Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Rettigheter til kommunale ytelser etter flytting


Pusher 50

Anbefalte innlegg

Min far begynner å trenge hjelp fra kommunen til enkelte gjøremål. Vi snakker per dags dato om hjelp til rengjøring først og fremst.
Behovet for hjelp er økende, spesielt hvis han skal fortsette å bo der han bor i dag.

Noe vi vurderer er om min far skal flytte hjem til min familie. Vi har et hus som er tilrettelagt for slikt. Vi bor i en annen kommune enn der min far er hjemmehørende.

Spørsmålet er hvilke rettigheter min far vil få i "min" kommune.

Det er jo kommunale tjenester dette er snakk om. Vil en "ny" kommune som han aldri har betalt et øre av skat til ha samme forpliktelser overfor min far som den kommunen han bor i nå har? Kan en "ny" kommune motsette seg at min far flytter dit først når han er på grensen til å bli pleietrengende?

Det neste temaet er hvordan min far behov vil bli vurdert. I dag vurderes han helt individuelt. Det vil si at det ikke skjeles til hvilken kapasitet til å hjelpe jeg og mine søsken har. Jeg lurer på hvordan dette vil stille seg hvis han:
1) Er en integret del av min husholdning
2) Formelt sett bor i en egen boenhet (eget bolignummer / "godkjent" utleiedel) i mitt hus, men likevel i praksis tilbringer mye av sin tid sammen med min husholdning.
Vil "min" kommune kunne avvise hjelpetiltak overfor min far med begrunnelse at jeg og min familie bør være i stand til å yte den hjelp det er snakk om?

Alt av innsikt om temaet vil bli takknemlig lest.

 

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Etter helse- og omsorgstjenesteloven § 3-1 har kommunen ansvar for alle som oppholder seg i kommunen, i utgangspunktet uavhengig av lengden på oppholdet eller hvor lenge man har oppholdt seg der før. Kommunen kan ikke forskjellsbehandle basert på botidslengde og heller ikke motsette seg innflytting. Din fars rettigheter følger av pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1a - han har rett til nødvendige helse- og omsorgstjenester fra kommunen. 

Kommunale helse- og omsorgstjenester er ikke subsidiære til privat omsorg. Man kan ikke pålegge familien å yte omsorgstjenester for å slippe å yte dem selv. Men hvis familien rent faktisk gjør det og vil fortsette å gjøre det kan man vurdere f.eks. omsorgslønn til familiemedlemmet i stedet for å yte praktisk bistand i regi av kommunen. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...