Gå til innhold

Hver måned fra oktober 1492 til 1750


Gunfreak

Anbefalte innlegg

August 1730:

Nadir Asfhar har praktisk talt fullført sitt felttog i vest når han gjenerobrer byen Tabriz for det persiske riket den 12.august. Asfhar knuser lett de osmanske forsterkningene som har blitt sendt for å forsvare byen alt for sent, men dette er uansett den første militære trefningen av betydning i en nærmere 5 år lang krig mellom Persia og det osmanske riket. Det osmanske riket er nå ikke lenger bare presset fra det kristne Europa i vest men også fra det muslimske Persia i øst. Etter seieren ved Tabriz vender Asfhar østover igjen mot Herat i Afghanistan.

https://en.wikipedia.org/wiki/Western_Persia_campaign_of_1730

products-Ax01103.jpg

Lenke til kommentar
Videoannonse
Annonse

September 1730

Sultan Ahmed III har blitt en veldig upopulær leder av det osmanske imperiet. Mye av denne upopulariteten skyldtes hans overbruk og luksuriøse livstil. 20.september ble han avsatt i et kupp ledet av 17 janitsjarer, ledet av Patrona Halil, disse var støttet av befolkningen og militæret, og opprørsflokken bestod av 12.000 menn.  Sultan Ahmed III abdiserer og hans nevø blir den nye sultanen. Hans nevø sultan Mahmud I var sultan frem til 1754. De opprørske janitsjarene kommer til å styre det osmanske rike i over et år, men styresmaktene klarer å slå ned opprøret, og Patrona Halil og 7000 av hans tilhengere ble drept. 

undefined

Et fransk maleri som forestiller avsettelsen av sultan Ahmed III.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmed_III#Deposition

https://en.wikipedia.org/wiki/Patrona_Halil

https://en.wikipedia.org/wiki/Mahmud_I#Mahmud's_rule

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1730:

Den 22.oktober fullføres konstruksjonen av Lagodakanalen utenfor St.Petersburg, en vannvei som knytter sammen elvene Neva og Svir og som ble bygget for å den farlige og stormfulle transportruten over innsjøen Ladoga. Den 117 kilometer lange kanalen er en av de første større navigerbare kanaler i Russland og prosjektet ble påbegynt av Peter den store i 1718. Desverre skal det etterhvert vise seg at kanalen har en dybde på mindre enn en meter, noe som er betydelig mindre enn Peter hadde sett for seg og med tidens utvikling og nyere transportmåter tar andre transportveier etterhvert over og Ladogakanalen er i dag stort sett gjenngrodd.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ladoga_Canal

Ladoga_canal_sluice.jpg

Lenke til kommentar

November 1730

Kong Frederick William I av Prøysen er en skikkelig harding både som militærstrateg, og mot sin egen sønn, kronprins Frederick (som senere ble kong Frederick II den store). Kronprinsen har en veldig god venn (som kanskje var noe mer enn bare en god venn), Hans Hermann von Katte. Kronprinsen bestemmer seg for å flykte fra sin voldelige og kontrollerende far til Storbritannia, sammen med sin gode venn. Men fluktplanene til duoen ble oppdaget, og de ble begge arrest og ført til byen Küstrin (i dag heter byen Kostrzyn og ligger i Polen). von Katte som var en militæroffiser ble dømt for desertering, og fikk opprinnelig livstid i fengsel, men kong Frederick William I omgjorde straffen til dødsstraff. 6.november ble von Katte henrettet ved halshugging, og kronprins Frederick ble tvunget til å se på henrettelsen, og synet av drapet på sin venn fikk han til å besvime.

undefined

Illustrasjon av henrettelsen av von Katte. Mannen som stikker armene og hodet ut av vinduet er kronprins Frederick (som senere ble kong Frederick II den store).

https://en.wikipedia.org/wiki/Hans_Hermann_von_Katte

  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1730:

En frimurerlosje ble innviet i New Jersey i 1682 men den første dokumenterte observasjon av en losje i Nord-Amerika blir publisert i en artikkel av 24 år gamle Benjamin Franklin i The Pennsylvania Gazette den 8.desember. Artikkelen bekrefter at flere losjer allerede er etablert i Pennsylvania og Franklin kommer allerede året etterpå selv til å slutte seg til losjen i Philadelphia og stige i gradene etter et par år. I årenes løp kommer også andre founding fathers som George Washington og Paul Revere(ingen av dem er født ennå på dette tidspunktet)til å slutte seg til frimurerne.

https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Freemasonry

1200px-Joseph_Siffrein_Duplessis_-_Benja
Benjamin Franklin.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Januar 1731

Vi skal tilbake til vårt hjemland, og nærmere bestemt til Storfjorden i Sunnmøre. Klokken ti på morgenen 8.janaur, så blir et steinskred utløst fra Skafjell og ned i fjorden. Dette skapte  bølger i fjorden som var opp til 30 meter høye. Det omkom 17 mennesker i ulykken, og ødeleggelsene på husene og båtene ved fjorden var store. Ulykken var den første av sitt slag i Norge, der man har rapporter og dokumentasjon om hendelsen fra samtiden. 

