Gå til innhold

Retten sa nei til å stanse vindkraftutbygging i Sandnes


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Problemet er at politiske vedtak står i sterk kontrast til sunn fornuft blant folk flest.

Hvorfor blir det slik?

"Debatten" på NRK1 for 2 dager siden viser egentlig hva som er problemet.

Premissene blir definert av de politiske miljøet i Oslo, og NRK vanker stort sett blant politikerne der.

Alle applauderer mer fornybar energi, og selvsagt er vindkraft en slik løsning.

Vindkraft er vindkraft, ferdig med det, og vi som er sterkt mot vindkraft i norsk natur men like sterke tilhengere av vindkraft på havet her ingen stemme i debatten.

Vi er på en måte ikke eksisterende, og det er dette jeg tror mange reagerer på.

Vi har et sjøareal som er 3 ganger så stort som fastlandsnorge, og vi vet at vinden både er sterkere og mer stabil på havet, men Norsk Økonomisk Sone er likevel ikke tema.

Innlegget blir slettet av moderator dersom jeg nevner løsningen jeg tror vil vinne til sist, men når barnebarna våre er store ligger det ganske sikkert flytende anlegg i havområdene utenfor Norge. De kan ligge på dypt vann, og er ikke i konflikt med fiskeriene.

Hadde fornybar energi fra vind og bølger på flytende anlegg på havet vært "månelandingen" i 2007 ville vi ikke hatt konfliktene mellom vindkraft og naturinteresser i dag.

 

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Det er helt ufattelig at norske myndigheter, med åpne øyne, gir tillatelse til utenlandske investorer å ødelegge vår natur ved å bygge ut vindkraft vi ikke trenger, som ikke skaffer norske arbeidsplasser, og hvor mesteparten av inntektene kanaliseres ut av landet vårt, oftest uten å etterlate en krone til lokalsamfunnet som for alltid blir plaget av disse monstrene. Det vi sitter igjen med er evig skade på vår natur, og subsidiering av galskapen gjennon Grønne Sertifikater og støtte fra Enova. Hvordan kan noen mene at dette gagner landet vårt?

  • Liker 3
Lenke til kommentar
Proton1 skrev (2 timer siden):

Det er helt ufattelig at norske myndigheter, med åpne øyne, gir tillatelse til utenlandske investorer å ødelegge vår natur ved å bygge ut vindkraft vi ikke trenger, som ikke skaffer norske arbeidsplasser, og hvor mesteparten av inntektene kanaliseres ut av landet vårt, oftest uten å etterlate en krone til lokalsamfunnet som for alltid blir plaget av disse monstrene. Det vi sitter igjen med er evig skade på vår natur, og subsidiering av galskapen gjennon Grønne Sertifikater og støtte fra Enova. Hvordan kan noen mene at dette gagner landet vårt?

"Det vi sitter igjen med er evig skade på vår natur, og subsidiering av galskapen gjennon Grønne Sertifikater og støtte fra Enova. Hvordan kan noen mene at dette gagner landet vårt?"

Kanskje vi blir mange som mener dette er god politikk, så får vi se hvor mange som stemmer MDG ved Stortingsvalget i 2021.

MDG har programfestet å satse massivt på fornybar energi fra havet, og når olje og gass etter hvert skal fases ut må vi ha andre inntektskilder. Det er enorme mengder fornybar energi i Norsk Økonomisk Sone, og en stor jobb som skal gjøres for å bygge anleggene som skal høste energien. Grønne sertifikater gjør at vi tjener penger både i byggefasen og når strømmen produseres, så en fantastisk ordning etter min mening. 

Norge har også et ansvar i å redusere den globale oppvarmingen, så dersom vi ikke frivillig forandre politikk kan det hende FN tvinger oss til slutt.

Dersom ingen vil betale en brukbar pris for strømmen kan vi produsere metanol, som kanskje er det beste alternativet til diesel og bensin.

Lenke til kommentar

Jeg tror man også bør å se på hvilket press Norge blir utsatt for fra utlandet når det gjelder vindmøller og utenlandskabler. Det kan være et ganske kraftig press.

