Gå til innhold
Trenger du råd om juss? Still spørsmål anonymt her ×

Pålegg avløp fra bolig


mobile999

Anbefalte innlegg

Kan kommunen pålegge at et eksisterende, godkjent, gammelt, renseanlegg for avløp fra en enebolig ikke lenger er bra nok?

Tilkobling til eksisterende avløpsanlegg kan bli veldig kostbart. Har dette noe å si?

Har eieren av det private avløpsanlegget lov til å "blåse opp" refusjon av anleggsutgiftene jfr. forurl pgf 23 (se sitat)?

Sitat

Eieren kan også kreve refusjon for anleggsutgiftene i samsvar med plan- og bygningsloven.

Er det noe annet det kan være lurt å tenke på?

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Ja, kommunen har lov til å pålegge utbedring dersom de mener det eksisterende anlegget ikke er bra nok, uavhengig av hva det måtte koste.

Pålegg for tilkobling til annet nett er som oftest relevant for eiendommer med gamle renseanlegg, infiltrasjon og lignende, når det ligger felles eller offentlig avløpsnett i nærheten som det kan kobles på i stedet.

Trolig blir refusjonen fastsatt ved skjønn, men å "blåse opp" utgiftene er neppe en spesielt god ide, dersom du tenker på å angi høyere kostandsbeløp enn det du egentlig har betalt, alle slike løsninger er vel i så fall på eget ansvar, å neppe tillatt.

Endret av 0laf
Lenke til kommentar
16 minutes ago, mobile999 said:

Eier av anlegget krever 3 ganger så høyt gebyr for å koble seg på nå i forhold til det man ville betalt dersom man var med da anlegget ble bygd.

Høres logisk ut. Man hadde sjansen tidligere men tok den ikke. Alltid dyrere å ta ting stykkevis og delt enn samlet utbygd.

Lenke til kommentar
kremt skrev (23 minutter siden):

Alltid dyrere å ta ting stykkevis og delt enn samlet utbygd.

Eieren av anlegget får ikke kostnader i forbindelse med tilknytningen. Det vil ikke være nødvendig med utvidelser og forandringer av anlegget.

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Si at anlegget kostet 500tusen i 2005, fordelt på 5 naboer, som da betalte 100 hver. Så skal du koble deg på, da ville jeg ha sagt 500tusen x inflasjon delt på 6 naboer.

Selvsagt kan man jo være grei og ikke legge på noe verdiøkning etc, men du vil jo kjøpe deg inn i eksisterende anlegg og de kan egentlig kreve hva de vil.

Lenke til kommentar
grovetussen skrev (53 minutter siden):

da ville jeg ha sagt 500tusen x inflasjon delt på 6 naboer.

Det hørtes fornuftig ut og ville medført ca. 136tusen i eksempelet ditt. Her krever eieren av anlegget 3 x 500tusen delt på 6 naboer = 250tusen.

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Det er ikke noe unormalt å gjøre det på den måten?

Man bygger ut et privat nett, enten det er avløp, fiber eller noe annet, hvor det er en kostnad for alle som deltar i prosjektet.
Når prosjektet er ferdigstilt tar man så en helt annen pris, ofte mye mer, for de som ønsker å knytte seg til i ettertid.

Dette kommer som oftest av at det er billigere å grave når det gjøres en større jobb, hvor det graves inn til flere husstander, samt at de som kommer inn i ettertid gjerne må betale litt ekstra for å dekke merutgifter og rett og slett fordi de ikke var med fra starten av, slik at de dekker opp litt mer av de totale kostnadene.

De opprinnelige utbyggerne sitter nå tross alt på en verdi, de har et avløpsnett, noe du trenger, som de tar litt ekstra betalt for, ettersom du egentlig ikke har noe valg.

Det er kjipt, men trolig ikke noe man kan gjøre noe med ?

Endret av 0laf
Lenke til kommentar
0laf skrev (19 minutter siden):

Det er kjipt, men trolig ikke noe man kan gjøre noe med ?

Du skrev om skjønn?

Jeg tror loven fastsetter at eier av anlegget ikke kan kreve 250/350/450tusen blahblah jfr. eksempelet over.

Det ser ut for meg som at eier av anlegget kan kreve at den som blir tilknyttet anlegget betaler utvidelser og forandringer som er nødvendig i forbindelse med tilknytningen samt "refusjon for de opprinnelige anleggsutgiftene og senere oppgraderinger". Kostnadene og refusjonen (skal) fastsettes ved skjønn. Skjønnet skal betales av den som blir tilknyttet anlegget.  Alt dette jfr. forurl pgf 23 og pbl pgf 27-3.

Dersom eier av anlegget ikke får kostnader for utvidelser og forandringer gjenstår det for den som blir tilknyttet å betale refusjon for de opprinnelige anleggsutgiftene, refusjon for evt. senere oppgraderinger samt for skjønnet.

Hvordan er det vanlig at kostnadene blir fastsatt i et slik skjønn?

Lenke til kommentar
mobile999 skrev (21 minutter siden):

Hvordan er det vanlig at kostnadene blir fastsatt i et slik skjønn?


Aner ikke?

Jeg ville anta at det fremdeles er avtalefrihet i Norge, slik at de som eier anlegget kan velge å ta seg betalt akkurat det de måtte ønske, så vidt jeg kan forstå, det er vel det "skjønn" betyr i denne anledning, at de velger selv hva de mener disse tidligere og fremtidige kostnadene vil være ?

Lenke til kommentar
aklla skrev (15 minutter siden):

Er det aktuellt at anlegget må oppgraderes senere om flere kobles på?

Jeg er ganske sikker på at det ikke blir nødvendig. Uansett vil det vel gå under "refusjon for evt. senere oppgraderinger"?

 

0laf skrev (3 minutter siden):

det er vel det "skjønn" betyr i denne anledning

Skjønn betyr nok her en uavhengig fastsetting av kostnadene/refusjonen, sannsynligvis gjennom tingretten.

Endret av mobile999
Lenke til kommentar

Kommunen kan pålegge nødvendige tiltak for å forhindre, avverge, og utbedre forurensning, jf. forurensningsloven § 7 annet og fjerde ledd. Dette inkluderer å pålegge plikt til å knytte seg til eksisterende avløpsanlegg. 

Kostnader ved kommunalt pålagt tilknytning reguleres av § 23. Eieren av anlegget kan kreve at den tilknyttede "betaler de utvidelser og forandringer av avløpsanlegget som tilknytningen gjør nødvendig", og kan også kreve refusjon av (opprinnelige) anleggsutgifter etter reglene i plan- og bygningsloven kapittel 18. Det er da kommunen som godkjenner utgiftsregnskapet og treffer refusjonsvedtak. Det er kun faktiske anleggsutgifter som kan kreves refundert, og reglene om hvordan refusjonen skal fastsettes er regulert i pbl kapittel 18. 

Lenke til kommentar

Fastsetting av kostnader til privat ledningseier avgjøres ved rettslig skjønn. Se pbl § 27-3.  Jordskifteretten holder skjønnet, jf, pbl 16-12.

Det er den som skal koble seg på som må betale omkostningene ved skjønnet. Dette blir fort dyrt. Det er derfor lurt å tilby en romslig sum for å få til en frivillig avtale.

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...