Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Krav på formue fra den andre ektefelle etter skilsmisse


Gjest 0d398...24b

Anbefalte innlegg

Gjest 0d398...24b

Hadde en runde idag med en som påsto at den ene ektefelle kunne kreve den andre for dekning av sin gjeld opptatt før ekteskapets begynnelse.

Eksempel:

Ekteskapet inngås som felleseie.

Man inngår ekteskap. Person 1 eier ingenting men har en forbruksgjeld på 500.000 kr. Denne gjelden er tatt opp FØR ekteskapets begynnelse.

Person 2 eier en leilighet til 3 millioner før ekteskapet. Denne er også helt nedbetalt og tas inn i ekteskapet fra start av.

Etter 1 dag tas det ut seprasjon/skilsmisse. Kan da person 1 som hadde gjeld før ekteskapets start, kreve å få dekket sin forbruksgjeld som ble tatt opp før ekteskapet med person 2s nedbetalte leilighet som et skilsmisseoppgjør?

Hva jeg vet går ikke dette. Det man tar med seg inn i ekteksapet, tar mann med seg ut (både formue og gjeld). Videre kan heller ikke person 1 med gjeld kreve vederlag for hjemme med barn osv. De var jo kun gift i eksemplet 1 dag.

 

Anonymous poster hash: 0d398...24b

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ingen kan stifte gjeld med virkning for andre, heller ikke ektefeller, uten at det finnes spesiell hjemmel for det. For ektefeller følger dette eksplisitt av ekteskapsloven §§ 40 og 41. På samme måte kan man ikke gifte seg til eierskap i den andres eiendeler, ekteskapsloven § 31. 

I eksempelet du nevner blir ikke P2 ansvarlig for gjeld fordi han gifter seg med P1. P1 får heller ingen rettigheter til leiligheten som følge av at han gifter seg med P2. Et skifteoppgjør etter et slikt endagsekteskap vil gå ut på at P1 får med seg sin gjeld, og P2 får med seg sin leilighet. 

Men i et ordinært skilsmisseoppgjør, hvor det finnes verdier som er ervervet under fellesskapet, så kan P1 kreve å få gjøre fradrag for all sin gjeld - også den tatt opp før ekteskapet - før P1 må dele noe av sin andel av felleseiet med P2. På denne måten kan man si at P1 får "dekket" sin gjeld. Men det er ikke det samme som å kreve at P2 betaler den. 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...