2-The-memorial-in-Stranda..jpg

Ved Storfjorden står dette minnesmerket til minne om ulykken.

https://www.fjords.com/rock-avalanches-skafjell/

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1731:

Den 3.februar bryter det ut brann i Coudenberg-pallaset i Brussel som er residensen til hertuginnen av Brabant som er den regjerende representanten for den østerrikske keiseren i de østerrikske nederlandene(Belgia). Brannen bryter ut i kjøkkenet og sprer seg deretter til resten av palasset som brenner helt ned. Vinterkulden gjør det vanskelig å slukke brannen. Neste morgen ligger palasset i ruiner og mye av kunsten og regjeringsarkiver går tapt.

https://coudenberg.brussels/en/history/history-of-the-palace

maison-du-roi-broodhuis-2.jpg

Lenke til kommentar

Mars 1731

16.mars blir Wien-traktaten signert mellom Storbritannia, Det hellige romerske riket og Nederland. Traktene førte til forandring i det europeiske alliansesytemet, og ender blant annet alliansen mellom Storbritannia og Frankrike som har eksistert siden 1713. Senere dette året vil også Spania signere traktaten. For dette nye vennskapet, så måtte flere parter svelge noen sure karameller. Blant annet måtte keiser Karl Vi av det hellige romerske riket love at det belgiske handelskompaniet Ostend, må legges ned, siden det var i handelskonflikt med andre handelskompanier i og rundt India. Samtidig måtte de andre landene støtte at keiserens datter var hans legetime arving. Denne arvekontroversen vil føre til den østeriske-arvefølgekrigen, men denne kommer vi tilbake til senere i tråden.

undefined

Engelsk utgave av Wien-traktaten. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Vienna_(1731)

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

April 1731:

Selv om Spania slutter seg til Wien-traktaten er forholdet til Storbritannia langt fra bra, spesielt med bakteppe i Utrecht-traktaten etter den spanske arverekkekrigen som har gitt britene ganske stort handlingsrom til å drive storstilt handel innenfor de spanske koloniene, selv om gnisninger foregår og det hevdes fra spansk side at betingelsene ikke alltid overholdes. En hendelse som ikke blir nevneverdig kjent på denne tiden men får dramatiske konsekvenser senere er når den britiske briggen Rebecca blir bordet av et spansk kystvaktskip ved Havana under mistanke om smugling og den spanske kommandanten kutter av øret til kaptein Robert Jenkins. Til tross for formelle protester mot hendelsen fra britiske myndigheter skjer det lite, men når spenningene øker de neste årene kommer hendelsen til å utgjøre begrunnelsen mot den krigen som bryter ut mellom Storbritannia og Spania 8 år senere og blir kjent som nettopp krigen om kaptein Jenkins øre, en krig som forøvrig også kommer til å sammenfalle med den østerrikske arvefølgekrigen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Jenkins_(master_mariner)

war-of-jenkins_ear_001-1450x1080.jpg
Karikatur fra 1738 som viser Robert Jenkins som prøver å vise frem sitt avkappede øre til statsminister Robert Walpole som fremstår fullstendig uinteressert.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mai 1731

10.mai grunnlegger keiserinne Anna av Russland,  Okhotsk miltære flotilje. Denne lille flåten med skips sin oppgave var å transportere og beskytte offentlige varer til og fra den russiske Kamchatka-halvøya helt øst i landet. Denne lille flåten kommer til å vokse og utvikle seg til Russlands Stillehavsflåte, som eksiterer den dag i dag, og har blant annet deltatt i begge verdenskrigene.

undefined

Den russiske stillehavsflåtens emblem. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Pacific_Fleet_(Russia)

https://en.wikipedia.org/wiki/1731#April–June

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Juni 1731:

Den 4.juni blir markedsbyen Blanford Forum i sør-England nesten totalt ødelagt av en storbrann med unntak av 26 hus. Etter brannen blir byen gjenoppbygd og kjennetegnes i dag av georgiansk arkitektur som en følge av stilarten som dominerte da gjennoppbyggingen fant sted. Dette var den siste av de større brannene som har hjemsøkt England siden 1500-tallet.

https://en.wikipedia.org/wiki/Blandford_Forum

1200px-Blandford_Forum_Great_Fire_Memori
Minnebenk for brannen et eller annet sted i Blanford Forum.

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Juli 1731

Benjamin Franklin og medlemmer av hans diskusjonsgruppe Junto grunnla på måneden første dag The Library Company. Dette var en organisasjon som skulle drive og utvide et bibliotek i byen Philadelphia i kolonien Pennsylvania. Grunnen til grunnleggelsen var at det var få bøker i byen, og bøker fra bokselgere i London var dyre og det tok lang tid å transportere dem over Atlanterhavet. Organsinen eksiterer den dag i dag ,og heter Library Company of Philadelphia, og har den største samlingen av viktige historiske dokumenter i USA. Biblioteket har også rundt en halv millioner bøker, og disse inkludere blant annet et eksemplar av førsteutgaven av Moby-Dick.

undefined

Library Company of Philadelphia sitt segl. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Library_Company_of_Philadelphia#18th_and_19th_centuries

