hvor det settes mer og mer fokus på og er mer årvåkenhet rundt rasisme og diskriminering i samfunnet. Det er et problem, også i Norge i alle samfunnslag både i arbeidslivet, i kulturen og samfunnet øvrig. Men saker som dette treffer ikke problemet og skaper i stedet nye, og gir vann på mølla til de som hevder at å bekjempe rasisme ikke er viktig, eller at det ikke finnes i Norge. Selv om Dplay helt sikkert bare har gode hensikter, så pleaser ikke dette noen.

Det finnes ingen "blackface" i Norge. Det er en amerikansk greie og har sammenheng med hvite som parodierte slaver i sørstatene. Har 0,0 relevans for Norge, det norske samfunnet og norsk humor. Norge er ikke USAs 51ste delstat og det har aldri vært slaver opg slaveplantasjer i Norge. Eckbo parodierer en sørlending han kjenner og så vidt jeg vet er ikke han krenket en gang.

  • Liker 5
Lenke til kommentar
TylerDurden777 skrev (3 timer siden):

Morsomt at såkalte liberale stadig skrenker inn hva man kan tulle med. Man burde kunne tulle med alt og til alle tider er det alltid noen som blir fornærmet av humor. Hvis alle kunne le av hverandre og ikke tatt hverandre så høytidelig ville verden vært et mye bedre sted.

Noen burde parodiere og latterliggjøre alle som har gjort det til et livsprosjekt å bli "krenket" over alt mulig. Masse bra humorpotensiale der, å lage parodier på woke-nettkrigerne.

  • Liker 3
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...