.

Tyskland holder for tiden på med sitt EnergieWende (grønne skifte). Men det har tydeligvis oppstått alvorlige problemer. Det har bla blitt ganske dyrt med strøm i Tyskland noe som skader tysk industri. Det bygges for tiden en ny gassrørledning fra Russland til Tyskland. Det ser ikke ut som Tyskland har tenkt å slutte å bruke gass. I pinsen ble et helt nytt kullkraftverk (på 1100MW) satt i drift i Tyskland. Det ser altså ikke ut som Tyskland heller har tenkt å slutte å bruke kull. Samtidig planlegger Tyskland å stenge ned alle sine resterende CO2-frie atomkraftverk innen utgangen av 2022. Det er en ganske forvirrende politikk. Man skal ikke se bort fra at Tyskland for tiden presser på veldig kraftig for å få både Norge og Sverige til å bygge ut mye mer vannkraft og vindkraft, slik at strøm herfra kan bli eksportert til bla Tyskland (og å dekke behovet til ulike datasentre).

.

Internasjonale investorer er på utkikk etter lønnsomme investeringer. En mulighet er å investere i vindmøller i Norge. På sikt regner investorene med at nye utenlandskabler (som kommer i 2020 og 2021) vil øke strømprisen i Norge. Dermed vil lønnsomheten til vindkraft i Norge øke. Det er mulig at Wall Street og andre legger press på Norge (selv om det for tiden er flest tyske investorer som kjøper opp vindkraftanlegg i Norge).

.

Den norske stat og befolkningen vil tjene minimalt på dette for ikke å si tape økonomisk på dette. (Alt av vindmøller bygges i utlandet, anleggsarbeidere som bygger ut vindkraftanleggene kommer i stor grad fra utlandet, staten betaler ut subsidie for vindkraft, statkraft må foreta mesteparten av oppgraderingen av strømnettet og for hvert nytt vindkraftanlegg øker nettleien i Norge, og når nye utenlandskabler kommer så øker norsk strømpris og nærmer seg europeisk prisnivå - slikt skjer når man fjerner handelshindringer).

Lenke til kommentar
On 6/6/2020 at 10:34 PM, Lab Roy said:

Jeg tror man også bør å se på hvilket press Norge blir utsatt for fra utlandet når det gjelder vindmøller og utenlandskabler. Det kan være et ganske kraftig press.

For utlandskablar ligg presset på Noreg.  Vi hadde hatt elendig forsyningstryggleik utan.  Då måtte vi i so fall bygd ut mykje vindkraft, for å ha tilfredsstillande fornyningskapasitet ein kald vinter etter eit par tørre år.  Det er sjeldan ein god idé å leggje alle egga i ei korg.

On 6/6/2020 at 10:34 PM, Lab Roy said:

Tyskland holder for tiden på med sitt EnergieWende (grønne skifte). Men det har tydeligvis oppstått alvorlige problemer. Det har bla blitt ganske dyrt med strøm i Tyskland noe som skader tysk industri.

Tysk kraftkrevjande industri har fått billigare straum med Energiewende, fordi kraftoverskotet aukar.  Dette vert kritisert av andre land, sidan det kan oppfattast som subsidiering når vanlege husstandar betaler heile rekninga for skiftet. 

On 6/6/2020 at 10:34 PM, Lab Roy said:

Det bygges for tiden en ny gassrørledning fra Russland til Tyskland. Det ser ikke ut som Tyskland har tenkt å slutte å bruke gass. I pinsen ble et helt nytt kullkraftverk (på 1100MW) satt i drift i Tyskland. Det ser altså ikke ut som Tyskland heller har tenkt å slutte å bruke kull.

Hola i kunnskapen din synest å vere botnlause, trass i at du har fått dokumentasjon på at du tek feil mange gonger:  Tyskland både sluttar og held fram med å slutte å bruke kol.  Dei årlege CO2-utsleppa frå Tyskland er attende på 1953-nivå.  Under krigen var dei òg høgare enn i dag.

