Gå til innhold

Vil kjøpe flomvarsling som ikke finnes - bestiller oppfinnelse [Ekstra]


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

"– Så vidt jeg vet finnes det i dag ingen slik systemer. Men behovet er jo der, i Rogaland er det kommuner som jobber med et liknende prosjekt."

Skulle tro god værvarsling er det som etterlyses, og den er blitt bedre og bedre med årene.

I dag varsler værmeldingen på NRK ganske godt både om flom, mye nedbør, orkan, høyt tidevann og snøskredfare.

Er det mye snø i fjellet, som i år, og det kommer både varme og mye nedbør blir det flom.

En PC kan nok gi samme resultatet som sunn fornuft, dersom den mates med korrekt informasjon, men jeg tviler på om en PC er mer å stole på enn menneskelig vurderingsevne.

Kanskje det hadde vært bede å bruke penger på å redusere flomfaren, som også er mulig.

Dersom vi hadde hatt et pumpekraftverk som pumpet vann fra Bygdin til Tyin, kunne mye av vannet som skal ned i Gudbrandsdalen blitt til strøm i Årdal.

 

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

Slik jeg forstår det er ikke utfordringen på værmelding, men å koble data om eksisterende vannføring, magasin-kapasitet der det er demning, mengde snø og hvordan denne oppfører seg avhengig av ulikt vær.
F.eks vil helling og vinkel på en fjellside ha mye å si på hvor mye det smelter avhengig av solinnstråling. Tærreng påvirker også mye vind som igjen påvirker smeltingen.
Jordsmon påvirker absorbsjonsevnen av vann, så her er det store variasjoner avhengig av typen grunn, om den allerede er mettet og om det er tele i bakken eller ikke osv.

Noen datakilder og sensorer jeg tenker at det er naturlig å se på inn i et slikt prosjekt:

De noe mer innovative datakildene

  • Fyllingsgrad på vannmagasiner - Statnett og NVE har en del ute på regionalt nivå, vet at en del selskaper selv har laget enkle løsninger ved å bruke kamera og maskinlæring. Ofte vanskelig å benytte høydemåler pga bevegelser i vannet.
  • Ved å ha to metallpinner i bakken med god avstand fra hverandre (10-100m) kan man måle elektrisk motstand i bakken. Denne motstanden varierer mye med fuktighet i grunnen. Dette igjen kunne kanskje vært brukt til å automatisk detektere metning av vann. Dette er noe nettselskapene ofte gjør for alle sine trafostasjoner og kalles hos de for "jordplatemåling, men da er hensikten å sjekke om det er god jording og ikke om det er mye vann i grunnen. Vannmengden i grunnen er en effekt som gjør at slike målingen varierer mye. Fra nettselskapene kunne man sikkert fått tak i mange slike historiske målinger for å korrelert mot historisk vær for å bygge grunnlaget for en maskinlæringsmodell.
  • Live vind og temperatur i ulike luftlag kan man få gratis fra alle fly ved å samle inn data med ADS-B mottaker (SDR radio til under 100kr). Deler man data med Flightradar24 får man gratis tilgang til data fra alle mottakere i hele verden.

 

Må legge til at det henvises til maskinlæring som en svart boks. Det var man ferdig med for 2-3år siden og man har nå gode metoder for å finne ut av hva modellen har lært. Så denne påstanden er ikke lengre gyldig.

Endret av morten7
  • Liker 3
Lenke til kommentar

"Nå har de seks kommunene mottatt åtte millioner kroner som skal brukes til å utfordre leverandører."

Har sansen for måten dette gjøres på, selv om det vil overraske om en konkret bedrift blir resultatet.

Ganske uklart hva en ønsker seg, utover nytten av gode værvarsel.

Dersom målet er konkrete produkter eller systemer er egentlig "Patentkontoret" første stopp.

Et produkt med markedspotensiale bør forsøkt beskyttet, og en patentsøknad gir også informasjon om eksisterende produkter på området.

Egentlig godt gjort å komme opp med noe ingen har tenkt på tidligere.

Problemet er at patentsøknader ofte tar lang tid, men etter 7 mnd. får en informasjon om lignende produkter/systemer.

Kanskje går vi glipp av mange arbeidsplasser ved at "staten/fellesskapet" normalt ikke ser nytten av denne type arbeid.

Endret av aanundo
Lenke til kommentar

Det er neppe patenterbar dippedutt teknologi man ser etter. Det er vel mer en supermultivariabel regresjonsanalyse av måledata koblet sammen med en tredagers værmelding for å lage en vannmelding for innsjøer og elver. Veldig gode modeller på dette vil helt sikkert være til fordel for vannkraftverk også, ikke bare flomprediksjon.

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...