Gå til innhold

NVE anbefaler tillatelse til anlegg for landstrøm til Equinor-plattformer


Anbefalte innlegg

Videoannonse
Annonse

Det fremstilles som at elektrifisering av sokkelen er et rent klimatiltak for å få redusert utslippene av CO2 fra bla gassturbiner fra norsk sokkel. En riktig kritikk av dette tiltak går ut på at den gass som på dette vis spares på norsk sokkel, isteden vil bli eksportert til andre land og vil bli brent der (feks ifbm at flere atomkraftverk i EU med ca 100 TWh nå snart skal legges ned og at det nå bygges flere nye strømslukende datasentre for det digitale skifte).

.

Men mitt inntrykk er at feks Equinor har en annen målsetting med sine tiltak enn bare å få ned utslippene av CO2 og NOX.

Mitt inntrykk er at Equinor har følgende målsettinger med sine tiltak:

1: Energieffektivisering og energisparing på norsk sokkel. (Dagens norske gassturbiner har en veldig lav virkningsgrad på rundt 25% og bruker til sammen en gassmengde pr år som tilsvarer hele 50 TWh, det høres ut som sløsing med energi).

2: Forlenge levetiden til gamle olje/gass-felt som bla opplever trykkfall. (Dette vil ofte kreve økt pumping og økt trykkstøtte, noe som krever økt bruk av energi til dette, men skal man da bygge ut plattformene med flere gassturbiner eller skal man isteden bruke landstrøm isteden? Gassturbiner tar plass, har vekt og krever tilgang til lokal gassforsyning fra kanskje felt som opplever trykkfall).

.

Resultatet av disse to tiltak kan ha den bieffekt at bruken av gass på sokkelen reduseres og at de norske CO2-utslippene dermed også blir redusert). Men disse tiltak styres utifra hva som er bedriftsøkonomisk lønnsomt for Equionr (men de kan få noen offentlige tilskudd).

.

Jeg leste at Equinor planlegger å redusere sine CO2-utslipp fra Statfjord feltet med rundt 40% (etter det jeg husker). Og det skal skje helt UTEN bruk av landstrøm!!!. Samtidig som også feltets levetid skal økes med flere leveår (bla ved å borre flere nye brønner og trolig vhja økt pumping, men samtidig også energieffektivisering).

.

Det blir spennende å se hvilken klima effekt alt dette kan få. Veldig mange av de norske gassturbinene står midt i Golfstrømmen og slipper ut store mengder med varmeenergi, sot og CO2 direkte ut over Golfstrømmen og også utover Barentshavet. Iskanten beveget seg lenger sørover fra 2016 mens de norske CO2-utslippene har gått ned siden 2015. Er det en sammenheng her?

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...