 

Graph shows gross power production in Germany 1990-2019, by source. Graph: CLEW 2020.
Graph shows Germany's coal exit - capacity reductions until 2038. Source: Felix Chr. Matthes/Öko-Institut 2020.

 

On 6/6/2020 at 10:34 PM, Lab Roy said:

Samtidig planlegger Tyskland å stenge ned alle sine resterende CO2-frie atomkraftverk innen utgangen av 2022. Det er en ganske forvirrende politikk. Man skal ikke se bort fra at Tyskland for tiden presser på veldig kraftig for å få både Norge og Sverige til å bygge ut mye mer vannkraft og vindkraft, slik at strøm herfra kan bli eksportert til bla Tyskland (og å dekke behovet til ulike datasentre).

Det ville vere veldig tåpeleg av Tyskland å be Noreg, Sverige eller Danmark installere vindkraft.  Kvifor skulle Tyskland ha interesse av å sjå eigne vindkraftinvesteringar miste mykje av verdien?

 

For Tyskland vil det vere ein betre idé å byggje kablar til Noreg, som dei er med på.  Då vil derimot tysk vindkraft verte meir verd (og norsk vindkraft verte mindre verd), fordi Tyskland kan eksportere ein del av overskotet sitt til Noreg når det er mykje vind.  Dette kan dei få att frå norske "batteri" når det er vindstille.  Tyskland tener på det, fordi dei får færre timar med negative prisar.  Noreg tener på det, fordi vi kan kjøpe kraft veldig billig frå Tyskland når det bles, og selje krafta dyrt attende når det er vindstille.  Vindkraftverk i Sør-Noreg vil derimot tape på det, fordi straumprisen vert lågare når det bles.  Dette kan sikkert påverke lønsemda til ein del planlagde prosjekt.  Difor er vindkraftbransjen ikkje sterke tilhengarar av kablar til utlandet.

On 6/6/2020 at 10:34 PM, Lab Roy said:

Internasjonale investorer er på utkikk etter lønnsomme investeringer. En mulighet er å investere i vindmøller i Norge. På sikt regner investorene med at nye utenlandskabler (som kommer i 2020 og 2021) vil øke strømprisen i Norge.  Dermed vil lønnsomheten til vindkraft i Norge øke.

For det fyrste får utlandskablane ned straumprisen, ikkje opp.  Handelsrestriksjonar med utlandet har aldri ført til lågare prisar for forbrukarane.  Tvert imot.  Dette har du fått dokumentert so mange gonger at det er heilt ufatteleg at det ikkje har klart å nå inn.  Utan utlandskablane kan mykje av den norske industrien berre leggje ned.

 

Kablar til land med mykje vindkraft gjer norske vindkraftverk mindre lønsame.  Her er det tydelegvis meir grunnleggjande økonomi du ikkje har fått med deg.  Når tilbodet av ei vare (vindkraft) aukar, går prisen på den vara ned, ikkje opp.  Ein kabel til Tyskland vil auke tilbodet av vindkraft frå Nordsjø-området, fordi Tyskland har mykje vindkraft i det området.  Når det er vind der vil difor straumprisen gå ned.  So lenge vi har ein kabel til Tyskland vil mykje av det tyske overskotet flyte vidare til Noreg og presse straumprisen ned i Noreg òg.  Som sagt: Auka tilbod fører til lågare pris.  Sidan det som regel er bra korrelasjon mellom vinden i Nord-Tyskland og Sør-Noreg, vil tilbodet auke meir dersom Noreg òg har vindkraft.  Dermed vil norsk vindkraft tape på fleire kablar til land i nærleiken som òg produserer vindkraft.

On 6/6/2020 at 10:34 PM, Lab Roy said:

Den norske stat og befolkningen vil tjene minimalt på dette for ikke å si tape økonomisk på dette.

Høyrer dei på deg, vil vi i alle fall tape økonomisk, med skyhøge kraftprisar:

https://www.nve.no/Media/7167/2018_08_16_notat-om-kraftpriser-uten-handelsmuligheter.pdf

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
×
×
  • Opprett ny...