Gå til innhold

Oljeleting forsinker offshore oppdrettsanlegg [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"Myndighetene har allerede startet en prosess for å sette av fremtidige områder til havbruk til havs."

Har stor tro på oppdrett langt til havs, men vil nøtene tåle påkjenningen fra 30 m bølger når de ikke er beskyttet av en stålkonstruksjon?

Nordlaks sin havmerd bruker stålskjørt for å beskytte, og det er viktig å unngå rømming nå i starten på noe som kan bli stor industri og skaffe landet arbeidsplasser til erstatning for oljevirksomheten.

Dersom havmerdene kombineres med bølgekraftverk får merdene stålskjørt ned til 30 m, og er et konsept som burde vurderes.

En korridor langs kysten er beste lokaliteten for kombinasjonsanlegg, men er slike anlegg med i vurderingen når områder skal utredes?

Endret av aanundo
  • Liker 1
Lenke til kommentar
lars4012 skrev (31 minutter siden):

Forplikt dere til å bygge disse oppdrettsanleggene i Norge og dere skal få min støtte. Det må være mulig å ha en dialog med potensielle utbyggere for å få ned prisen og gjøre det mulig å bygge i Norge.

Savner en helhetlig tankegang omkring industri, og da spesielt eksportindustri. Alle forstår at velferdsstaten rakner dersom vi satser på å "Klippe hverandre".

Eksportindustrien er motoren i velferdssamfunnet, og fellesskapet(staten) er den desidert største "Kapitalisten" i systemet.

Dersom staten setter seg på pengesekken og tror at privat kapital skal skape de store inntektene til samfunnet, vil systemet kollapse etter min mening. Vi har laget et samfunn med enormt skattetrykk, hvor ca 60% av inntektene til alle som arbeider tilbakeføres til fellesskapet, og da blir det vanskelig å konkurrere mot andre land som har mindre skattetrykk. Dette er en kjensgjerning vi har tatt konsekvensen av i oljevirksomheten, ved at staten tar over 80% av den økonomiske risikoen knyttet til oljeleting. Vi finner olje og regnskapet går i pluss. Samme tankegangen burde også brukes på eksportindustrien generelt, hvor staten går inn med aksjekapital i f. eks. bedrifter som vil bygge havmerder i Norge.

Realiteten, sett med samfunnsøkonomiske øyne, er at vi kan subsidiere arbeidsplassene ganske kraftig og likevel gå i pluss. Til flere som arbeider i eksportindustrien til mindre belastning på samfunnsøkonomien totalt.

Alternativet til eksportarbeidsplassene er at staten blir arbeidsgiver eller betaler ut gjennom NAV, og det kommer ikke penger inn.

Vi må tilbake til tankegangen som vår rådende da vannkraftverkene ble bygget, og vi fikk pengemaskinen Statkraft.

Hvorfor skal vi bygge havmerdene i Kina?

Dersom EØS-regelverket er til hinder for et større statlig engasjement i eksportnæringene, er det kanskje god grunn til å si opp hele EØS-avtalen.  

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...