Gå til innhold

Kabeltrøbbel har gitt milliardtap for kraftselskapene i sommer [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
-Birger- skrev (1 time siden):

Vi trenger de eksportinntektene til landet. Hva gjøres for å unngå tilsvarende situasjoner i fremtiden?

Årets sommer viser jo at det er lurt å ha redundans på utenlandsforbindelsene. Vi burde ha flere utenlandskabler slik at vi ikke blir like hardt rammet av enkeltfeil. En eksta kabel til Tyskland og Skottland vil også gimulighet for mye import av billig vindkraft om vinteren når vi bruker mest strøm og vindturbinene produserer mest. Da hadde vi kanskje sluppet all kranglingen om vindturbiner i fjellet...

  • Liker 1
Lenke til kommentar

"– Det hadde uansett vært en risiko for å tape vann, men risikoen hadde vært betydelig lavere hvis man hadde kunnet eksportere nesten 10 TWh mer gjennom sommeren. Det er ikke utenkelig at prisene i snitt hadde vært 10 øre høyere, og da representert 5 milliarder kroner for sørnorske vannkraftprodusenter. Men det blir en spekulasjon, presiserer Lilleholt."

Samtidig er dette realiteten i et energisystem som baserer seg på vær og vind. Denne gang var det mye snø i fjellet som førte til lave priser og vann som renner ubrukt i havet. Neste gang kan det være lite snø og høye priser fordi vi må importere, og Tyskland gir neppe fra seg strømmen uten at vi må betale dyrt.

Samtidig er det slik at gjennomsnittsprisen er blitt lavere i Nord Europa fordi det er mye vind- og solenergi.

Men hva skjer når kullkraftverkene er stengt ned, det er lite vind og sol og Norge har lite snø i fjellet? Vil vi oppleve strømpriser som i 2009, hvor prisen var over kr 10,-/kWh noen timer?

Etter min mening burde vi vært igang for lenge siden med å utnytte vinden og bølgene på havet, slik at vi har stor overkapasitet i tilfelle det verste tilfellet blir en realitet. Besteforeldrene våre hadde et begrep de kalte "Forsyningssikkerhet" den gang vannkraften ble bygget ut. Vi tror utenlandskablene skal hjelpe oss i en krisesituasjon, men til hvilken strømpris?

Vi burde også hatt en debatt om elektrolyseanlegg for å lage hydrogen og metanol når strømprisen kommer under 20 øre/kWh.

I dag er det ikke noe stort marked for metanol, men dette er en sikker og velprøvd energikilde, og en alternativ måte å bruke strøm på når prisene blir lave. 

Lenke til kommentar
8 hours ago, -Birger- said:

Vi trenger de eksportinntektene til landet. Hva gjøres for å unngå tilsvarende situasjoner i fremtiden?

Skrike høyt om at strømmen er for dyr og kraftkapitalistene tjener seg søkkrike på stakkare nordmenn.

Ironi av nå.
Men ja, altså - hver gang det kommer en artikkel om hva det koster i tap for samfunnet å ikke eksportere kraften når det renner over - så er det forbausa stille fra den delen av kommentatorene her som ellers vrir seg i sinne om at kablene går for fullt med arvesølva kraft og om at "nordmenn melkes" pga krafteksporten. Ja, hvor er dere folkens? Vi vil gjerne høre sannhettstemmene deres nå!!

Endret av dguzs
  • Liker 2
Lenke til kommentar

Tillater meg en kommrentar basert på et enkelt resonnremet vedr tap grunnet utfall av kraftkabler til utlandet med resuiltat lave kraftpriser og tap grunnet for mye vann og utslipp av vann forbi turbiner.

Norsk El peoduksjon er rundt 140 TWH pr år.

100 TWH til industrielle formål, 40 TWH til hudsholdningene.

Etter mitt ringe skjønn har den lave kraftprisen i det vesentlige kommet norsk eksportindustri til glede ved lavere "råvarepriser" for industrien og for husholdningenes del, bedre økonomi og kjøpekraft i et Corona plaget samfunn som sårt trenger økt forbruk..

Den enes død den andres brød het et gammelt ordtak.

Disse pengene er ikke tapt, men kommet andre tilgode,,industrien og husholdningene , men tapt for eierene av kraftselskapene, men shit happens.

Det eneste reelle tapet er redusert produksjon grunnet slipp av overskuddsvann..

Kablene er kraftindustriens eiendom og ansvar, det er derfor ikke noe oppsiktvekkende at konsekvenser av teknisk utfall faller på kraftindustrien.

Dette er ikke noe argument for flere kabler, men en oppfordring til bedre drift av allerede eksisterende kabler.

Skjerpings..

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...