Gå til innhold

Nå er den siste av 277 vindturbiner montert på Fosen


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse
Gjest Slettet+9817234
The Very End skrev (20 minutter siden):

Det er lov å forsøke å være saklig JØI, så slipper du å bekrefte alle stereotypene vi har av motstandere av vindkraft.

Forøvrig, noe må olje erstattes med, fornybar energi er et bra alternativ. I tillegg skaper det arbeidsplasser og gir oss en mulighet til å bli ledende på et nytt fagfelt som kan sikre oss inntekter i fremtiden. Om du tenker at vindmøller skaper enorme inngrep i naturen, vent til du ser resultatet av å ikke foreta tiltak for å redusere vår bruk av fossile energikilder. (Nei, dette betyr ikke at det skal være fritt frem for det ene eller det andre, men handler om å løfte blikket litt og tenke litt større tanker).

Ah, en klimaalarmist bryr seg katta om naturvern. Drit i naturen, redd klima! 

 

Vi kan få mer energi ut fra eksisterende vannkraft enn hva vindmølleraseringen vil gi oss. Hva faen er det vi holder på med?

Lenke til kommentar

"Vi kan få mer energi ut fra eksisterende vannkraft enn hva vindmølleraseringen vil gi oss. Hva faen er det vi holder på med?"

Nei, det kan vi ikke.

Og du er blant eierne og forresten.

Endret av dguzs
  • Liker 4
Lenke til kommentar

Årsproduksjonen frå Fosen vind tilsvarer det største vasskraftverket i landet målt i maksimal effekt (Kvildal), men vindkraftverket har høgare kapasitetsfaktor enn Kvildal. Det seier litt om kor effektive desse store vindturbinane er. Nye som vert bygd er til og med større enn desse. Her får vi veldig mykje energi frå eit veldig lite fotavtrykk i naturen.

  • Liker 4
Lenke til kommentar

Fosen Vind DA, som er et joint venture-selskap, skal eie vindparkene. Statkraft vil eie 52,1 prosent av selskapet. De har ansvar for utbyggingen av vindparkene. TrønderEnergis eierandel er 7,9 prosent. Nordic Wind Power DA er et europeisk konsortium av investorer. Det er etablert av Credit Suisse Energy Infrastructure Partners. Og støttet av det sveitsiske kraftselskapet BKW. Nordiv Wind Power har kjøpt de resterende 40 prosentene av selskapet. De ble kjøpt av Agder Energi, TrønderEnergi og Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE). 

Hvorfor selger man Norge til utlandet om dette er så fantastisk? Jeg ser ingenting positivt med vindkraft i Norge i dag, utvilsomt enkelte som blir svært rike av dette og det er ikke det norske folk.

  • Liker 2
Lenke til kommentar

"Nå «advarer» Trønderenergi derimot om «tyske tilstander» med strømpriser ned mot null enkelte timer i året."

Enda godt det er norske eierinteresser i vindparken, men jeg savner mer nytenking innen energi.

Tenk om vi hadde en metanolinfrastruktur, og Statkraft kunne produsere metanol når strømprisen kommer under 20 øre/kWh. Statkraft kunne produsert 1000 tonn dette året, og dersom alternativ bruk av strømmen presset strømprisen opp til 20 øre/kWh ville Statkraft tjent rundt 5 milliard mer.

Vi strømkunder har ingen grunn til å klage på 20 øre/kWh for strømmen på Nord Pool.

Håper også at politikerne legger press på Statkraft, slik at de investerer i flytende vindturbiner på havet.

Det er på havet de fremtidige industriarbeidsplassene finnes.  

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

"Her får vi veldig mykje energi frå eit veldig lite fotavtrykk i naturen." ... fotavtrykket til basen er kanskje ikke stor. Men i tillegg kommer permanente anleggsveier og kabling. Visuelt er vindmøller veldig synlige - på lang avstand. Dette kan du like eller ikke like. I tillegg kommer støy og lyd. Det finnes områder som kan være bedre egnet enn andre. Det blir grotesk på Haramsøya og Frøya, hvor disse industriparker legger beslag på veldig stor del av tilgjengelig areal...

 

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Veldig trist at vi får disse vindkraft anleggene i Norge. Det skulle aldri blitt godtatt. Det er bedre for naturen og ikke bygge slike vindkraftverk. I Norge har vi nok kraft med vannkraft. Jeg vil si å bygge vindkraft er den største feilen vi har gjort i Norge noen gang.

Problemer med vindkraft:

Enorme landområder blir omgjort fra natur til industrianlegg. Dette er veldig ille for naturen.

Vingene avgir mye mikroplast. Også oljelekasjer kan være et problem.

Kort levetid. Ustabil strømforsyning og lite strøm levert. Veldig lite rasjonell måte å lage strøm på. Økonomisk kommer det dårlig ut.

Store støyproblemer i flere kilometers omkrets.

Dreper fugler og insekter.

Endret av Svein M
  • Liker 4
Lenke til kommentar
ulrikX skrev (3 timer siden):

Et tankekors..
https://www.nrk.no/natur/xl/trenger-vi-den-ville-naturen_-1.13107087

Nyeste miljøstatus fra 2018 finnes her

https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/naturomrader-pa-land/inngrepsfri-natur/

Vindmølle industriparker legger beslag på betydelig areal - og har en visuell effekt langt utenfor området de dekker.

