Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Ferie og langtidssykemeldt.


madammim

Anbefalte innlegg

Hei. Spør for en slektning.

 

Hun er langtidssykemeldt pga alvorlig sykdom. Sykeperioden nærmer seg slutten, og det er snakk om å gå over til AAP ca 10. September. Hun har ikke hatt ferie så langt i år, men håper å kunne reise en tur i November eller Desember. Arbeidsgiver er kommunen, og de sier at hun har fått feriepenger i juni, og foreslår at hun avvikler ferie nå, 5 uker, slik at sykemeldingsperioden forlenges tilsvarende.

 

Problemet for henne er jo at hun er syk, og ikke får noen glede av denne "ferien". Hvis hun da blir frisk nok og det går å reise i feks November, så har hun brukt ferien. Hun går da enten på AAP, eller er kommet tilbake i jobb. I begge tilfellene blir det vel avspasering uten lønn?

 

Hva er vanlig i slike situasjoner? Bør/må hun akseptere dette fra kommunen?

Hun er organisert, men men har dårlig erfaring med organisasjonen lokalt, derfor bedre å vite før man blander dem inn...

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Jeg kan ikke skjønne hvorfor det skulle være fordelaktig for henne. Ferien hun har til gode vil bli overført til neste år om hun ikke kan ta den ut i år. 

Hvis det er slik at hun skal/må tilbake på jobb i en periode før hun får AAP etter hun har brukt opp 52 uker med sykemelding er det mulig arbeidsgiver har både plikt og lov til å tvinge henne til å gjennomføre ferie hun har til gode. 

Lenke til kommentar

Det følger av ferieloven § 9 nr. 1 at en arbeidstaker kan kreve å utsette ferie til senere i ferieåret hvis arbeidstakeren blir arbeidsufør før ferien, og at arbeidstaker som er arbeidsufør i ferien kan kreve at ferien gis senere i ferieåret. Ferie som ikke avvikles innen ferieårets slutt skal overføres til neste ferieår når dette skyldes sykdom, jf. § 7 nr. 3. 

Arbeidsgiver kan derfor ikke pålegge ferieavvikling i en sykdomsperiode. 

  • Liker 6
Lenke til kommentar
Sexylubb1 skrev (11 timer siden):

Hvis hun ender med å måtte slutte (eller blir sagt opp - det er vel en mulighet om hun har vært sykemeldt i ett år) vil hun også ha krav på å få utbetalt lønns hun ble trukket for ferie på junilønna i sommer, så vidt jeg vet. 

Håper det ikke er ei reell problemstilling at hun kan bli sagt opp under sykdom, selv om hun er/må over på AAP? 

Oppsigelsesvernet står vel ganske sterkt i stat og kommune i slike tilfeller? 

Lenke til kommentar
madammim skrev (2 timer siden):

Håper det ikke er ei reell problemstilling at hun kan bli sagt opp under sykdom, selv om hun er/må over på AAP? 

Oppsigelsesvernet står vel ganske sterkt i stat og kommune i slike tilfeller? 

Etter ett år forsvinner vernet for å si opp sykemeldte. Da vil hun kunne bli sagt opp med saklig begrunnelse og saklig begrunnelse kan være sykdom. Heldigvis stilles det en del krav til å si opp folk på grunn av sykdom som at man for eksempel må ha prøvd tilrettelegging, omplassering eller det som passer. Noen steder vil ikke dette være mulig ut i fra gitte sykdomsbilder, så det kommer an på.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...