Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

April 1737

Nader Afshar som året før ble shah av Persia, og grunnla Afsharid dynastiet, som vil styre Persia frem til 1796. Han ønsker å slå ned det afghanske Hotak-dynastiet, som invaderte og inntok Persias hovedstad tidligere dette århundre. 22.april beleirer Nader Afshar og hans hær byen Kandahar (i dagens Afghanistan), som var hovedstaden til Hotak-dynastiet. Beleiringen vil vedvare i rundt 11 måneder, og ende med persisk seier og Hotak-dynastiets og byens fall.

undefined

Samtidsilustrasjon av beleiringen av Kandahar.

https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Kandahar#The_siege

 https://en.wikipedia.org/wiki/1737#April–June

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

Juni 1737

21.juni blir The Licensing Act 1737 innført i Storbritannia. Dette var en lov som sa at alle skuespill som skulle fremføres måtte godkjennes av en Examiner of Plays, som var en stilling underlagt den britiske hoffmesteren. Grunnen til innføringen av loven var for å stoppe at skuespill ble brukt til å kritisere styresmaktene. Slik godkjenning av skuespill vil vedvare i Storbritannia frem til 1968.

undefined

Forsiden til The Licensing Act 1737.

https://en.wikipedia.org/wiki/Licensing_Act_1737

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1737:

Når storhertug Gian Gastone de Medici av Toscana dør barnløs den 9.juli dør også den direkte mannlige slektslinjen i den en gang så mektige Medici-familien ut; samtidig avsluttes også 300 års Medici-styre over Firenze.

https://en.wikipedia.org/wiki/Gian_Gastone_de'_Medici

https://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Medici

1200px-Augmented_Arms_of_Medici.svg.png
Medici-familiens våpenskjold.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

August 1737

Krigen mellom Russland og Østerrike på den ene siden og osmanerne på den andre siden er i full gang. Østerrike har invadert dagens Bosnia (som på denne tiden var en del av det osmanske riket), og 27.juli har en østerisk hær ankommet byen Banja Luka og beleiret den. Men 4.august angriper en osmansk hær de østeriske beleirerne. Osmanerne vinner slaget og østerrikerne oppgir beleiringen og trekker seg tilbake til grenseområdene til dagens Kroatia og Bosnia.  

undefined

Prins Joseph av Saxe-Hildburghausen og hans østeriske styrke, måtte seg seg slått av osmanerne denne måneden. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Banja_Luka

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1737:

I Pennsylvania fullføres et merkelig eiendomsskjøp kjent som The Walking Purchase som en avtale mellom Penn-familien(William Penns familie altså)og lenapestammen den 19.september. Kjøpet gikk med på at familien Penn fikk kjøpe et område som strakte seg hele 4860 kvadratkilometer i det nordvestlige Pennsylvania samt en forlengelse som strakte seg så langt vest som en person kunne vandre i løpet av en og en halv dag. Da ekspedisjonen angivelig har vandret 113 km nettopp denne dagen med støtte fra den lokale sheriffen som tegner opp området som strekker seg til Delaware-elven som skiller de nåværende statene Pennylvania og New Jersey blir dette bestridet av lepanene som ber om assistanse fra irokserne som avstår å gi støtte. Handelen har i ettertid blitt betraktet som svindel og bevisst tyveri av land fra de innfødte. I 2004, nesten 300 år senere kommer etterkommere etter lepanerstammen til å prøve saken rettslig, men den har per i dag endt opp i en lang juridisk tautrekning som ennå ikke har nådd noen endelig konklusjon.

https://philadelphiaencyclopedia.org/essays/walking-purchase/

united-states-state-pennsylvania-3835413

Lenke til kommentar

Oktober 1737

11.oktober treffer en tropisk syklon kysten av det som i dag er landet Bangladesh og den indiske delstaten Vest-Bengal, og beveget seg innover elvedeltaet til den treffer byen Dhaka, 13.oktober. Byen er i dag hovedstaden i Bangladesh. 300.000 mennesker mister livet i en av de største naturkatastrofene i moderne tid på det indiske sub-kontinentet. Området vil oppleve lignende dødelige sykloner senere, slik som i 1864, 1970 og 1991.

undefined

Satellittbilde av en syklon som traff Bangladesh og Vest-Bengal i 1970.  