 

 

Fra din siste referanse (miljøstatus ...): "Endringer i driftsformer, som for eksempel jord- og skogbruk, påvirker ikke områdenes inngrepsstatus. Det samme gjelder mindre inngrep som for eksempel enkeltstående hytter, mindre kraftlinjer og enkeltstående mindre master uten infrastruktur".

Det er jo positivt at ikke enhver påvirkning av natur ikke er så farlig. Til og med flatehugst synes å være problemfritt i inngrepsfri natur!

Videre kan en lese: "Færre og mindre inngrepsfrie naturområder fører til en reduksjon av store, sammenhengende naturområder".

I hvilken grad fører en vindpark til en reduksjon av sammenhengende naturområder? Ikke så my mer enn store strømmaster vil jeg mene.

"Dette er områder som ofte er viktige for naturmangfold, landskapskvaliteter og -variasjon, naturopplevelse og klimatilpasning".

En vindpark er liten påvirkning på naturmangfoldet (bare ca 2% av parkarealet er bygd ned av veier og oppstillingsplasser). I hvilken grad "landskapskvaliterer og variasjon og naturopplevelse påvirkes", er veldig subjektivt og varierer sterkt fra person til person. Med hensyn til klimatilpasning så vil en vindpark ha liten påvirkning (lokalt). En bekk eller en elv som blir borte eller en dal som blir til en stor dam med en demning er noe helt annet.

Har lest en del offentlige utredninger der naturmangfold og vindparker er sentrale tema. Det slår meg at det alltid er lite konkretisert hva som er problemer med vindparker. Men når det er lite problemer (som jeg etter hvert er kommet til), så er det gjerne forståelig.

FN anbefaler utbygging av vindkraft på global basis. FN har også i det siste pekt på utfordringene som naturmangfold står over for og listet opp mange utviklingstrekk som gir disse utfordringene. Ikke en gang pekes det på vindkraft/vindparker.

  • Liker 3
  • Innsiktsfullt 1
Lenke til kommentar

Fornybar energi er i ferd med å bli katastrofe overalt, den skaper i tillegg et enorm forurensningsproblem. Slike vindmøller har max levetid på +- 25 år, det må være ganske små tanker å bygge noe som værer så kort tid.

Og som i tillegg ikke fungerer uten stabil bakgrunnskraft av vann-, gass-, olje-, kjernekraft eller noe lignende. Som kan ta øyeblikkelig over når det slutter å blåse (noe som betyr at de må kjøres parallelt med vindkraft, som gir overskudd av kraft på marked, og ekstremt lave priser), og når det ikke blåser tjener de ingenting.

Vindkraft er alltid i feil fase.

Slik går det andre steder.

"Why California’s Climate Policies Are Causing Electricity Blackouts"

https://www-forbes-com.cdn.ampproject.org/c/s/www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2020/08/15/why-californias-climate-policies-are-causing-electricity-black-outs/amp/?fbclid=IwAR2NjLfiWjjZYDR_X4Xwk3UeC7h9yHE6fmblp7tORenLMnwygk1gfq992Dg

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Sturle S skrev (4 timer siden):

Årsproduksjonen frå Fosen vind tilsvarer det største vasskraftverket i landet målt i maksimal effekt (Kvildal), men vindkraftverket har høgare kapasitetsfaktor enn Kvildal. Det seier litt om kor effektive desse store vindturbinane er. Nye som vert bygd er til og med større enn desse. Her får vi veldig mykje energi frå eit veldig lite fotavtrykk i naturen.

Når man sammenligner med vannkraft, er det lett å glemme hvor enormt store areal som skal til for å samle nok vann til å produsere energi. Og det er sikkert ikke alle som er klar over at det faktisk er over 1600 vannkraftverk i Norge. Så snittproduksjonen pr. kraftverk er ikke større enn rundt 83 GWh. Altså tilsvarende et vindkraftverk med 6-7 turbiner.

Men om en kun ser på forbrukt areal er solceller også veldig effektivt. Spesielt med tanke på at man kan anvende areal som allerede er i bruk. På anlegget jeg har installert hjemme får jeg typisk årsproduksjon på 165 Wh /m2 eller 9500 kWh fordelt på 36 paneler. Det er ganske mange ledige kvadratmeter med takflater på norske bygninger som kunne vært utnyttet her.

Endret av Eivind Helle
Lenke til kommentar
ulrikX skrev (4 timer siden):

Et tankekors..
https://www.nrk.no/natur/xl/trenger-vi-den-ville-naturen_-1.13107087

Nyeste miljøstatus fra 2018 finnes her

https://miljostatus.miljodirektoratet.no/tema/naturomrader-pa-land/inngrepsfri-natur/

Vindmølle industriparker legger beslag på betydelig areal - og har en visuell effekt langt utenfor området de dekker.

 

 

Jeg legger merke til at i den første kilden din legger ekspertene mer vekt på ting som biologisk mangfold enn visuelt inntrykk. Kanskje de har en grunn til det? 

Om vi er genuint opptatt av å ikke bygge ned resten av villmarken vår gir den andre linken din svaret på hvor vi skal bygge nye vindparker: langs kysten. Det aller meste av inngrepsfrie områder ligger i god avstand fra kysten, der er det med andre ord fritt frem siden naturen allerede er nedbygget.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...