  • Liker 1
Lenke til kommentar

September 1731

Den første suksessfulle blindtarmoperasjonen (også kalt appendektomi), ble utført denne måneden. Operasjonen ble utført av den engelske kirurgien  William Cookesley utført på feieren Abraham Pike. Den neste suksessfulle operasjonen var fire år senere i 1735. I dag er det å fjerne bildtarmen pga betennelse eller andre grunner en ganske vanlig operasjon.

undefined

Bilde fra 1919 fra lander Georgia, som viser kirurger som utfører en blindtarmoperasjon. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Appendectomy#History

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Oktober 1731:

Den 23.oktober bryter det ut en brann i Asburnham House i London som huser en verdifull og uerstattelig boksamling fra oldtiden og middelalderen samlet sammen på 1500- og 1600-tallet, ofte skrifter som tidligere var i engelske klostre i middelalderen men flyttet derfra etter reformasjonen. Blan de 114 verkene som går tapt er et manuskipt fra den angelsaksiske krønike fra tidlig middelalder; 98 verker bli skadet, blant annet et manuskript fra heltediktetet Beowulf. Den kongelige bibliotekaren Richard Bentley redder den eneste kopien av Codex Alexandrinus fra 400-tallet når han hopper ut av vinduet. Rester av skrifter som ble reddet i brannen havner på The British Library.

https://www.uky.edu/~kiernan/eBeo_archives/articles90s/ajp-pms.htm

220px-Richard_Bentley_3.jpg

Lenke til kommentar

November 1731

Eulers tall, som innenfor matematikken er; " en matematisk konstant med en numerisk verdi som tilnærmet er lik 2,71828 og betegnes med bokstaven e".  Bruken av bokstaven e for den overnevnte verdien finner man et brev sendt fra den sveitsiske matematikeren Leonhard Euler (som den matematiske konstanten er oppkalt etter) til den prøyssiske matematikeren Christian Goldbach, datert til 25.november 1731 (begge bodde på denne tiden i Russland) Man vet Euler brukte Eulers tall i noen upubliserte verk, men dette er første gang man vet at han delte Eulers tall med andre.  

undefined

 Leonhard Euler.

https://en.wikipedia.org/wiki/E_(mathematical_constant)#History

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Desember 1731:

Prinsesse Louise Hippolyte av Monaco som bare har sittet på den monegaskiske tronen siden februar dør av kopper den 29.desember, kun 34 år gammel. Hun blir etterfulgt av sin ektemann Jaques den første som kommer til å neglisjere det meste av sine plikter som monark og abdiserer mindre enn 2 år senere.

https://en.wikipedia.org/wiki/Jacques_I,_Prince_of_Monaco

640px-Jacques_I,_Prince_of_Monaco.jpg
Jaques den første av Monaco.

 

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Januar 1732

Russland ser nå at Persia viser muskler, og er ikke en puchover som tidligere. 21.janaur blir Resht-traktaten signert mellom Russland og Persia i byen Rasht. I traktaten måtte russerne oppgi alle territorielle krav sør for elva Kura. I bytte mot dette, så fikk russerne handelsprivilegier i Persia, og perserne skulle gjeninnsette kong Vakhtang VI som konge av det georgiske småkongedømme Kartli, etter at de hadde fordrevet osmanerne fra kongedømmet.

undefined

Kong Vakhtang VI som traktaten handlet mye om, ble dessverre aldri gjeninnsatt som konge av småkongedømmet sitt, og døde i 1737. 

https://en.wikipedia.org/wiki/Treaty_of_Resht

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Februar 1732:

Til og med Sverige har nå fått opprettet sitt eget ostindiske kompani til å drive handel i det fjerne østen. Den 9.februar legger kompaniet ut på sin første ekspedisjon til Kina fra Göteborg i farkosten Fredericus Rex Sueciae, en ekspedisjon som også kommer til å være profitabel. Eksedisjonen er ledet av det svenske ostindiske kompaniets grunnlegger, den skotske handelsmannen Colin Campbell.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Svenska_Ostindiska_Companiet

640px-Portrait_of_Colin_Campbell_1756_-_

Endret av Morromann
Lenke til kommentar

Mars 1732

3.mars oppdager den engelske kapteinen Charles Gough det han tror er en uoppdaget øy, og oppkaller øya etter seg selv, Gough Island. Problemet at øya allerede hadde blitt oppdaget i 1505, av portugiseren Gonçalo Álvares, som ironisk nok også kalte opp øya etter seg selv, Ilha de Gonçalo Álvares. I rundt 50 år trodde man dermed at det var to forskjellige øyer, før man fant ut det var samme øy, og da ble det bestemt at øya skulle kalles Gough Island, men på portugisisk heter enda øya Ilha de Gonçalo Álvares. Øya er og har alltid vært ubebodd og ligger midt i Sør-Atlanteren og er underlagt Storbritannia. 

undefined

https://en.wikipedia.org/wiki/Gough_Island#History

Endret av Mr.Duklain
  • Liker 1
Lenke til kommentar

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå
  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    • Ingen innloggede medlemmer aktive
×
×
  • Opprett ny...