 

https://en.wikipedia.org/wiki/1737_Calcutta_cyclone

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1737:

Europas eldste eksisterende operahus, Teatro di San Carlo blir innviet i Napoli den 4.november på en tid da den napolitanske operatradisjonen har stor suksess over hele Europa. Ved åpningen av operaen, som har blitt bygget etter initiativ fra kong Karl den syvende av Napoli(som operaen også er oppkalt etter) er dette også det største operahuset i verden og har 3300 tilskuere. Operaen vil senere bli gjenoppbygget på nytt etter en brann i 1816.

https://www.teatrosancarlo.it/en/the-theatre-and-its-history/

1200px-Teatro_de_San_Carlos,_N%C3%A1pole

Lenke til kommentar

Desember 1737

Vi skal tilbake til India og krigføringen der. På julaften står slaget ved Bhopal, mellom Maratha-komfødrasjonen og vasallstatene til Mughal-imperiet: Hydrabad, Oudh, Amber og Kola. Bajirao I og en kavaleristyrke på 80.000 menn slo en vassalstyrken på 70.000 menn i slaget. På nyåret ble en fredsavtale signert mellom partene, og Maratha-komfødrasjonen fikk da den indiske regionen Malwa, samt 5 millioner rupi. 

undefined

Bajirao I som rir til strid. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Bhopal

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Januar 1738:

I serien med Händel-operaer er vi nå kommet frem til Faramando som har premiere på The King`s Theatre i London den 3.januar. Operaen i tre akter er basert på legenden om den mytiske frankerkongen Faramund fra begynnelsen av 400-tallet.

https://imslp.org/wiki/Faramondo,_HWV_39_(Handel,_George_Frideric)

https://web.archive.org/web/20140828165640/http://gfhandel.org/index.html

https://web.archive.org/web/20150910093215/http://www.handelhouse.org/discover/george-frideric-handel/opera-synopses/faramondo

 

Lenke til kommentar

Februar 1738

Den franske oppfinneren Jacques de Vaucanson viser 11.februar sin automatiske fløyte og tamburinspiller, (en slag type robot), som kunne spille hele 12 forskjellige sanger, for det franske vitenskapsakademiet. Den vil stå utstilt hos dem frem til 30.mars. de Vaucanson kommer senere dette året til å lage to lignende maskiner. En maskin som bare spilte tamburin, og en maskin som var en and, som kunne flagre med vingene sine, drikke og spise og også bæsje. 

undefined

Illustrasjon av alle tre maskinene. de Vaucanson ble etter hvert lei av maskinene sine, og solgte dem i 1743.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_de_Vaucanson#Automaton_inventor

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mars 1738:

Opposisjonen i det britiske underhuset har lenge ønsket å konfrontere de stadig økende spenningene mellom Storbritannia og Spania i farvannene rundt det amerikanske kontinentet samtidig som statsminister Robert Walpole har vært avventende, spesielt etter at forholdet til spansjolene ble noe bedre da britene støttet dem i den polske arvefølgekrigen. Dog er hendelsen fra april 1731 hvor den britiske kaptein Robert Jenkins fikk skåret av øret sitt etter en konfrontasjon med den spanske kommandanten i Havana ikke helt glemt. Etter en heftig debatt den 28.mars hvor Jenkins selv angivelig møter opp i parlamentet for å vise frem øret sitt(akkurat dette er ikke bekreftet men heller et rykte) må Walpole gi etter når opposisjonsflertallet stemmer for å kreve oppreisning fra Spania for denne hendelsen. Dermed må den mer diplomatisk Walpole gi etter for presset og sender tropper til Vestindia og en skvadron til Gibraltar, noe som også gjør at spanjolene reagerer raskt med mobilisering, hendelser som til slutt eskalerer til full krig året etterpå, krigen som får navnet kaptein Jenkins øre(selv om det muligens bare er en myte at Jenkins selv var tilstede i parlamentet med dette øret).

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Jenkins_(master_mariner)

main-qimg-9ccd41e571170caf0831687d1ef1b1
Illustrasjon av Jenkins som viser øret sitt frem for parlamentet.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

April 1738

Frimurerlosjer er veldig populære blant eliten i Vest Europa og Nord Amerika. Men en som ikke liker dette er pave Klemens XII. 28.april usteder han et dekree som forbyr katolikker å være frimurere. Det er den dag i dag forbudt for katolikker å være frimurere. Forbudet førte til at katolikker grunnla sine egne losjer, slik som Mops-ordenen i Tyskland. Kort tid etter den katolske kirke forbød medlemskap for sine medlemmer, så forbød også det osmanske riket hele organisasjonen i sitt imperie. 

undefined

Pave Klemens XII var ingen fan av frimurerlosjer. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Anti-Masonry#Muslim_anti-Masonry

https://en.wikipedia.org/wiki/In_eminenti_apostolatus

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Mai 1738:

Grensekonflikten mellom de to britiske koloniene Pennsylvania og Maryland som har pågått siden 1730, Cresap-krigen(etter en av Marylands militsledere) og har bært preg av borgerkrig mellom kolonies militser går inn i en roligere fase etter at detden 25.mai blir en undertegnet en våpenhvile i London som har blitt forhandlet frem av George den andre; en nyhet som når frem til Amerika i august og avslutter den militære fasen av konflikten. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cresap's_War

mason-dixon-line-somerset-county-pa-flic

Lenke til kommentar

Juni 1738

24.juni får den britiske oppfinneren Lewis Paul patent for sin rullespinningsmaskin. Denne maskinene gjorde det mulig å få en jevn tykkelse på spinnet bomull. Dette var startskuddet for spinnemaskiner i bomullsproduksjonen som på mange måten var starten på den industrielle revolusjonen, som historikere mente begynte på 1760-tallet.

undefined

Illustrasjon av en spinnemaskin Lewis Paul fikk patent på i 1758. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Cotton-spinning_machinery#Lewis_Paul_and_John_Wyatt

https://en.wikipedia.org/wiki/Lewis_Paul#Life_and_work

 

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juli 1738:

23 år etter at engelske Thomas Pellow ble tatt til fange av berbiske pirater som ung deksgutt og holdt som slave i fangenskap i Marokko lykkes han i å flykte den 10.juli og han ankommer britisk teritorium når skipet han er i ankommer Gibraltar den 21.juli. I løpet av fangenskapet kom han til å tjenestegjøre for den markokkanske sultanen og tjenestegjorde også i hans slavehær som en eliteslave. Han konverterte også til islam og lærte seg arabisk. Selv om hjemkomsten til England føles som en lettelse føler han seg også som fremmedgjort etter 23 år i Nord-Afrika. Han kommer senere til å skrive ned sine erindringer om tiden som slave i Marokko i den selvbiografiske boken The Adventures of Thomas Pellow, of Penryn, Mariner: Three and Twenty Years in Captivity Among the Moors.

https://en.wikipedia.org/wiki/Thomas_Pellow

https://en.wikipedia.org/wiki/1738

61S4a38nXKL._AC_UF1000,1000_QL80_.jpg

Lenke til kommentar

August 1738

Nederlenderne kontrollerte ikke bare Surinam på denne tiden, men også dagens Guyana var under deres kontroll. Nord Guyana var på denne tiden en egen koloni ved navnet Essequibo. Styresmaktene i kolonien hadde ønske om å flytte koloniens hovedstad fra fortet Fort Kyk-Over-Al og bygge et fort nærme munningen til elva Essequibo. Dette ble dermed bygget et trefort på ei øy i  munningen i 1726, som fikk navnet Fort Zeelandia. Denne måneden blir fortet inspisert av Laurens Storm van 's Gravesande, som konkluderer med at trefortet er i så dårlig forfatning at det må rives, og at et nytt av murstein må bygges. Konstruksjonen av murfortet begynte i 1740, og tok tre år til å bygge, morsomt nok ble fortet faktisk koloniens hovedstad allerede i 1739, altså rundt et år før man i det hele tatt begynte å bygge fortet.

undefined

Ruiner av Fort Zeelandia i dag. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Fort_Zeelandia_(Guyana)

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1738

22.oktober begynner utgravingen av den romerske byen Herculaneum, som ble ødelagt i Vesuvs-utbruddet i år 79. Utgravingen var ledet av den spanske ingeniøren Roque Joaquín de Alcubierre. Grunnen til starten for utgravingen var at prinsen av Spania, Karl var på tur i området, og oppdaget noen rester av byen, og forespurte sin far kong Fillip V av Spania om å få økonomisk støtte til å drive med utgravingen. Det får han, men støtten er liten, og dermed vil utgravingen ta lang tid, men de Alcubierre og hans folk kommer til å klare å utgrave hele byen.

undefined

Herculaneum.

https://en.wikipedia.org/wiki/Roque_Joaquín_de_Alcubierre

https://en.wikipedia.org/wiki/1738#October–December

  • Liker 1
Lenke til kommentar

November 1738:

Tre år etter at den polske arvefølgekrigen tok slutt skrives det absolutt siste kapittel i denne saken når freden i Wien ratifiseres den 18.november. Stanislaw Leszczynski som allerede har blitt hertug av Lorraine sier en gang for alle fra seg retten til den polske tronen i fremtiden og aksepterer at det er Augustus den tredje som er Polens konge. Lorraines tidligere hertug Frans Stefan har fått den ledige tronen i herugdeømmet Toscana som plaster på såret etter at den siste Medici-hertugen døde året før. Frans kommer snart til å ta over keisertronen i det tysk-romerske riket så Lorraine er neppe det største tapet. Fredstraktaten stadfester også overførelsen av kongedømmene Napoli og Sicilia fra Østerrike til den spanske arveprinsen Karl som for tiden er opptatt med arkelogiske utgravninger som vi kan lese over. Karl på sin side må avstå hertugdømmet Parma til Østerrike og gi opp kravene om den toscanske tronen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Vienna_(1738)

dbgmls7-7addb781-7148-4652-8eef-6e34bc48

 

Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...